Novinky/nehody na železnici

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Novinky/nehody na železnici

Příspěvekod fulda » pon 19 led, 2026 8:23 pm

Jestli to bylo k tomu obrázku (mimochodem v plné velikosti ZDE).
Tak k tomu se popisek ve Španělsku mění každou hodinu.

Původně se mluvilo o prověrkách vibrací kol, teď už tam je, že se prověřuje, jestli to byla příčina nebo důsledek.
Snímek vyšetřovací práce prováděné Civilní stráží ukazuje kus koleje oddělený od vysokorychlostních kolejí v oblasti, kde došlo ke katastrofě. "Je třeba vzít v úvahu, že vlak zničil velmi důležitou část infrastruktury a první bod přerušení kolejí, odkud se předpokládá, že došlo k vykolejení, ale přerušení koleje je dalším ukazatelem. "Bude nutné určit, zda je příčinou nebo důsledkem vykolejení, které jsou v rukou techniků", vysvětlil ministr Puente ve svých prohlášeních pro program Malas Lenguas na La 2.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod rawen » úte 20 led, 2026 5:21 am

fulda píše:Jestli to bylo k tomu obrázku (mimochodem v plné velikosti ZDE).
Tak k tomu se popisek ve Španělsku mění každou hodinu.

Původně se mluvilo o prověrkách vibrací kol, teď už tam je, že se prověřuje, jestli to byla příčina nebo důsledek.
Snímek vyšetřovací práce prováděné Civilní stráží ukazuje kus koleje oddělený od vysokorychlostních kolejí v oblasti, kde došlo ke katastrofě. "Je třeba vzít v úvahu, že vlak zničil velmi důležitou část infrastruktury a první bod přerušení kolejí, odkud se předpokládá, že došlo k vykolejení, ale přerušení koleje je dalším ukazatelem. "Bude nutné určit, zda je příčinou nebo důsledkem vykolejení, které jsou v rukou techniků", vysvětlil ministr Puente ve svých prohlášeních pro program Malas Lenguas na La 2.

Díky. Ne, že bychom si to neuměli dohledat. Ale když už někdo považuje za důležité (se vší vážností) zdůraznit nějaký odkaz, mohl by věnovat další půlminutu doplnění popisku, abychom bez dalšího zkoumání a s rozumnou mírou důvěry věděli, na co klikáme.

Děkuju, Radek
rawen

Příspěvekod Vlasťa79 » úte 20 led, 2026 2:57 pm

už z toho obrázku je vidět, že to ruplo za svárem a pak se zlomila ve stojině. a už proběhly ve zprávách i první náznaky, že to tak bylo .. pět vozů projelo, pod šestým se to zlomilo a ten stáhl s sebou sedmý a osmý a narval to do protijedoucího vlaku.
Vlasťa79

Příspěvekod Ivan » úte 20 led, 2026 8:59 pm

Vlasťa79 píše:už z toho obrázku je vidět, že to ruplo za svárem a pak se zlomila ve stojině. a už proběhly ve zprávách i první náznaky, že to tak bylo .. pět vozů projelo, pod šestým se to zlomilo a ten stáhl s sebou sedmý a osmý a narval to do protijedoucího vlaku.

Mne to taky přijde, že je problém s defectem koleje. Když vlak vykolejí, ještě jsem neviděl fotku s takhle ruplou kolejnici.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Vlasťa79 » úte 20 led, 2026 9:20 pm

on i ten svár na bližší kolejnici není nic top .. stačí si najít sváry, co se dělají u nás a je to sto a jedna .. na to, že tam lítají 200+, tak je to takové všelijaké.
Vlasťa79

Příspěvekod sidlo » stř 21 led, 2026 4:55 am

Ivan píše:Mne to taky přijde, že je problém s defectem koleje. Když vlak vykolejí, ještě jsem neviděl fotku s takhle ruplou kolejnici.

Košice
https://dopravacek.eu/2025/11/19/provoz-v-kosicich-zkomplikovalo-vykolejeni-vlaku/

Obrázek
sidlo

Příspěvekod HonzaM » stř 21 led, 2026 8:31 am

Další havárie vlaku ve Španělsku - vlak čelně narazil do zdi která se zřítila na koleje.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod fulda » stř 21 led, 2026 11:52 am

Snad jen doplním, že strojvůdce zemřel a 37 zraněných.
Například tady: https://www.bbc.com/news/articles/c1m78xl0gmpo
Strojvedoucí vlaku zemřel a nejméně 37 lidí, z toho pět vážně, bylo zraněno poté, co dva dny po smrtelné srážce dvou vlaků v jižním Španělsku poblíž Barcelony vykolejil a zřítil se příměstský vlak.

Podle místních úředníků narazil vlak společnosti Rodalies do opěrné zdi, která spadla na trať mezi Gelidou a Sant Sadurní.
fulda

Příspěvekod jipol57 » stř 21 led, 2026 3:48 pm

Někde jsem četl, že tam byli stážisti, a zemřel jeden z nich. U nás se říká zácvikáři. To ovšem na tragedii nic nemění.
jipol57

Příspěvekod fulda » čtv 22 led, 2026 6:52 pm

Kolik je vlastně těch Španělských nehod?
Dneska courák nabral jeřáb, ale někde píšou, že už je to čtvrtá nehoda tento týden.
https://edition.cnn.com/2026/01/22/euro ... crane-intl

Příměstský vlak narazil do stavebního jeřábu v jihovýchodním Španělsku, což je již čtvrtá železniční nehoda během jednoho týdne.

Záchranné složky v regionu Murcia uvedly, že v důsledku incidentu poblíž přístavního města Cartagena utrpěli čtyři lidé lehká zranění.
Odeslat zpětnou vazbu
fulda

Příspěvekod rawen » čtv 22 led, 2026 8:43 pm

Popis třetí události:
On Thursday, Spanish rail operator Adif said traffic on the line in Murcia was disrupted by what it described as “the intrusion into the infrastructure gauge by a crane not belonging to the railway operation.”

Nějak to nesedí, jedině, že by počítali i tu stávku. :)

Radek
rawen

Příspěvekod fulda » sob 07 úno, 2026 6:20 pm

Vykolejení v Malšicích na Táborsku
Dnes 6. 2. 2026 v 16:27 hodin ve stanici Malšice vykolejil osobní vlak jedoucí z Bechyně do Tábora ...
fulda

Příspěvekod fulda » sob 07 úno, 2026 6:24 pm

Trať po srážce vlaku s náklaďákem v Železnici stála, policie vyšetřuje nedbalost
V Železnici na Jičínsku se ve čtvrtek po 17. hodině na přejezdu srazil osobní vlak s nákladním autem.
fulda

Příspěvekod jipol57 » sob 07 úno, 2026 6:46 pm

K předešlému příspěvku:
To je smutné, zrovna na Bechyňce. Jestli to Žehlička ještě rozdejchá. Vidím na obrázcích samovrat. Že by nedovřel?
jipol57

Předchozí

Zpět na Nezařazeno (off topic)