Windows 10

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Windows 10

Příspěvekod mpinta » pát 29 led, 2016 4:06 pm

Vážení kolegové,
ne že by to bylo zrovna "mašinkové" téma, ale kdo chce řídit aplikaci z PC, musí se s operačním systémem (OS) také občas popasovat.

Netrvalo dlouho a po Windows 7, 8, 8.1 jsou zde Windows 10.
"10" jsou zatím v plenkách, takže o nějaké zádrhely asi nouze nebude.
Navíc, ne všichni modeláři jsou zběhlí ve výpočetní technice, takže by zde mohli najít první pomoc.

Nepište sem, prosím, problémy k jednotlivým softwarovým aplikacím pro ovládání modelové železnice (RailRoad & Co., JMRI, Rocrail a pod.), na to jsou tu jiná témata.
Název tématu je WINDOWS 10 !!!

(Vím, že existují diskuzní fóra, zaměřená přímo "počítačově". My, mašinkáři, však chodíme nejraději domů, tedy sem. Snad to tedy není tak moc OT.)
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 600
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Windows 10

Příspěvekod mpinta » pát 29 led, 2016 4:15 pm

Protože i já jsem s Win 10 "v plenkách", přes zatím kladný náhled mám i nějaké drobné potíže.
Našel by se mezi kolegy expert na Windows 10 ?
Prosím o konzultaci SZ nebo raději přímo na můj mail či Skype. Všechno je v Kontaktech.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 600
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Windows 10

Příspěvekod mpinta » pon 04 dub, 2016 8:10 am

Pokud by se někomu (stejně jako mně) nelíbil prohlížeč fotografií a obrázků z Win 10, lze použít i ten "starý", z Win 7,8.
On se ovšem nabízí asi jen u typu TIF. Aby se nabízel všude (jpeg, gif, bmp...), stačí do registru vložit údaje spuštěním násl. souboru.
http://cdn2.howtogeek.com/wp-content/up ... ows-10.zip
Pak už se udělá asociace (přiřazení) klasickým způsobem, dle libosti.
Detaily na http://www.howtogeek.com/225844/how-to- ... indows-10/
Poznámka: Pokud jsou Win 10 instalovány upgradem z Win 7,8, možnost přiřazení v registrech už nastavena je. Spuštění souboru REG je nutné jen u "čerstvých" Win 10.
Buď fit !!!
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 600
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Windows 10

Příspěvekod ladiznet » pon 04 dub, 2016 1:41 pm

Pokud nefunguje některý z programů, zkusit spustit v jiném režimu ... kliknout pravým na spouštěcí soubor - vlastnosti - kompatibilita ...
www.usTTi.cz - ústečtí modeláři
Uživatelský avatar
ladiznet
 
Příspěvky: 537
Registrován: sob 25 črc, 2009 4:04 pm
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Windows 10

Příspěvekod mpinta » pon 17 říj, 2016 11:09 am

Lehce se mi zbláznily prohlížeče internetu. IE, Chrome, Firefox, Opera, Edge. Nabízely mnoho reklam, ale především samovolně skákaly do jiných oken. Hrozné. Většinou jde o viry, zatažené při nějakém stahování.
Běžné antiviry nepomáhaly, tak jsem jich spustil po řadě asi pět. Každý odstranil nejspíš něco jiného, ale na konci to bylo už OK.
Pokud mohu radit (hlavně sám sobě :D ), nestahujte nic, co nutně nepotřebujete!!!
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 600
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Windows 10

Příspěvekod mpinta » pon 17 říj, 2016 11:14 am

Další problém byl sice malý, ale pro mne nepříjemný.
Velmi často se mi sám restartoval EXPLORER.exe.
To je funkce Windows, která "ohospodařuje" plochu, včetně Průzkumníku Windows. Tedy naprostý základ. (S prohlížeči internetu to nemá nic společného.)

Docházelo k tomu v době, kdy byl otevřen Průzkumník (Explorer), pak se otevřela nějaká další aplikace z Office, třeba Word, FrontPage, ten se následně zavřel, a pak se shodil i Průzkumník. Počítač se asi na 10 sekund kousnul, pak se explorer.exe restartoval, což bylo vidět třeba na překreslení ikon hlavního panelu (dolní lišta) a už bylo vše ok.
Zkoušel jsem hledat na webu, všechno možné, výpisy z Prohlížeče událostí hlásily nejčastěji chybu v nějakém support.dll, nic nepomáhalo. Pak jsem objevil příspěvek http://answers.microsoft.com/en-us/wind ... b062056074, který označoval tento problém v souvislosti s aplikací PDF Architect (ani nevím proč jsem to nainstaloval). Po odinstalaci bylo po chybě.
Stejná rada: Nestahujte nic, co nutně nepotřebujete!!!
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 600
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Windows 10

Příspěvekod mpinta » pon 17 říj, 2016 11:17 am

Ještě mi zbývá jeden problém, na který zatím nemohu přijít.
Při Skypu se mi vypíná mikrofon. Po delším zkoumání jsem už přišel aspoň na to, že se tak stane v okamžiku, kdy změním hlasitost reproduktorů.
Zkoušel jsem nastavovat a měnit kdeco. Zatím marně.
Pro zapnutí mikrofonu musím na Ikoně informací o kvalitě hovoru, v zál. Mikrofon Vyp/Zap "Automaticky nastavit mikrofon" a zase to jde (trvalé vypnutí automatiky a nastavení také nepomůže).
Pár vteřin trvá, než to udělám a druhá strana na mne zatím řve: "Tak co je? Slyšíš mě?". Je to dost nepříjemné, Skype s vámi používám velmi často. Zkuste něco tipnout ...
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 600
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Windows 10

Příspěvekod mpinta » stř 02 lis, 2016 8:30 am

mpinta píše:...Při Skypu se mi vypíná mikrofon. Po delším zkoumání jsem už přišel aspoň na to, že se tak stane v okamžiku, kdy změním hlasitost reproduktorů...

Stane se tak pouze změnou hlasitosti na PŘIDANÉ klávesnici. Ta "přidaná" (C-TECH KB-102M-U-BL, rozhraní USB) je nejnižší cenové kategorie, žádný speciální driver jsem nenašel, tak na to kašlu.
Pokud potřebuji při Skypu změnit hlasitost, jsou jiné možnosti (klávesnice noťasu, ikona na hl. liště...).
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 600
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Windows 10

Příspěvekod Tomáš » úte 15 lis, 2016 8:12 pm

Tak téma jsem zahlédl až nyní, tak snad je to aktuální.
Nejslabším článkem Windows byl právě explorer. Sice se to výrazně zlepšilo, ale už jsem si na něj nezvyk. V 10 je jeho nástupce Edge. Explorer tam je sice taky, ale dá se odstranit. Edge se odstranit nedá. Já jsem z rodiny Mozilla a celkem mě to štve. Doporučuji si vybrat z jednoho prohlížeče a nemít jich tam zbytečně X.

Ovladače jsou zatím problém u některých zařízení. Pokud jsem nenašel na 10 tak z 8 , 8.1 občas pomůžou. Osvědčil se mi též software, který umí automaticky ovladače vyhledat a aktualizovat. Nutno dodržet rozlišení x86 a x64.

S programy i starými jsem zatím problémy neměl. Zatím vždy zabralo nastavení kompatibility buď na XP nebo 7. Jo jeden starý software na akustickou simulaci jsem nerozjel kvůli kompatibilitě s x64.
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Uživatelský avatar
Tomáš
 
Příspěvky: 3148
Registrován: pon 02 črc, 2007 8:36 pm
Bydliště: Brno - Bosonohy


Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků