Plky o JMRI

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Plky o JMRI

Příspěvekod sidlo » stř 05 úno, 2020 11:09 am

Ani nepočítám, kolikrát se již opakuji.
Navrhuji opustit patologický, technofundamentalistický, nestabilní, defektní, (další vlastnosti doplnit dle vlastního uvážení), ... a začít konečně naostro v provozu používat Train Controller který zjevně v typickém případě funguje bez potíží, (a řadu dalších výhod doplnit dle vlastního uvážení), ...
sidlo

Příspěvekod belgarat » stř 05 úno, 2020 12:20 pm

Ale to chyby v JMRI asi nevyresi ... i kdyz je treba Ty, nebo Bob za chyby nepovazujes, ze ?
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod Brejla » stř 05 úno, 2020 12:28 pm

belgarat píše:Ale to chyby v JMRI asi nevyresi ... i kdyz je treba Ty, nebo Bob za chyby nepovazujes, ze ?

Ber to tak, že je to od Šídla kromě všech plků v tomto případě jediná rozumná rada. Sice obdivuji tvoji snahu s tím zmetkem (myšleno JMRI) něco udělat, ale zase na druhou stranu kde už si mohl být při tvé aktivitě v něčem smysluplnějším.
Brejla

Příspěvekod sidlo » stř 05 úno, 2020 12:34 pm

Nikdy jsem netvrdil, že JMRI chyby nemá nebo že je dokonalé.
belgarat píše:Ale to chyby v JMRI asi nevyresi ... i kdyz je treba Ty, nebo Bob za chyby nepovazujes, ze ?

To byla hodně velká podpásovka.
sidlo

Příspěvekod belgarat » stř 05 úno, 2020 12:41 pm

Brejla píše:Ber to tak, že je to od Šídla kromě všech plků v tomto případě jediná rozumná rada. Sice obdivuji tvoji snahu s tím zmetkem (myšleno JMRI) něco udělat, ale zase na druhou stranu kde už si mohl být při tvé aktivitě v něčem smysluplnějším.

Blby je, ze VETSINA konceptu co je v JMRI je "spravna" ve smyslu at uz rizeni vymyslis jak chces, "neco takoveho" v modelu mit musis. Jen ta implementace a prezentace je na zabiti.Potrebuji ten software dostatecne projit, abych mel nejaky rozumy kontext. Pokud nechci platit Freiwaldovi (tomu se asi kratkodobe nevyhnu, ale pri myslence na upgrade se mi skace do ruky sekera sama), a nechci vymyslet znova kolo - musim studovat cizi chyby, bohuzel.

Nejefektivnejsi by bylo vyriznout doto co je na JMRI v podstate nereplikovatelne, komunikacni vrstvu a zacit znova, s pouzitim osvedcenych (a tady se da z JMRI ucit slusne) konceptu. Treba takove SystemName je pitomost, ktera se nikdy nemela dostat uzivateli na oci ...
belgarat

Příspěvekod belgarat » stř 05 úno, 2020 12:44 pm

sidlo píše:Nikdy jsem netvrdil, že JMRI chyby nemá nebo že je dokonalé.

To byla hodně velká podpásovka.

Nemyslim; z diskuse je patrne, ze funkci "Turnout controlled signal" povazujes za spravnou nebo aspon dostatecnou. Pres veskerou snahu se te viry drzis, a s virou se diskutovat neda - a ostatne ani nechci. To ovsem nemeni nic na tom, ze pro mne, pro Mafa, a obavam se ze i pro radu dalsich je takova polovicata funkce spatne pouzitelna.

V diskusich s JMRI tymem jsem se poucil, ze to co "se bezne" povazuje za designovou nebo prezentacni chybu oni povazuji za korektni a zadouci reseni. Take tady uz moc proti vire ve vlastni vyjimecnost (odlisnost JMRI od libovolenho jineho desktop UI je jasne patrna) argumentovat nechci. Samozrejme muzu zahodit to, co do mne zhruba 20 let vtloukali sikovnejsi kolegove ... ale to taky nechci :)

Muzu "utect" k freiwaldovi ... ale dlouhodobe to neni reseni, ne pri jeho support+cenove politice. Ale to uz jsem vysvetloval.
belgarat

Příspěvekod sidlo » stř 05 úno, 2020 12:59 pm

To mi podsouváš, nikdy jsem nic takového netvrdil.
belgarat píše:Nemyslim; z diskuse je patrne, ze funkci "Turnout controlled signal" povazujes za spravnou nebo aspon dostatecnou.

Tady dokládáš, že sis něco domyslel. A na na základě domněnek děláš soudy.

Je to z tvé strany nefér jednání.
sidlo

Příspěvekod belgarat » stř 05 úno, 2020 1:13 pm

sidlo píše:
belgarat píše:Nemyslim; z diskuse je patrne, ze funkci "Turnout controlled signal" povazujes za spravnou nebo aspon dostatecnou.

Tady dokládáš, že sis něco domyslel. A na na základě domněnek děláš soudy.
Je to z tvé strany nefér jednání.

Budiz, do hlavy Ti nevidim - v tom pripade se omlouvam; uprimne. Vysvetlil jsem si tim argumentaci, ze vec funguje tak-a-tak, "protoze to nejde" + priklady + setrvani na pozici navzdory protiprikladum. Neni to poprve - dost casto kdyz "siju" do ocividnych nedodelku; a vetsinou se opravdu jedna o "male", ne koncepcni chyby, jen jich je moc pohromade, coz ukazuje na systematicky problem. Z toho mi (chybne ?) vyplynul urcity postoj. Sorry.

Co se tyce tech navestidel, z meho pohledu se vsak jedna (v JMRI) o nekonzistenci mezi vrstvami modelu, klasicke opomenuti dalo by se rici - vec o ktere se v podstate ani nediskutuje, nakolik je ocividna.
belgarat

Příspěvekod sidlo » stř 05 úno, 2020 1:29 pm

Hádám, že tvůj emoční vztah k JMRI je mnohem silnější než ten můj.
Dle mého soudu: koncept DCC není dokonalý, koncept LocoNet není dokonalý, koncept RailCom není dokonalý, ...
JMRI je jen malou součástí světa digitálu. To že má spoustu chyb a nedodělků mě nijak zvlášť nevzrušuje. Když mám čas a sílu tak něco málo opravím nebo dodělám. Když ne, tak to nechám být. Ty chyby a nedodělky nejsou o nic větší ani menší než chyby a nedodělky ostatního světa digitálu. Upřimně řečeno dokonce nejsou o nic větší ani menší než chyby a nedodělky celého železničně-modelářského světa.
sidlo

Příspěvekod belgarat » stř 05 úno, 2020 1:35 pm

Emocni vztah: tos trefil. Protoze nejvic mi zveda srdceni tep to, ze je to SKORO dobre, jak jsem psal. Proto taky pisu o prehlidce promarnenych prilezitosti.
belgarat

Příspěvekod Brejla » stř 05 úno, 2020 1:36 pm

belgarat píše: Muzu "utect" k freiwaldovi ... ale dlouhodobe to neni reseni, ne pri jeho support+cenove politice. Ale to uz jsem vysvetloval.

Vím, že modelářství je hlavně zábava, ale i ta by měla mít nějaký smysl. Když čas ztracený s JMRI věnuješ na práci na nějakém komerčním projektu, tak za to máš GOLD verzi od Freiwalda i s mnohaletým upgradem. A další ušetřený čas můžeš věnovat nějaké zábavě s mašinkami.
Brejla

Příspěvekod belgarat » stř 05 úno, 2020 7:27 pm

Brejla: cas venovany JMRI rozhodne ztraceny neni. Minimalne si pak vic vazim toho, ze muzu pracovat v tymu lidi, kteri nekoduji, ale vyvijeji. Nekomu jsem posilal citat: https://www.azquotes.com/quote/580953 ... kdyby se tak podarlo najit "rez", ktery by zachoval to mnozstvi protokolu smerem k centralam ... bylo by lip.

Dlasi plky:
jak jsme se tak bavili o navestidlech rizenych vyhybkami ... KDYBYSTE je pouzivali, tak jak pise Sidlo (https://sites.google.com/site/sidloweb/ ... navestidla, oddil "Návěstidlo řízené výhybkami", nezaskrtavejte "Znovu nastavit predchozi vzhled", uplne na konci. Volba MOZNA funguje, pokud kazdy navestni znak ma zcela samostatnou vyhybku, jinak ne.

Volba zpusobi to, ze PRED nastavenim znaku, ktery chcete, JMRI projde vsechny povolene navesti, a pro kazdou z nich provede "inverzni" operaci - pro kazdou, nejen pro tu co byla nastavena (ale i to by bylo spatne). - pouze pokud je vyhybka PRAVE jinak:
Proc je to spatne: predstavte si definice:
- STUJ: A - rovne
- VOLNO: A- odbocka
- POSUN: B- rovne
- VYSTRAHA: B - odbocka

Pokud se na navestidle zmeni navest, provede se (v nahodnem poradi !): A odbocka, A rovne, B odbocka, B rovne. Kroky, ktere zrovna (protoze jsou nahodne usporadane) odpovidaji postaveni vyhybky se preskoci. Tim se mysli navrat k puvodnimu stavu. Teprve potom se nastavi kyzena navest.

Mozna, ze "Navestidla rizena vyhybkami" byla puvodne vymyslena za trochu jinym ucelem ...

Pro sidla: to je ukazkova vec, proc je muj vztah k JMRI tak "emotivni". Uzivatel musi studovat manual, ke kazde obrazovce zvlast. Ktera kombinace hodnot a prvku je povolen, ktera zakazana, a v jakem poradi je lze pouzit. A ani potom, bez znalosti detailniho prubehu akce obcas nema sanci. Pritom je "tak jednoduche" nevhodne kombinace ... proste nepovolit. Uzivatele navest. Tady zamrzlo JMRI nekdy v roce 1985, kdy bylo podobne chovani pomerne bezne.

Pro ty, co zajimaji detaily log:
Kód: Vybrat vše
19:55:49.417: [packet:52 0C 8C D2]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 51 (adresa základní 12, podadresa 2) přepnout výstup 0 Zap.
19:55:49.538: [42 0C 35 7B]   Odpověď zpětného ohlasu: Výhybka se zpětným ohlasem Výhybka: 51 Stav: Výhybka vlevo; Výhybka: 52 Stav: Výhybka vlevo
19:55:49.545: [packet:52 0C 8D D3]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 51 (adresa základní 12, podadresa 2) přepnout výstup 1 Zap.
19:55:49.570: [42 0C 36 78]   Odpověď zpětného ohlasu: Výhybka se zpětným ohlasem Výhybka: 51 Stav: Výhybka vpravo; Výhybka: 52 Stav: Výhybka vlevo

2020-02-05 19:55:54,545 jmrix.AbstractMRTrafficController     WARN  - Timeout on reply to message: 52 0C 8D D3 consecutive timeouts = 0 in lenz.XNetPacketizer [lenz.XNetPacketizer Transmit thread]

19:55:54.553: [packet:52 0C 8A D4]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 50 (adresa základní 12, podadresa 1) přepnout výstup 0 Zap.
19:55:54.577: [42 0C 25 6B]   Odpověď zpětného ohlasu: Výhybka se zpětným ohlasem Výhybka: 49 Stav: Výhybka vlevo; Výhybka: 50 Stav: Výhybka vlevo
19:55:54.585: [packet:52 0C 8C D2]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 51 (adresa základní 12, podadresa 2) přepnout výstup 0 Zap.
19:55:54.609: [42 0C 35 7B]   Odpověď zpětného ohlasu: Výhybka se zpětným ohlasem Výhybka: 51 Stav: Výhybka vlevo; Výhybka: 52 Stav: Výhybka vlevo

2020-02-05 19:55:59,585 jmrix.AbstractMRTrafficController     WARN  - Timeout on reply to message: 52 0C 8C D2 consecutive timeouts = 0 in lenz.XNetPacketizer [lenz.XNetPacketizer Transmit thread]

19:55:59.693: [packet:52 0C 84 DA]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 51 (adresa základní 12, podadresa 2) přepnout výstup 0 Vyp.
19:55:59.871: [01 04 05]   Příkaz úspěšně odeslán/Normální provoz obnoven po uplynutí časového limitu
19:55:59.985: [packet:52 0C 84 DA]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 51 (adresa základní 12, podadresa 2) přepnout výstup 0 Vyp.
19:56:00.016: [01 04 05]   Příkaz úspěšně odeslán/Normální provoz obnoven po uplynutí časového limitu
19:56:00.125: [packet:52 0C 84 DA]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 51 (adresa základní 12, podadresa 2) přepnout výstup 0 Vyp.
19:56:00.160: [01 04 05]   Příkaz úspěšně odeslán/Normální provoz obnoven po uplynutí časového limitu
19:56:00.269: [packet:52 0C 84 DA]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 51 (adresa základní 12, podadresa 2) přepnout výstup 0 Vyp.
19:56:00.304: [01 04 05]   Příkaz úspěšně odeslán/Normální provoz obnoven po uplynutí časového limitu
19:56:00.413: [packet:52 0C 84 DA]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 51 (adresa základní 12, podadresa 2) přepnout výstup 0 Vyp.
19:56:00.543: [01 04 05]   Příkaz úspěšně odeslán/Normální provoz obnoven po uplynutí časového limitu
19:56:00.653: [packet:52 0C 84 DA]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 51 (adresa základní 12, podadresa 2) přepnout výstup 0 Vyp.
19:56:00.676: [01 04 05]   Příkaz úspěšně odeslán/Normální provoz obnoven po uplynutí časového limitu
19:56:00.788: [packet:52 0C 82 DC]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 50 (adresa základní 12, podadresa 1) přepnout výstup 0 Vyp.
19:56:00.815: [01 04 05]   Příkaz úspěšně odeslán/Normální provoz obnoven po uplynutí časového limitu
19:56:00.921: [packet:52 0C 82 DC]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 50 (adresa základní 12, podadresa 1) přepnout výstup 0 Vyp.
19:56:00.959: [01 04 05]   Příkaz úspěšně odeslán/Normální provoz obnoven po uplynutí časového limitu
19:56:01.069: [packet:52 0C 82 DC]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 50 (adresa základní 12, podadresa 1) přepnout výstup 0 Vyp.
19:56:01.231: [01 04 05]   Příkaz úspěšně odeslán/Normální provoz obnoven po uplynutí časového limitu
19:56:01.341: [packet:52 0C 84 DA]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 51 (adresa základní 12, podadresa 2) přepnout výstup 0 Vyp.
19:56:01.375: [01 04 05]   Příkaz úspěšně odeslán/Normální provoz obnoven po uplynutí časového limitu
19:56:01.485: [packet:52 0C 84 DA]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 51 (adresa základní 12, podadresa 2) přepnout výstup 0 Vyp.
19:56:01.519: [01 04 05]   Příkaz úspěšně odeslán/Normální provoz obnoven po uplynutí časového limitu
19:56:01.629: [packet:52 0C 84 DA]   Požadavek na provoz dekodér příslušenství: Adresa výhybky 51 (adresa základní 12, podadresa 2) přepnout výstup 0 Vyp.
19:56:01.647: [01 04 05]   Příkaz úspěšně odeslán/Normální provoz obnoven po uplynutí časového limitu

Je to "stabilni, produkcni verze 4.18", presto vidime nektere zajimavosti:

* 2x timeout. OIdpovedni zprava na udajne nepotvrzeny packet je v obou pripadech v monitoru jiz vypsana.
* 6x zopakovani vypnuti vystupu 51/0. Proc ? (ze by cekani na feedback - neco mirne divneho v nanox ?)
* 3x zopakovani vypnuti vystupu 50/0. Proc ?
Navic mam pocit, ze jak si s tim hraju, pocet vypinacich packetu se postupem casu zvetsuje; ale overovat se mi to nechce.

Pro sidla: opet adrenalin - funkce, ktera dela "divne veci", veci navic, veci v nahodnem poradi, hlasi timeouty ackoliv nema proc (a samozrejme pusobi prodlevy v "mezistavu" prestavovani) ... kazdemu z kolegu by to bylo aspon trochu podezrely a sel by po tom, hned pri pocatecni implementaci. Ale nasel jsem JMRI z roku 2015, a je to uplne stejny ... takze asi cajk. A celkem si myslim ze XPressnet je docela pouzivane rozhrani ;)

To, ze panove sice znaji sluvka "synchronized" a "volatile", ale vubec nerozumi tomu co skutecne znamenaji, a jak velkou volnost ma optimalizator pri prohazovani a slucovani kodu kdyz se zene za co nejrychlejsim vypoctem ... to uz jsem si bohuzel overil vicekrat. A s kazdou dalsi verzy Javy a slozitejsimi cache procesoru to bude horsi, a horsi, protoze se budou vic vyuzivat moznosti, ktere matematizovany pametovy model umoznuje.
Naposledy upravil belgarat dne stř 05 úno, 2020 8:55 pm, celkově upraveno 2
belgarat

Příspěvekod belgarat » stř 05 úno, 2020 7:43 pm

Jee, dnesek je plny perel. Konfigurace: Linux Ubuntu 19.04, JMRI 4.18, GEN-LI po USB, serial-to-USB prevodnik FTDI na /dev/ttyUSB0

Co se stane, kdyz se mi omylem podari vyskubnout USB kabel z pocitace ? Uzasna vec... vypada to, ze JMRI se nechce toho USB pustit, protoze Linux prekvapive drat zasunuty do tehoz konektoru ... prida na /dev/ttyUSB1. Vysledek ? Kratke preruseni s centralou znamena, ze se musi cele JMRI restartovat. Za behu totiz "jen" zmenit /dev/ttyUSB0 na /dev/ttyUSB1 neumi ... v logu ma pritom IOException, takze melo uz davno ttyUSB0 zavrit a byl by klid.

Pri progrmovani uznavame jen 'pozitivni' prubehy, s chybami si prece poradi uzivatel :)
belgarat

Příspěvekod belgarat » stř 05 úno, 2020 9:09 pm

Asi bych se mel tomu timeoutu venovat, pokud chci aby mi fungovalo kolejiste ...
vypada to, ze se "nekdy" (po zapnuti JMRI casteji, jinak tak jednou za 10 prehozeni) dochazi i pri obycejne aktiviaci Route pomoci tlacitka panelu ...
belgarat

Příspěvekod sidlo » čtv 06 úno, 2020 6:05 am

Co by na tuto zapeklitou situaci poradil odborník Brejla?
sidlo

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)