Reverz softwarově

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Reverz softwarově

Příspěvekod mpinta » sob 05 črc, 2014 6:45 am

Problémy s používáním reverzních modulů (Lenz, STE a pod...) jsou zde na fóru dostatečně prezentovány. Ti, co používají k ovládání modelové železnice nějaký software, jistě už přišli na to, jak se jim vyhnout. No, a pro ty, kteří s tím potřebují trochu pomoct, může inspirativně posloužit nový článek na LokoPinu.
http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/reverz.htm
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 587
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Reverz softwarově

Příspěvekod mpinta » úte 08 črc, 2014 7:29 am

Přátelé, že nejevíte prakticky žádné nadšení, na to jsem si už zvykl. Ale že se nezeptáte na jedinou věc, to je divné.
Buď jsem to napsal tak jasně, že perfektně vše chápete nebo je to naopak tak nepochopitelné, že jen mávnete rukou,
"co zase ten blázen tady vymejšlí...". :D
Programový reverz jsem na testovací kolejiště nainstaloval a jezdím přes něj v pohodě. Je to levné, perfektně funkční a odstraní to všechny problémy, které jsou zde na diskuzi popsány v souvislosti s klasickými reverzními moduly.
Pokud potřebujete pomoc, se zapojením, s naprogramováním TC, stačí se ozvat. Jako obvykle, jsem k dispozici.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 587
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Reverz softwarově

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 08 črc, 2014 8:13 am

Mozna spise premyslime, proc jsi to nenapsal drive, nez jsme si ten reverzni modul koupili :lol: :lol: :mrgreen:
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek
 
Příspěvky: 997
Registrován: ned 03 čer, 2012 12:20 pm
Bydliště: Trowbridge, UK

Re: Reverz softwarově

Příspěvekod mpinta » úte 08 črc, 2014 8:58 am

Dřív mě to, bohužel, nenapadlo. Stydím se a omlouvám se velice. :oops:
Řešení je prosté, můžete ty reverzy prodat těm, co nepoužívají TrainController. :D
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 587
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Reverz softwarově

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 08 črc, 2014 9:26 am

Ja su v klidu, ja jsem si ho zatim neporidil :lol: :lol: :mrgreen: Ale ciste hypoteticky. Kdybych si pak chtel nekdy zajezdit bez PC jenom pres centralu a ovladace, tak bych ho asi potreboval, ze? :wink:
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek
 
Příspěvky: 997
Registrován: ned 03 čer, 2012 12:20 pm
Bydliště: Trowbridge, UK

Re: Reverz softwarově

Příspěvekod chameleon » úte 08 črc, 2014 9:31 am

Jiri Dvoracek píše:Mozna spise premyslime, proc jsi to nenapsal drive, nez jsme si ten reverzni modul koupili :lol: :lol: :mrgreen:

Přesně :wink: já jich musel koupit 5ks... A navíc ani nemám detekci zhlaví/výhybky = jsem úplně mimo 8)
Ale Martine článek super, těším se na další vychytávky.
Jirka
stavím TT Nová_Naděje
Uživatelský avatar
chameleon
 
Příspěvky: 822
Registrován: sob 31 kvě, 2008 2:02 pm

Re: Reverz softwarově

Příspěvekod mpinta » úte 08 črc, 2014 9:49 am

chameleon píše:... A navíc ani nemám detekci zhlaví/výhybky = jsem úplně mimo 8)
Detekce zhlaví rozhodně nutná není :!: :!: :!: Jen je to výhodnější, a to to z více hledisek.
Konkrétně: Bez detekce zhlaví se indikuje jen volný předchozí blok a uvolnění bloků (v Pravidlech/Rules) je nastaveno na Stop Markeru. Což je bez indikace výhybek (nemluvě o vozidlech bez sběru proudu) jediný správný způsob.
No vida, je vidět, že tuto variantu tam budu muset vysvětlit lépe. Takže dík za podnět. :idea:
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 587
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Reverz softwarově

Příspěvekod mpinta » úte 08 črc, 2014 11:27 am

chameleon píše:... A navíc ani nemám detekci zhlaví/výhybky = jsem úplně mimo 8)

Tak snad se mi to teď povedlo lépe.
http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/reverz.htm
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 587
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Reverz softwarově

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 08 črc, 2014 11:48 am

mpinta píše:Detekce zhlaví rozhodně nutná není :!: :!: :!: Jen je to výhodnější, a to to z více hledisek.


Takze ja bych mel jeste jednu otazku, ktera souvisi spise s detekci vyhybek (zhlavi). V tomto clanku (http://lokopin.wz.cz/digital/digital_railco_triky_2.htm) jsem nasel tuhle vetu: "( "Členitost" jde udělat libovolně. Jedním indikátorem na celé složité zhlaví počínaje, až třeba po jeden indikátor na každou jednotlivou výhybku. )" ... takze v pripade, ze cele zhlavi pripevnim na jeden indikator, tak postavim pouze jednu vlakovou cestu? Muzu treba odvesit lokomotivu z vlaku na koleji 1 a prejet na kolej 1a, ale zaroven se nedostanu z depa (kolej 7a) na strojovou kolej cislo 7? Musim pockat, az skonci jedna vlakova cesta a zacne druha, ackoliv se tyhle vlakove cesty fyzicky vubec nepotkaji? :wink: :?: A kdyby nebyla detekce zhlavi, tak muzu postavit dve vlakove cesty soucasne? :mrgreen:
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek
 
Příspěvky: 997
Registrován: ned 03 čer, 2012 12:20 pm
Bydliště: Trowbridge, UK

Re: Reverz softwarově

Příspěvekod mpinta » úte 08 črc, 2014 12:25 pm

Jiri Dvoracek píše:
mpinta píše:Detekce zhlaví rozhodně nutná není :!: :!: :!: Jen je to výhodnější, a to to z více hledisek.

Takze ja bych mel jeste jednu otazku, ktera souvisi spise s detekci vyhybek (zhlavi).

1. Problematika je v mých článcích popsána. Nestačí-li to, obrať se na mne po Skypu.
Související články:
http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/useky.htm
http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/detektory.htm
http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/d ... 23OBSAZENI a další...

2. S reverzem to prakticky nesouvisí.

3. Pokud to zajímá více lidí, nestačí-li články nebo chcete nějaké "doladění", založte si na to téma (třeba "Indikace zhlaví" do rubriky Software). Vidím, že "Napájení", "Detekce" a "Indikace" se někomu mohou plést.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 587
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Reverz softwarově

Příspěvekod workous » úte 08 črc, 2014 2:17 pm

Martine pokud používán zpětnou vazbu od Roco, tak asi bude problém...je tam jedno napájení a myslím, že to nejde rozdělit jedině to nemít detekované....
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1531
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: Reverz softwarově

Příspěvekod mpinta » úte 08 črc, 2014 4:14 pm

Já jsem vám to téma raději založil sám viewtopic.php?f=26&t=8565
Tady je to prostě jen o Reverzu a ta detekce, to bude asi na dýl... :D :D :D .
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 587
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Reverz softwarově

Příspěvekod Jirka_US » pát 01 srp, 2014 6:11 pm

Jiri Dvoracek píše:Ja su v klidu, ja jsem si ho zatim neporidil :lol: :lol: :mrgreen: Ale ciste hypoteticky. Kdybych si pak chtel nekdy zajezdit bez PC jenom pres centralu a ovladace, tak bych ho asi potreboval, ze? :wink:

Pokud nepotrebujes automaticky provoz tak ti staci pouzit prepinaci kontakty u prestavniku vyhybky, ktera tvori "smycku". V pripade, ze ti zustaly 2 volne vstupy u DS64 automaticke prehazovani ti zajisti tyto 2 vstupy, kde pripojis senzory at uz opto (nejlevnejsi) magneticke nebo DO a softik muzes z toho retezce vynechat.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1097
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Reverz softwarově

Příspěvekod fulda » pát 01 srp, 2014 6:34 pm

Reverz naprosto bez software jsem popsal TADY. Je to elektromechanické a je v tom velké relé
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3959
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Reverz softwarově

Příspěvekod mpinta » pát 01 srp, 2014 7:15 pm

fulda píše:Reverz naprosto bez software jsem popsal TADY. Je to elektromechanické a je v tom velké relé
A proč to tedy inzeruješ zde? Nadpis příspěvku je snad dost jasný.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 587
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek


Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků