RocRail

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: RocRail

Příspěvekod Mates » ned 24 led, 2016 6:03 pm

Dobrý den,v PC mám v plánku kolejiště tlačítko,který má v akci definovaný,který vyhybky má přehodit a funguje to.Tomu tlačítku jsem v rozhraní přidal adresu a port na panelu mimo PC jsem připojil přes TCO dvě tlačítka,kterými teďka po stisknutí prvního zezelenám tlačítko v PC a druhým zčervená,takže externími tlačítky to je aktivní,ale vyhybky definované v akci se nepřehodí.Co jsem ještě přehlédl aktivovat,aby se dali přehazovat externími tlačítky?
Druhý dotaz:v bloku mám lokomotivu.Myší přetáhnu do dlašího bloku,kam má jet,ale v režimu to přeskočí z idle na weit,odpočítá čas a místo spuštění to začne odpočítávat znova,stále dokola.V tu chvíli provozuji jedinou lokomotivu,takže by to žádná jiná neměla blokovat.Když to přesunutí myší provedu ještě jednou,tak to v režimu skočí na auto a lokomotiva jede.Takže vždy až na druhý pokus a dělají to všechny lokomotivy.Opět nevím,kde pátrat,děkuji za nasměrování kde hledat.
Uživatelský avatar
Mates
 
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 10 zář, 2009 3:24 pm
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: RocRail

Příspěvekod StandaŠ » ned 13 bře, 2016 2:22 pm

Dobrý den pánové. Mám Z21, převodník S88_N na R bus, detektory obsazení od Digi cz a nápravy na vozech natřený odporovým lakem. A při vjezdu vlaku do úseku to vždycky zakmitá a samozřejmě to dělá i při výjezdu. Přeci jen ten kontakt neni 100%. A teď otázka, jde někde v programu nastavit aby ta detekce měla chvilku zpoždění a nereagovala na takové krátké impulsy? Díky předem.
StandaŠ
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát 09 led, 2015 9:06 pm

Re: RocRail

Příspěvekod fulda » ned 13 bře, 2016 6:20 pm

máš oba sousední úseky s detekcí? to se chová o dost lépe než když jedeš mezi úsekama s detekcí a bez detekce (proto existují ty detektory bez výstupu).
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: RocRail

Příspěvekod mpinta » ned 13 bře, 2016 9:26 pm

Zakmitávat to bude vždycky. Proto se nastavuje zpoždění při vypnutí. Lze to jak hardwarově, na enkodéru (neumí to však každý), tak softwarově.
SW to ovšem znám jen u TrainControlleru. pro RocRail musí radit někdo jiný. Nebo hledej sám, mohlo by to být něco jako "timer off" nebo pod.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 619
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: RocRail

Příspěvekod StandaŠ » pon 14 bře, 2016 6:02 am

fulda píše:máš oba sousední úseky s detekcí? to se chová o dost lépe než když jedeš mezi úsekama s detekcí a bez detekce (proto existují ty detektory bez výstupu).


Nemám, jsou mezi nima výhybky a ty zatím nemám na detekci připojený. Ono je to takový zkušební kolejiště na seznámení co ten digitál umí.

mpinta píše:Zakmitávat to bude vždycky. Proto se nastavuje zpoždění při vypnutí. Lze to jak hardwarově, na enkodéru (neumí to však každý), tak softwarově.
SW to ovšem znám jen u TrainControlleru. pro RocRail musí radit někdo jiný. Nebo hledej sám, mohlo by to být něco jako "timer off" nebo pod.


Ten muj hardware to neumí (si myslím) tak právě to softwarově jsem hledal ale zatímn nenašel, ona ta moje angličtina je taková slabší. Ale zkusím to zas odpoledne po práci. Snad to bude mít podobnej název. Zatím díky.
StandaŠ
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát 09 led, 2015 9:06 pm

Re: RocRail

Příspěvekod mpinta » pon 14 bře, 2016 6:33 am

StandaŠ píše:
fulda píše:máš oba sousední úseky s detekcí? to se chová o dost lépe než když jedeš mezi úsekama s detekcí a bez detekce (proto existují ty detektory bez výstupu).


Nemám, jsou mezi nima výhybky a ty zatím nemám na detekci připojený. Ono je to takový zkušební kolejiště na seznámení co ten digitál umí.


Ty výhybky, případně i další, přímo napájené úseky, nepřipojuj přímo, ale jeden z vodičů (ten, který na jiných úsecích detekuješ) připoj přes dvě, antiparalelní diody. Nemusí tam být celý detektor.
Obrázek "Princip detekce proudu" http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/detektory.htm

To zpoždění, zamezení zákmitů, to ovšem nenahradí a jestliže to nejde hardwarem. ani softwarem, je to blbý.
To se tu nenajde nikdo, kdo používá RocRail a ví to ?
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 619
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: RocRail

Příspěvekod StandaŠ » úte 15 bře, 2016 6:58 pm

To zpoždění, zamezení zákmitů, to ovšem nenahradí a jestliže to nejde hardwarem. ani softwarem, je to blbý.
To se tu nenajde nikdo, kdo používá RocRail a ví to ?[/quote]

Tak jsem se k tomu hledání v software ještě nedostal, ale když to najdu, tak to sem napíšu. Protože zatím to vypadá, že to asi ještě nikdo jiný neřešil. Což se mi zdá divný...
StandaŠ
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát 09 led, 2015 9:06 pm

Re: RocRail

Příspěvekod 201 » pát 19 srp, 2016 1:31 pm

Dobrý den
Chtěl bych se zeptat jak v RocRail nastavit správnís měr vyhybky na myš a tco funguje správně jen v programu to dělá neplechu.
201
 
Příspěvky: 11
Registrován: pát 09 kvě, 2014 1:48 pm

Re: RocRail

Příspěvekod Libor » úte 23 srp, 2016 11:44 am

Na kartě výhybky je zaškrtávací políčko "Invert" .
Libor
 
Příspěvky: 89
Registrován: sob 19 led, 2008 8:40 am

Re: RocRail

Příspěvekod 201 » úte 23 srp, 2016 1:28 pm

Díky uš sem rozběhal
201
 
Příspěvky: 11
Registrován: pát 09 kvě, 2014 1:48 pm

Re: RocRail

Příspěvekod autozele » ned 01 říj, 2017 4:48 pm

Dobrý den,
začínam s programem RocrRail a nedaří se mi zastavovat vlaky v detekovaném úseku , vlak jezdí neustále dokola a musim ho zastavovat ručně.
Verze programu je z minuleho týdne , centrála DR5000 detekce pres lokonet DR4088LN.
Pokud by se našel někdo ochotný pomoci i přes Skype byl bych nejradši ( autozele01 - skype kontakt ).
Diky za pomoc a rady Pavel
autozele
 
Příspěvky: 1
Registrován: ned 01 říj, 2017 4:08 pm

Re: RocRail

Příspěvekod ivezade » ned 08 říj, 2017 6:46 pm

Zdraví všechny.Prosím o radu.Jak dám v rocrailu úkol lokomotivě...prostě aby se v určitém úseku ozvalo troubení,skřípání kol,hlašení atd.Děkuji moc.Jiří.
Naposledy upravil ivezade dne úte 17 říj, 2017 7:16 pm, celkově upraveno 1
ivezade
 
Příspěvky: 1
Registrován: ned 08 říj, 2017 5:43 pm

Re: RocRail

Příspěvekod pedd » stř 11 říj, 2017 10:19 pm

zdravím,
já si myslím, že to jde příkazem při definování cesty. Tedy tables, route, záložka commands. Na této záložce vkládám příkazy výhybkám a mohu i signálům. A podle toho, jak ta cesta vypadá, tak tam definuji barvu na návěsti. popis je zde: http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=route-turnouts-en

Případně bych si vytvořil Action, kde bude příkaz na semafor. A akci budu volat při přehození výhybky. http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=timed-actions-en

Snad pomůže.
Petr
pedd
 
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 08 pro, 2016 5:57 pm

Re: RocRail

Příspěvekod pedd » stř 11 říj, 2017 10:41 pm

Zdravím,
zastavování v úseku dělám takto:
pro zastavování v úseku musím senzor dedikovat na úsek (sensor , pravé tlačítko properties a vložím tam ID bloku, který je k senzoru svázán).
Dále jdu na blok, properties, routes a musím definovat pro každou cestu, která vede k bloku, jak se má se senzorem zacházet. pokud mám jen jeden senzor, do řádku napíšu ID senzoru a do event enter2in, mám-li 2, pak enter a u druhého in atd atd.
A to není všechno - v bloku na listu details stanovím za stavět a na jak jak dlouho.
A dále - při definici schedules na záložce Destination definuji přes jaké bloky se jede a chci-li, aby v nich vlak zastavil, zatrhnu políčko "regular stop".
Vlak také zastaví v každém případě pokud nemá volnou další cestu.
A doufám, že jsem odpověděl na otázku.
Obrázky a návody jsou na http://wiki.rocrail.net/doku.php .
A protože Rocrail se stále učím, tu a tam se mi něco překvapivě rozjede, něco nechce jet, jede to na druhou stranu, jinam, ozvou se zvuky, nelze lokomotivu zastavit :)
Petr
pedd
 
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 08 pro, 2016 5:57 pm

Re: RocRail

Příspěvekod HonzaM » úte 12 pro, 2017 7:08 am

Existuje někde jednoduchý a sruzumitelný návod jak Rocrail po nainstalování spustit a jak ho propojit s centrálou? Sice už například výčet použitelných centrál zahrnuje i DR5000, ale jak prakticky připojení realizovat jsem neobjevil. Návod by neměl být ve formě překladu strojovým překladačem, ten je dobrý tak pro pobavení, když třeba “throttle” (ovladač) je přeložen jako “škrticí klapka” , centrála je “příkazová stanice”. Sběrnice je autobus, takže některé řídicí stanice mají více autobusů. Návod bych proto uvítal v angličtině.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1682
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník