RocRail

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: RocRail

Příspěvekod pedd » úte 12 pro, 2017 11:06 pm

Pěkný popis je v diplomové práci Jana Schrenka: https://wstag.jcu.cz/portal/studium/prohlizeni.html (tam vložit jméno příjmení studenta Schrenk)
A viz příloha
Přílohy
ROCRAIL.pdf
(261.21 KiB) 102 krát
pedd
 
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 08 pro, 2016 5:57 pm

Re: RocRail

Příspěvekod HonzaM » stř 13 pro, 2017 12:03 pm

pedd píše:Pěkný popis je v diplomové práci Jana Schrenka: https://wstag.jcu.cz/portal/studium/prohlizeni.html (tam vložit jméno příjmení studenta Schrenk)
A viz příloha

Děkuji, podívám se na to. Mezitím už se mi povedlo RocRail spustit (chyba byla že jsem si před spuštěním Rocview nespustil RocRail server). A dokonce se mi podařilo ho propojit s DR5000 a fungovalo to, jak přes USB,tak přes wifi. Software se mi líbí a myslím že pro toho kdo nechce nemůže investovat do TrainControlleru je to zajímavá varianta počítačového ovládání.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1608
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: RocRail

Příspěvekod twiido » stř 13 pro, 2017 1:25 pm

Mne sa tiez podarilo spojit DR5000 a Rocrail ale robi mi to cudne kusy ako u pedd ktory napisal:
"A protože Rocrail se stále učím, tu a tam se mi něco překvapivě rozjede, něco nechce jet, jede to na druhou stranu, jinam, ozvou se zvuky, nelze lokomotivu zastavit :) "

Traincontroller ide fajn az na navestidla a ND4...

P.
TT, 6.epocha, SŽDC/ŽSR
twiido
 
Příspěvky: 69
Registrován: pon 02 led, 2012 8:47 am
Bydliště: Kúsok od Bratislavy

Re: RocRail

Příspěvekod pedd » stř 13 pro, 2017 2:34 pm

Ahoj vespolek,
Citovaná věta byla spíše veselá a o zmíněných překvapeních mohu napsat již více – a chyba je zatím vždy na mé straně.

Samovolné rozjetí dělal nákladní vlak, u kterého jsem zkoušel před časem jízdu na zrychlený čas. Pak jsem lokomotivu zaparkoval a po týdnu zase pustil. Mno a ona se mi v deset hodin rozjela 
Nehce-li jet, jde zpravidla o směr, kdy na lokomotivě chci jet opačně, než si SW myslí, že má čelo. A Loko není-li commuter, tak se otočit nemůže.
Zvuky - něco nastavím a zapomenu.
Pěkné bylo nezastavení – když jsem sestavoval vlak, tak jsem nastavil přehanou váhu vagonů. A Rocrail SW podle toho počítá deceleraci. A já to přehnal tak, že odpovídjaící CV spočítal na 255. A lokomotiva se prostě rozjede a vlastně nezpomaluje….
CO nevím a rád bych věděl:
Jaký je rozdíl mezi startem pravým tlačítkem na bloku, kde lokomotiva je a startem z tabulky lokomotiv vlevo . opět pravým myšoklikem z menu
Dále nevím důvod, proč se mi často podaří rozhýbat lokomotivu tím, že na bloku pravým tlačítkem dám „Stop locomotive Automat“-
P
pedd
 
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 08 pro, 2016 5:57 pm

Re: RocRail

Příspěvekod Pater » čtv 28 pro, 2017 5:08 pm

grexx píše:Ahoj všem, prosím o radu vyskyt se mi problém v automatickém řízení, někdy se stane není to pravidlem, když vlak vjede do bloku senzor se rozsvítí ale blok vůbec vlak nezaregistruje, někdy pozdě a někdy vůbec takže vlak nezastaví. Měl stím někdo podobný problém, prošel jsem snad tisíckrát návod a vše se zdá v pořádku, jen jsem si všim že ve spodní části na liště v RocRailu co jsou červený kostky které se po připojení ke kolejišti změní v zelené, tak ta první zůstává červená, pokud se dobře pamatuji tak dříve se také změnila na zelenou. Používám Roco centrálu a pro připojení k Pc USB – XpresNet+S88. Pokud měl někdo stejný problém a podařilo se mu ho vyřešit budu rád když se mi ozve. Všem díky za odpovědi


Tak jsem prošel všech 15 stránek týkajících se Rocrail. Mám stejný, jako výše uvedený problém a nikde jsem jej nenalezl vyřešen. Lokomotiva v bloku se mi občas nerozjede (nezastaví). Všechny kostky jsou zelené, v okně serveru se mi objeví příkaz k jízdě (k zpomalení, zastavení). Pokud příkaz k jízdě odešlu z okna ovládání, loko se rozjede. Podle mne je chyba někde na cestě DCC signálu. Mám H-centrálu s tranzistory. Mohl by být DCC signál tak zkreslený, že lokodekodér povel nezachytí?
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: RocRail

Příspěvekod HonzaM » čtv 28 pro, 2017 10:52 pm

twiido píše:Traincontroller ide fajn az na navestidla a ND4...
P.

V čem máš problém? ND4 s TrainControllerem používám zcela bez problému.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1608
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: RocRail

Příspěvekod Pater » ned 31 pro, 2017 8:33 am

Pater píše:Tak jsem prošel všech 15 stránek týkajících se Rocrail. Mám stejný, jako výše uvedený problém a nikde jsem jej nenalezl vyřešen. Lokomotiva v bloku se mi občas nerozjede (nezastaví). Všechny kostky jsou zelené, v okně serveru se mi objeví příkaz k jízdě (k zpomalení, zastavení). Pokud příkaz k jízdě odešlu z okna ovládání, loko se rozjede. Podle mne je chyba někde na cestě DCC signálu. Mám H-centrálu s tranzistory. Mohl by být DCC signál tak zkreslený, že lokodekodér povel nezachytí?


Problém vyřešen. Na vině byla tentokrát chyba hardware. DCC signál zkreslený nebyl. Použitý obvod Max485 v mém gen-li BT, zakoupený v Číně zcela jistě nebyl originál. Po výměně vše funkční.
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: RocRail

Příspěvekod keby49 » pon 29 led, 2018 9:06 am

Ahoj, muzu v editaci panelu oznacit vicero elementu? Dari se mi vzdy jen jeden. Dikes
keby49
 
Příspěvky: 135
Registrován: úte 24 říj, 2017 8:48 am
Bydliště: Praha 9

Re: RocRail

Příspěvekod 201 » čtv 17 kvě, 2018 9:32 am

Zdravím
Potřeboval bych poradit jak se nasavuje zastavení v bloku,aby nepřejížl a zastavil před návěstidlem.
Děkuji
201
 
Příspěvky: 11
Registrován: pát 09 kvě, 2014 1:48 pm

Re: RocRail

Příspěvekod pedd » pát 18 kvě, 2018 6:45 am

201 píše:Zdravím
Potřeboval bych poradit jak se nasavuje zastavení v bloku,aby nepřejížl a zastavil před návěstidlem.
Děkuji

Zdravím,
napadá mně několik odpovědí:
- zkotrolovat nastavení blok/routes
- zkontrolovat a doladit deceleraci lokomotivy přes CV
- BBT - lze nastavit v bloku po zadání délek, zda má vlak zastavit na konci, ve středu nebo na začátku nástupiště.
- pokud je pouze jeden senzor, je docela šikovná možnost odročit příkaz k zastavení o stanovený čas. (blok, list Routes, položky event TImer1....)

Napiš, zda ses posunul, pokud ne, tak více proísm popiš siuaci.

Zdraví Petr
pedd
 
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 08 pro, 2016 5:57 pm

Re: RocRail

Příspěvekod tomasek_b » sob 18 srp, 2018 6:24 pm

Ahoj, mam dotaz, pouzivam genli od dccdoma a krabicku roco. Zkousel jsem se pripojit k rocrailu, ale nedaří se mi to, porad to hlásí chybu s portem, ačkoliv při zkoušení s TC přes stejný port vše fungovalo. Nevi někdo co s tim ?
Předem diky
OS : win 10
tomasek_b
 
Příspěvky: 7
Registrován: sob 04 úno, 2017 12:20 pm

Re: RocRail

Příspěvekod JendaTT » pát 05 říj, 2018 9:27 pm

Myslíš něco takového, včetně jízdního řádu?
JendaTT
 
Příspěvky: 347
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: RocRail

Příspěvekod fulda » sob 06 říj, 2018 6:34 am

HonzaM píše:Co vše na rozdíl od TrainControlleru neumí?
Umí naprosto všechno. Je to open source, takže pokud by něco náhodou neuměl, tak si to dopíšeš.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4152
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: RocRail

Příspěvekod HonzaM » sob 06 říj, 2018 3:48 pm

Pokud znáš oba tyto softwary dokonale do všech podrobností, udělej podrobné srovnání, to je to, co účastníky diskuze zajímá. Je logické, že něco má lepšího jeden, něco druhý. Takové obecné prohlášení jako v Tvém minulém příspěvku má nulovou informační hodnotu. Rocrail používá výrazně méně modeláŕů než TrainController. Čemu to připisuješ? Proč je podstatně měně rozšířený přestože je zadarmo? Je to opravdu tím, že jsou uživatelé hloupí, nebo jenom nemají dost informací? Tak jim to vysvětli. RocRail na rozdíl od Tebe těměř neznám, že umí míň jsem předpokládal pouze na základě výrazně menšího rozšíření. Ale třeba je to omyl, tak ho vyvrať, ale na konkrétních faktech.
Domnivam se například že Rocrail nema obdobu SmartHand Manager a neumožňuje ani tak bohaté možnosti tvorby vlastních symbolů a návrhu zobrazení jako například simulace reléovky, ale předpokládám že znáš dobře oba softwary a můžeš porovnávat. Ono toho bude víc co jeden má a druhý ne bude víc a prohlásit že Rocrail umí to samé je poněkud mimo mísu.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1608
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: RocRail

Příspěvekod fulda » pon 08 říj, 2018 12:44 pm

Trochu mám pocit, že se tu Honza pokouší narážet na mne. Já znovu zopakuji, pro ty, kteří si toho ještě nevšimli, že nepoužívám žádný software a že jezdím zásadně pomocí ovládacích panelů a ostatního nepočítačového zařízení.
Na software RocRail jsem spolupracoval jen do té míry, že jsem upravoval některá rozhraní pro připojení některých zařízení. Rozhodně je tady celá řada lidí, kteří se v těchto softwarech vyznají mnohem lépe.

Rozhodně si myslím, že pokud se tady někdo vyzná v právě jednom z těch softů na opravdu dobré úrovni, tak se to pozná třeba tak, že nikdy nebude reagovat na takto konfrontačně položenou otázku. Každopádně jsem dost přesvědčen o tom, že tu není nikdo, kdo zná více než jeden "software dokonale do všech podrobností".

Jindra
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4152
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

PředchozíDalší

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník