jak nedělat power pack

Také se vám někdy něco nepovedlo? Podělte se s ostatními a napište o tom.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod brejsak » úte 30 črc, 2019 12:40 pm

Dobrý den, může mi někdo laskavě objasnit, proč nějaká záloha proudu v lokomotivě? Pokud je vše v pořádku, tak není nic třeba.
Předem děkuji všem za zasvěcené odpovědi! (10-té kolejiště a vždy v loko bez zálohy proudu, vše OK)
brejsak
brejsak
 
Příspěvky: 84
Registrován: pon 10 kvě, 2010 8:35 pm
Bydliště: Roudnice n/L

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod MiG » úte 30 črc, 2019 12:48 pm

No, když si to tak počítám, tak skoro na nic.
Tedy, pouze pro procesor, aby nemusel při přerušení proudu restartovat. Ale mašina se musí "přehoupnout" setrvačností.

Asi se věnuješ taky čistění kolejí, tak vše OK.
MiG
 
Příspěvky: 938
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod brejsak » úte 30 črc, 2019 6:04 pm

Ano, ono vše souvisí se vším, a loko musí i bez čehokoliv v digi jezdit přes všechno bez jediného cuknutí! Potom můžu přistoupit k montáži zvuku, jinak to nemá cenu a je to zbytečná práce. A v eN-ku mám třeba perfektně jezdícího "Komárka" se zvukem a kouřákem, takže je to opravdu o kompletní čistotě při ježdění. A udržet jde i jezdícímí prostředky, opravdu to funguje!
brejsak
brejsak
 
Příspěvky: 84
Registrován: pon 10 kvě, 2010 8:35 pm
Bydliště: Roudnice n/L

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod Radek Strnad » úte 30 črc, 2019 9:13 pm

Jasně, oni jsou ti výrobci packu vlastně hlupáci, kteří jen marně utloukaji svůj čas a peníze. A to jak ti profesionální, tak i amatéři. Výrobci dekoderu jsou také tlupa hlupáku, protože neustále popisují v návodech připojení packu k jejich dekoderu. Pánové MIG a brejsak to konečně celé rozlouskli. Vše je zbytečné a stačí jen čistit a čistit. Rád bych od vás viděl nějaké video třeba Rosnička na 1. stupeň přes plastové srdcovky nebo pára 312.8, Manka M140. 3 bez packu. V TT bych prosil a rád se poučím.
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 950
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod radula63 » úte 30 črc, 2019 9:24 pm

Jsem jen začátečník v DCC. Doma aktuálně DCC (jen pro trakci) kolejiště ve výstavbě ( viewtopic.php?f=1&t=4120&start=315#p255285 ). Na klubové a výstavní akce DC i DCC.
Radku.
Karel Brejša (brejsak) má pravdu. Osobně jsem toho komárka viděl jezdit i s kouřem.
Avšak můj názor - Ne pro vlastní lokomotivu, ale pro dekodér je pawer pack velmi dobrá pomoc. Jde vlastně jen o to, aby překlenul výpadek napájení dekodéru. Loko by si to měla přejet setrvačností.
Raďula 63 -TT
http://www.kzm-praha.cz/
Psi štěkají, karavana jede dál...
Uživatelský avatar
radula63
 
Příspěvky: 934
Registrován: čtv 28 kvě, 2009 6:15 pm
Bydliště: kraj Vysočina - okres Třebíč

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod MiG » úte 30 črc, 2019 10:04 pm

Radek Strnad píše:Jasně, oni jsou ti výrobci packu vlastně hlupáci, kteří jen marně utloukaji svůj čas a peníze. A to jak ti profesionální, tak i amatéři. Výrobci dekoderu jsou také tlupa hlupáku, protože neustále popisují v návodech připojení packu k jejich dekoderu. Pánové MIG a brejsak to konečně celé rozlouskli. Vše je zbytečné a stačí jen čistit a čistit. Rád bych od vás viděl nějaké video třeba Rosnička na 1. stupeň přes plastové srdcovky nebo pára 312.8, Manka M140. 3 bez packu. V TT bych prosil a rád se poučím.

Patřím ke skupině, která si místo plastových srdcovek koupí raději kovové.
Pasu hejno M131.1 s pevným podvozkem odekodérovaných N25 bez dalších "sarapatiček". V TT.
Pokud jednou za tři provozní dny očistím kola a sběrače, není s jízdou problém. Koleje čistím před provozním dnem.
Video pro vás dělat nebudu. Mám i zajímavější hry.

Je mi fuk, co si kupujete.
MiG
 
Příspěvky: 938
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod brejsak » úte 30 črc, 2019 10:10 pm

odpověď pro p.Strnada = pokud chci jezdit na /. stupeň čehokoliv, tak při stavbě nemohu A TO ZDURAZŇUJI!!!!! používat při stavbě plastové srdcovky! To potom výrobci, které často napadáte, že nemají třeba modelový rozvor náprav přes plastové srdcovky nepřejedou!
A proto prosím už o žádné připomínky, kdo chcete nečistit koleje a používat nějaký power pack, tak stejně po nějaké době musíte dojezdit, protože prach a špína se bude jen násobit a jednou už nepomůže žádný pomocný zdroj!
Jak jsem psal, já raději čistím a potom i jednoduše jezdím. To je moje volba a všem ji doporučuji, pokud někdo volíte něco jiného, je to skutečně jen Vaše volba.
Děkuji všem, můj názor jsem i osvětlil a prosím bez napadání druhých ukončit tento příspěvek.
Alespoň já se už k dalším podnětům vyjadřovat nebudu, neboť bych jenom zapleveloval vlákno a ostatní by se nemohli podle svých zkušeností třeba ani vyjádřit.
brejsak
brejsak
 
Příspěvky: 84
Registrován: pon 10 kvě, 2010 8:35 pm
Bydliště: Roudnice n/L

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod Radek Strnad » pát 02 srp, 2019 4:37 pm

Radku.
Karel Brejša (brejsak) má pravdu. Osobně jsem toho komárka viděl jezdit i s kouřem.
Avšak můj názor - Ne pro vlastní lokomotivu, ale pro dekodér je pawer pack velmi dobrá pomoc. Jde vlastně jen o to, aby překlenul výpadek napájení dekodéru. Loko by si to měla přejet setrvačností.[/quote]
Radku(radula63), já věru nemám důvod ti nevěřit, že to brejsakovi jezdí, když koleje čistí a nemá plastové srdcovky. Víme ale oba, že malé mašinky téměř žádnou setrvačnost nemají(nemají kolikrát ani setrvačník).Také chápu to, že když bude kolega brejsak stavět kolejiště, tak se plastovým srdcovkám vyhne. Ale na druhou stranu je třeba vzít v úvahu, že jsou i tací(a je jich hromada), kteří už kolejiště postavené mají a mají na něm plastové srdcovky, neboť před několika lety prostě kovové nebyly(třeba Tillig EW1, oblouková výhybka, angličan, trojcestná výhybka nebyla vůbec). Ani dneska nezkompletuješ kolejivo z kovových srdcovek. Tillig EW1 ano, EW2 a EW3 jsou částečně plast, oblouková zatím pouze plast, angličan pouze s podložím, klasika opět plast, trojcestná ano. Kuehn je sice v kovu, ale úplně chybí angličan a trojcestná. Takže ti, co mají kolejiště hotové a mají plast. srdcovky, podle pánů brejsak a MIG, by vůbec neměli k digitalizaci přistupovat nebo vyrvat výhybky a všechno předělat?? Já bych to spíš viděl tak, že za 50,-Kč sestrojím pack a můžu jezdit i přes plastové srdcovky, tak jako já. A odkazů na videa jsem sem dával dost. No a čistit musí přece každý, ať má srdcovky v plastu nebo kovu, o tom vůbec nepolemizuji. Zatracovat power pack jako nepotřebnou věc, jak to vyplynulo z příspěvků těchto dvou kolegů, je naprosto zavádějící. Vím přeci o čem mluvím. Můžu jezdit celý den a nestane se mi, že by mašina někde chcípla, kvůli ztrátě napětí. Když je rozsvícená, tak bez packu při krátkodobé ztrátě to i mašina překlene, ale okamžitě zablikají světla a to se mi prostě nelíbí. Nechci se z nikým dohadovat, ale není přeci vše jen černé nebo bílé. 8)
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 950
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod MiG » pát 02 srp, 2019 5:10 pm

Jééé, to je pěknééé. :-)
MiG
 
Příspěvky: 938
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Jak dělat power pack

Příspěvekod RadekTandler » čtv 24 říj, 2019 7:48 am

Ochrana kondenzátorů před přepětím.

Jde mi o pack pro velikost H0, pro dekodér, který přímé napojeni PP neumožňuje. T.j. pack je potřeba zapojit v lokomotivě (v případě MUV silné slovo) a vyřešit dilema trojčlenky - dostupný prostor, kapacita a napěťová pevnost.
Prostoru je málo, potřeba kapacity co největší a napěťové dimenzování by mělo být dle NMRA na max. 27V.

Kapacita / prostor mi vede na kondenzátory na 16V a prvoplánové řešení jejich ochrany dle doporučeného zapojení od Zimo na čtveřici součástek cívka, omezovací odpor nabíjecího proudu, zenerka (15v) a dioda vybíjecího proudu. Nevýhodou tohoto zapojení je výkonová ztráta na zenerce a sériovém odporu při provozu v mezních podmínkách (t.j. dle NMRA při 27V).

Teď k věci - nemá někdo z vás zkušenost se zapojením, kde se zenerka, která při přepětí (bez zátěže) funguje jako splachovadlo proudu a zatěžovač sériového odporu, nahradí LM7815, který se v této provozní situaci chová jako rozepnutý tranzistor a hřeje jen, když je potřeba doplňovat energii do kondenzátoru ? Nemají to takto interně zapojené dekodéry "s podporou ext. kondenzátoru" ? Tušíte, jak se LMxx chová, pokud má na vstupu napětí menší než minimální provozní vstupní napětí" ?

Díky,

Radek
RadekTandler
 
Příspěvky: 44
Registrován: stř 12 zář, 2012 9:26 pm

Re: jak nedělat power pack

Příspěvekod MiG » ned 27 říj, 2019 1:11 pm

Vnitřní zapojení 78XX není vhodné pro to, na co jej chcete použít.
Rozepisoval se o tom na tomto fóru Fulda.
MiG
 
Příspěvky: 938
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Předchozí

Zpět na Naše chyby, omyly a nerealizované projekty

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník