Hledání systémového řešení s DAISY II

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Výběr pro digitální ovládání II

Příspěvekod Fox » čtv 17 bře, 2016 4:42 pm

system config_2.pdf
(137.92 KiB) 93 krát
Tak jsem ještě zplodil jednu obludu. Otázka je, jestli to je správná cesta, je to pěkný monstrum...
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 248
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod BohousP » čtv 17 bře, 2016 5:18 pm

Já bych tam použil GenLi HSI (DIGI-CZ 018), má víc S88-N vstupů, je rychlejší a nemá Xpressnet, což je v tomto případě výhoda. Předpokládám, že jsi to jen špatně opsal z webu (ony jsou popsány na jedné stránce).
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1835
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod Fox » čtv 17 bře, 2016 5:22 pm

ano, díky. Je to tam dohromady a mohl jsem udělat chybu. Pokud tě ještě napadne cokoliv, proč by to nemělo nebo nemohlo chodit, na papíře se to řeší nejlíp! Přeji hezký večer.
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 248
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod sidlo » čtv 17 bře, 2016 6:28 pm

Poč si komplikujete život s S88, když ta centrála umí LocoNet?
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1457
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Výběr pro digitální ovládání II

Příspěvekod HonzaM » čtv 17 bře, 2016 10:24 pm

fulda píše:Já bych řekl, že hledáš něco jako LocoBuffer, PR3, MS-100, nebo LocoBridge, ale vzhledem k tomu, jak často se člověk dočte, že je to problém, tak vlastně ani nevím které z těchto rozhraní hledáš a jestli to půjde použít.

Z těch co jmenuješ používám dva LocoBuffery a jednu PR3 a žádné problémy jsem s nimi dosud neměl. Syn používá PR3 se Z21 a také problém neměl (když pominu neúplný LocoNet Z21, to je ale problém Z21 a ne PR3). MS-100 ani LocoBridge neznám. Jestli půjde LocoBuffer nebo PR3 použít s Daisy II nevím, musel bych to vyzkoušet.
Zajímavě vypadá detektor obsazení Digikeijs DR4088LN, má 16 vstupů, s centrálou komunikuje po LocoNetu, zatím ho ale nemám plně vyzkoušený. Navíc má vstup S88. Prodává se i v setu s dalším DR4088, což poskytuje celkem 32 vstupů detekce obsazení.
Epocha 5,6, DCC, Digitrax, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1382
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod HonzaM » pát 18 bře, 2016 5:06 am

Přečti si poslední příspěvky ve vlákně DR5000. Byl by to tak trochu risk, ta centrála je novinka, ale mělo by to pro Tebe několik výhod. Centrálu lze rovnou připojit k počítači, má totiž USB rozhraní. Komunikaci s TrainControllerem (Railroad & Co) komori vyzkoušel. Využil bys ovladač Daisy II, nevyužil bys "krabičku" od Daisy. Centrála DR5000 má vstup S88, takže připojení detektorů obsazení je také vyřešeno. Byl bys sice tak trochu "pokusný králík", nyní ale dvě tyto ústředny, jedna v Čechách a jedna na Slovensku fungují a zdá se že úspěšně.
Naposledy upravil HonzaM dne pát 18 bře, 2016 5:58 am, celkově upraveno 1
Epocha 5,6, DCC, Digitrax, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1382
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod Fox » pát 18 bře, 2016 5:29 am

Děkuji za tip, určitě projdu. I jiná řešení (než orig. prvky Uhlenbrock) jsou pokusy. Já mezitím zplodil viz příloha (verze 3).
(po prvním letmém náhledu manuálu DR5000 - mohla by to být bomba :D )
Přílohy
system config_3.pdf
(142.33 KiB) 66 krát
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 248
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod komori » pát 18 bře, 2016 8:31 am

Centála DR 5000 je funkční a odzkoušena v těchto funkcích.
Myš Daisy II (modrá - Loconet) kterou již máš - funguje.
Je ověřeno i fungování myší MM2 (červená) a systému ovládání TCO.
Funguje a je ověřena zpětná vazba S88N (obsazení bloku),
- (maximálně 128 zpětných hlášek) od adresy 65.
Začala fungovat i se systémem TrainController 8 (testován GOLD).
Připojení k počítači kabel USB.
Bude mít podle výrobce i další funkce, ale zatím není funkční software (např. WIFI).
Od nového roku má již uvolněný čtvrtý Update a podle diskuzí je již rozpracován další.
Naposledy upravil komori dne pát 18 bře, 2016 1:16 pm, celkově upraveno 2
TT, DCC, NanoX-Paco, DR5000, TC9 a TP9
komori
 
Příspěvky: 76
Registrován: pát 03 srp, 2012 3:45 pm

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod JanoW » pát 18 bře, 2016 9:30 am

Nechcem tu rozpútať žiaden flameware, ale vidí sa mi čudné, že vždy, keď sa TEORETICKY porovnávajú rôzne sytémy, je tu plno odborníkov a znalcov Loconetu, Digitraxu a pod. Ale keď ide o konkrétnu otázku, ako niečo zapojiť, nejak sa nám experti schovali do ulít. Pár vyhýbavých odpovedí je všetko. Prečo neporadíte konkrétne riešenie?
JanoW
 
Příspěvky: 59
Registrován: sob 22 bře, 2014 9:19 pm
Bydliště: Modra

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod HonzaM » pát 18 bře, 2016 11:46 am

JanoW píše:Nechcem tu rozpútať žiaden flameware, ale vidí sa mi čudné, že vždy, keď sa TEORETICKY porovnávajú rôzne sytémy, je tu plno odborníkov a znalcov Loconetu, Digitraxu a pod. Ale keď ide o konkrétnu otázku, ako niečo zapojiť, nejak sa nám experti schovali do ulít. Pár vyhýbavých odpovedí je všetko. Prečo neporadíte konkrétne riešenie?

Jaké vyhýbavé odpovědi máš na mysli? Na jakou konkrétní otázku postrádáš odpověď? Pokud jde o komponenty DCC, Multimaus, atd., byla tady zveřejněna naprosto jasná a konkrétní řešení, popsaná napřiklad BohoušemP. Domácí kolejiště i klubové moduly mám plně osazené Digitraxem a mohu dát zcela konkrétní odpovědi co a jak zapojit s LocoNetem, jaké komponenty použít.
Epocha 5,6, DCC, Digitrax, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1382
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod Fox » pát 18 bře, 2016 12:05 pm

Jen moje reakce: díky všem za názory a nebylo účelem rozpoutat nějaké vedlejší diskuze. Vzal jsem si z toho řadu poznatků, detaily budu postupně upřesňovat. Budu též sledovat stav vývoje DR5000, protože mi to přijde jako nejlepší řešení. K DAISY II bych stejně potřeboval různé "škatulky navíc", které jsou v součtu možná stejně drahé jako nová DR5000... Uvidíme.
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 248
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod fulda » pát 18 bře, 2016 12:34 pm

HonzaM píše:jaké komponenty použít.

Blb0 je, že žádná z těch komponent se nedá koupit a hlavně se nedá vyzkoušet někde v dohledné vzdálenosti.
Kupovat si něco v Holandsku a pak zjistit že mi to nevyhovuje je mrzuté.

A ještě mi nikdo neodpověděl na to pitomé LocoIO, které se tu v minulosti tolik chválilo že je dobré jako dekodér a zároveň jako zpětný ohlas??
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3959
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

Příspěvekod zdeno » pát 18 bře, 2016 2:36 pm

    fulda píše:A ještě mi nikdo neodpověděl na to pitomé LocoIO, které se tu v minulosti tolik chválilo že je dobré jako dekodér a zároveň jako zpětný ohlas??

    Tvuj dotaz pokladam trosicku za podraz. Myslim si, ze problematice rozumis a jen tak potichucku provokujes. ;-)
    ---
    LocoIo je nastroj, ktery ovlada primo tlacitka (prepinace), vystupy na navestidla, indikaci cehokoliv, detekci cehokoliv, ale neumi primo ovladat silove vystupy (prestavniky).
    Takze optimalni reseni pro tohoto pana, jsou vystupy pres DCC a zpetna vazba pres Loconet.
    ---
    Loconet je velmi silny nastroj a kdo ho ma, uz se nikdy k Roco nevrati. Problem je ta dostupnost komponent.
    Jen tak na okraj, na Slovensku je Roco a Loconet tak 40% na 60%. A presto 99.9% lidi uprednostnuje analogove ovladani prislusenstvi. A pokud ma digital, tak pouziva DCC prvky.
    ---
    Idealni by bylo vsechno pres Loconet, ale potom tam chybi ty nestastne silove vystupy, ktere se snad ani nedaji koupit a musi se vyrobit.
    napriklad http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2015010001
    Kvalitni centrala je treba tady: http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2015060001
    Nikomu nevnucuji, jen pro zajimavost a pouceni.
    ---
    Pozor na infra Piko, to neni Loconet ani nahodou.
    Uživatelský avatar
    zdeno
     
    Příspěvky: 1261
    Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

    Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

    Příspěvekod fulda » pát 18 bře, 2016 4:09 pm

    Zdeno, ale není řeč o silovém výstupu.
    Moje představa je použít LocoIO pouze jako vstupy, které se mi zobrazí jako zpětná vazba. Vlastní detektor obsazení si udělá každé malé dítě, takže silovku opustíme, máme už jen optron a jeho ledka svítí když je odsazeno a nesvítí když je volno. Já si naivně myslel, že to připojím na vstup LocoIO a ono se mi to tak nějak zobrazí jako zpětná vazba. Protože pokud to tak není, tak tomu potom nerozumím. Nebo to snad mám chápat tak, že LocoNet není síťová struktura, ale jen několik PtP spojení? takže si sice LocoIO budou spolu navzájem hezky povídat, ale počítač jejich rozhovor neuvidí? Není to nějaké komplikované?

    Buď se do toho zamotávám a nebo mám pocit, že je LocoNet sice silný nástroj, ale stojí na nějakých vachrlatých nožičkách.

    Nemáte k tomu někdo nějaké rozumné příručky co se s čím dá spojovat a co se jak řídí?
    Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
    Uživatelský avatar
    fulda
     
    Příspěvky: 3959
    Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
    Bydliště: Praha - Uhříněves

    Re: Hledání systémového řešení s DAISY II

    Příspěvekod zdeno » pát 18 bře, 2016 7:03 pm

    Je to jako procesor, musis nastavit vstupy/vystupy, adresy, co to ma delat a jak to ma reagovat.
    Kdo umi programovat, tak je ve vyhode. Pro ostatni je to gulas. Je to smutne konstatovani, ale je to tak.
    Navic je to uz komercni a teda s tim budou problemy. Navic je to zbytecne slozite a prepatnactene.
    ---
    Uz delsi dobu zkousim navrhnout Locoio na Atmega88, kde by to bylo omnoho jednodussi a uzivatelsky prijemnejsi.
    Zkusim si s tim svihnout.
    Uživatelský avatar
    zdeno
     
    Příspěvky: 1261
    Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

    PředchozíDalší

    Zpět na Software

    Kdo je online

    Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků