JMRI

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: JMRI

Příspěvekod sidlo » čtv 22 srp, 2019 5:40 pm

zdeno píše:toto jsem nejak prehledl a to je dulezite. Treba zkontrolovat PanelPro, ci ma totozne nastaveni jako DekoderPro. Protoze tam bude ta chyba !!
JMRI> Upravit> Predvolby> Pripojeni, kde to musi byt stejne u obou programu.
Jeste se podivej, ci tam nemas zatrhnute "Znepristupnit toto pripojeni".

zdeno, proto jsem psal
sidlo píše:Předpokládám, že oba startují se stejným profilem

Bylo by špatně, kdybychom udělali pro DecoderPro a PanelPro dva rozdílné profily.

A jak jsem psal
sidlo píše:ale na Engine Driver to nemá vliv.


Engine Driver způsob připojení centrály nezajímá. Na evidenci lokomotiv se z Engine Driver dostaneš i se zakázaným připojením k centrále. Ale Bemi se nepodařilo spojit s WiThrottle serverem, pokud jsem jeho dotaz pochopil správně.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2226
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: JMRI

Příspěvekod zdeno » čtv 22 srp, 2019 5:44 pm

TO Sidlo:
problem je v tom, ze jeden program funguje a druhy ne, teda pripojeni jednoho je v poradku a druhe ne !!
Teda treba hledat rozdily v cem se to lisi !! To bude jedine v profilu.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1746
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: JMRI

Příspěvekod Bemi » čtv 22 srp, 2019 7:33 pm

Tak jsem vše ještě jednou prošel. Tu DR5000 jsem do toho fakt zamotal. Ale když už to na ní nemohu svést, tak jsem z toho "voĺaký zmätený". Předvolby jsem zkontroloval jednu po druhé a tam chyba není (podle mě ani by neměla být, když se startuje stejný profil- pak změny z Dekoderu se promítnou přeci i do předvoleb Panelu). Zkoušel jsem i spojení přes telefon se stejným výsledkem. Panel spuštěný přes Dekoder funguje jak víno, Panel spuštěný přímo hlásí stále chybu : nemohu se připojit k host ...IP adresy a čísla portů...Zkontrolujte WiThrottle a nastavení sítě.
Bemi
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát 12 říj, 2018 10:56 am

Re: JMRI

Příspěvekod sidlo » čtv 22 srp, 2019 7:41 pm

Zabal adresář s profily JMRI, cesta bude v Předvolby -- Umístění souborů, do zip souboru, dej to do úschovny https://www.uschovna.cz/ a pošli mi odkaz. Nic neslibuju. Zkusím se na to podívat.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2226
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Změna adresy dekodéru/enkodéru

Příspěvekod sidlo » pon 23 zář, 2019 6:33 am

U větších kolejišť nebo u modulových kolejišť se někdy nevyhneme potřebě vyměnit nějaký hardware. Tato výměna může způsobit že dojde ke změně adres dekodérů nebo enkodérů. Různé software se s tímto problémem vypořádají různým způsobem.

JMRI tento problém řeší celkem jednoduše https://sites.google.com/site/sidloweb/jmri/11-uzivatelske-nazvy

obr_DF.png
obr_DF.png (842 bajtů) Zobrazeno 980 krát
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2226
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: JMRI

Příspěvekod belgarat » pon 23 zář, 2019 8:32 am

Obavam se, ze to jednoduche reseni stale zbytecne slozite, v porovnani s TC nebo RocRail, kde se "HW adresa" (cislo vyhybky, navestidla aj) chape jako vlastnost, ne jako identita - navrhova chyba.

To presunuti ani neni uplne - musely by se nejen 'precislovat' symbolicke odkazy, ale take vymenit vsichni "posluchaci" z jednoho objektu na druhy ... a jsem si celkem jisty ze to 100% nefunguje, takze po prejmenovani je restart NEZBYTNY; v podstate jde o migraci vsechn zavislosti z mista na misto - a to je asi nejlepsi znovu-nacist vsechna ulozena data. Pozor na to.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1349
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: JMRI

Příspěvekod sidlo » pon 23 zář, 2019 9:09 am

belgarat píše:a jsem si celkem jisty ze to 100% nefunguje, takze po prejmenovani je restart NEZBYTNY


Dobrá poznámka. Podle mě by mělo stačit zavřít a znovu otevřít panely.
Vzhledem k tomu jak často se mění adresy hardware v kolejišti, považuji tuto debatu za poněkud akademickou. Přeci jenom výměna dekodéru pod kolejištěm a jeho naprogramování zabere několikanásobně více času než restart aplikace.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2226
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Návěstidla a Rychlostní návěstní soustava

Příspěvekod sidlo » stř 25 zář, 2019 5:04 am

U ČSD se od roku 1962 používá rychlostní návěstní soustava. Každá návěst zobrazuje rychlost v přilehlém obvodu výhybek a současně předvěstí rychlost na následujícím návěstidle.

Rychlostní návěstní systém je pro mnohé řídící software pro modelové železnice velký problém. Tyto SW většinou návěstní systémy ČSD/SŽDC přímo nepodporují. Podporují jeden typ návěstních dekodérů a umožňují zobrazit pouze 4 návěsti. Při pokusu modelovat návěsti dle ČSD/SŽDC vám marketigové oddělení příslušného SW dá většinou některou z následujících odpovědí:
  • náš software umí všechno, jenom ještě nikdo nepřišel na to, jak to s naším SW provést
  • tato funkce není potřeba, protože to nikdo nepoužívá
  • je to řešitelné za použití speciálního hardware, které se vloží mezi centrálu a dekodér návěstidla, HW odposlouchává provoz na sběrnici a podle toho upravuje příkazy pro dekodér návěstidla, speciální HW tak supluje chybějící funkčnost řídícího SW

JMRI má návěstní systémy ČSD/SŽDC v sobě již integrované. Současně se nemusíte omezovat jenom na jeden konkrétní návěstní dekodér a můžete si vybrat ten, který vám nejvíce vyhovuje. Způsoby, jak řešit problematiku rychlostní návěstní soustavy v JMRI jsou popsány v článku https://sites.google.com/site/sidloweb/jmri/12-navestidla

311_60_volno_5o.gif
311_60_volno_5o.gif (530 bajtů) Zobrazeno 828 krát
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2226
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Návěstidla a Rychlostní návěstní soustava

Příspěvekod HonzaM » stř 25 zář, 2019 12:20 pm

Sice to nespadá do tohoto vlákna, nenašel jsem ale vlákno s předmětem na které Petr odkazuje, tedy “Návěstidla a Rychlostní návěstní soustava”. Tuto návěstní soustavu modeluje návěstní dekodér MGP, nezahrnuje sice například návěsti využívající rychlostních pruhů, ale zahrnuje všechny znaky postačující pro stanice na většině modelových kolejišť. Návěsti se nastavují automaticky v závislosti na nastavené cestě, včetně vazby na předvěst a stav následující návěsti, tedy závislost zobrazené návěsti vjezdového návěstidla na návěsti na odjezdovém návěstidle. Stav návěsti může být závislý například na obsazení koleje na níž má vlak vjíždět, lze volit například i “přivolávací návěst” nebo návěst “posun povolen” na odjezdovém návěstidle, podle stavu vjezdového návěstidla se automaticky nastavuje předvěst. Uživatel zvolí cestu tlačítky odkud - kam, tím se nastaví výhybky v této cestě a v závislosti na jejich poloze se na návěstidle zobrazí příslušná návěst. Prakticky vyzkoušeno je to na modulu stanice Čachnov při setkání letos v Roudnici a je plánováno nasazení modulu stanice na setkání letos v listopadu.
Omlouvám se autorovi tohoto vlákna a prosím moderátora o přesun tohoto příspěvku, pokud existuje vlákno, do nějž by příspěvek patřil lépe.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2082
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: JMRI

Příspěvekod zdeno » stř 25 zář, 2019 1:05 pm

ono se to da udelat, ale je tam problem v tom, ze volba navestidla se nastavuje podle predchoziho navestidla.
Ale velky problem je, jak to rozezna vjezd na jinou kolej ?? To by muselo taky sledovat stavy vyhybek !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1746
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Ohlas výhybek

Příspěvekod sidlo » pát 27 zář, 2019 4:57 am

Pro většinu uživatelů má výhybka pouze dva stavy – poloha Přímo a Do odbočky. Velká železnice má ještě třetí stav výhybky a to je Bez dohledu. S tímto stavem úzce souvisí problematika ohlasu polohy výhybky.

Některé řídící software pro modelové železnice tuto problematiku příliš neřeší. Při pokusu použít skutečně funkční ohlas výhybek vám marketigové oddělení příslušného SW dá většinou některou z následujících odpovědí:
  • náš software umí všechno, jenom ještě nikdo nepřišel na to, jak to s naším SW provést
  • tato funkce není potřeba, protože to nikdo nepoužívá
  • výrobce SW dobastlil do svého systému ohlas výhybek, bohužel takový ohlas neplní funkci kterou by měl správně plnit, systém klidně dovolí postavit vlakovou cestu, postavit volnoznak na návěstidlech, nechá rozjet vlaky a až dodatečně zjišťuje zdali jsou všechny výhybky správně přestavené, to je systémově špatný postup

Způsoby, jak řeší problematiku stavu výhybky a zpětného ohlasu výhybek JMRI jsou popsány v článku https://sites.google.com/site/sidloweb/jmri/13-ohlas-vyhybek

obr_DF.png
obr_DF.png (1014 bajtů) Zobrazeno 662 krát
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2226
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: JMRI

Příspěvekod daba12 » sob 26 říj, 2019 11:18 pm

Zdravím, měl bych dotaz ohledně detektoru obsazení koleje.
Jdou zprovoznit i detektory připojené přes R-BUS na Z21?
V programu jsem našel jenom možnost Xpress nebo Loco.
Dan
Z21
daba12
 
Příspěvky: 31
Registrován: čtv 04 říj, 2018 1:52 pm
Bydliště: Kutná Hora

Re: JMRI

Příspěvekod sidlo » ned 27 říj, 2019 6:43 am

Zpětný ohlas je přes R-BUS připojený k centrále.
Centrála je přes XpresNet/Loconet připojena k ovladačům/počítači.
Fungovat to bude.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2226
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Ohlas výhybek

Příspěvekod HonzaM » pon 28 říj, 2019 9:04 am

sidlo píše:Pro většinu uživatelů má výhybka pouze dva stavy – poloha Přímo a Do odbočky. Velká železnice má ještě třetí stav výhybky a to je Bez dohledu. S tímto stavem úzce souvisí problematika ohlasu polohy výhybky.

Některé řídící software pro modelové železnice tuto problematiku příliš neřeší. Při pokusu použít skutečně funkční ohlas výhybek vám marketigové oddělení příslušného SW dá většinou některou z následujících odpovědí:
  • náš software umí všechno, jenom ještě nikdo nepřišel na to, jak to s naším SW provést
  • tato funkce není potřeba, protože to nikdo nepoužívá
  • výrobce SW dobastlil do svého systému ohlas výhybek, bohužel takový ohlas neplní funkci kterou by měl správně plnit, systém klidně dovolí postavit vlakovou cestu, postavit volnoznak na návěstidlech, nechá rozjet vlaky a až dodatečně zjišťuje zdali jsou všechny výhybky správně přestavené, to je systémově špatný postup

Způsoby, jak řeší problematiku stavu výhybky a zpětného ohlasu výhybek JMRI jsou popsány v článku https://sites.google.com/site/sidloweb/jmri/13-ohlas-vyhybek

obr_DF.png

Podstatné je, zda je dekodér ovládající výhybku schopen příslušnou informaci poslat. Servodekodér Servo5 tuto informaci poskytuje a návěstní dekodér postaví cestu až když dostatne informaci že je výhybka v definované poloze.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2082
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: JMRI

Příspěvekod daba12 » pon 28 říj, 2019 9:46 pm

sidlo píše:Zpětný ohlas je přes R-BUS připojený k centrále.
Centrála je přes XpresNet/Loconet připojena k ovladačům/počítači.
Fungovat to bude.

Mně se to právě povedlo rozchodit v ostatních programech, ale v JMRI ne. I když si dám monitory XpresNet nebo Loconet, tak se tam nic neukáže.
V nastavení Z21 to vidím jako modul 3, kontakt 5, stejně tak v Railroadu. Pod jakou adresou bych to tedy mohl najít tady?
Dan
Z21
daba12
 
Příspěvky: 31
Registrován: čtv 04 říj, 2018 1:52 pm
Bydliště: Kutná Hora

PředchozíDalší

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník