RailRoad & Co TrainController

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: RailRoad & Co TrainController

Příspěvekod HonzaM » sob 18 lis, 2017 7:41 am

Poradí mi někdo, zda je v TC možné zapnout třeba osvětlení lokomotivním funkčním dekodérem, tedy dekodérem kde zadávám "lokomotivní" adresu a výstupy zapínám například funkcemi F1, F2, F3 a F4?
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1615
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: RailRoad & Co TrainController

Příspěvekod mpinta » sob 18 lis, 2017 8:06 am

HonzaM píše:Poradí mi někdo, zda je v TC možné zapnout třeba osvětlení lokomotivním funkčním dekodérem, tedy dekodérem kde zadávám "lokomotivní" adresu a výstupy zapínám například funkcemi F1, F2, F3 a F4?

Honzo, samozřejmě to jde.
Stačí funkce nadefinovat k funkčnímu dekodéru stejně, jako k lokodekodéru.
Pokud je adresa stejná, definuje se přímo k loko, pokud je jiná, udělá se to samé u vozu.
Ale je to tak triviální dotaz, že jsem to možná pochopil špatně a ptáš se na něco jiného. Že bys tohle nevěděl?
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 613
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: RailRoad & Co TrainController

Příspěvekod HonzaM » sob 18 lis, 2017 8:27 am

mpinta píše:
HonzaM píše:Poradí mi někdo, zda je v TC možné zapnout třeba osvětlení lokomotivním funkčním dekodérem, tedy dekodérem kde zadávám "lokomotivní" adresu a výstupy zapínám například funkcemi F1, F2, F3 a F4?

Honzo, samozřejmě to jde.
Stačí funkce nadefinovat k funkčnímu dekodéru stejně, jako k lokodekodéru.
Pokud je adresa stejná, definuje se přímo k loko, pokud je jiná, udělá se to samé u vozu.
Ale je to tak triviální dotaz, že jsem to možná pochopil špatně a ptáš se na něco jiného. Že bys tohle nevěděl?

Zeptal jsem se nedostatečně jasně, jde mi o to, zda lze naprogramovat abych takto zadané funkce mohl zapnout přímo stiskem "tlačítka" na obrazovce, stejně jako zapínám funkce příslušenství spínacím dekodérem, přes adresu příslušenství. Jde o možnost využití lokomotivního funkčního dekodéru třeba pro osvětlení na kolejišti.
Naposledy upravil HonzaM dne sob 18 lis, 2017 3:56 pm, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1615
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: RailRoad & Co TrainController

Příspěvekod mpinta » sob 18 lis, 2017 8:55 am

HonzaM píše:... Zeptal jsem se nedostatečně jasně, jde mi o to, zda lze naprogramovat abych takto zadané funkce mohl zapnout přímo stiskem "tlačítka" na obrazovce, stejně jako zapínám funkce příslušenství spínacím dekodérem, přes adresu příslušenství.

Tak je mi to jasné.
ANO i NE.
Adresní řada PŘÍSLUŠENSTVÍ a LOKO je JINÁ. A funkční dekodéry jsou vlastně lokodekodéry bez ovládání motoru. Lze je tedy ovládat stejně, jako lokodekodéry. Pouze přes "Tachometr", nebo kódem Operace, z nabídky Train Functions, a to je vždy svázáno s lokalizací vozidla (loko nebo vůz) v bloku.
Ale ten prvek, "tlačítko" na obrazovce, je vlastně ten "Tachometr", který danému vozidlu přísluší, a takto to vlastně lze.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 613
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: RailRoad & Co TrainController

Příspěvekod HonzaM » sob 18 lis, 2017 8:47 pm

Může TC přijímat informovaci o skutečné poloze výhybky a upravit příslušně její zobrazení na obrazovce switchboardu? Například pokud ovladačem přehodím výhybku, může se to zobrazit na obrazovce switchboardu?
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1615
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: RailRoad & Co TrainController

Příspěvekod mpinta » ned 19 lis, 2017 5:46 am

HonzaM píše:Může TC přijímat informovaci o skutečné poloze výhybky a upravit příslušně její zobrazení na obrazovce switchboardu? Například pokud ovladačem přehodím výhybku, může se to zobrazit na obrazovce switchboardu?

ANO, pokud je zapnutý Position Control.
http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/ohlas.htm
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 613
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: RailRoad & Co TrainController

Příspěvekod HonzaM » stř 22 lis, 2017 6:54 am

mpinta píše:A místo 8 G3 je tu verze 9 A1. Hlavně aby tam bylo něco i jinak zajímavého, než jen nová grafika.

Ona to není jen grafika, ale dost odlišné je členění menu. A noví uživatelé už nemají šanci koupit TC8, protože na Freiwaldových stránkách je ke stažení a koupi jen TC9. Na jednu odlišnost jsem například narazail při hledání "Refresh". Pomohl mi v tom lokopin. V TC8 a starších versích je to vidět na první pohled, při rozbalení položky Railroad, kde je také řada dalších voleb, například nastavení digitálního systému, aktivace připojení, otevření souboru, uložení souboru, ukončení atd. V TC9 je ovšem pro nalezení "Refresh" nutné kliknout na položku "Railroad" (tu je nutné volit kliknutím, není už na rozdíl od TC8 otevřená rovnou při spuštění). V ní pak kliknout na Operation a tam v okénku které se otevře vpravo dole kliknout na nenápadný čtvereček. Tím se otevře podmenu, v němž je mimo jiné zmíněný "Refresh". Nelze se proto divit, že jsem to hledal velmi těžko (a dlouho marně). Ono je ovládání TC9 o dost jiné v mnoha ohledech a je potřeba si zvyknout. Noví uživatelé už se budou učit rovnou to nové a ani jim nepřijde že by něco bylo nezvyklé, mně se to zdá spíš logičtější.
Naposledy upravil HonzaM dne stř 22 lis, 2017 8:19 am, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1615
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: RailRoad & Co TrainController

Příspěvekod BohousP » stř 22 lis, 2017 6:58 am

HonzaM píše:
mpinta píše:A místo 8 G3 je tu verze 9 A1. Hlavně aby tam bylo něco i jinak zajímavého, než jen nová grafika.

... A noví uživatelé už nemají šanci koupit TC8, protože na Freiwaldových stránkách je ke stažení a koupi jen TC9... .

VIZ:
http://www.freiwald.com/pages/download.htm , na konci stránky je napsáno:

Version 8 can be downloaded from here: http://www.freiwald.com/pages/download80.htm

Obdobně, na konci stránky s verzí 8 je odkaz na verzi 7.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1972
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: RailRoad & Co TrainController

Příspěvekod mpinta » stř 22 lis, 2017 8:29 am

"Nová GRAFIKA", tím bylo myšleno právě grafické komunikační rozhraní, tedy menu.
To je uděláno do podoby třeba Wordu a řady jiných aplikací. Lze nejen snadno automaticky skrývat (je totiž dost vysoké, což omezuje switchboard), ale také navolit starý způsob zobrazení verze 7,8.
Staré verze lze stáhnout přes odkaz Goody Box, který je dole v Download http://www.freiwald.com/pages/goody.htm. Jsou tam verze 5.8, 7 a 8.
Co a zda vůbec, se staré verze dají KOUPIT, na to ovšem může odpovědět pouze autorská firma, případně nějaký autorizovaný prodejce.

I když mám verzi 9 zmapovanou už docela slušně, rozdíly a novinky verze 9, tak jak byl udělán článek http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/rozdil_tc_7_8.htm, jsem zatím nedělal. Uživatelů je stejně jen pár (skoro doslova) a navíc mě verze 9 moc nenadchla. Pár věcí je určitě dobrých, některé považuji spíš za krok zpět. Vše to je pochopitelně zase jen subjektivní pohled. Přesto jsem ochoten o detailech diskutovat, podávat informace, které znám, a to nejlépe na Skypu, mailu, což už stejně dělám. Jak vidím, u některých kolegů celkem bez úspěchu. :D
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 613
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: RailRoad & Co TrainController

Příspěvekod BohousP » stř 22 lis, 2017 10:03 am

Verze 9.0 A1 měla některé chyby, které měla řešit verze 9.0 A2, alespoň tak bylo slibováno. Od 1.10.2017 je ke stažení tato verze (9.0 A2). Na stránce http://www.freiwald.com/forum/viewtopic ... 10&t=30061 je popsáno zatím pět chyb poslední verze 9.0 A2, které má řešit zase verze 9.0 A3, jedna z těchto chyb přetrvává už z verze 9.0 A1.

K nákupu předešlé verze
- nejsem si na 100 procent jistý, ale myslím, že někde na stránce freiwald.com jsem viděl informaci, že klíče pracují i se starší verzí. Z toho vyplývá, že pokud si zakoupíte v. 9, se stejným klíčem by měla fungovat i verze 8. Ale doporučuji ověřit, nebo hledat ve fóru. Já to zaručit neumím :D .

EDIT: tak jsem to našel http://www.freiwald.com/forum/viewtopic ... +8#p184616:
Otázka: I just wanted to purchase version 8 of a program. Now version 9 is available, but I would like to continue with version 8 for the time being. Is this possible?
Odpověď: Of course this is possible! In our shop we sell only licenses for version 9. However, with the license codes you can also unlock the version 8, if you want to use it for the time being.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1972
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: RailRoad & Co TrainController

Příspěvekod jamik22 » stř 22 lis, 2017 12:59 pm

K nákupu předešlé verze - nejsem si na 100 procent jistý, ale myslím, že někde na stránce freiwald.com jsem viděl informaci, že klíče pracují i se starší verzí. Z toho vyplývá, že pokud si zakoupíte v. 9, se stejným klíčem by měla fungovat i verze 8. Ale doporučuji ověřit, nebo hledat ve fóru. Já to zaručit neumím :D .

Ano funguje to se staršími versemi
jamik22
 
Příspěvky: 202
Registrován: pát 22 úno, 2008 9:05 pm

Re: RailRoad & Co TrainController

Příspěvekod HonzaM » stř 22 lis, 2017 3:46 pm

jamik22 píše:
K nákupu předešlé verze - nejsem si na 100 procent jistý, ale myslím, že někde na stránce freiwald.com jsem viděl informaci, že klíče pracují i se starší verzí. Z toho vyplývá, že pokud si zakoupíte v. 9, se stejným klíčem by měla fungovat i verze 8. Ale doporučuji ověřit, nebo hledat ve fóru. Já to zaručit neumím :D .

Ano funguje to se staršími versemi

Potvrzuji z vlastní praxe, s klíčem v němž mám verzi 9 fungují i verze 7 a 8, které mám rovněž nainstalovány.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1615
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: RailRoad & Co TrainController

Příspěvekod HonzaM » pon 11 pro, 2017 12:01 pm

Vyzkoušel jsem připojení TrainControlleru k DR5000 přes wifi. Funguje to výborně, výhodou je že USB port lze využít i jinak. Nastavení je jednoduché. V centrále se nastaví síťový protokol XpressNet/LAN, v TC ze zvolí digitální systém Lenz Digital Plus/LAN. Po kliknutí na OK se objeví zadávací okno, do nějž se zadá IP adresa centrály - viz obrázky. Je samozřejmé že je třeba v PC mít zvolenu wifi síť centrály.
V centrále může zůstat zvoleno připojení USB, které proto zůstává k dispozici, aniž by bylo nutné zavírat TrainController a lze využít třeba JMRI DecoderPro nebo konfigurační program centrály.
Přílohy
Nastavení sítě LAN.jpg
volba systému.jpg
volba systému.jpg (40.61 KiB) Zobrazeno 913 krát
Zadání IP.jpg
Zadání IP.jpg (58 KiB) Zobrazeno 930 krát
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1615
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: RailRoad & Co TrainController

Příspěvekod fulda » pon 11 pro, 2017 8:30 pm

Že se tak ptám, nemá tohle nastavení problém, pokud začneš pro ovládání lokomotiv používat současně také fredy?
A jak se zachová RailCom?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4166
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: RailRoad & Co TrainController

Příspěvekod HonzaM » čtv 14 pro, 2017 6:41 am

Na můj dotaz pan Freiwald včera v odpovědi na můj dotaz sdělil, že je při upgrade TC plánováno doplnění centrály DR5000. Tu je dnes ve spojení s TC možné použit pro připojení přes COM, doplnění možnosti připojení přes wifi bude rozhodně přínosem. Pokud jde o využití FREDů při současném využití TC, není to žádný problém, nejen že to je možné, ale dokonce pokud je na nějakém bloku definováno hnací vozidlo a jedeme s ním Fredem, jeho symbol se během jízdy přesouvá na bloky kterými vlak projíždí. To je samozřejmě stejné pokud s vozidlem pojedeme třeba při ovládání mobilem nebo bezdrátovou myší. Vozidlo pak může v automatizovaném provozu pokračovat z nového umístění.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1615
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník