RocRail

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: RocRail

Příspěvekod 201 » stř 02 pro, 2015 8:56 am

Taky sem tet nato koukal. Díky za radu
201
 
Příspěvky: 11
Registrován: pát 09 kvě, 2014 1:48 pm

Re: RocRail

Příspěvekod StandaŠ » stř 02 pro, 2015 6:54 pm

Dobrý večer. Měl bych jeden dotaz. Dnes jsem zkusil rozchodit tento program a zatím docela dobrý, jen u mašin se po nastavení funkcí úplně zablokují světla na F0. A to tak, že musím zresetovat centrálu, reset mašiny, nebo zkoušet cokoliv měnit v CV nic neřeší. Mám Z21, ovládání přes tablet. Potom zase světla fungují, ale jen do opětovneho spuštění programu. Předem dík.
StandaŠ
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát 09 led, 2015 9:06 pm

Re: RocRail

Příspěvekod StandaŠ » sob 05 pro, 2015 6:44 am

Dobrý ráno.
Tak koukám, že jsem jedinej s podobným problémem.
StandaŠ
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát 09 led, 2015 9:06 pm

Re: RocRail

Příspěvekod JendaTT » sob 05 pro, 2015 10:03 pm

Ahoj,
právě teď vyzkoušeno - RocRail 2.0-10247 ve Win10, centrála z21 (malá bílá) naprosto v pohodě. Je jedno, jestli lokomotivy nebo příslušenství (výhybky a další) ovládám z tabletu, telefonu nebo PC. Nastavení rychlosti, směru, světel a dalších změn - všechny změny se propagují na všechna zařízení i do PC (spuštěný RocRail) okamžitě. Je jedno, odkud a co ovládám. Nezaznamenal jsem jediný problém.

Máš tedy správně nakonfigurovanou centrálu v RocRail? Prakticky tedy v menu RocRail Vlastnosti na kartě Řídící jednotka jsi si založil Novou jako z21? Tu původní virtuální si ponechej v seznamu pro pokusy (aspoň takto to mám já). A když spustíš RoRrail, svítí ti dole vpravo alespoň prvních 5 čtverečků zeleně?

A lokomotivy, přidal sis je v seznamu? Vždy jsem u lokomotivy vyplnil nějaký popis, přidal obrázek, nastavil centrálu (aby se používala mnou zadaná z21), nastavil adresu lokomotivy a navolil 128 kroků dekodéru.
JendaTT
 
Příspěvky: 328
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: RocRail

Příspěvekod StandaŠ » ned 06 pro, 2015 10:28 am

Dík za nasměrování. Už jsem tu chybu objevil. Měl jsem nastaveno jen 14 stupňů, místo 128. Už to maká. Docela mě ale překvapilo, že to nefungovalo ani po vypnutí a opětnem zapnutí centrály. Asi jí to zblblo pořádně. Teď už budu studovat další možnosti nastavení.
StandaŠ
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát 09 led, 2015 9:06 pm

Re: RocRail

Příspěvekod JendaTT » ned 06 pro, 2015 12:33 pm

Ahoj, tak to jsem rád, že se podařilo najít zádrhel.

Trochu off-topic, ale ještě k těm jízdním stupňům dekodérů - tady by mě celkem zajímalo, jestli je k tomu někde nějaký "rozumný" výklad nebo jestli má někdo nějakou zkušenost. Krom toho, že špatně zvolená hodnota na dekodéru a centrále (14 vs 28/128) způsobuje problémy s ovládáním lokomotiv. Používám dekodéry ZIMO, v nich je defaultně zapnuto 28/128 jízdních stupňů, ale na centrále jsem si raději nastavil 128 (červená MM, bílá z21), stejně jako v RocRail. Nevím, jestli se dá nějak zjistit, jestli je ve skutečnosti použito 28 nebo 128 jízdních stupňů. Dokonce jsem zkoušel na centrále nastavit jen 28 jízdních stupňů a zkusil vypozorovat, jestli se nějak mění jízdní vlastnosti lokomotiv, jak při použití "kolečka" na MM, tak posuvníků v tabletu nebo v RocRail. Nezdálo se mi, že by se něco změnilo. Má s tím někdo nějakou zkušenost?
JendaTT
 
Příspěvky: 328
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: RocRail

Příspěvekod MiG » ned 06 pro, 2015 1:15 pm

Na Uhlenbrock centrále se to dá poznat tak, že pro 28 stupňů stačí pootočit kolečko "do plna" o 28 "zoubků" a pro 128 stupňů musím pootočit kolečko "do plna" o 128 "zoubků".
Nastavení rychlosti je por 128 stupňů viditelně jemnější.
Ale z21 nemám a u MM s černou kostkou si to teď neuvědomuji.
MiG
 
Příspěvky: 582
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: RocRail

Příspěvekod Jirka_US » ned 06 pro, 2015 3:01 pm

to JendaTT:
1) Jedna z moznosti je sledovat Loconet monitor v JMRI (pro centraly, ktere maji Loconet).
2) vetsina soucasne prodavanych komercnich dekoderu umi "128". Dekoder, ktery umi jen "28" pri nastaveni centraly "128" nebude reagovat, ale vzhledem ke skutecnosti, ze vetsina (ne-li vsechny) soucasnych komercnich dekoderu umi "128", tak se tento pripad prakticky tyka DIY dekoderu s uC12F629.
3) Pokud se hovori o 128 rychlostnich stupnich, tak ve skutecnosti je to pouze 126 stupnu pri kterych se model muze pohybovat. Tedy ruzne posuvniky, kolecka, enkoderu atd u ovladacu lze obvykle "vytocit" max. na 126 rychl.stupnu nikoliv 128. U nastaveni "28" je to skutecne 28 stupnu i na ovladaci.
4) Opticky lze rozdil poznat zejmena pri min. hodnotach CV3,Cv4.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1109
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: RocRail

Příspěvekod Mates » ned 20 pro, 2015 2:47 pm

Dobrý den,mám dotaz.Jde v programu RocRail mít na panelu tlačítka v kolejišti,kterými bych po stisku dvou,odkud-kam,postavil cestu a spustil vlak,který tam bude stát?Pokud ano,můžete mě prosím nasměrovat jak to naprogramovat?Projíždím návody a nemohu to nikde dohledat.Dekodér příslušenství TCO mám ze Sezemic,pokud je k tomu vhodný.Děkuji za každou radu.
Uživatelský avatar
Mates
 
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 10 zář, 2009 3:24 pm
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: RocRail

Příspěvekod tomas-biza » ned 20 pro, 2015 8:58 pm

Mates píše:Dobrý den,mám dotaz.Jde v programu RocRail mít na panelu tlačítka v kolejišti,kterými bych po stisku dvou,odkud-kam,postavil cestu a spustil vlak,který tam bude stát?Pokud ano,můžete mě prosím nasměrovat jak to naprogramovat?Projíždím návody a nemohu to nikde dohledat.Dekodér příslušenství TCO mám ze Sezemic,pokud je k tomu vhodný.Děkuji za každou radu.

Ahoj,
momentálně to zkouším v Rocrailu zprovoznit, ale jsem zatím na teoretické stránce, tzn že nemám možnost to funkčně vyzkoušet, ale v pc vše chodí jak má, tak si myslím, že by s tím v praxi neměl být problém. Ikdyž je teorie od praxe často dosti vzdálena. Do přílohy jsem přiložil návrh, kde vše funguje jak bych si to představoval pro svoje budoucí kolejiště. Číslování kolejí si prosím nevšímejte, je prozatím čistě smyšlené.
Při stisku hranatého tlačítka na začátku zhlaví se tlačítko podbarví zeleně a čeká na stisk hranatého tlačítka na patřičné koleji. Při stisku tlačítka např. na 1kolej se přehodí všechny potřebné vyhýbky a tlačítko podbarvené zeleně za 1,5 s zčervená. Nepracuji s vlakovými cestami, které se mi do "akcí" tlačítka v rocrailu nějak nepodařili nacpat, ale s každou vyhýbkou zvlášť. Každá akce v rocrailu má možnost mít podmínku, která musí být splněna. Takže třeba tlačítko na 1. koleji přehazuje několik vyhýbek pouze tehdy, pokud je stisknuto jedno ze dvou tlačítek na zhlaví. Po stisku je provedeno několik akcí k přestavení výměn a poslední akce je přepnutí tlačítka zhlaví na off - nastaveno na 1,5s.
Spodní vjezd. kolej má funkční vjezdové návěstidlo podle postavení vyhýbek. tzn, při přímém směru zelená, při odbočce zelená se žlutou. Plánuji úvraťovou stanici, takže místo zelené bude žlutá.
V případě zájmu rád poradím co s tím. Studuji Rocrail asi týden, takže vše prosím berte s rezervou, popřídě i sám budu rád, pokud jdu špatným směrem za usměrnění. Automatický provoz na kolejišti neuvažuji. Rád bych Rocrail použil jen pro stavění vlakových cest a návěstidel, abych nemusel tvořit ovládácí panely plné tlačítek a drátů.
Ahoj Tomáš.
Edit: Soubor je potřeba rozbalit přes Winrar nebo tak, vložení souboru s příponou*.xml nelze 8)
Přílohy
Vlakovacesta.rar
(3.22 KiB) 101 krát
Zatím ve fázi výzkumu...
Uživatelský avatar
tomas-biza
 
Příspěvky: 88
Registrován: úte 01 led, 2013 8:27 pm
Bydliště: Veselí nad Lužnicí

Re: RocRail

Příspěvekod Mates » pon 21 pro, 2015 1:59 pm

Děkuji za rychlou odpověď,ještě to studuji,ale objevil jsem tu další zádrhel.Mě nešlo vytvořit v tabulce výstupů nové tlačítko,po nadefinování se neobjevilo.Ten tvůj plán jsem si pro jistotu otevřel na jiném PC,kde to šlo a tím jsem zjistil že tam mám nainstalovanou starší verzi programu 4/2014 revision 7900,u mašinek mám novější verzi 11/2015 revizion 10184,teď jsem zkoušel i poslední 10335 a ani v jedné mi to nejde.V těch novějších verzích jsem objevil navíc záložku color,zkoušel jsem tam změnit barvy,jestli třeba není vidět proti mému podkladu,ale žádné tlačítko se mi neobjevuje.Věděl by prosím někdo jak to tlačítko tam dostat v novější verzy programu?
Uživatelský avatar
Mates
 
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 10 zář, 2009 3:24 pm
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: RocRail

Příspěvekod tomas-biza » pon 21 pro, 2015 6:32 pm

Tabulku výstupu pro vytvoření tlačítka nepoužívám. Jen ho přetáhnu z okna "Přidat položku" do pracovního prostoru a zadám název a je tam. Stejně jako koleje, popř bloky či návěstidla. Zkoušel jsem to přes tabulku a nevytvoří se mi také.
Přílohy
RocRail.jpg
Zatím ve fázi výzkumu...
Uživatelský avatar
tomas-biza
 
Příspěvky: 88
Registrován: úte 01 led, 2013 8:27 pm
Bydliště: Veselí nad Lužnicí

Re: RocRail

Příspěvekod Mates » pon 21 pro, 2015 7:35 pm

Děkuji moc za objasnění kolem tlačítek,já jsem někde vygooglil ten postup přes tabulku výstupů,což tedy fungovalo ve starších verzích,tak jsem to v přidat položku nehledal,kde je to asi odjakživa :-)
Uživatelský avatar
Mates
 
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 10 zář, 2009 3:24 pm
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: RocRail

Příspěvekod Mates » sob 26 pro, 2015 7:44 pm

Dobrý den.Opět mám prosbu.Jde po stisku tlačítka,ať virtuálního na PC nebo externího na panelu stiskem rozjet lokomotivu(ať tam stojí jakákoliv z mého vozového parku-PC nemá informaci,jaká tam stojí),která stojí na izolovaném úseku snímaneého S88,přejet do dalšího úseku snímaného přes S88 a tam aby dostala příkaz k zastavení?Tabulku vlakových cest mám udělanou,jenom tomu neumím přiřadit ten příkaz z tlačítka.Děkuji za každou radu,která mě popostrčí zase kousek dál.
Uživatelský avatar
Mates
 
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 10 zář, 2009 3:24 pm
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: RocRail

Příspěvekod StandaŠ » stř 30 pro, 2015 1:17 pm

Dobrý den,
Chlapi, měl bych zas jeden dotaz. Jak máte nastavený senzory? Mám jazýčkový kontakty a na mašinách mám magnety. V tom spodním okně vidím že ten kontakt spíná, vidím i adresu ale když jí nastavím k senzoru, tak to nefunguje.
Mám Z21 a zatím kolejiště ovládám tabletem a zkouším ovládat přes PC. Dík předem.
StandaŠ
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát 09 led, 2015 9:06 pm

PředchozíDalší

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník