JMRI

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: JMRI

Příspěvekod HonzaM » pát 04 lis, 2016 9:59 am

Pro kolegu jsem zpracoval v češtině návod na používání nejzákladnějších funkcí DecoderPro (JMRI). Třeba se to někomu bude hodit, podle mne je to nejlepší program pro programování lokomotivních dekodérů (má řadu dalších funkcí kromě těch popsaných). Jeho výhodou je že je zdarma, na rozdíl třeba od softwaru Train Programmer pana Freiwalda, nevýhodou že je v angličitině (ale pan Freiwald to také v češtině nemá). DecoderPro umí řadu dalších funkcí které v tomhle "návodu" nepopisuju, třeba sledování činnosti Loconetu nebo aplikaci WiFi ovladač, ale to asi většinu účastníků fóra zajímat nebude a já také toho hodně nevím a nepoužívám. Omlouvám se předem za případné nedokonalosti nebo nejasnosti nebo třeba i chyby.
Pokud náhodou někdo máte obsáhlejší návod v češtině, určitě by ho další modeláři uvítali.
Přílohy
Jednoduchý návod pro DecoderPro.docx
(106.18 KiB) 220 krát
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1609
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: JMRI

Příspěvekod HonzaM » pát 04 lis, 2016 10:12 am

Petr_J píše:Zdravím, neví někdo jak lze spustit program bez toho, aby byl počítač připojený k centrále? Používám Lenz LZV100 a rozhraní Lenz 23151 s Win 7 32 bit. Pokud mám počítač připojený k zapnuté centrále, vše funguje. Ale jakmile kolejiště odpojím, tak při spuštění programu vyskočí hláška, že nevidí COM port a program už nenaběhne. Respektive spustí se někde na pozadí a je nutné jej vypnout přes správce úloh. Prostě COM se vytvoří pouze když je připojené napájené rozhraní a když se rozhraní odpojí tak zmizí. Protože se s JMRI teprve seznamuji, nechci být pořád připojen kabelem ke kolejišti.
Jinak tento program rozhodně není zadarmo, ten čas který člověk stráví odhalováním jak co vlastně funguje když využiji k výdělečné činnosti, tak si koupím TrainControllery tři a víc :D

Mně program naběhne i když není připojena centrála, chybovou hlášku o chybějcím připojení odkliknu OK a program naběhne a klidně si v něm mohu otevírat uložené lokomotivy nebo vytvářet nové, pochopitelně nemohu s hodnotami dělat nic jiného než je změnit na obrazovce.
Naposledy upravil HonzaM dne pát 04 lis, 2016 10:15 am, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1609
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: JMRI

Příspěvekod HonzaM » pát 04 lis, 2016 10:14 am

Ještě doplnění, v "návodu" nepopisuji postup nastavení připojení k PC a k centrále, protože to jsem kolegovi na jeho počítači nastavil.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1609
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: JMRI

Příspěvekod sidlo » pát 04 lis, 2016 11:09 am

HonzaM píše:
Petr_J píše:Zdravím, neví někdo jak lze spustit program bez toho, aby byl počítač připojený k centrále? ...

Mně program naběhne i když není připojena centrála, chybovou hlášku o chybějcím připojení odkliknu OK a program naběhne a klidně si v něm mohu otevírat uložené lokomotivy nebo vytvářet nové, pochopitelně nemohu s hodnotami dělat nic jiného než je změnit na obrazovce.

To platí pouze v případě, že se startuje do profilu, který nemá uložené žádné připojení k centrále.
Pokud se startuje do profilu s definovaným připojením, potom se program zastaví a čeká na připojení centrály.
Když se laboruje s jedním počítačem, je dobré si udělat více profilů. Jeden s centrálou a druhý bez.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1636
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: JMRI

Příspěvekod HonzaM » pát 04 lis, 2016 12:10 pm

sidlo píše:
HonzaM píše:
Petr_J píše:Zdravím, neví někdo jak lze spustit program bez toho, aby byl počítač připojený k centrále? ...

Mně program naběhne i když není připojena centrála, chybovou hlášku o chybějcím připojení odkliknu OK a program naběhne a klidně si v něm mohu otevírat uložené lokomotivy nebo vytvářet nové, pochopitelně nemohu s hodnotami dělat nic jiného než je změnit na obrazovce.

To platí pouze v případě, že se startuje do profilu, který nemá uložené žádné připojení k centrále.
Pokud se startuje do profilu s definovaným připojením, potom se program zastaví a čeká na připojení centrály.
Když se laboruje s jedním počítačem, je dobré si udělat více profilů. Jeden s centrálou a druhý bez.

Sorry, nevím jak komu, ale mně to funguje, mám to uložené s připojenou centrálou, funguje přes připojení COM3, když počítač zapnu a centrála není připojená, objeví se zpráva že nebyl nalezen COM3 a po potvrzení OK program naběhne a mohu si klidně prohlížet uložená data. Funguje mi to takhle na Windows 7 i 10 a také na Macu. Je jen potřeba mít trpělivost, než to naběhne, trvá to relativně dlouho.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1609
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: JMRI

Příspěvekod sidlo » pát 04 lis, 2016 12:24 pm

V tom případě jsem neměl nikdy dostatek trpělivosti počkat na timeout :lol:
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1636
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: JMRI

Příspěvekod zdeno » pát 04 lis, 2016 5:03 pm

je problem v tom, ze pokud neni pripopjeny predvoleny port, tak to dela problemy.
Dokonce to byl sveho casu velky bug's, protoze se JMRI total zablokovalo.
Po upgrade to hlasi, ze port neni pritomny a dovoli to pokracovat.
Doporucuji upgrade, hadam kazdy druhy mesic, protoze je tam vzdycky par novych veci.
---
Jinak bych uvital nejakou napovedu na tvorbu ovladacho panelu v cestine, to je taky dost no-user-friendly zalezitost, ktera hodne lidi odradi.
Ono by mozna stacilo par layoutu sem zavesit a z toho lidi pochopi, jak s tim pracovat.
---
Ja pouzivam JMRI na odvsiveni mych veci na Loconet, kde se to ukazuje aj komentarem v Loconet wiever-u.
Jsou tam taky veci, ktere mi vyslovene vadi, jako treba kontrola slotu pomoci paketu BB a to bez rozdilu, ci je nebo neni zapnuty Slot monitor.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1437
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: JMRI

Příspěvekod sidlo » pát 04 lis, 2016 7:07 pm

Produkční verze jsou se sudým desetinným číslem. Vychází 2× ročně. Příští produkční verze 4.6 je plánována na 17. prosince, termín může být změněn. Tyto verze jsou určeny pro normálního uživatele.
Vývojové verze jsou s lichým desetinným číslem. Vychází podle potřeby 1 ÷ 2× měsíčně. Může obsahovat chyby. Pokud ji uživatel opravdu nepotřebuje, nebo pokud netestuje nějakou novou vlastnost, tak nemá důvod ji použít.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1636
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: JMRI

Příspěvekod Jirka_US » sob 05 lis, 2016 5:15 pm

Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: JMRI

Příspěvekod romino » sob 17 pro, 2016 7:43 pm

romino píše:Ahojte, pridam tiez jednu otazku na JMRI. Da sa pouzivat JMRI v poslednej verzii aj na Win XP? Mne sa ho nepodarilo nainstalovat, nakolko tvrdo vyzadoval Java 1.8 a ta uz pre XP zase nema podporu. Je moznost ako toto sprevadzkovat? Starsiu verziu 3 som rozbehol pod XP s Java 1.7, ta ale zase nema este podporu dcc++ ako som zistil. Trochu zamotany kolotoc.


romino píše:Bohuzial pri instalacii priamo, alebo aj cez update skonci instalacia chybou 1603. Bez Java 1.8 zase nedokazem nainstalovat JMRI 4.3 a vyssiu a pouzivat DCC++ s nejakym starym pocitacom. Instalovat WIN8 a novsi na Celerona s 2GB rammoc vyznam nedava, hlavne ak je to len pre tento jediny ucel.


Takže problém s Java 1.8 (potrebná pre JMRI 4.4) na Windows XP sa mi podarilo vyriešiť vďaka návodu na youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ja3CS8powkY
Predtým som vyskúšal viacero postupov tu z fóra, youtube a iných linkov vrátane novej inštalácie XP no bez úspechu. Možno to pomôže aj niekomu inému. Tento postup naozaj zabral. Neskúšal som, po ktorú verziu upgrade je možné ísť, ale aktuálna verzia 111 už nefunguje, nakoľko dovolí inštalovať len do prázdneho adresára (7:20 min vo videu). No aj tam spomínaná verzia 45 stačí pre inštaláciu JMRI 4.4
Uživatelský avatar
romino
 
Příspěvky: 200
Registrován: ned 11 kvě, 2008 12:28 pm
Bydliště: Nove Mesto nad Vahom, SR

JMRI 4.6

Příspěvekod sidlo » pon 19 pro, 2016 5:55 am

Vyšla produkční verze JMRI 4.6 http://jmri.org/download/index.shtml#prod-rel
DecoderPro má nový český překlad. Byla zrušena jazyková verze čeština Česká republika a zůstala pouze verze čeština.
Pro ty co budou upgradovat a mají v profilu verzi čeština Česká republika se nic nemění, automaticky bude použita verze čeština.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1636
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

DecoderPro

Příspěvekod sidlo » pon 19 pro, 2016 7:26 pm

DecoderPro - aplikace pro programování dekodérů.
Úvod do používání aplikace https://sites.google.com/site/sidloweb/jmri/2-decoderpro
Určeno pro modeláře začínající s programem JMRI.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1636
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

WiThrottle

Příspěvekod sidlo » sob 04 úno, 2017 7:07 pm

Jednoduchý návod na ovládání kolejiště pomocí chytrého telefonu.
https://sites.google.com/site/sidloweb/jmri/3-withrottle
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1636
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Výhybky

Příspěvekod sidlo » pon 06 úno, 2017 9:01 pm

Ovládání výhybek pomocí chytrého telefonu.
https://sites.google.com/site/sidloweb/jmri/4-vyhybky
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1636
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: JMRI

Příspěvekod michal.kubista » úte 07 úno, 2017 9:47 am

Super návody, jednoduché a názorné. Já se snad díky tobě do to jmri ještě vrhnu taky :-)
michal.kubista
 
Příspěvky: 334
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

PředchozíDalší

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků