jízdní řády, plány, schedules, atd.

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: jízdní řády, plány, schedules, atd.

Příspěvekod Miloš_P » úte 30 pro, 2025 5:53 pm

01.JPG
Tak zkouším, zkouším, ale nějak jsem na mrtvém bodě. Nevím, jak zadat konkrétní hodnoty. To poslední okno to neumožňuje.
Miloš_P

Příspěvekod sidlo » úte 30 pro, 2025 6:17 pm

Místo Ovladač zvolit Funkce ovladače

funkce_2.png
sidlo

Příspěvekod Miloš_P » úte 30 pro, 2025 6:22 pm

Takovou položku mi to nenabízí :cry:
Přílohy
02.jpg
Miloš_P

Příspěvekod Miloš_P » úte 30 pro, 2025 6:24 pm

Zkusím poslední verzi JMRI
Miloš_P

Příspěvekod sidlo » úte 30 pro, 2025 6:28 pm

sidlo

Příspěvekod Miloš_P » úte 30 pro, 2025 7:02 pm

Už to šlape. Díky.
Miloš_P

Příspěvekod Miloš_P » úte 30 pro, 2025 9:56 pm

Tak moje radost byla předčasná. Když jsem zadal zapnutí světel jedné lokomotivy. Celkem 3 řádky (přední, zadní, kabina), tak vše krásně fungovalo. Po startu Decoder Pro se vše rozsvítilo. V tuto chvíli jsem napsal, že to šlape.

Po zadání dalších 13 lokomotiv (každá 1-3 funkce), se po spuštění rozsvítí pouze ta první, ostatní nic. Když u kterékoliv loko otevřu panel ovladače, tak jsou zvolené funkce zapnuté, ale žádná loko nejde ovládat. Centrála z21 je připojená (zelené zapnuto).
Když Decoder Pro zavřu a znovu otevřu, už se k centrále nepřipojí. Musím ho zavřít, odpojit počítač od centrály, znovu připojit, Decoder Pro spustit bez načtení souboru spuštění funkcí po startu, pak ovladače zase normálně fungují.
Když následně načtu tabulku spouštění funkcí a zvolím vykonání, tak se vše opět zablokuje.
Ke ztrátě komunikace s centrálo dochází také, když Decoder Pro zavřu a znovu otevřu.
Stejně se to chová i ve verzi 5.14.
Už to dál nebudu řešit. Vrátil jsem se ke starší verzi Decoder Pro, která funguje spolehlivě bez problémů. Bohužel spouštět skript s nastavením funkcí více loko neumí :( .

Pro mojí potřebu by bylo ideální spustit nějaký skript pro nastavení funkcí lokomotiv třeba na tabletu nebo v rámci aplikace z21. Třeba se něco objeví :D .
Miloš_P

Příspěvekod sidlo » stř 31 pro, 2025 5:18 am

Měl sis nechat poslední verzi.
Na něco podobného jsem v minulosti narazil. Tehdy šlo o to, že centrála dostala najednou příliš mnoho příkazů a nebyla schopna to zpracovat. To je na hlubší výzkum. Dalo by se to udělat tak, aby příkazy byly odesílány pomaleji s časovým zpožděním.
sidlo

Příspěvekod Miloš_P » stř 31 pro, 2025 8:56 am

Taky mi to přišlo, že se něco někde zahltí a ucpe. Ale to je už nad moje znalosti.
Ta nová verze se mi při opakovaném spuštění Decoder Pro už nechtěla spojit s centrálou, takže proto ten návrat ke starší.
Druhý důvod je, že u kolejiště mám starý počítač s Win 7 a tam ta nová verze nejede. A tam bych primárně chtěl spouštět ten skript.
Testoval jsem to samozřejmě na jiném stroji s Win 10.

Jenom by mě zajímalo, jak je to řešeno při řízení kolejiště počítačem. Měl jsem za to, že po zapnutí se vše nastaví do nějakého výchozího stavu. Poloha výhybek, návěstidla a taky se spustí požadované funkce u lokomotiv atd. A nebo je potřeba vše nastavit ručně? To snad ne :o
Miloš_P

Příspěvekod sidlo » stř 31 pro, 2025 11:12 am

Některé systémy po obnově napájení se uvedou do nějakého výchozího stavu. Ono to není vždy to nejlepší řešení https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/v-cine-se-srazily-rychlovlaky-zemrelo-nejmene-35-lidi/r~i:article:708289/?lp=1

JMRI má u všech objektů po startu systému nastaven výchozí stav Neznámý. Jiné programy takový stav nemají, proto si nějaký konkrétní stav vymyslí. Ten samozřejmě nemusí odpovídat realitě.
Já napřed načtu stav všech snímačů. Teprve potom nastavuji nějaký výchozí stav, a to pouze tam, kde si to můžu dovolit.

Verze s postupným spouštěním funkcí:

funkce_3.png
funkce_3.png (39.62 KiB) Zobrazeno 206 krát

Už se mi stalo, že JMRI nešlo nainstalovat s verzí Java 11, přestože je deklarovaná jako podporovaná. Na takových počítačích jsem dával verzi Java 17. Od verze JMRI 5.14 je dokonce doporučovaná verze Java 21.
sidlo

Příspěvekod Miloš_P » stř 31 pro, 2025 11:26 am

Díky za informace.
Miloš_P

Předchozí

Zpět na Software