Hledání systémového řešení s DAISY II

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod fulda » pát 18 bře, 2016 8:22 pm

Jak už to tak u LocoNetu bývá - všechno je tak nějak složité.

Škoda že ho nikdo nepoužívá (což se nedivím), jinak bych na arduino day ukázal, jak se s použitím arduina za $1,50 (cca 36Kč, nebo 1,33€) udělat převodník z loconetu do černé roco kostky, aby se dalo provozovat současně loconetí ovladač a multimaus. :mrgreen:
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3961
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod Zx1974 » pát 18 bře, 2016 9:12 pm

fulda píše:Jak už to tak u LocoNetu bývá - všechno je tak nějak složité.....

Nesmíš všemu co napíše Zdeno věřit. Na to, abych nastavil LocoIO v JMRI nemusím umět programovat a v SW od Hanse de Loofa je to ještě ochlup jednodušší.
Zx1974
 
Příspěvky: 351
Registrován: úte 17 říj, 2006 10:01 am
Bydliště: Písek

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod HonzaM » pát 18 bře, 2016 11:03 pm

fulda píše:Jak už to tak u LocoNetu bývá - všechno je tak nějak složité.

Škoda že ho nikdo nepoužívá (což se nedivím)

Za prvé, není vhodné plést dohromady LocoNet jako sběrnici, protokol, a LocoIO, což je aplikace, která tento protokol používá. Za druhé, nevím co je podle Tebe při použití LocoNetu složité, koupím komponenty, propojím je velmi jednoduchým způsobem a hotovo. Stačí mi jedna sběrnice, pro dekodéry příslušenství, pro zpětnou vazbu, pro ovladače. Problém pro kontruktéry jako jsi Ty je, že je ten protokol licencován, není volně k dispozici a komponenty si tak nemůže vyvíjet a vyrábět kdokoli.
Loconet používá pro napájení kolejiště a ovládání jízdy vlaků pravděpodobně většina velkých klubů provozujících modulovou železnici. Jeho malé rozšíření v Čechách pro kompletní ovládání kolejiště je poplatné dostupnosti a cenám komponent, což je ovlivněno mimo jiné licenční politikou autora protokolu, Digitraxu, bohužel také vzrůstem kurzu dolaru - když jsem si ten systém pořizoval, byl dolar za 16 Kč a při dovozu pro osobní potřebu se neplatilo DPH jako dnes už od nepatrné hodnoty. Holandský Digikeijs nyní přichází s komponentami za rozumné ceny, takže třeba u setu detektorů zpětné vazby pro 32 vstupů vyjde (pokud jsem správně počítal) cena za jeden vstup srovnatelná nebo dokonce nižší než při použití komponent Digi-CZ. Samozřejmě je zde otázka dostupnosti servisu a bude záležet na spolehlivosti. S LocoNetem je to do jisté míry obdobné jako s výrobky Apple, je to podobná licenční politika, ty jsou také dražší a nekoupí je tolik lidí jako výrobky s Windows a s Androidem.
Epocha 5,6, DCC, Digitrax, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1382
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod zdeno » sob 19 bře, 2016 11:02 am

Jak jsem pisal, jsem velmi zly ucitel.
Ono je to neskutecne jednoduche, pokud se tomu rozumi.
To je asi to same jako jizda na kole, kdo to umi, tak nechape, ze to nekdo neumi.
Proste je nutne do toho investovat cas a pochopeni veci prijde samo.
---
Jinak to Airduno je zajimave, za to se neda koupit ani samotna Atmega328PA.
Ale prekopat to na prevodnik Loconet/Roco neni az tak jednoduche, jak si to Fulda mysli a bude tam spousta veci problematickych.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1273
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod BohousP » sob 19 bře, 2016 1:03 pm

Ono nejde je o to, co si Fulda myslí, to řešení na Arduinu už skutečně existuje. A nejen Loconet, je více zajímavých projektů. Ale do tohoto vlákna to nepatří.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1839
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Výběr pro digitální ovládání II

Příspěvekod fulda » ned 27 bře, 2016 12:23 pm

HonzaM píše:Pokud jde o zpětnou vazbu ve spojení s ústřednou Daisy II, lze použít dekodér Digitrax BDL168, nebo Digirails DR4088LN.

Jak je to s použitím Uhlenbrock 63340 ?? Od té mám nějaké papíry, tak bych se na ní mohl podívat. Bude mi fungovat s Daisy ][ ??
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3961
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Výběr pro digitální ovládání II

Příspěvekod HonzaM » ned 27 bře, 2016 12:50 pm

fulda píše:
HonzaM píše:Pokud jde o zpětnou vazbu ve spojení s ústřednou Daisy II, lze použít dekodér Digitrax BDL168, nebo Digirails DR4088LN.

Jak je to s použitím Uhlenbrock 63340 ?? Od té mám nějaké papíry, tak bych se na ní mohl podívat. Bude mi fungovat s Daisy ][ ??

Mohlo by být zajímavé vyzkoušet s Daisy II možnost použití loconetového modulu Digikeijs DR4088LN, ten má i vstup S88.
Epocha 5,6, DCC, Digitrax, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1382
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Výběr pro digitální ovládání II

Příspěvekod fulda » ned 27 bře, 2016 1:00 pm

HonzaM píše:
fulda píše:
HonzaM píše:Pokud jde o zpětnou vazbu ve spojení s ústřednou Daisy II, lze použít dekodér Digitrax BDL168, nebo Digirails DR4088LN.

Jak je to s použitím Uhlenbrock 63340 ?? Od té mám nějaké papíry, tak bych se na ní mohl podívat. Bude mi fungovat s Daisy ][ ??

Mohlo by být zajímavé vyzkoušet s Daisy II možnost použití loconetového modulu Digikeijs DR4088LN, ten má i vstup S88.
Takže ten Uhlenbrock nefunguje?

Nebo je to tak, že "zeptejte se na co chcete a já na co chci odpovím"?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3961
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod zdeno » ned 27 bře, 2016 1:42 pm

tak nejak nevim,
pripada mi ponekud zvracene pouzivat veci od Lenz(Roco) na Loconet. Ne ze by to neslo, ale pripada mi to jako skrabani se levou nohou za pravym uchem, pres ctvery dvere. ;-)
Tendence napasovat Roco veci na Loconet je paskvil a nebude to delat dobrotu. Takze pokud mate Roco, kaslite na Loconet a to same naopak.
---
Je to muj nazor, nemusim mit pravdu, ale nedelam si velike iluze o schopnostech tech, kteri o to usiluji. Vzdycky tam bude muset byt nejaky kompromis, ktery to bude komplikovat.
Obe sbernice a rozdilny zpusob zpracovani jsou opravdu hodne rozdilne a obojsmerny prevod je na hrane realizovatelneho.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1273
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod fulda » ned 27 bře, 2016 2:12 pm

zdeno píše:tak nejak nevim,
pripada mi ponekud zvracene pouzivat veci od Lenz(Roco) na Loconet. Ne ze by to neslo, ale pripada mi to jako skrabani se levou nohou za pravym uchem, pres ctvery dvere. ;-)
Tendence napasovat Roco veci na Loconet je paskvil a nebude to delat dobrotu. Takze pokud mate Roco, kaslite na Loconet a to same naopak.

Když on má chudák Loconet a zatím mu tu každej řekl jen že to je složité a že to asi nepůjde. Tak se začal celkem logicky koukat po tom, co je jednoduché a půjde to snadno. A to je v současné době digi-cz a roco.

zdeno píše:Obe sbernice a rozdilny zpusob zpracovani jsou opravdu hodne rozdilne a obojsmerny prevod je na hrane realizovatelneho.

Nemyslím si, že by to bylo takové drama, zařízení, které ho dělají se nám na trhu množí jako houby po dešti a každé si k tomu přidává ještě nějakou další funkci jako třeba Ethernet s dalším protokolem a nebo tak něco.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3961
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod zdeno » ned 27 bře, 2016 2:36 pm

Neni to slozite, kdyz to ovladas. A to chce lidsky sadlo, samo se to do hlavy nenaleje.
Jako vsechno ostatni, kdyz pro to chces neco navrhnout a vyrobit.
---
Drama to neni, ale jak to funguje ;-)
Nemam pocit, ze by to bylo az tak super udelane. Mam dojem, ze toto vyrabeni mackopsa za chvili skonci a zase se to striktne rozdeli. Roco citi, ze taha za kratsi konec a tak bojuje.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1273
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Výběr pro digitální ovládání II

Příspěvekod HonzaM » ned 27 bře, 2016 2:59 pm

fulda píše:
fulda píše:
HonzaM píše:Pokud jde o zpětnou vazbu ve spojení s ústřednou Daisy II, lze použít dekodér Digitrax BDL168, nebo Digirails DR4088LN.

Jak je to s použitím Uhlenbrock 63340 ?? Od té mám nějaké papíry, tak bych se na ní mohl podívat. Bude mi fungovat s Daisy ][ ??

Takže ten Uhlenbrock nefunguje?

Nebo je to tak, že "zeptejte se na co chcete a já na co chci odpovím"?

S modulem Uhlenbrock 63340 to samozřejmě půjde také, neuvedl jsem ho, protože jsem neměl možnost si ho sám vyzkoušet, zatímco BDL-168 i DR4088LN mám a spojení s centrálou s LocoNetem mám vyzkoušeno.
Epocha 5,6, DCC, Digitrax, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1382
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod Fox » pon 28 bře, 2016 6:53 am

Dobrý den všem,
tak se vracím do diskuze, kterou jsem založením vlákna rozpoutal. Krystalizuje tedy možné (optimální?) řešení:
- přestavníky a ostatní akční členy lze ovládat pomocí DIGI-CZ 205, zde by problém být neměl
- zpětné hlášení tj. detektory obsazení kompatibilní s LocoNet, tj. např. DR4088, BLD168
Je to tak správně? Díky...
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 251
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod zdeno » pon 28 bře, 2016 7:37 am

pouzivat DCC komponenty na Loconet neni moc dobre. Ale pokud to nekomu vyhovuje, nelze mit namitky.
Jake prestavniky chces pouzivat ?
---
DR4088 je urceny na S88, to znamena, ze s Loconetem nema nic spolecne. Ale existuje s prevodnikem na Loconet a to uz pouzit jde. Cena 60 Eur.
BLD 168 je urcen na Loconet. Ovsem cena 120 dolaru je dost vysoka. Ale pokud si to clovek nedokaze vyrobit, tak to musi koupit. :(
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1273
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod HonzaM » pon 28 bře, 2016 7:44 am

zdeno píše:pouzivat DCC komponenty na Loconet neni moc dobre. Ale pokud to nekomu vyhovuje, nelze mit namitky.
Jake prestavniky chces pouzivat ?
---
DR4088 je urceny na S88, to znamena, ze s Loconetem nema nic spolecne. Ale existuje s prevodnikem na Loconet a to uz pouzit jde. Cena 60 Eur.
BLD 168 je urcen na Loconet. Ovsem cena 120 dolaru je dost vysoka. Ale pokud si to clovek nedokaze vyrobit, tak to musi koupit. :(

Zdeno má zřejmě na mysli DR4088LN, ten je určen pro LocoNet.
Epocha 5,6, DCC, Digitrax, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1382
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník