Software do pultu

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Software do pultu

Příspěvekod belgarat » úte 17 říj, 2017 11:40 am

Obracim se na znalce JMRI resp. Rocrail.
Vyhledove bych rad udelal ovladaci pult s tlacitky a LEDkami pro digitalni kolejiste - momentalne laboruji s resenim postavenym na Arduinu, ale na Aliexpressu jsem nasel klon Raspberry na kterem by JMRI urcite fungovalo. Da se k JMRI (RocRail, ...) pripojit fyzicky vstup (deska ma 40 I/O pinu). Stale bych chtel ovladat tlacitky a blikat LEDkami ... ale predpokladam ze v ramci JMRI nebo Rocrailu by slo k nejakemu vstupu (senzoru ??) pripichnout nekolikero akci, treba postaveni vlakove cesty.
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 809
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Software do pultu

Příspěvekod sidlo » úte 17 říj, 2017 11:58 am

JMRI komunikuje s okolím přes nějaké připojení http://jmri.org/help/en/package/apps/TabbedPreferences.shtml#Connection.
Připojením se rozumí nějaký výrobce (System Manufacturer), protokol (System Connection) a port (Settings).
Pokud se s ovladačem těch tlačítek a ledek trefíš do současné nabídky JMRI http://jmri.org/help/en/html/hardware/index.shtml, tak by to neměl být problém :lol:
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1636
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Software do pultu

Příspěvekod fulda » úte 17 říj, 2017 12:49 pm

soustřeď se na klíčové slovo DCC++.
Je uvedeno i v těch výrobcích co posílal sidlo.
Teda tak bych to řešil já.

Ale má to klíčové předpoklady, že rozumíš slovům "programování" a "Arduino".
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4155
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Software do pultu

Příspěvekod belgarat » úte 17 říj, 2017 1:21 pm

Fuldo, jako obvykle Tvym dobre informovanym odpovedim typu "trivialni dukaz prenechavam laskavemu ctenari" moc nerozumim, nebo lepe receno, nedokazu s jejich pomoci posunout dal. Ano, neco mi zrejme unika - stale. Zkus prosim snizit cilove IQ ctenare o tak 30-40 bodu. Se zajmem jsem si procetl overview https://github.com/DccPlusPlus/Controller, ale nechci moc ovladat kolejiste z pocitadla. Aspon ne ted.

Z arduina bych asi DCC++ base station postavit dokazal. Mam ale NanoX, a (prozatim) jsem neuvazoval, ze bych ji nahradil (otazka mimo: mel bych ? Je tu nekdo kdo muze porovnat NanoX/DCC++ - prosim SZ).

Dotaz ale (doufam) smeroval na to, jak do JMRI nebo "neceho" schopneho stavet cele vlakove cesty, pripadne ridit signalizaci prijimat vstup "z panelu". V tom smeru stale tapu.
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 809
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Software do pultu

Příspěvekod fulda » úte 17 říj, 2017 2:47 pm

OK, tak v tom případě nerozumím úplně slovu JMRI / RocRail, to je podle mne řízení z počítače??
Pak jsem také ve tvojí zprávě četl slovo Arduino.

Pro NanoX existuje třeba TOTO.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4155
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Software do pultu

Příspěvekod belgarat » úte 17 říj, 2017 6:04 pm

Aha. Pardon. Napadla mne uchylna myslenka. Rizeni tlacitkama ("jak bych ho chtel") zahrnuje postaveni cesty systemem start-cil (tedy zhlavi - kolej nebo naopak). Budto rucni nebo poloautomaticke rizeni navestidel (= podle vyhybek) apod. Vzhledem k tomu, ze tyto sekvence umi zcela jiste kazdy soft pro rizeni pocitacem, napadlo mne, ze v platforme Raspberry, kde je dost GPIO pinu bych ta tlacitka mohl pripojit jako <COSI> (senzory ?), a JMRI/Rocrail nechat zpracovat veskerou logiku, pro kterou maji vykonnou i konfiguracni podporu.

Jedine co mi na Tvem navrhu hapruje je prave ten uzivatelsky xicht, ktery chci "postaru" a "radoby analogove". Logiku v tom nehledej ;)) proste se mi ta tlacitka a LEDky libi vic nez dotykac.
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 809
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Software do pultu

Příspěvekod fulda » úte 17 říj, 2017 6:27 pm

Ano, já tomu rozumím, ale po pravdě - to je logika, která je tak málo univerzální, že si jí prostě budeš muset "dodělat".
Jirka_US by byl rád, kdyby ti mohl poradit, jak zařídit, aby se DCC++ chovalo jako vstupně/výstupní karta bez funkce centrály a jak jí naroubovat do JMRI, aby na základě vstupů něco dělalo.
Řešit to na samotném RasPI bude o dost komplikovanější, tam se bude celkem bránit ten operační systém, který na něm žije.

Ale pořád platí, že jsi si našel něco celkem dost unikátního, tak těžko najdeš hotové řešení.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4155
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Software do pultu

Příspěvekod fulda » stř 18 říj, 2017 7:03 am

Ještě mne napadla jedna věc. Docela zajímavé řešení používají v Meziříčí. Tam mají v panelech tlačítka připojená na vstupy S88 a v počítači pak mají nastavené reakce na změnu stavu. Tím mají vlastně udělané panely, které jsou hodně podobné reléovce.
Pro indikace pak mají v pultu tu nejzákladnější variantu TOHOTO dekodéru.

Celé to je postavené na NanoXu a počítači.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4155
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Software do pultu

Příspěvekod belgarat » stř 18 říj, 2017 7:37 am

Ano - myslim ze po necem takovem jsem patral. Umoznilo by to tyt z prace jinych a "jenom" zkonfigurovat reakce na tlacitka. Indikaci typu FBO jsem schopny si postavit a nebo jak pravis - muzu z XpressNetu ujidat accessory packety "jako bych byl dekoder". Dekuji.

Proste cilem bylo snizit "narocnost" psani softu ... no proste cim vic starnu, tim vic potrebuju debugger protoze delam vic chyb. Nebo pisu slozitejsi veci, nevim. Na stredni skole jsem byl schopny napsat na ZX v assembleru 12kB FUNKCNI programek (mimochodem - debugger ;))), ale ted je to bida.
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 809
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Software do pultu

Příspěvekod sidlo » stř 18 říj, 2017 10:10 am

Tou myšlenkou jsem se několikrát povrchně zabýval. Je možných více variant řešení a každá má svá pro a proti.
1) řešit to mimo dcc, to bude jednoduché na zapojení a pracné na logiku
2) řešit to přes dcc s řídícím počítačem
-a) na úrovni drátu ovladač centrála, tam to nemám nijak prozkoumané
-b) na úrovni zpětný ohlas a příkaz příslušenství, nejvíce dostupných komponent, logika na místě řídícího programu
-c) na úrovni zpětný ohlas a příkaz příslušenství s vyhrazenou centrálou a počítačem pro každý pult, to už je trochu překombinované

Určitě jsem nevyčerpal všechny možnosti. Pokud to má mít nějakou řídící logiku, pak se mi zdá nejschůdnější cesta 2b).
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1636
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Software do pultu

Příspěvekod Jirka_US » čtv 19 říj, 2017 4:58 am

to belgarat:
Nejsem si uplne jisty co neni jasne u DCC++, ale zde je jednoduchy navod jak nato, pro zacatek uvazujme jen tyto 2 varianty a na zkousku s PC.
a)
- vezmes Arduino Mega (kvuli poctu IO pinu, na pokusy staci i Uno) a nahrajes DCC++ FW
- pripojis desku Mega k PC (motor shield nepotrebujes) a v JMRI nastavis DCC++ jako dalsi HW (Edit-preferences-connections) k jiz existujicimu HW (napr. NanoX), viz zalozka "+"
- v nabidce DCC++ vyberes "Configure sensors..."
- v tabulce sensors (tools-tables-sensors) by mely "ozivnout" prislusne senzory po nastaveni v predchozim bode
2. cast se jiz pak tyka samotneho programovani logiky (zavislosti tlacitek, vlakovych cest atd.) v tabulce logix.
b) stejne jako a) jen budes pouzivat DCC++ i ke generovani DCC signalu, v tom pripade musi byt osazen motor shield,

U varianty a) je mozne pridat motor shield (tedy mit plnohodnotne DCC++) a DCC signal pouzit na prislusentsvi a DCC z NanoX pro trakci.
Nyni mas co zkouset nez prijde RPi (respektive klon) a az dorazi tak muzeme pokracovat.

Jeste muzes zkusit podivat se do kodu DCC++ a naprogramovat to primo v kodu pro DCC++, ale ja davam prednost JMRI pomoci logix.
Mimochodem jaky klon RPi hodlas pouzit ?
sidlo píše:JMRI komunikuje s okolím přes nějaké připojení http://jmri.org/help/en/package/apps/TabbedPreferences.shtml#Connection.
Připojením se rozumí nějaký výrobce (System Manufacturer), protokol (System Connection) a port (Settings).
Pokud se s ovladačem těch tlačítek a ledek trefíš do současné nabídky JMRI http://jmri.org/help/en/html/hardware/index.shtml, tak by to neměl být problém :lol:

Ano to je pravda, nicmene JMRI umoznuje primo ovladat IO porty 8255 (paralelni port u PC, coz kupodivu lze i TC), nicmene spise zajimavejsi informace je, ze lze ovladat primo IO piny na RPi zde:
http://jmri.org/help/en/html/hardware/pi/index.shtml
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Software do pultu

Příspěvekod Jirka_US » čtv 19 říj, 2017 5:05 am

sidlo píše:Tou myšlenkou jsem se několikrát povrchně zabýval. Je možných více variant řešení a každá má svá pro a proti.
1) řešit to mimo dcc, to bude jednoduché na zapojení a pracné na logiku
2) řešit to přes dcc s řídícím počítačem
-a) na úrovni drátu ovladač centrála, tam to nemám nijak prozkoumané
-b) na úrovni zpětný ohlas a příkaz příslušenství, nejvíce dostupných komponent, logika na místě řídícího programu
-c) na úrovni zpětný ohlas a příkaz příslušenství s vyhrazenou centrálou a počítačem pro každý pult, to už je trochu překombinované

Určitě jsem nevyčerpal všechny možnosti. Pokud to má mít nějakou řídící logiku, pak se mi zdá nejschůdnější cesta 2b).

Jaky je rozdil mezi 1 a 2 ? Jeste bych chapal rozdil mezi resenim s pocitacem a bez, ale zde (tedy dle uvodniho zadani) asi DCC moc nepomuze.Ja jsem jiz kolegovi nekolikrat navrhoval reseni (vzhledem k tomu, ze si temer vse bastli sam), ktere je dle me zkusenosti celkem elegantni a dostupne a sice LocoNet. Knihovny pro LocoNet na Arduino jsou stejne dostupne jako jina reseni...
ad 2a) pak doporucuji vyzkouset makra napr.s NCE PowerCab, ktery financne nebude moc odlisny od centraly, kterou pouzivate, ale uzitna hodnota bude preci jen nekde jinde. O komponentech Digitraxu asi ani neni treba psat.....
ad 2c) Nemyslim, ze by to bylo prekombinovane (pochopitelne zalezi na provedeni). Naopak kazdy pult s RPi+JMRI propojeny do site je celkem elegantni reseni.
Navic jakmile to jednou bezi na JMRI, tak jakekoliv stanoviste muzete ovladat paralelne pomoci tabletu, telefonu, smartTV respektive pomoci cehokoliv co ma webove rozhrani.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am


Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků