BN60 v TT :-P

Založte si vlastní témata a prezentuje zde stavbu vlastních modelů od A do Z. Pouze lokomotivy, vozy či stavby. Ne kolejiště.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

BN 60 - H0

Příspěvekod sco_27 » sob 26 dub, 2008 2:29 pm

No a ešte mám prosbu na "Pražákov" , či by ste mi na budúcej burze v Prahe nevypýtali kontakt (najlepšie e-mail, ICQ ale uspokojím sa aj z tel. č.) na toho chlapíka zo Zlína ktorý robí ten model z leptu (alebo lept, neviem ako tomu mám chápať.) , samozrejme ak ho tam niekto zbadá. A ak by ste videli aj hotový model, zoberte aj na toho kontakt.
Poprípade ma kontaktujte na mail alebo pošlite SZ ak už nijaký kontakt máte a pod.
Ďakujem Ľ.
Uživatelský avatar
sco_27
 
Příspěvky: 534
Registrován: ned 06 kvě, 2007 12:24 pm
Bydliště: Partizánske, Slovensko

BN 60 - rozmery

Příspěvekod sco_27 » ned 15 čer, 2008 10:00 am

Takže knižočku už mám doma. Včera na Rendezi 2oo8 som si ju kúpil. Je tam veľa informácii a aj kvalitné výkresy BN 60 ale aj BN 40, BN 60 aj BN 100. Ale pri BN 60 nevidím napr. rozmery okien , dverí ale aj celkové rozmery búdy, kapôt prednej masky a pod. Kde zoženiem tieto rozmery ?
Ak by niekto mal ešte iné výkresy BN 60 a vyššie uvedené rozmery, bol by som veľmi vďačný za ich poskytnutie.
Uživatelský avatar
sco_27
 
Příspěvky: 534
Registrován: ned 06 kvě, 2007 12:24 pm
Bydliště: Partizánske, Slovensko

Příspěvekod Yarda » pon 16 čer, 2008 6:28 am

Sco: všechny rozměry zjistíš z výkresu, prostě změříš pravítkem požadovaný rozměr. :idea: Pokud výkres není přímo ve tvém měřítku (1:87), je třeba naměřené hodnoty přepočítat. Žádný typový výkres neobsahuje všechny kóty detailů, vždycky jen hlavní rozměry.
Uživatelský avatar
Yarda
 
Příspěvky: 247
Registrován: pon 08 říj, 2007 11:48 am

Příspěvekod sco_27 » pon 16 čer, 2008 12:30 pm

Lenže tam není napísané v akej je to mierke. Ako potom viem v akejm ierke to prepočítať do reálu a následne do 1:87 ?
A ešte niečo : Pod nákresom je napísané : "Výkresy niesu v mierke".
Uživatelský avatar
sco_27
 
Příspěvky: 534
Registrován: ned 06 kvě, 2007 12:24 pm
Bydliště: Partizánske, Slovensko

Příspěvekod Yarda » pon 16 čer, 2008 2:10 pm

Sco: Změříš si nejdelší okótovaný rozměr a trojčlenkou zjistíš z těchto 2 údajů měřítko, v jakém je tvůj výkres otištěn. (Např.7000/50=140, takže výkres je 140x zmenšený). Naměřenou hodnotu pak vynásobíš tímhle měřítkem a vydělíš 87, vyjde ti přepočítaná hodnota přímo v měřítku 1:87. Např. 50*140/87=80,45mm. Tzn. na výkresu v měřítku 1:140 naměřená délka 50mm je v měřítku 1:87 dlouhá 80,45mm. Jasný :?:
Uživatelský avatar
Yarda
 
Příspěvky: 247
Registrován: pon 08 říj, 2007 11:48 am

Příspěvekod sco_27 » pon 16 čer, 2008 2:58 pm

Yarda píše:Sco: Změříš si nejdelší okótovaný rozměr a trojčlenkou zjistíš z těchto 2 údajů měřítko, v jakém je tvůj výkres otištěn. (Např.7000/50=140, takže výkres je 140x zmenšený). Naměřenou hodnotu pak vynásobíš tímhle měřítkem a vydělíš 87, vyjde ti přepočítaná hodnota přímo v měřítku 1:87. Např. 50*140/87=80,45mm. Tzn. na výkresu v měřítku 1:140 naměřená délka 50mm je v měřítku 1:87 dlouhá 80,45mm. Jasný :?:


Už tomu chápem, ale keď je tam napísané že nieje v mierke :?: :?: :?:
Uživatelský avatar
sco_27
 
Příspěvky: 534
Registrován: ned 06 kvě, 2007 12:24 pm
Bydliště: Partizánske, Slovensko

Příspěvekod Jarda H. » pon 16 čer, 2008 3:26 pm

To : Yarda + sco_27 :

Pravdu bude mít bohužel sco_27, návod Yardy je sice správný, logický, ale když je tam poznámka že výkres není v měřítku, potom vazba jednotlivých rozměrů mezi sebou není ! Sice to nebude totálně rozdílné, ale rozdíl tam bude !!
Na druhou stranu bych to přece jen zkusil podle Yardova návodu a překreslil bych si třeba bokorys v nějakém větším měřítku a pak porovnal s fotografiemi skutečného stroje :lol:
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Uživatelský avatar
Jarda H.
 
Příspěvky: 2506
Registrován: čtv 30 srp, 2007 6:25 pm

Příspěvekod Yarda » pon 16 čer, 2008 7:57 pm

Sco+J.H.: když výkres není v měřítku, tak to znamená, že byl přetištěn tak, aby se vešel na tiskovou stránku, nebo byl prostě jakkoliv jinak transponovaný. Takže vypočtené měřítko reprodukovaného výkresu potom nevychází na celé číslo, ale třeba na 1:123,4567. Ale vždycky zůstávají zachované poměry a proporce, nanejvýš je možné, že by se převedla v jiném měřítku osa x a v jiném osa y. To by znamenalo, že musíš zjistit měřítka pro osu x a y samostatně. Není ale možné, aby se transpozicí změnily poměry a proporce jednotlivých rozměrů mezi sebou, ledaže by nebyly dodržené už na originálu výkresu, ale to by v tom případě nebyl žádný technický výkres, jen malůvka bez vazby na skutečné rozměry. :roll:
Uživatelský avatar
Yarda
 
Příspěvky: 247
Registrován: pon 08 říj, 2007 11:48 am

Příspěvekod juroH0 » úte 17 čer, 2008 11:09 am

to vsetci:D: hovori vam nieco redukcny uhol?? Ak nie tak: mas typak. zmeraj jednu dlznu co ja viem napr cez narazniky a narysuj na vykres vertikalne usecku dlhu ako je na vykrese, potom si vyrataj (skutocnost/87) a vedla toho urob dalsiu usecku taku dlhu ako je dlzka cez narazniky v H0. Obe priamky maju body jedna ma A a B a druha A´ a B´ potom sprav priamky a ,b tak aby priamka a prechadzala bodmi A a A´ a priamka b aby prechadzala bodmi B a B´ az kym sa nepretnu. A redukcy uhol je hotovy. Potom vezmi odpichovatko a z typaku si odober hociaku vzdialenost a prenes na usecku A-B kde su rozmery z typaku, vznikne ti bod C a cez neho ved dalsiu priamku od uhla aby pretla priamku A´-B´ a na nej ti vznikne bod C´ ktory ti presne ukaze aky dlhy ma byt rozmer v H0. Mozno to znie zlozito ale vobec to tak naozaj nieje... :wink:
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
Uživatelský avatar
juroH0
 
Příspěvky: 786
Registrován: stř 11 dub, 2007 12:59 pm
Bydliště: Slovensko

Příspěvekod Yarda » úte 17 čer, 2008 12:03 pm

Anebo nejjednodušší metoda: nascanuj si ten výkres a vytiskni si ho přímo v měřítku 1:87... pak už nemusíš nic přepočítávat ani odpichovat, můžeš rovnou měřit rozměry z nového výkresu.
Uživatelský avatar
Yarda
 
Příspěvky: 247
Registrován: pon 08 říj, 2007 11:48 am

Příspěvekod sco_27 » úte 17 čer, 2008 2:39 pm

Včera som dúmal a vydúmal som že je to približne v mierke 1:38 (Približne preto, lebo stále vychádzalo 38,2 , 38,4 a pod.)
Skúšal som postupne dávať všetky rozmery do mierky ale bolo tam toho strášne moc tak som to nechal a dnes som behol za jedným chlapíkovi čo ma kvalitný skener a nascanoval to a hodil do 1:87 a ešte aj do 1:25 takže mám aj zväčšenú maketu. Takže dík za všetko.
Naposledy upravil sco_27 dne čtv 12 črc, 2012 8:27 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
sco_27
 
Příspěvky: 534
Registrován: ned 06 kvě, 2007 12:24 pm
Bydliště: Partizánske, Slovensko

Příspěvekod Myšpulín » stř 18 čer, 2008 6:44 am

juroH0 píše:to vsetci:D: hovori vam nieco redukcny uhol?? Ak nie tak: mas typak. zmeraj jednu dlznu co ja viem napr cez narazniky a narysuj na vykres vertikalne usecku dlhu ako je na vykrese, potom si vyrataj (skutocnost/87) a vedla toho urob dalsiu usecku taku dlhu ako je dlzka cez narazniky v H0. Obe priamky maju body jedna ma A a B a druha A´ a B´ potom sprav priamky a ,b tak aby priamka a prechadzala bodmi A a A´ a priamka b aby prechadzala bodmi B a B´ az kym sa nepretnu. A redukcy uhol je hotovy. Potom vezmi odpichovatko a z typaku si odober hociaku vzdialenost a prenes na usecku A-B kde su rozmery z typaku, vznikne ti bod C a cez neho ved dalsiu priamku od uhla aby pretla priamku A´-B´ a na nej ti vznikne bod C´ ktory ti presne ukaze aky dlhy ma byt rozmer v H0. Mozno to znie zlozito ale vobec to tak naozaj nieje... :wink:


Jen doplním. V příručce Malé železnice (číslo teď nevím) - Stavba budov byla tato metoda popsána a graficky ukázána. Máte-li možnost, nahlédněte. Ale v době kopírek a scanerů je to asi zbytečné. A pokud vlastníte nějaký ten CAD (snad i kterýkoliv jiný vektorový) program ...
Myšpulín
 
Příspěvky: 1151
Registrován: stř 24 led, 2007 7:43 pm
Bydliště: Hostinné

Příspěvekod juroH0 » stř 02 črc, 2008 6:31 pm

presne tam som to videl mam to aj v elektr. podobe ale neviem ako s autor. pravami taze som to tu radsej nedaval...
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
Uživatelský avatar
juroH0
 
Příspěvky: 786
Registrován: stř 11 dub, 2007 12:59 pm
Bydliště: Slovensko

Re: BN60 v TT :-P

Příspěvekod patejl » stř 06 bře, 2013 5:15 pm

Sice uz je tohle tema dlouho mrtvy ale nejaky vykresy jsou na strankach Solvayovych lomu.

Ale hlavne mne k tomuhle tematu privedlo to ze sem prave vykuchal vymennou disketovou mechaniku od notebooku
a je v ni takovej malickej sikovnej motorek, nemam tu supleru ale bude mensi jak 10mm prumer a 10mm delka.
BN60 vychazi v TTf na sirku nejakejch 96mm takze by tam snad sel.
Navic by mohl jit i jako pohon zavor atd.
dodam sem foto.
patejl
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte 05 bře, 2013 12:27 pm

Předchozí

Zpět na Mám rozestavěno (máme rozestavěno)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků