Corel Draw

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Corel Draw

Příspěvekod MirekTT » úte 19 led, 2010 3:17 pm

Založím takové všeobecné téma k tomuto kreslícímu softu, myslím, že se zde časem naskládá mnoho užitečných rad a odkazů např na fonty, rastry leptů, pokud netrváte na autorských právech a pod. Takže co se Corelu týče, vkládejte vše využitelné i bez dotazů.

Nicméně řeším s tímhle programem následující: Jak udělat z kresby v Corelu formát JPG bez tisku a následného skenu, popř. bez použití Corel Photopaint pro ty z vás, kteří nemáte legální instalaci?
Když už jsem u toho, tak jak otevřít u Lokopina kresby kolejiva v jeho Corelu 9, když mám Corel 8?
MirekTT
 
Příspěvky: 2238
Registrován: stř 03 pro, 2008 7:39 pm

Re: Corel Draw

Příspěvekod vonBahnhof » úte 19 led, 2010 4:13 pm

MirekTT píše:Nicméně řeším s tímhle programem následující: Jak udělat z kresby v Corelu formát JPG bez tisku a následného skenu, popř. bez použití Corel Photopaint pro ty z vás, kteří nemáte legální instalaci?
Když už jsem u toho, tak jak otevřít u Lokopina kresby kolejiva v jeho Corelu 9, když mám Corel 8?


V nabídce Soubor je potřeba zvolit Exportovat a v typu soubotu zvolit JPEG/JPG. Pokud je potřeba vytvořit rastrový obrázek jen z části kresby v CorelDraw!, je možno předem tu část označit myší a při exportu zatrhnout možnost Jen vybrané.

Je trochu potřeba pohrát si s nastaveními (rozlišení, barevné modely atd.), aby výsedek neměl šum a barvy byly ostré, ale jde to.
HO Lenz digital, IV./V. epocha, ČD, DB
http://von-bahnhof.rajce.net
Uživatelský avatar
vonBahnhof
 
Příspěvky: 120
Registrován: čtv 11 říj, 2007 4:02 pm
Bydliště: Zlínský kraj - Kroměřížsko

Re: Corel Draw

Příspěvekod MirekTT » úte 19 led, 2010 4:36 pm

vonBahnhof píše:V nabídce Soubor je potřeba zvolit Exportovat a v typu soubotu zvolit JPEG/JPG. Pokud je potřeba vytvořit rastrový obrázek jen z části kresby v CorelDraw!, je možno předem tu část označit myší a při exportu zatrhnout možnost Jen vybrané.


Ty brďo díkes - ono to funguje! Hned to naučím syna. Nevím, po kom to má, ale vždy když mu ukážu malou dílčí funkci v nějakém programu, do půl hodiny ho umí ovládat celý.
MirekTT
 
Příspěvky: 2238
Registrován: stř 03 pro, 2008 7:39 pm

Re: Corel Draw

Příspěvekod vonBahnhof » úte 19 led, 2010 8:25 pm

MirekTT píše:
vonBahnhof píše:V nabídce Soubor je potřeba zvolit Exportovat a v typu soubotu zvolit JPEG/JPG. Pokud je potřeba vytvořit rastrový obrázek jen z části kresby v CorelDraw!, je možno předem tu část označit myší a při exportu zatrhnout možnost Jen vybrané.


Ty brďo díkes - ono to funguje! Hned to naučím syna. Nevím, po kom to má, ale vždy když mu ukážu malou dílčí funkci v nějakém programu, do půl hodiny ho umí ovládat celý.


No jo, děcka s počítačema už vyrostly, to jenom my jsme museli překonávat počáteční respekt z té "drahé věci z tuzexu :-)
HO Lenz digital, IV./V. epocha, ČD, DB
http://von-bahnhof.rajce.net
Uživatelský avatar
vonBahnhof
 
Příspěvky: 120
Registrován: čtv 11 říj, 2007 4:02 pm
Bydliště: Zlínský kraj - Kroměřížsko

Re: Corel Draw

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 20 led, 2010 7:47 am

vonBahnhof píše:
MirekTT píše:
vonBahnhof píše:V nabídce Soubor je potřeba zvolit Exportovat a v typu soubotu zvolit JPEG/JPG. Pokud je potřeba vytvořit rastrový obrázek jen z části kresby v CorelDraw!, je možno předem tu část označit myší a při exportu zatrhnout možnost Jen vybrané.


Ty brďo díkes - ono to funguje! Hned to naučím syna. Nevím, po kom to má, ale vždy když mu ukážu malou dílčí funkci v nějakém programu, do půl hodiny ho umí ovládat celý.


No jo, děcka s počítačema už vyrostly, to jenom my jsme museli překonávat počáteční respekt z té "drahé věci z tuzexu :-)


Ani se nedivím, já začínal na zx spectrum s propojením na kaze'ták a na škole měl základy programování ještě pro děrnoštítkový jednotky, fuj tajbl :D Moje první PC s T602 byl jak dar z nebes!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Uživatelský avatar
Petr Zatrepalek
 
Příspěvky: 2623
Registrován: pát 07 zář, 2007 11:20 pm
Bydliště: Sázava - Černé Budy

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 20 led, 2010 7:48 am

Ke corelu 9 versus 8 - zkus v nižší verzi dát import obrázku. Mělo by to fungovat.
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Uživatelský avatar
Petr Zatrepalek
 
Příspěvky: 2623
Registrován: pát 07 zář, 2007 11:20 pm
Bydliště: Sázava - Černé Budy

Příspěvekod vonBahnhof » stř 20 led, 2010 3:49 pm

Jinak ještě poznámka, kdo nemá legální Corel Draw a nechce být pirát, tak může zkusit Inkscape. Je to freeware a uimí to v základu zhruba to samé jako Corel.
HO Lenz digital, IV./V. epocha, ČD, DB
http://von-bahnhof.rajce.net
Uživatelský avatar
vonBahnhof
 
Příspěvky: 120
Registrován: čtv 11 říj, 2007 4:02 pm
Bydliště: Zlínský kraj - Kroměřížsko

Příspěvekod MirekTT » stř 20 led, 2010 4:00 pm

Petr Zatrepalek píše:Ke corelu 9 versus 8 - zkus v nižší verzi dát import obrázku. Mělo by to fungovat.


Tohle už mi nejde. Mám Martinovy soubory kolejiva CDR uloženy v PC, a když chci tohle importovat, tak to píše neplatný formát souboru. Jinak Corel 9 soubory stažené z Lokopin, pokud je otevřu ve svém Corelu 8, tak jsou prázdné s čistou stránkou a nelze na ní najít žádný objekt. Ale řešit to nemíním, pomohly mi i jeho PDF soubory. Zatím díky za podporu přátelé.
MirekTT
 
Příspěvky: 2238
Registrován: stř 03 pro, 2008 7:39 pm

Corel Draw

Příspěvekod 123.marek » úte 23 úno, 2010 12:55 pm

dá se někde Corel stáhnout nebo se musí koupit? díky
123.marek
 
Příspěvky: 68
Registrován: čtv 01 říj, 2009 3:32 pm
Bydliště: Dobřany

Příspěvekod drlo » úte 23 úno, 2010 2:57 pm

MirekTT je to tým, že vyššiu radu ti corell v nižšej nemusí otvoriť, ale naopak to problém nie je, pretože pri ukladaní si môžeš zvoliť uloženie rady v ktorej si uložený obrázok možeš otvoriť
Uživatelský avatar
drlo
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř 09 led, 2008 10:26 am
Bydliště: Piešťany

Re: Corel Draw

Příspěvekod PaMi » úte 23 úno, 2010 6:32 pm

123.marek píše:dá se někde Corel stáhnout nebo se musí koupit? díky

Záleží na tom mezi jaké lidi se počítáš. Nejdříve se zeptám: když přijdeš do krámu a v nezamčené vitrínce tam bude stát lokomotiva, nikdo se nebude dívat tak si ji strčíš do kapsy? Jestli mezi takovéto lidi patříš, potom ANO dá se někde stáhnout.
Jestli se ale mezi zloděje nepočítáš tak se dá koupit za cenu jedné levnější lokomotivy (pro nekomerční použití za 2.250,- např. u Alza).
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
Uživatelský avatar
PaMi
 
Příspěvky: 434
Registrován: úte 04 bře, 2008 1:57 pm

Re: Corel Draw

Příspěvekod MirekTT » stř 01 pro, 2010 8:09 pm

Smolíte něco na kompu? Nejen o Corelu zde: http://forum.grafika.cz/
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT
 
Příspěvky: 2238
Registrován: stř 03 pro, 2008 7:39 pm

Re: Corel Draw

Příspěvekod mpinta » pát 10 pro, 2010 8:40 am

To MirekTT i ostatní: Pokud máte jakékoli problémy se stažením nějakých souborů na LokoPin, kotaktujte mne (http://lokopin.wz.cz/kontakt/stranka_kontakt.htm), pomohu, poskytnu potřebnou verzi atd.
Martin Pinta (LokoPin)
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 611
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Corel Draw

Příspěvekod chameleon » pát 25 úno, 2011 6:09 pm

PaMi píše:
123.marek píše:dá se někde Corel stáhnout nebo se musí koupit? díky

Záleží na tom mezi jaké lidi se počítáš. Nejdříve se zeptám: když přijdeš do krámu a v nezamčené vitrínce tam bude stát lokomotiva, nikdo se nebude dívat tak si ji strčíš do kapsy? Jestli mezi takovéto lidi patříš, potom ANO dá se někde stáhnout.
Jestli se ale mezi zloděje nepočítáš tak se dá koupit za cenu jedné levnější lokomotivy (pro nekomerční použití za 2.250,- např. u Alza).

Jen bych jeste PaMiho doplnil, ze nemusis hned investovat do programu - od toho jsou zkusebni verze, ktere si muzes u vyrobce stahnout a sw treba mesic zkouset zdarma, legalne :-)
Jirka
stavím TT Nová_Naděje
Uživatelský avatar
chameleon
 
Příspěvky: 822
Registrován: sob 31 kvě, 2008 2:02 pm

Re: Corel Draw

Příspěvekod MirekTT » pát 23 srp, 2013 5:15 pm

Lze v některé verzi CorelDRAW vytvářet neměnné objekty a ukládat je do knihovny? Chtěl bych to na kreslení rozvaděčových schémat a žádný jimý soft mi nevyhovuje. Nechci žádné provázané funkce, souvislosti, závislosti a kontrolní mechanizmy, jen skládat již hotové obrázky a propojovat je čarami, nic víc. Ale k tomu potřebuju knihovnu pevných objektů. Objekty si vytvořím, ale jak je uchovat a snadno používat? Nějaké nabídkové menu, tedy knihovnu by to chtělo, tím nemyslím ctrl C z vedlejší otevřené stránky a ctrl V na výkres.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT
 
Příspěvky: 2238
Registrován: stř 03 pro, 2008 7:39 pm

Další

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník