RocRail

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: RocRail

Příspěvekod HonzaM » stř 11 zář, 2019 5:48 am

V anketě jsem si všiml že je RocRail uveden i u mobilního zařízení. Je tím míněn tablet nebo smartphone, nebo je to omyl a někdo za mobilní zařízení považuje i notebook? Je RocRail provozivatelný i na iOS a macOS, nebo jen Android a Windows?
Je škoda že se (pokud vím) zatím nenašel nikdo jako je Martin Pinta u TrainControlleru, který by ho pomohl přiblížit českým modelářům. Užitečné by bylo objektivní srovnání těchto softwarů, asi je ale málo uživatelů znajících dopodrobna oba sw.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2023
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: RocRail

Příspěvekod Pater » stř 11 zář, 2019 9:12 am

HonzaM píše:V anketě jsem si všiml že je RocRail uveden i u mobilního zařízení. Je tím míněn tablet nebo smartphone, nebo je to omyl a někdo za mobilní zařízení považuje i notebook? Je RocRail provozivatelný i na iOS a macOS, nebo jen Android a Windows?

Rocrail je rozdělen na server (Rocrail) a klienta (Rocview). Rocrail (server) může běžet na Windows, Linux, MacOS a Raspbian. Na mobilu pak lze použít placené verze mobilního klienta RocWeb a na Androidu Androc. Na tablet lze nainstalovat jako mobilního klienta i Rocview.https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=rocview:rocview-mobile-en Ani jedno jsem nezkoušel a nepoužívám to, ale může tak být Rocrail uveden i jako mobilní zařízení.
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 82
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » stř 11 zář, 2019 10:02 am

Ahoj Honzo. Mobilní aplikace navazující na RocRail pro android je dostupná v Google Play pod názvem "andRoc". Není určena pro iOS. Je dostupná každému, ale pokud jsi nezaplatil roční poplatek, pak se po pěti minutách sama ukončí (můžeš ji spustit znovu, startuje docela rychle). Tato aplikace ale funguje jinak než např. Z21. Nepřipojuje se k centrále, ale k RocRail serveru. Odtud si stáhne kompletní definici kolejiště. Ovládání je o trochu méně intuitivní než např. Z21, ale nemusím si kolejiště definovat v mobilu znovu. Odkaz: andRoc. Výše zmíněnou webovou aplikaci nalezneš zde: Rocweb.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 707
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod TheJaro » stř 02 říj, 2019 12:05 pm

Ahojte
Prosím o radu,som už úplne v koncoch.Prečítal som celú zložku Rocrailu a vyskytli sa mi rovnaké problémy ako tu niektorí popisujú a to čo sa týka blokov.Všetko mám rovnako nastavené aj pomenované ako popisuje
http://www.zavavov.cz/cz/modelova-zelez ... trebujeme/
Problém je ten keď zadám prechod lokomotívy z bloku1 do bloku2 všetko ok,keď zadám z bloku2 do bloku1 lokomotíva pokračuje opačným smerom,skúšal som prehodenie bloku ale nepomohlo.Keď zoberiem mašinu a ju otočím tak ide do bloku 1 a zastaví ale späť už nejde.Lokomotívu ale cez ovládací panel riadiť môžem,aj cez MM alebo mobil.Prosím Vás čo robím zle?
Přílohy
Komentár 2019-10-02 134941.png
TT - čkár ako repa :),IV - VI ZSR/ZSSKCARGO., začiatky z DCC,z21+MM +RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 121
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » stř 02 říj, 2019 12:19 pm

Ahoj,

podle mě je problém, že máš špatně nadefinované vlakové cesty. Cestu z Blok1 do Blok2 máš definovánu správně. U cesty z Blok2 do Blok1 máš špatně nastaveny strany bloku. Pravděpodobně u této cesty nemáš zatrženo plus ani u "Z bloku" ani u "Do bloku". Zatrhni plus u obou bloků a mělo by to být Ok.

Cesta2.jpg

Osobně ti jinak doporučuji, aby jsi všechny bloky měl na vlakové cestě orientovány stejně. Na tvém obrázku máš u Blok1 nastaveno + na pravé straně, u Blok2 máš nastaveno + na levé straně. Člověk se potom v tom motá.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 707
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod TheJaro » stř 02 říj, 2019 4:08 pm

Ahoj Trix
Urobil som to podľa toho ako si mi to napísal ale žiadna zmena, z bloku1 do bloku2 ok. Opačne už nie a mašine pokračuje "ďalej". Keď to zruším celé a nastavím znova blok1 do blok2 už mi to nejde označiť a pritom v oznámení v tabuľke na ľavo ide lokomotíva z bloku1 do bloku2. Ja fakt neviem čo robím zle, pozeral som videá na YouTube aj stepbystep. Jediné čo viem že problém je medzi PC a stoličkou :lol:
TT - čkár ako repa :),IV - VI ZSR/ZSSKCARGO., začiatky z DCC,z21+MM +RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 121
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » stř 02 říj, 2019 6:36 pm

Ahoj, nepropadej depresi, ono to půjde. Prosím dej sem printscreeny definice obou cest. Jak Z Blok1 do Blok2, tak i z Blok2 do Blok1. Předpokládám, že máš definovány jen tyto dvě cesty, jinak žádnou.

P.S: Kolejiště máš definováno pořád stejně nebo jsi otočil některý blok?
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 707
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod TheJaro » čtv 03 říj, 2019 10:59 am

Prikladám printscreen ako to mám.
Blok som otočil ako si mi poradil ale nič sa nezmenilo a mám len tieto dve cesty aby som sa naučil ako to funguje
Přílohy
2.jpg
3.jpg
4.jpg
TT - čkár ako repa :),IV - VI ZSR/ZSSKCARGO., začiatky z DCC,z21+MM +RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 121
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: RocRail

Příspěvekod TheJaro » čtv 03 říj, 2019 11:01 am

Blok2
Přílohy
5.jpg
6.jpg
TT - čkár ako repa :),IV - VI ZSR/ZSSKCARGO., začiatky z DCC,z21+MM +RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 121
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » čtv 03 říj, 2019 1:50 pm

Ahoj TheJaro,

vložil jsi sem definice reakce na to, co se stane při vjezdu do bloku 1 i bloku 2. Ale nevložil jsi, jak máš nadefinovánu vlakovou cestu Trasa2.

I když ti bude asi většina věcí jasná, přesto to zkusím vzít teoreticky. Budu se držet prvního obrázku s definicí kolejiště, který jsi poslal:

schema.jpg
schema.jpg (12.32 KiB) Zobrazeno 403 krát

Postup:

1) Máš definovány dva bloky Blok1 (levý, plus máš vpravo) a Blok2 (pravý, plus máš vlevo)

2) U bloků nastavíš, reakci na vjezd ze strany plus (stranu mínus nemusíš ve svém příkladě řešit)
   Není potřeba ošetřovat nadefinované vlakové cesty, stačí obecné nastavení pro stranu plus.
   Asi to máš principiálně správně. Jistotu ale nemám, neb nevím, jak jsou fyzicky rozmístěné senzory s88-0 až s88-2

3) Vydefinuješ dvě vlakové cesty:
   a) Trasa1 = vlaková cesta z Blok1 (Zatrženo +) do Blok2 (Zatrženo +)
   b) Trasa2 = vlaková cesta z Blok2 (Zatrženo +) do Blok1 (Zatrženo +)
   Pozor, na ta plus při definici položek "Z bloku" a "Do bloku".
   Pokud u Trasa2 je nebudeš mít zatrženy, pojede ti lokomotiva špatným směrem, i když ji pošleš správně.
   Ve tvém případě ti doporučuji u obou vlakových cest zatrhnout možnost "Prohodit umístění", ať to nemusíš po dojezdu do bloku dělat ručně.

Pokud toto nadefinuješ a zapneš automatický provoz a přetáhneš lokomotivu z Blok1 do Blok2, lokomotiva přejede do Blok2, po přetažení z Blok2 do Blok1 přejede zpět do Blok1. Pokud jsi u vlakových cest nezatrhl možnost "Prohodit umístění", pak po dojetí lokomotivy musíš na blok kliknout pravým tlačítkem myši a zvolit možnost "Prohodit umístění", čím se přesune šipka signalizující výjezd z bloku na stranu plus a teprve poté můžeš lokomotivu přetáhnout.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 707
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod TheJaro » pát 04 říj, 2019 12:04 pm

Ahoj Trixt.
Musím ti vzdať poklonu,urobil som to úplne podľa toho ako si mi to napísal a funguje to parádne.Keď zapnem centrálu stlačím automatický režim môžem myšou presúvať mašinu z bloku1 do bloku2 a späť.Pokiaľ dám zapnúť všetky mašiny tak rocrail si ju začne ovládať sám a pri jazde si do bloku si vygeneruje svoj čas podľa ktorého si mašina jazdí.
Pred tým keď som to skúšal tak som na trase nezačiarkol prehodiť umiestnenie,preto (myslím si)mašina pokračovala ďalej

Ešte raz veľmi pekne ďakujem :)
Přílohy
Hotovo.jpg
TT - čkár ako repa :),IV - VI ZSR/ZSSKCARGO., začiatky z DCC,z21+MM +RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 121
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » pát 04 říj, 2019 2:11 pm

TheJaro píše:funguje to parádne

Jsem rád, že to zafungovalo. :) Kdyby jsi potřeboval něco jiného, klidně sem napiš.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 707
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod Maikl » sob 12 říj, 2019 3:16 pm

Všechny zdravím..

Už nějakou dobu zápasím s nastavením znaků na vjezdovém návěstidle (viz obrázek). Pročetl jsem už hodně fór - i RocRail podporu, ale prakticky jsem nenašel žádný návod, který by fungoval.
Mám základnu z21 Roco, dekodér "ARD-16xS-COM-MX-12V" a soft. RocRail (Jun 2 2019 revision 15482).
Semafory mají S-Com, koupené u nás (nové).

Nedaří se mi nastavit všechny (8) znaky, které bych chtěl, a rozsvěcej se mi tam 3 které nechci, a řekl bych že se ani nepoužívají.
Nebo že by byla "chyba" ve světlech či dekodéru vs. RocRail? :cry:

Díky za případné reakce.. Maikl
Přílohy
vn1.png
vn1.png (20.59 KiB) Zobrazeno 173 krát
H0 DCC - začínám :)
Česká Lípa
Maikl
 
Příspěvky: 2
Registrován: pon 07 říj, 2019 9:05 am

Re: RocRail

Příspěvekod sidlo » sob 12 říj, 2019 5:29 pm

Zdravím, Rocrail neznám. Nevím zdali umí ovládat návěstidla způsobem MX - matrix. K tomu ať se vyjádří zkušenější uživatelé tohoto sw. Ještě existuje dekodér ARD-SCOM-TC-12V https://sites.google.com/site/sidloweb/elektrika/30-ard-scom-tc-12v, který používá metodu TC - turnout control. Tato metoda je jednodušší na nastavování. Např. Train Controller jinou neumí.

Dekodér ARD-SCOM-MX-12V se nastavuje pomocí JMRI DecoderPro https://sites.google.com/site/sidloweb/elektrika/29-ard-scom-mx/ard-scom-mx-12v-nastaveni-pomoci-jmri-decoderpro nebo přímo přes CV https://sites.google.com/site/sidloweb/elektrika/29-ard-scom-mx/ard-scom-mx-12v-popis-cv.

V S-com kódu má každá návěst svoje číslo - kapitola Tabulka návěstí. Vybereme si návěsti které chceme použít a poznačíme si jejich čísla S-com.

Podle tabulky Základní CV vyplníme základní parametry dekodéru. Většinou je třeba nastavit základní adresu CV1 a CV9.

V tabulce Tabulka počtu DCC adres vyplníme počet požadovaných adres pro každé návěstidlo. Budu li chtít pro návěstidlo 0, které je na výstupu A, 8 návěstí, tak potřebuji 3 DCC adresy. Do CV129 zapíšu 3.

V kapitole Tabulka adres je převod desítkového čísla na dvojkové číslo v podání stavů DCC adres.

V kapitole Příklad tabulky pro 3 DCC adresy je příklad převodu DCC kódování na kódování S-com. První sloupec jsou DCC kódy pro tři DCC adresy od 0 do 7, celkem tedy 8 kombinací. Ve druhém sloupci jsou kódy S-com které jsme si poznačili jako že je na návěstidle chceme. Je to jenom příklad. Obecně je maximální počet kombinací je 32 pro 5 DCC adres a vybrané kódy S-com jsou libovolné v libovolném pořadí.

Podle Tabulka návěstí v CV zapíšeme naše vybrané kódy S-com v daném pořadí do příslušných CV. Pro návěstidlo 0 jsou to CV512 - CV543. Pokud použijeme pro návěstidlo 0 pouze 3 DCC adresy, tak vyplníme pouze prvních 8 CV, tedy CV512 - CV520. Do každého CV zadáme náš kód S-com návěsti v daném zvoleném pořadí.

To byl příklad obecného nastavení. Pro ulehčení práce je to ještě možnost využít zrychlené tovární nastavení. Např. mám stanici se 2 vjezdovými návěstidly a zbytek jsou odjezdová návěstidla. Do CV8 zapíšu 5 a potom tlačítkem na dekodéru udělám studený start dekodéru (případně odpojím od napájení). Potom mám nastaveno 14× 4 návěstní znaky a 2× 8 návěstních znaků. Při výchozí adrese 100 budou výstupy následující:
A -- adresy 100 - 101 -- 4 návěsti
B -- adresy 102 - 103 -- 4 návěsti
C -- adresy 104 - 105 -- 4 návěsti
D -- adresy 106 - 107 -- 4 návěsti
E -- adresy 108 - 109 -- 4 návěsti
F -- adresy 110 - 111 -- 4 návěsti
G -- adresy 112 - 113 -- 4 návěsti
H -- adresy 114 - 115 -- 4 návěsti
I -- adresy 116 - 117 -- 4 návěsti
J -- adresy 118 - 119 -- 4 návěsti
K -- adresy 120 - 121 -- 4 návěsti
L -- adresy 122 - 123 -- 4 návěsti
M -- adresy 124 - 125 -- 4 návěsti
N -- adresy 126 - 127 -- 4 návěsti
O -- adresy 128 - 131 -- 8 návěstí
P -- adresy 132 - 134 -- 8 návěstí


K výstupu O připojím vjezdové návěstidlo. Změnou stavů adres příslušenství 128 - 131 budu na návěstidle měnit 8 návěstních znaků.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2153
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: RocRail

Příspěvekod Maikl » ned 13 říj, 2019 9:08 pm

Ahoj, díky ti za vyčerpávající radu - návod..
sidlo píše:Zdravím, Rocrail neznám. Nevím zdali umí ovládat návěstidla způsobem MX - matrix. K tomu ať se vyjádří zkušenější uživatelé tohoto sw....


Zkoušel jsem přehazovat znaky přes MultiMaus, a tam najdu všechny které bych si přál 8)

Nicméně přes RocRail to tam nedostanu, z nějakého důvodu přeskakuje určité adresy.
Když postavím napodmínkovanou cestu, tak vjezdová vůbec NEreague, ostatní jsou OK.
:cry:
H0 DCC - začínám :)
Česká Lípa
Maikl
 
Příspěvky: 2
Registrován: pon 07 říj, 2019 9:05 am

PředchozíDalší

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník