český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod win111 » sob 06 úno, 2010 10:51 am

Ahoj modeláři. Chtěl bych znát váš názor na program českých výrobců pro ovládání digitálního provozu modelového kolejiště. Protože je program v českém jazyku, určitě ho uvítají Ti, kteří jako já, se učili pouze rusky a to ještě špatně. :lol:
Uživatelský avatar
win111
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv 07 úno, 2008 4:35 pm
Bydliště: Moravany u Brna

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod milan ferdián » sob 06 úno, 2010 11:08 am

win111 píše:Ahoj modeláři. Chtěl bych znát váš názor na program českých výrobců pro ovládání digitálního provozu modelového kolejiště. Protože je program v českém jazyku, určitě ho uvítají Ti, kteří jako já, se učili pouze rusky a to ještě špatně. :lol:


Budeš se muset obrátit na Libora Schmidta...Jinak jsme s tímto programem spokojeni a Libor je neustále vylepšoval...Doufám ,že mluvíme o stejném programu ,který mi používáme pro provoz na setkáních.
milan ferdián
 
Příspěvky: 9242
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod win111 » čtv 11 úno, 2010 6:43 am

Jinak informace o programu jsou na stránkách výrobce: http://modeljop.cz/?page=uvod
Uživatelský avatar
win111
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv 07 úno, 2008 4:35 pm
Bydliště: Moravany u Brna

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod Jacek » sob 13 úno, 2010 7:02 pm

Má někdo s tímto programem nějaké zkušenosti? Po jednom večeru stráveným u demo verze se mi nepodařilo postavit funkční zhlaví, ani nadefinovat vlakovou nebo posunovou cestu. Chtělo by to nějaký vzorový soubor na ukázku :(
Uživatelský avatar
Jacek
 
Příspěvky: 545
Registrován: sob 20 led, 2007 10:03 pm
Bydliště: Moravskoslezský kraj

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 14 úno, 2010 9:11 am

Jacek píše:Má někdo s tímto programem nějaké zkušenosti? Po jednom večeru stráveným u demo verze se mi nepodařilo postavit funkční zhlaví, ani nadefinovat vlakovou nebo posunovou cestu. Chtělo by to nějaký vzorový soubor na ukázku :(


Zkušenosti jsou! N-koví moduláři jej používají k ovládání svých stanic - Podolí atp. I já jsem měl tu čest ;-)
Pokud se pojedeš podívat do Zákup tak tam bude soft k vidění v reálném provozu.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1830
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Praha, Ústí n.L.

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod milan ferdián » ned 14 úno, 2010 10:45 am

Zdenek Valter píše:
Jacek píše:Má někdo s tímto programem nějaké zkušenosti? Po jednom večeru stráveným u demo verze se mi nepodařilo postavit funkční zhlaví, ani nadefinovat vlakovou nebo posunovou cestu. Chtělo by to nějaký vzorový soubor na ukázku :(


Zkušenosti jsou! N-koví moduláři jej používají k ovládání svých stanic - Podolí atp. I já jsem měl tu čest ;-)
Pokud se pojedeš podívat do Zákup tak tam bude soft k vidění v reálném provozu.


Přesně,jak cituje Zdeněk.Bylo dobré ,aby jsi se ihned, jestli máš zájem ,zaregistroval u N-kařu jako host.Veřejnost nemá přístup dovnitř layoutu ,ale jen na tribunu.
milan ferdián
 
Příspěvky: 9242
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod Jacek » ned 14 úno, 2010 12:52 pm

No jo, ale Zákupy jsou na druhém konci republiky :( Ale o to by nešlo, nepotřebuji vidět program v provozu, použití jednotlivých prvků a všechno kolem je mi jako člověkovi od "fochu" jasné, i když jsem v praxi přišel do styku jen s elektromechanikou nebo TEST.
Chtělo by to zkrátka nějaký vzorový soubor s jednoduchým zhlavím a podle toho nastavit svoje.
Zhlaví jsem už postavil včetně definic kolejových úseků, ale při postavení vlakové nebo posunové cesty se jen přestaví výměny, víc nic. Úseky se nevysvítí, návěstidla nereagují.
Uživatelský avatar
Jacek
 
Příspěvky: 545
Registrován: sob 20 led, 2007 10:03 pm
Bydliště: Moravskoslezský kraj

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod milan ferdián » ned 14 úno, 2010 2:52 pm

Jacek píše:No jo, ale Zákupy jsou na druhém konci republiky :( Ale o to by nešlo, nepotřebuji vidět program v provozu, použití jednotlivých prvků a všechno kolem je mi jako člověkovi od "fochu" jasné, i když jsem v praxi přišel do styku jen s elektromechanikou nebo TEST.
Chtělo by to zkrátka nějaký vzorový soubor s jednoduchým zhlavím a podle toho nastavit svoje.
Zhlaví jsem už postavil včetně definic kolejových úseků, ale při postavení vlakové nebo posunové cesty se jen přestaví výměny, víc nic. Úseky se nevysvítí, návěstidla nereagují.


Takto to je problém,Libor si vše chrání ,jak čert duši.Musel by jsi koupit jeho originál softwerJOP a ten kdo jsi ji určitě koupil,tak těžko ti dá zdarma k dispozici soubor,když musel zajlovat.
milan ferdián
 
Příspěvky: 9242
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod Jacek » ned 14 úno, 2010 3:09 pm

milan ferdián píše:
Jacek píše:
Takto to je problém,Libor si vše chrání ,jak čert duši.Musel by jsi koupit jeho originál softwerJOP a ten kdo jsi ji určitě koupil,tak těžko ti dá zdarma k dispozici soubor,když musel zajlovat.

Už je předběžně objednáno :wink: , jen abych pak netápal dál.
Uživatelský avatar
Jacek
 
Příspěvky: 545
Registrován: sob 20 led, 2007 10:03 pm
Bydliště: Moravskoslezský kraj

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod Houmr » ned 14 úno, 2010 5:48 pm

milan ferdián píše:
Jacek píše:No jo, ale Zákupy jsou na druhém konci republiky :( Ale o to by nešlo, nepotřebuji vidět program v provozu, použití jednotlivých prvků a všechno kolem je mi jako člověkovi od "fochu" jasné, i když jsem v praxi přišel do styku jen s elektromechanikou nebo TEST.
Chtělo by to zkrátka nějaký vzorový soubor s jednoduchým zhlavím a podle toho nastavit svoje.
Zhlaví jsem už postavil včetně definic kolejových úseků, ale při postavení vlakové nebo posunové cesty se jen přestaví výměny, víc nic. Úseky se nevysvítí, návěstidla nereagují.


Takto to je problém,Libor si vše chrání ,jak čert duši.Musel by jsi koupit jeho originál softwerJOP a ten kdo jsi ji určitě koupil,tak těžko ti dá zdarma k dispozici soubor,když musel zajlovat.

No nevím myslím si, že vzorový soubor, by mohl být k dispozici i v demu programu, tím by se přeci nic neměnilo, člověk by nad tím nemusel tak laborovat. Jinak můj osobní názor je, že pro domácí kolejiště to moc vhodné není, pro moduly super, pro kolejiště od někud někam taky, ale doma asi těžko bude v každé stanici někdo pro ovládání. Je fakt, že tak do hloubky jsem program nezkoumal. Nevím jestli je tam možná nějaká kalibrace lokomotiv, automatika provozu, virtuální prvky atd. Zatím se mi to s Hcentrálou nepovedlo rozjet, abych to mohl odzkoušet, ale uvidíme. :lol: Hlavně je dobře, že je nějaká jiná alternativa než jen RailCo.
"HO" - DCC - III - IV
Uživatelský avatar
Houmr
 
Příspěvky: 1324
Registrován: sob 07 říj, 2006 5:44 pm
Bydliště: Bukovice

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod milan ferdián » ned 14 úno, 2010 7:49 pm

Houmr píše:
milan ferdián píše:
Jacek píše:No jo, ale Zákupy jsou na druhém konci republiky :( Ale o to by nešlo, nepotřebuji vidět program v provozu, použití jednotlivých prvků a všechno kolem je mi jako člověkovi od "fochu" jasné, i když jsem v praxi přišel do styku jen s elektromechanikou nebo TEST.
Chtělo by to zkrátka nějaký vzorový soubor s jednoduchým zhlavím a podle toho nastavit svoje.
Zhlaví jsem už postavil včetně definic kolejových úseků, ale při postavení vlakové nebo posunové cesty se jen přestaví výměny, víc nic. Úseky se nevysvítí, návěstidla nereagují.


Takto to je problém,Libor si vše chrání ,jak čert duši.Musel by jsi koupit jeho originál softwerJOP a ten kdo jsi ji určitě koupil,tak těžko ti dá zdarma k dispozici soubor,když musel zajlovat.

No nevím myslím si, že vzorový soubor, by mohl být k dispozici i v demu programu, tím by se přeci nic neměnilo, člověk by nad tím nemusel tak laborovat. Jinak můj osobní názor je, že pro domácí kolejiště to moc vhodné není, pro moduly super, pro kolejiště od někud někam taky, ale doma asi těžko bude v každé stanici někdo pro ovládání. Je fakt, že tak do hloubky jsem program nezkoumal. Nevím jestli je tam možná nějaká kalibrace lokomotiv, automatika provozu, virtuální prvky atd. Zatím se mi to s Hcentrálou nepovedlo rozjet, abych to mohl odzkoušet, ale uvidíme. :lol: Hlavně je dobře, že je nějaká jiná alternativa než jen RailCo.


Hoši,hoši,Libora znám osobně,moc si fandíte. :wink: Tento program slouží i k ovládaní domácích kolejišť.Na vlastní oči jsem viděl ,tento program v akci,který instalovali k domácímu kolejišti a protože majitel nechtěl světelná návěstidla,tak zde byli nainstalované mechanické návěstidla.
milan ferdián
 
Příspěvky: 9242
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod Jacek » ned 14 úno, 2010 8:12 pm

milan ferdián píše:Hoši,hoši,Libora znám osobně,moc si fandíte. :wink: Tento program slouží i k ovládaní domácích kolejišť.Na vlastní oči jsem viděl ,tento program v akci,který instalovali k domácímu kolejišti a protože majitel nechtěl světelná návěstidla,tak zde byli nainstalované mechanické návěstidla.

Což o to, já od toho programu očekávám coby "ajznboňák" hodně a podle 80-ti stránkového manuálu se určitě dočkám, jen se mi to zatím nedaří zprovoznit.
Viz pultík z Railca - http://www.jacek-modely.cz/Obrazky/pult1.JPG
Uživatelský avatar
Jacek
 
Příspěvky: 545
Registrován: sob 20 led, 2007 10:03 pm
Bydliště: Moravskoslezský kraj

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod milan ferdián » ned 14 úno, 2010 8:29 pm

Jacek píše:
milan ferdián píše:Hoši,hoši,Libora znám osobně,moc si fandíte. :wink: Tento program slouží i k ovládaní domácích kolejišť.Na vlastní oči jsem viděl ,tento program v akci,který instalovali k domácímu kolejišti a protože majitel nechtěl světelná návěstidla,tak zde byli nainstalované mechanické návěstidla.

Což o to, já od toho programu očekávám coby "ajznboňák" hodně a podle 80-ti stránkového manuálu se určitě dočkám, jen se mi to zatím nedaří zprovoznit.
Viz pultík z Railca - http://www.jacek-modely.cz/Obrazky/pult1.JPG


Pultík na monitoru JOPEM,vypadá velmi jednoduše.Já jsem tento program vloni v Praze podle nejnovější verzi,zvládl v pohodě.Garantujiti ,že ten program tě fakt nezklame.. :wink:
milan ferdián
 
Příspěvky: 9242
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod Houmr » pon 15 úno, 2010 5:59 am

milan ferdián píše:Hoši,hoši,Libora znám osobně,moc si fandíte. :wink: Tento program slouží i k ovládaní domácích kolejišť.Na vlastní oči jsem viděl ,tento program v akci,který instalovali k domácímu kolejišti a protože majitel nechtěl světelná návěstidla,tak zde byli nainstalované mechanické návěstidla.

No já neříkám že to nejde, ale bylo by dobré mít ukázkový soubor, jako je třeba v Railcu, kde je zprovozněné malé kolejiště. Nějak nechápu jaký by v tom měl být problém :?: Hlavně by mě zajímalo přesné zastavování ve stanici, jak je to ošetřeno. Protože bez zkalibrování lokomotivy si myslím, že to není až tak jednoduché a v návodu jsem to nenašel, nebo přehlédl :?:
"HO" - DCC - III - IV
Uživatelský avatar
Houmr
 
Příspěvky: 1324
Registrován: sob 07 říj, 2006 5:44 pm
Bydliště: Bukovice

Re: český software pro řízení provozu kolejiště:modelJOP

Příspěvekod Myšpulín » pon 15 úno, 2010 7:41 am

Houmr píše:No já neříkám že to nejde, ale bylo by dobré mít ukázkový soubor, jako je třeba v Railcu, kde je zprovozněné malé kolejiště. Nějak nechápu jaký by v tom měl být problém :?: Hlavně by mě zajímalo přesné zastavování ve stanici, jak je to ošetřeno. Protože bez zkalibrování lokomotivy si myslím, že to není až tak jednoduché a v návodu jsem to nenašel, nebo přehlédl :?:

Pokud jsem ten návod dobře četl a prohlížel i stránky, kde se o programu píše, tak v obojím je uvedeno, že verze, která bude i "řídit lokomotivy" zatím k dispozici není, že se na ni pracuje. Samotného mne to taky zajímá. Vzhledem k tomu, že zatím nemám centrálu, jsem program ani neinstaloval, protože nevím, až bude centrála, bude-li ještě funkční i demo (píše se o nějaké časové době). Po pročtení manuálu mám sám několik nepochopení, ale odpovědi na ně zatím nehledám (viz. předchozí věta).
A dodatek. Nikde jsem si nevšiml ceny. Koukal jsem špatně?
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín
 
Příspěvky: 1120
Registrován: stř 24 led, 2007 7:43 pm
Bydliště: Hostinné

Další

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 1 návštěvník