český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod PaMi » pon 10 lis, 2014 4:05 pm

Myšpulín píše:Nevím, v jakém stavu je ModelJop v současné době, já jsem pokusování již před dvěma lety ukončil a přešel na TC, čehož vůbec nelituji. Víc tu nebudu veřejně psát, protože nechci kritizovat něco, co již nemusí být pravda. Sice mne mrzí, že vzhled TC nejsem schopen upravit do podoby Jopu, ale další výhody toto tisícinásobně vykompenzovaly. Pokud chceš něco víc, napiš SZ.

JOP se TrainControllerem vůbec nedá srovnávat. Jsou to dva filozoficky naprosto odlišné programy. Zatímco JOP je primárně určený na ovládání nádraží ve vzhledu co nejvíce se podobající skutečnému ovládání stanice, tak TC je primárně určený na to, aby kolejiště samo jezdilo.
Já sám mám TC Gold a používám ho tak, že si pustím po kolejišti například 3 vlaky plně automaticky a čtvrtý jezdím "na ručku" - sám si ho ovládám. Když přijde návštěva, tak jezdí dva automaticky a dva si ovládáme.
JOP je ideální např. na ovládání stanice na modulovém kolejišti.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
Uživatelský avatar
PaMi
 
Příspěvky: 428
Registrován: úte 04 bře, 2008 1:57 pm

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod Myšpulín » pon 10 lis, 2014 6:01 pm

V tom se s tebou vůbec nebudu přít. Já jsem prostě narazil na mnoho technických problémů, u kterých jsem nevěděl, jak dál. Některé jsem s autorem vyřešil tak, že sice fungovaly, ale bylo to takové nějaké a ne moc originální řešení. Co mne však úplně uzemnilo bylo zjištění, že veškerá dynamika soupravy se neřeší softwarově, ale pomocí dekodérů v lokomotivě. A to jsem již nerozdýchal. Pro kolejiště typu Žďár ideální, nastavím hodnoty do CV v dekodéru podle soupravy, kterou loko bude tahat a jede se. Ale moje představa je jiná. Souprava přijede do stanice, loko odstoupí, případně dozbrojí, najede na novou soupravu a hajdy s ní zpět. A pokud jednou soupravou bude těžký náklad a druhou lehký rychlík, co s tím?

Jinak zatím mám TC a automatiku jsem ještě nedoprogramoval. Je to silná stránka tohoto softu, ale vůbec není podmínkou, aby to takhle jezdilo. Takže u mne stejně jako v reálu, dvě tlačítka a vlak odjede ze stanice, dvě tlačítka a vlak vjede do následující, dvě tlačítka a odjede a tak stále dokola. Ale to patří jinam.

Jak jsem psal, rozchodil jsem to, částečně otestoval a po zjištění některých faktů (platných v té době) to skoro s lehkým ( :D :D :D , po pravdě :x :x :x ) svědomím opustil a již se k tomu nehodlám vracet.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín
 
Příspěvky: 1139
Registrován: stř 24 led, 2007 7:43 pm
Bydliště: Hostinné

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod Jirka_US » úte 11 lis, 2014 6:17 am

Ale moje představa je jiná. Souprava přijede do stanice, loko odstoupí, případně dozbrojí, najede na novou soupravu a hajdy s ní zpět. A pokud jednou soupravou bude těžký náklad a druhou lehký rychlík, co s tím?

Pri provozu "naruku" zmena CV3 a CV4 pomoci POM, popripade u nekterych dekoderu lze zmenit dynamiku pomoci funkcniho tlacitka Fx (nezapemovat s posunem!).
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1164
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod Jacek » úte 11 lis, 2014 11:41 am

Ale moje představa je jiná. Souprava přijede do stanice, loko odstoupí, případně dozbrojí, najede na novou soupravu a hajdy s ní zpět. A pokud jednou soupravou bude těžký náklad a druhou lehký rychlík, co s tím?

Co člověk to názor. Mě jako člověku od fochu zas perfektně vyhovuje ModelJOP s propracovanou zabezpečovačkou a opustil jsem TC, který je spíš na ty automatické provozy.
Konkrétní příklad s tím odstoupením od vlaku:
https://www.youtube.com/watch?v=Q3uHaBAy6oA
Lokomotiva veze vlak, odpovídají tomu dlouhé rozjezdy a taky zvuky. V čase 3:36 mašina začne objíždět soupravu. V "jopce" naklikám posunové cesty do zásobníku (to co se v reálu po nehodě v Moravanech nesmí používat :D ) a pak jen stojím s ovladačem u kolejiště a šibuju jako v reálu, nemusím se starat o stavění výhybek a návěstidel. Po přivěšení soupravy odjíždím opět se zátěží.
Uživatelský avatar
Jacek
 
Příspěvky: 551
Registrován: sob 20 led, 2007 10:03 pm
Bydliště: Moravskoslezský kraj

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod Myšpulín » úte 11 lis, 2014 5:35 pm

Pánové, nebudu vám zde vyvracet vaše řešení, jste-li s nimi spokojeni, jen dobře. Mě jde ale o řízení loko pomocí PC, nikoli na ruku.

To Jirka_US: Změna CV3 a CV4 znamená překalibrovat loko v ModelJop, tedy při ježdění na PC nepoužitelné.

To Jacek: Přiznávám, že jsem video neshlédl celé, takže nevím, jak řídíš loko jako soupravu. Pokud stále na ruku, asi není problém. Pokud to přenecháš na PC, pak nevím, jak změníš dynamiku mezi těžkým nákladem a lehkým osobákem. Nejedná se mi o návrat s toutéž soupravou.

Ale jak pravím, pro mne to je již pasé.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín
 
Příspěvky: 1139
Registrován: stř 24 led, 2007 7:43 pm
Bydliště: Hostinné

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod Jirka_US » čtv 13 lis, 2014 6:06 am

To Jirka_US: Změna CV3 a CV4 znamená překalibrovat loko v ModelJop, tedy při ježdění na PC nepoužitelné.

Hodnoty CV3 a CV4 nemaji na kalibracni krivku vliv nebot se vytvari pri konstantni rychlosti, ale maji samozrejme vliv na rozjezdovou/brzdnou drahu. Takze mozne reseni je pro jednu loko mit napr. 2 adresy, jedne adrese by odpovidaly prislusne CV3,CV4, ktere simuluji prislusny vlak (osobni, nakladni, s nakladem, prazdny atd). Pri zmene vlaku by doslo ke zmene CV3, CV4 pomoci POM a rovnez adresy v CV19, to by snad pomoci PC mohlo byt realizovatelne (automaticky) ?
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1164
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod jali » čtv 05 bře, 2015 11:07 pm

Muzes dat odkaz na stranky, kde to je ukazano ? Snazil jsem se hledat, ale asi to není moje silna stranka.

diky

Myšpulín píše:
Myšpulín píše:Nevím, v jakém stavu je ModelJop v současné době, já jsem pokusování již před dvěma lety ukončil a přešel na TC, čehož vůbec nelituji. Víc tu nebudu veřejně psát, protože nechci kritizovat něco, co již nemusí být pravda. Sice mne mrzí, že vzhled TC nejsem schopen upravit do podoby Jopu, ale další výhody toto tisícinásobně vykompenzovaly. Pokud chceš něco víc, napiš SZ.

Martin mne upozornil na jednu nepřesnost, kterou jsem zde uvedl. Mám verzi TC 8 Silver, která, na rozdíl od Goldu, neumí měnit grafické prvky a tedy vzhled. U verze Gold to jde a Martin to má ukázáno i na svých stránkách. Martine, díky za upozornění a já se za nepřesnost omlouvám.
jali
 
Příspěvky: 21
Registrován: ned 09 lis, 2014 6:07 pm
Bydliště: Velké Svatoňovice

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod Myšpulín » pát 06 bře, 2015 5:02 pm

Stránky lokopin.wz.cz, článek RailCo 5.8. Martin třeba vloží přímo odkaz.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín
 
Příspěvky: 1139
Registrován: stř 24 led, 2007 7:43 pm
Bydliště: Hostinné

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod mpinta » pát 06 bře, 2015 7:44 pm

Myšpulín píše:Stránky lokopin.wz.cz, článek RailCo 5.8. Martin třeba vloží přímo odkaz.

Pánové, velmi rád pomůžu, ale nějak se v tom ztrácím... Nejsem si jist, co vlastně potřebujete. Lepší je se se mnou spojit na Skypu, v nouzi na mail. Všechny kontakty mám na stránkách Lokopin.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 600
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod jali » pát 06 bře, 2015 8:03 pm

Ahoj

chtěl bych videt, jak vypada RailCO v kabatu ModelJOPu
Stranky jsem prohlizel, ale nic nenasel
jali
 
Příspěvky: 21
Registrován: ned 09 lis, 2014 6:07 pm
Bydliště: Velké Svatoňovice

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod mpinta » pát 06 bře, 2015 10:16 pm

jali píše:Ahoj

chtěl bych videt, jak vypada RailCO v kabatu ModelJOPu
Stranky jsem prohlizel, ale nic nenasel

Nevím, jak vypadá (nebo může vypadat) ModelJOP, ale jak lze vzhledově nakonfigurovat TrainController se můžeš mrknout v článku http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/d ... ilco_1.htm, na konci odstavce "Kolejiště".
Obecně lze říct, že verze Gold umožňuje vlastní grafickou tvorbu většiny prvků.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 600
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod jali » pát 06 bře, 2015 10:36 pm

asi ve ctvrtine je stanice Puchov od slovenskeho autora, to vypada hodne dobře, ModelJOP je 99% kopie skutecnosti. Otazka je, jak je to s ovladanim. Jde o princip staveni cest. Ale to asi vse zavisi na naprogramovani ovladacich prvku.
jali
 
Příspěvky: 21
Registrován: ned 09 lis, 2014 6:07 pm
Bydliště: Velké Svatoňovice

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod KE-pavuk » pát 13 bře, 2015 6:04 pm

Ako JOPka je to nakomfigurovane schvalne, ak by niekto chcel tak poslem subor so stanicou a daju sa stiahnut vsetky upravene ovladacie prvky. Je to TC7Gold. Vsetko HW je robene samo domo, centrala NanoX3.6, genlisS88, dekodery na vyhybky(serva) robene systemom yakladovej dosky do ktorej vojde 6 dekoderov po 4 serva alebo sa tato doska da poizit aj pre 24 navestidiel kedy dekoder je v sachte navestidla. Nepouzikl som nieco ako ND4 alebo nieco podobne. Vsetky zavislosti sa daju naprogramovat priamo v TC cez flagmany. chce to trosku casu a trpezlivosti ale ide to. Bol to umysel, nakolko sa mi cena za modelovu JOP ydala privysoka, a tak som si to upravil takto. da sa v tom nakreclit cokolvek a akokolvek, skusal som aj platformu releovky, kedy je podklad sivy a relief cierny ale toto sa mi paci viac . Pavuk
KE-pavuk
 
Příspěvky: 86
Registrován: sob 20 srp, 2011 4:51 am
Bydliště: Košice

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod jali » pát 13 bře, 2015 6:24 pm

Vypada to dobře

to je něco jako nejaky template ? Aby se pak uz dalo vse delat v tomto stylu ?
Urcite bych se na to rad podival
jali
 
Příspěvky: 21
Registrován: ned 09 lis, 2014 6:07 pm
Bydliště: Velké Svatoňovice

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod KE-pavuk » pát 13 bře, 2015 6:58 pm

Vypada to dobře

to je něco jako nejaky template ? Aby se pak uz dalo vse delat v tomto stylu ?
Urcite bych se na to rad podival

Ano daju sa pouzivat mnou vytvorene prvky. kontak poprosim do SZ.
KE-pavuk
 
Příspěvky: 86
Registrován: sob 20 srp, 2011 4:51 am
Bydliště: Košice

PředchozíDalší

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků