RocRail

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: RocRail

Příspěvekod pita.pita » čtv 02 dub, 2020 1:35 pm

Ahojky k problému jak zapínat fonkce Lokomotivy jako je světla houkání tak používám záložku přímo lokomotivy a tam nadefinuji přímo blok a čas za jak dlouho po vjezdu mi mašina zahouká. Ale také studuji.
Chci se ještě zeptat jestli má někdo zkušenost s návěstmi pětiznaká už ovládám přes semaforek ručně ale zatim funguje jen Z a Č Pomocí funkce vlakových cest ale nemohu příjít na to jak ovládat při posunu či pouhé přivolání. Dík Petr
pita.pita
 
Příspěvky: 2
Registrován: ned 13 zář, 2015 9:39 am

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » čtv 02 dub, 2020 2:59 pm

TheJaro píše:Ps: Tak aj BBT funguje

Jo také jsem z ní měl radost. :)

pita.pita píše:Ahojky k problému jak zapínat fonkce Lokomotivy jako je světla houkání tak používám záložku přímo lokomotivy a tam nadefinuji přímo blok a čas za jak dlouho po vjezdu mi mašina zahouká. Ale také studuji.

Ahoj, také používám záložku funkce, kde je možno nastavit, aby lokomotiva zaplnula nebo vypnula danou funkci (třeba světla, zahoukání při rozjezdu apod.) na událost v daném bloku, viz obrázek:

lokomotiva-funkce.jpg

Problém ale je, že když člověk chce, aby lokomotiva zahoukala na širé trati. Tam jsem to již nedokázal pomocí startovacího nebo cílového bloku řešit. Nepřišel jsem na lepší způsob, než si vytvořit pomocný blok svázaný se senzorem a řešit například zahoukání pomocí definice "Akce" u odpovídajícího senzoru. Nešlo již využít aktivaci události na záložce funkce lokomotivy, neb se nejednalo ani o počáteční, ani o cílový blok. Pomocí akcí to jde, jen je to komplikovanější ve chvíli, kdy člověk má více lokomotiv a ne každá zahouká na stejnou funkci. ;)
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 953
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod pita.pita » pát 03 dub, 2020 11:07 am

Tak to jo já zatím jen zkouším mám velké kolejiště a tak to bude pakrna vše dát do provozu. A ještě se chci zeptat zda máš zkušenost z návěstím. Používám příkazy ve vlakových cestách. tam se dají Nastavit více znaký semafor. Tak to bylo v návodu
pita.pita
 
Příspěvky: 2
Registrován: ned 13 zář, 2015 9:39 am

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » pát 03 dub, 2020 11:17 am

pita.pita píše:A ještě se chci zeptat zda máš zkušenost z návěstím. Používám příkazy ve vlakových cestách.

No to bohužel zatím nemám. Skončil jsem jen na úrovni dvousvětelných návěstidel. Vícesvětelná návěstidla budu potřebovat až v odbočné stanici, takže jsem zatím neměl potřebu to řešit. Do teď jsem si vystačil s návěstidlama ovládanýma pomocí vlakových cest a pomocí bloků. Odjezdová návěstidla mám svázaná s vlakovou cestou, kdy po nastavení cesty se návěstidlo přepne na signál volno a v RocRail mám pak nastaveno, že se návěstidlo přepne zpět do základní pozice automaticky po zadaném intervalu. Naopak vjezdové návěstidlo mám přiřazeno k bloku, který je před nádražím a kde mi končí všechny cesty směřující do této stanice. Teprve z tohoto bloku pak definuji cesty na jednotlivé dopravní koleje stanice.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 953
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod TheJaro » pát 03 dub, 2020 12:35 pm

Trixt - Prosím ťa,bojujem teraz s nastavením výhybky.Mohol by si mi poradiť ako nato? Pokúšal som nastavenia aj cez vlakové cesty ale tam som skončil :(
TT - čkár ako repa :),IV - VI ZSR/ZSSKCARGO., začiatky z DCC,z21+MM +RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 146
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » pát 03 dub, 2020 1:03 pm

Nejdříve si musíš vložit do schématu symbol výhybky. U ní nastavit centrálu a adresu, viz obrázek. Pak ji otestovat zda chodí, což se dá udělat kliknutím na výhybku v plánu nebo v seznamu výhybek na záložce "Index" nastavením na konkrétní výhybku a kliknutím na tlačítko "Test".

switch.jpg

Když pak nadefinuješ vlakovou cestu, zadáš do ní všechny výhybky, ale třeba i návěstidla či jiné ovladače, které se mají nastavit a jak se mají nastavit. Pozor volba "Sniž rychlost" na konkrétní výhybce, sníží rychlost vlaku na trase. Volba "Na volno" se provede až po uvolnění trasy, takže ji u výhybek nesmíš zaškrtnout.

route-outputs.jpg

Testovat správnost nastavení výhybek na dané vlakové cestě pak můžeš provádět na záložce "Index":

route-test.jpg

Nevím, zda jsem ti odpověděl na dotaz, takže dej vědět, kdybys potřeboval jinou informaci.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 953
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod TheJaro » pát 03 dub, 2020 8:31 pm

Trixt - tak podľa druhého obrázka som to zblbol. Vďaka, zajtra to vyskúšam a pridám report
TT - čkár ako repa :),IV - VI ZSR/ZSSKCARGO., začiatky z DCC,z21+MM +RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 146
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: RocRail

Příspěvekod TheJaro » sob 04 dub, 2020 10:25 pm

Trixt - Tak sa mi to podarilo rozchodiť a chybu som spravil tým že som výhybku síce pridelil k vlakovej ceste ale k druhej už nie a k tomu začiarkol "na voľno"
Teraz funguje všetko tak ako som si predstavoval. Môžem na "stanici" prevádzkovať naraz 5 mašín
Ďakujem za pomoc a posunutie k s poznávaniu RR :D
Přílohy
RR.jpg
TT - čkár ako repa :),IV - VI ZSR/ZSSKCARGO., začiatky z DCC,z21+MM +RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 146
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » sob 04 dub, 2020 10:44 pm

Jsem rád, že jsem pomohl. :) Příště to může být naopak.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 953
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

RocRail - kalibrace rychlosti lokomotivy

Příspěvekod Trixt » ned 03 kvě, 2020 8:51 am

Onehdá jse se zde v diskuzi rozplýval nad funkcí BBT v RocRail, ale dopustil jsem se trochu chyby v tom, že jsem si lokomotivy nezkalibroval. Jelikož jsem chtěl, aby lokomotivy na trati do koncového nádraží jezdili max šedesátkou a na hlavní trati osmdesátkou, bylo nutno kalibraci podstoupit. Jelikož jsem ji nikdy v RocRail nedělal (ani mimo něj), hledal jsem postup, jak ji v RocRail provést. Moc jsem toho nenašel, tak jsem se do toho pustil po svém. Aby vše fungovalo, nejdříve je nutno si zvolit měřící kolej. Mám k dispozici následující kolej, která je osazena senzory S120, S118 a S115 viz schéma.

kolej-pro-mereni-rychlosti-schema.jpg
kolej-pro-mereni-rychlosti-schema.jpg (18.73 KiB) Zobrazeno 1783 krát

Definici koleje pro měření vyvoláte volbou v menu "Seznamy" -> "Kolej pro měření rychlosti". Její definici v závislosti na schématu je vidět na přiloženém obrázku. V této chvíli ale neativujte vlastní kalibraci.

kolej-pro-mereni-rychlosti.jpg
kolej-pro-mereni-rychlosti.jpg (31.91 KiB) Zobrazeno 1783 krát

Dalším krokem je doplnění informací ve vlastnostech lokomotivy na záložce "Kalibrace". Zde je asi nejdůležitější zadání maximální konstrukční rychlosti lokomotivy, viz další obrázek. Tuto rychlost lze najít na internetu u popisu skutečné lokomotivy. Dále je zde možno definovat, jaké procento z CV5 (maximální rychlost) se přepíše do CV6 (rychlost při natavení ovladače na 50%). Doporučovaná hodnota je od 30% po 50%. Ještě jedna skutečnost je důležitá. Než začnete kalibrovat, zkontrolujte si, že u lokomotivy na záložce "Rychlosti" máte u maximální rychlosti nastaveno "100%", viz obrázek.

loko-nastaveni-rychlosti.jpg

V tuto chvíli je možno začít kalibrovat. V okně pro definici koleje pro měření rychlosti zatrhneme možnost "Aktivovat" a vybereme lokomotivu, kterou chceme kalibrovat a dáme "Ok". Poté rozjedeme lokomotivu na maximální rychlost a lokomotivu necháme kroužit tak, aby opakovaně projížděla přes měřící kolej. Je potřeba jí nechat projet mnohokrát, dokud se hodnota CV5 nestabilizuje pro požadovanou maximální rychlost. Zde snad jen jedna poznámka. U jedné lokomotivy se mi stalo, že nastavení CV5 skákalo pořád nahoru a dolů. U této lokomotivy jsem nakonec musel CV5 nastavit ručně pomocí centrály.

P.S: Po kalibraci lokomotivy pak nutno nastavit jednotlivé rychlostí lokomotivy na záložce "Rychlosti" ve vlastnostech lokomotivy.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 953
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod ohruska » stř 06 kvě, 2020 9:14 am

Zdravím.
Jsem tu nový. Teprve začínám a zkouším.
Mám dotaz, zda jdou použít zvuky z počítače.
Třeba houkání lokomotivy nebo klinkání přejezdu.
Kdyby jste mě mohli nasměrovat jak?
Děkuji Ota
ohruska
 
Příspěvky: 31
Registrován: sob 04 led, 2020 9:50 pm

Re: RocRail

Příspěvekod ohruska » pát 15 kvě, 2020 6:50 pm

Jsem tu nový.
Protože miluji arduino, rozhodl jsem se zprovoznit zkušební okruh, s automatickým řízením provozu, abych si zkusil, co a jak má fungovat. Takže, řídící jednotka je arduino MEGA, tedy DCCpp. Obsazenost úseků je řešena pomocí čtyřkanálového detektoru obsazení DET4 / STE 055. Detektor řídí dva úseky na okruhu a jednu kolej na nádraží. Druhá kolej na nádraží je snímána přes dva senzory TCRT5000. Výhybky řídím pomocí WD10 / KUEHN 87010. Pro semafory je nachystána deska s arduinem. Asi budou potřeba minimálně dvě, protože jedna deska může ovládat jen třísvětelná návěstidla nebo dvousvětelná návěstidla.
Jak jsem tak zkoušel zapojení a nastavení, tak jsem zjisti, že bude potřeba velké množství senzorů. Tak jsem hledal a našel velmi jednoduché řešení. Přidání další desky arduino MEGA přes MBUS, jsem získal dalších 64 přípojných míst pro senzory. Další deska je dalších 64 přípojných míst pro senzory. A tak dále a dále....
V nádraží je také kusá kolej, zatím jsem zkušební automatický provoz odzkoušel jen se senzory TCRT5000. Ale určitě zde použiji laserové měřidla délky.
Ze zvuku mě funguje zatím jen houkání při odjezdu z nádraží.
Ota
Přílohy
plan.JPG
plan.JPG (26.99 KiB) Zobrazeno 1037 krát
ohruska
 
Příspěvky: 31
Registrován: sob 04 led, 2020 9:50 pm

Re: RocRail

Příspěvekod ohruska » úte 23 čer, 2020 1:19 pm

Zdravím.
S vláčky začínám.
Mám dotaz. Mám řízení DCC - ARDUINO, ovládání přes PC.
Jde k tomuto nějak připojit MULTIMAUS pro ovládání lokomotiv a příslušenství, aby nebylo potřeba všechno řídit přes PC?
Jde mě o to, že by na kolejišti běžel automatický provoz, z PC a na seřazovacím nádraží bych si řídil provoz pomocí multimause, lokomotivy, výhybky a rozpojovače.
Děkuji za pomoc.
Ota
ohruska
 
Příspěvky: 31
Registrován: sob 04 led, 2020 9:50 pm

Re: RocRail

Příspěvekod Pater » pát 03 črc, 2020 9:30 am

A co je centrálou? Z tvých předchozích příspěvků usuzuji, že používáš centrálu DCC++ .
Předpokládám, že Multimaus chceš použít jako ovladač (ne jako centrálu).
Multimaus se připojuje do sběrnice XpressNet, kterou tvá centrála nemá a tudíž nevím, jak by spolu mohli komunikovat.
N, DCC, NanoX, Rocrail, https://sites.google.com/view/pater
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 199
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: RocRail

Příspěvekod ohruska » pát 03 črc, 2020 2:55 pm

Asi jsem našel, co jsem potřeboval: http://trainelectronics.com/DCC_Arduino ... /index.htm
Stejně děkuji za názor a objasnění připojení.
Děkuji Ota
ohruska
 
Příspěvky: 31
Registrován: sob 04 led, 2020 9:50 pm

Předchozí

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků