Aplikace pro ovládání lokomotiv

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Aplikace pro ovládání lokomotiv

Příspěvekod TTmili » ned 06 dub, 2025 7:12 am

Nějakou dobu jsem hledal nejen tady na DF, ale i různě po internetu a youtubu, ale nic moc jsem si dohromady nedal. Nebo spíš jen následující, co mi ale nedalo odpověď na to co hledám.
1) Známe aplikace pro Android a zároveň protokol Z21 jsou pouze Z21 (mobile) a Railbox a DigiTrains. Vše jsou ale komplexní aplikace pro ovládání nejen lokomotiv, ale i příslušenství, spíš tedy vhodné do tabletu.
2) Pro spolupráci s protokolem WiThrottle je toho více, to mi ovšem úplně nepomůže, snad kromě Engine Driver se jedná o aplikace pro iOS. Pro úplnost jde o aplikace WiThrottle, iThrottle, Engine Driver a TouchCab.

Sám bych od aplikace pro telefon očekával spíš něco takového co nabízí poslední jmenovaný TouchCab, prostě jen jednoduchou knihovnu s lokomotivami, a prostředí pro ježdění s nimi. To vše v balíčku pro Android a možnost spolupráce s protokolem Z21. Sám jsem ale takovou aplikaci nenašel, ale třeba někdo poradíte.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Re: Aplikace pro ovládání lokomotiv

Příspěvekod fulda » ned 06 dub, 2025 8:55 am

Ahoj,

to je taková nevděčná úloha. Z pohledu autora takové aplikace, napíšeš aplikaci pro ovládání lokomotiv s jednoduchou knihovnou a okamžitě se na ní vrhnou "porovnávači", kteří začnou vyjmenovávat, co všechno má cizí aplikace a ta tvoje nemá. Takže to vytvoří dojem, že tvoje aplikace je k ničemu. Vytvoří to dojem, že stejně každej potřebuje větší aplikaci protože "co kdyby".
Takže kdo si umí takovou aplikaci napsat, tak si jí napíše pro sebe a je v pohodě.

Je to zhruba stejné, jako se tady prodávají auta kombíky, protože "co kdybych potřeboval přestěhovat babičku", nebo při hodnocení batohů vždycky nejlepší hodnocení dostanou obrovské a nemotorné batohy, protože mají nejvíc kapsiček a tak.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod TTmili » pon 07 dub, 2025 5:38 am

To docela chápu, ale je zajímavě že pro iOS taková aplikace je a nikomu to nevadí. Ono ne vždycky se dá na pisálky a kritiky spolehnout, občas by zákazníci ocenili jednoduchost a účelnost (a to nejen v aplikacích nebo batohách).
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod JaroHo » pon 07 dub, 2025 6:39 am

Z21 je pro mě osobně naprosto gut, přidám si nově nabytý model, kouknu se v aplikaci která adresa je volná a šup tam, fotku vyberu z galerie a tradá.
Jezdim ale s myší. HW kolečko a čudlíčky jsou prostě dobré :mrgreen:
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod TTmili » pon 07 dub, 2025 1:51 pm

Jako primární ovladače mám Daisy II a Piko Smart Controller light, zároveň plánuji využívat aplikaci Z21 nebo Railbox na tabletu, a mít jej vlastně jako takový ovládací pult určený primárně pro skryté nádraží. Aplikaci sloužící jen na ježdění hledám primárně pro zkoušení a programování na stole (tj. bez vazby na kolejiště a zároveň s nevolí tahat dlouhý kabel k ovladači) a následně i třeba pro návštěvy při nějakém tom hromadnějším ježdění. Dá se říct, že by mi nejvíc vyhovovala právě aplikace TouchCab, ale bohužel iOS. Vpodstatě je to takové trošku hledání něčeho jako je wiFred, ale v podobě aplikace na android.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod fulda » pon 07 dub, 2025 5:55 pm

Tak si vyzkoušej takovou aplikaci namalovat a popsat její chování, třeba to bude dosažitelné a někoho to osloví.
fulda

Příspěvekod HonzaM » úte 08 dub, 2025 7:26 am

Ono to není tak jednoduché jak si TTmili představuje, není to jen otázka přítomnosti operačního systému iOS. Na stránce TouchCab lze například zjistit, že aby fungovalo to přiřazení obrazových symbolů individuálně každé uložené lokomotivě, je nutné použít centrálu ESU EcoS. Tohle je stejně i u ovladače ESU Mobile Control II, ovládat lokomotiva s ním můžeš třeba s centrálou Daisy II WLAN, ale obrazové symboly k uloženým lokomotivám uložit nelze. K aktuálně zvolené lokomotivě to lze, ale platí to jen pro ni. Zvolí-li se jiná, je nutné to udělat znovu.
Pokud jde o wiFRED, jde asi o nedorozumění, nejde o samotný protokol, ale o ovladač určený pro modulovku jako bezdrátová alternativa FREDů. Umožňuje uložit a volit čtyři lokomotivy, ale ty je nutné uložit. To se hodí třeba pro přípřež.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod TTmili » úte 08 dub, 2025 11:55 am

Ono to právě je jednodušší než se může zdát, protože opravdu opravdu hledám aplikaci která nebude umět vlastně skoro nic jiného než třeba na co slouží wiFred nebo třeba MiniMaus (kdyby byl bezdrátový).

S tím nakreslením aplikace to myslíš jak? O nějaký vývoj aplikací nebo jaké procesy jsou potřeba k jejich zrodu jsem nikdy neškrtnul ani z rychlíku, na střední mi bylo po hodinách v C jasné, že to není cesta pro mě, ještě tak tupé rozsvicení LEDek nebo počítání na displeji pomocí asembleru, ale cokoliv dál bylo nad moje možnosti.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod fulda » úte 08 dub, 2025 1:25 pm

TTmili píše:S tím nakreslením aplikace to myslíš jak?

S tím nakreslením myslím opravdu nakreslení.
Je to jeden z prvních kroků vývoje aplikace. Používá se buď ruční kresba, nebo třeba komponenty vystříhané z postit lístečků.
Namátkou něco staženého z webu:
Obrázek Obrázek
fulda

Příspěvekod Ivan » stř 09 dub, 2025 5:57 am

Když to tak čtu, nějak nechápu, co ti vadí na Z21? Podle mne by ti stačila, nebo mi něco uniká?

Screenshot_20250409-080728.png
Ivan

Příspěvekod TTmili » stř 09 dub, 2025 11:50 am

Takhle je ta aplikace Z21 zhruba to co bych si představoval, ale přesně tímhle by ta aplikace aby byla dokonalá měla končit.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod Miloš_P » stř 09 dub, 2025 12:43 pm

To ostatní tě nikdo nenutí používat. Moc nechápu :?:
Miloš_P

Příspěvekod Ivan » stř 09 dub, 2025 3:07 pm

A co je teda za problém? Nemusíš používat nic dalšího. Zobrazíš si jen panel na ovládání loko a je to. Tlačítka na ovládání funkcí F si uděláš podle svého....

Já jezdím primárně roco myši, na tabletu mám zas jen plánek na ovládání kolejí. Občas jezdíme s klukem, tak hold loko ovládám z mobilu. Takže všechny tři různé metody najednou a na menší kolejiště mi to přijde super.
Centrálu mám DR5000, programuji přes Z21 nebo apku DR5000, ale tou jen výjimečně.

.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod TTmili » pát 11 dub, 2025 6:38 pm

Problém je, že mám rád účelnost bez zbytečného balastu okolo. Proto jsem zkoušel pátrat po něčem co by bylo podobné tomu co existuje, ale jiný systém. Zřejmě nic takového není, tím to hasne, nepotřebuju přesvědčovat o vhodnosti nějakého jiného řešení, když jsem se dotazoval na jednu konkrétní věc.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod Ivan » ned 13 dub, 2025 1:44 pm

Ok, už chápu. Mám pro tvůj přístup pochopení, také nemám rád zbytečnosti. Tvůj dotaz byl přínosný, třeba nám něco uteklo, co někdo zná a jiní ne.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Další

Zpět na Software