Stránka 16 z 21

Re: RocRail

PříspěvekNapsal: pon 08 říj, 2018 1:32 pm
od zdeno
fulda píše:Rozhodně si myslím, že pokud se tady někdo vyzná v právě jednom z těch softů na opravdu dobré úrovni, tak se to pozná třeba tak, že nikdy nebude reagovat na takto konfrontačně položenou otázku. Každopádně jsem dost přesvědčen o tom, že tu není nikdo, kdo zná více než jeden "software dokonale do všech podrobností".Jindra

Ono to asi plati vseobecne, ze guru v jedne oblasti vetsinou nerozumi oblasti jine, i kdyz podobne.
Ono se ne nadarmo pise, ze znalec urcite problematiky se tomu musi venovat intenzivne aspon 8 roku.
A dneska se najde opravdu malo lidi, kteri jsou schopni a ochotni se tomu venovat tak dlouhou dobu.

Re: RocRail

PříspěvekNapsal: pon 08 říj, 2018 9:01 pm
od Trixt
Zdravím všechny zúčastněné. :) Chtěl bych pomoci s následujícím. Začal jsem používat RocRail k řízení kolejiště. Prokousal jsem se částečně definicí senzorů a výhybek, dále pak definicí kolejiště a současně s tím i bloků a také jsem zadal nějaké vlakové cesty. Dál jsem se zatím nedostal.Takže lokomotiva mi je schopna sama jezdit z nádraží do nádrží. Prostě přejet z jednoho bloku do druhého daným směrem mi jde. Napadlo mě ale, zda by bylo možno se dostat pouhým zadáním cesty v automatickém režimu z jedné koleje nádraží na druhou. Tedy:

  • zadám cestu z B-H1- do B-H2- (asi přes B-HR)
  • přestaví se výhybky ve směru z B-H1- do B-HR+
  • vlak vyjede z nádraží z B-H1- do bloku B-HR +
  • zde zastaví a přehodí směr jízdy
  • přestaví se výhybky z B-HR+ do B-H2-
  • vlak se rozjede z B-HR+ do B-H2-

Obrázek

Snad jsem to popsal alespoň trochu srozumitelně. Je vůbec něco takového v RocRail možné? Nebo se to řeší úplně jinak?
.

Re: RocRail

PříspěvekNapsal: úte 09 říj, 2018 5:06 am
od JendaTT
Ahoj, samozřejmě, že to jde. Jen se musí zadat jako možné cesty i cesty z/do B-HR a B-H1 až B-H4 a budou ti jezdit na libovolnou kolej v nádraží. A klidně až na odstavné, pokud máš definovanou cestu z B-H1 do B-HSx a zpět.

Re: RocRail

PříspěvekNapsal: úte 09 říj, 2018 11:15 am
od Trixt
Ahoj a díky za reakci. Ano mám definované cesty z B-H1- do B-HR+ a zpět a i z B-H2- do B-HR+ a zpět. V bloku BH-R mám nastavenu změnu směru. Jenže když chci, aby lokomotiva přejela z B-H1- do B-H2- přes B-HR+, pak musím v automatickém režimu nejdříve lokomotivu přetáhnout myší z B-H1 na B-HR, pak počkat až dojede a opět ji myší přetáhnout z B-HR na B-H2 a tím se lokomotiva vrátí na B-H2. Chtěl bych, abych přetáhl lokomotivu z B-H1 na B-H2 a ona tam přes B-HR dojela sama aniž bych ji dával příkazy nadvakrát. To by také šlo?

P.S: Mám definovány i cesty z B-H1+ na odstavné koleje.

Re: RocRail

PříspěvekNapsal: úte 09 říj, 2018 10:13 pm
od JendaTT
A co ti udělá lokomotiva, když ji přetáhneš z B-H1 do B-H2? Kudy jede?

Zkusil jsme na rychlo něco sesmolit na stole:
Obrázek
Lokomotiva (RH705) mi normálně přetažením myši jezdí z/do libovolného bloku, tedy klidně i z Bloku3 (kde aktuálně stojí) až na odstavnou do Bloku5. Někdy to vezme přes Blok2 rovnou, někdy přes Blok4, Blok1 a Blok2.
Obrázek
Abych si to zjednodušil, nechal jsem vlakové cesty vygenerovat automaticky Analyzerem, takže jsou tam navíc cesty z Blok1 do Blok2 a zpět přes výhybky SW_8 a SW_9, ale to na funkčnost nemá vliv.

Re: RocRail

PříspěvekNapsal: stř 10 říj, 2018 4:48 am
od Trixt
Mám definované následující vlakové cesty:
  • z B-H1- do B-HR+
  • z B-HR+ do B-H2-
  • z B-H2- do B-HR+
  • z B-HR+ do B-H1-
Obrázek

Pokud lokomotiva stojí na B-H1 (směr odjezdu v bloku je nastaven doprava) a přetáhnu ji na B-HR, přejede tam.
Pokud lokomotiva stojí na B-HR (směr odjezdu v bloku je nastaven dolů) a přetáhnu ji na B-H2, přejede tam.
Pokud lokomotiva stojí na B-H1 (směr odjezdu v bloku je nastaven doprava) a přetáhnu ji na B-H2, napíše, že nebyla nalezena cesta.

Cesty jsem dělal ručně, analyzer jsem nepoužil (neb jsem o něm na začátku ani nevěděl ;)). Možná mám něco špatně nastaveno u lokomotivy (třeba nesmí lokomotiva změnit sama směr) nebo u vlakových cest (na něco jsem nepřišel). Moc se ještě v RocRail nevyznám. Nenapadá tě něco? Případně, nemůžeš sem dát obrázek jak to máš například nadefinované ty? Lokomotivu a ty dvě cesty z Block03- do Block02+ a z Block02+ do Block01-. Je potřeba něco nastavit v RocRail po instalaci, co bych jako začátečník mohl opomenout?

Jen pro zasmání: Včera jsem u lokomotivy nastavil, že je elektrická. Po nějaké době jsem ji chtěl pustit v automatickém provozu, provedu dablklik a ono nic. Nemohl jsem na to hodinu přijít, než mi docvaklo, že u bloků nemám nastaveno, že jsou elektrifikované, a proto mi automatika nechce nikam tu lokomotivu poslat. Holt, chybami se člověk učí, jen to někdy dlouho trvá. ;)

Re: RocRail

PříspěvekNapsal: stř 10 říj, 2018 8:22 pm
od Trixt
Tak již mi to funguje. Pochopil jsem další část. Již mi přejezdy mezi bloky B-H1- a B-H2- a zpět fungují. Pokud mezi dvěma místy existuje více spojení, pak RocRail náhodně vybere trasu a klidně jede až přes skryté nádraží. Pokud člověk chce, aby lokomotiva jela co nejkratší trasu (v mém případě blok B-HR), pak musím mít v bloku z nějž vyjíždím zatrženo na záložce vlakových cest "Vyberte nejkratší blok", pak lokomotiva skutečně v mém případě jede poslušně z B-H1- do B-HR+ (zde mám nastaveno otočení směru) a z tohoto bloku pak jede do B-H2-. Pokud nechci, aby lokomotiva v B-HR čekala, musel jsem v bloku B-HR zkrátit čekání na minimum.

Blok B-HR a později stejný blok vlevo, chci použít k přejezdům lokomotivy z jedné koleje na druhou. No uvidíme, zda moje znalosti ovládání kolejiště v RocRail se ubírají správným směrem. ;)

Co jsem částečně pochopil:

  • Vytváření tratě
  • Konfigurování výhybek
  • Konfigurování senzorů
  • Definice bloků
  • Vytváření vlakových cest
  • Definice bloků

Pokud doplním u vlakových cest senzory, neví někdo, zda to slouží k hlídání cesty vlaku? To znamená, že když vlak jede po cestě, kde senzor zadaný v této cestě, vykáže najednou obsazení tratě, pak se vlak zastaví? Nebo je to jinak?

P.S: Na co bych se měl soustředit teď?

Re: RocRail

PříspěvekNapsal: čtv 11 říj, 2018 4:52 am
od sidlo
Trixt píše:Pokud mezi dvěma místy existuje více spojení, pak RocRail náhodně vybere trasu a klidně jede až přes skryté nádraží. Pokud člověk chce, aby lokomotiva jela co nejkratší trasu (v mém případě blok B-HR), pak musím mít v bloku z nějž vyjíždím zatrženo na záložce vlakových cest "Vyberte nejkratší blok", pak lokomotiva skutečně v mém případě jede poslušně z B-H1- do B-HR+ (zde mám nastaveno otočení směru) a z tohoto bloku pak jede do B-H2-.

V JMRI je možné každému kolejovému úseku přiřadit "náklady na projetí". DispatcherPro potom přednostně vybírá cestu s minimálními náklady. Pokud je nějaký úsek na ní obsazený, tak zvolí náhradní trasu opět s minimalizací nákladů.
Podívej se, zdali to RocRail nedělá podobně.

Re: RocRail

PříspěvekNapsal: čtv 11 říj, 2018 1:36 pm
od Trixt
sidlo: Díky za popostrčení, zkusím se na to večer zaměřit.

P.S: JMRI asi znáš. Myslíš si, že bych se měl vrtnout spíše tímto směrem? Nevadí mi, přeorientovat se na jiný software. Začínám vlastně na zelené louce a chybí mi někdo, kdo by mi občas pomohl. ;)

Re: RocRail

PříspěvekNapsal: čtv 11 říj, 2018 1:42 pm
od sidlo
Už to tady padlo. Asi tu není nikdo kdo by znal více než jeden SW. Neumím porovnat co je lepší.
Ani nechci tvrdit že znám JMRI. Z toho co od SW pro řízení kolejiště očekávám tak zatím JMRI splňuje všechno.

Re: RocRail

PříspěvekNapsal: ned 23 pro, 2018 12:14 pm
od TheJaro
Dobrý deň
Mám otázku na Vás skúsenejších keď pustím RocRail a v ľavom hornom rohu dám pripojiť vyskočí mi tabuľka viď obrázok,dám pripojiť ale nedá sa. Má to tak byť alebo robím niečo zle? Ale keď kliknem hore na súbor/kliknem na nedávny pracovný priestor/tam vyberiem demo plán /E./Rocrail/môj plán - všetko sa mi načíta aj z21 sa pripojí cez lan-loconet a všetko ide. Má to tak byť? Vopred ďakujem za akúkoľvek odpoveď :)

Re: RocRail

PříspěvekNapsal: pon 04 bře, 2019 10:15 am
od tomasek_b
Ahoj, s rocrailem teprve začínám a pokoušim se přijít na to jak to celé funguje.
Jde nejak nastavit, aby když vlak vjel do úseku, aby začal zastavovat až opustí předchozí úsek ( řekněme např. obvod výhybek) ?
Vzdy se mi vlak zastavi hned jak vjede do useku ,,in,, což je správně
Useky jsou sledovany detektory proudu od dcckoleje.
Předem díky za odpověď

Re: RocRail

PříspěvekNapsal: pon 04 bře, 2019 11:27 am
od Trixt
Buď musíš mít staniční kolej rozdělenu na tři úseky (na krajích krátké, uprostřed dlouhý) a pak "in" mít nastaveno na ten vzdálenější krátký úsek. Druhou možností je, že vnutíš události "in" zpoždění pomocí časovače, když u bloku nastavuješ reakci na vjezd či odjezd vlaku. Jsou i další možnosti, ale tak daleko jsem se ještě nedostal. ;)

Re: RocRail

PříspěvekNapsal: pon 04 bře, 2019 12:19 pm
od tomasek_b
To je asi nejidealnějsi mit rozdělenou kolej na 3 useky ne ?
Ano v tom případě budu muset pro každou lokomotivu ( respektive soupravu nastavovat čas zastavení )? Ja právě myslel, že jak je tam možnost toho ,,posunuti,, že tam bude možnost nějak přesněji urcit misto zastavení

Re: RocRail

PříspěvekNapsal: pon 04 bře, 2019 1:06 pm
od Trixt
Určitě to půjde i jinak, ale jak jsem uvedl, zatím mé zkušenosti s RocRail jsou omezené. ;)