Bručení lokomotivy

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti N (1:160).

Moderátor: Michal Dalecký

Bručení lokomotivy

Příspěvekod boobika » úte 22 dub, 2014 4:40 pm

Pořídil jsem si novou loko - EMD DD40AX od Bachmanna s již instalovaným dekodérem a zajímá mne jedna věc - při rozjezdu lokomotiva bručí (ne, nemá zvukový dekodér :D ), s narůstající rychlostí bručení je tišší. Zpozoroval jsem to u více stejným modelů po netu.

Zde odkaz na stejné bručení (nejlépe lze slyšet od 0:33)
http://www.youtube.com/watch?v=lRshk-hC6BM

Je to normál nebo to něco potřebuje?

Díky
Uživatelský avatar
boobika
 
Příspěvky: 116
Registrován: úte 11 bře, 2014 5:59 pm

Re: Bručení lokomotivy

Příspěvekod Jiří Kubík » stř 23 dub, 2014 3:36 pm

Ahoj, je to samozřejmě jen můj dojem. Při rozjezdu dává dekodér krátké napěťové impulzy do motoru, pro pozvolný rozjezd. Podobné bručení je slyšitelné i při analogovém impulzním ovládání. Zde se zdá, že to ještě umocňují vůle v kardanech,
to je takový plastový zvuk. Podle mě, to není žádná vážnější závada. Prakticky je slyšitelný kmitočet impulzů.
Jsem zvědav na jiné názory.
Jirka
Jiří Kubík
 
Příspěvky: 39
Registrován: čtv 14 bře, 2013 6:40 pm

Re: Bručení lokomotivy

Příspěvekod fulda » stř 23 dub, 2014 5:09 pm

To se tu někdy řešilo - levnějš DCC dekodéry mají malej kmitočet PWM a to je pak slyšet. Proto se použvá kmitočet nad 22kHz, ten slyšet není.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3585
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Bručení lokomotivy

Příspěvekod boobika » stř 23 dub, 2014 5:23 pm

Takže jedině vyměnit dekodér předpokládám.

Jak je to ale s tou frekvencí? To, že si vyberu potřebný dekoder chápu, ale to vše bude fungovat s multimausem?
Jde mi o to, jestli není třeba multimaus třeba přenastavit a pak by mi nejely jiné loko.
Uživatelský avatar
boobika
 
Příspěvky: 116
Registrován: úte 11 bře, 2014 5:59 pm

Re: Bručení lokomotivy

Příspěvekod BohousP » stř 23 dub, 2014 5:34 pm

boobika píše:Takže jedině vyměnit dekodér předpokládám.

Jak je to ale s tou frekvencí? To, že si vyberu potřebný dekoder chápu, ale to vše bude fungovat s multimausem?
Jde mi o to, jestli není třeba multimaus třeba přenastavit a pak by mi nejely jiné loko.


Frekvence impulsů je interní záležitost dekodéru. Na Multimausu nemusíš měnit nic (samozřejmě, musíš dekodér znovu naprogramovat jako nový, t.j. minimálně CV1 - adresu lokomotivy)
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1634
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Bručení lokomotivy

Příspěvekod boobika » stř 23 dub, 2014 5:48 pm

Ok, díky moc za informace.
Uživatelský avatar
boobika
 
Příspěvky: 116
Registrován: úte 11 bře, 2014 5:59 pm

Re: Bručení lokomotivy

Příspěvekod Jirka_US » pát 23 kvě, 2014 5:39 am

to boobika:
Je možné, že se jedná o kmitočet BEMF, který je ve slyšitelném pásmu, pak je celkem úplně jedno jestli je kmitočet PWM u dekodéru 15kHz nebo 23kHz. BEMF je možné vypnout pomocí CV49=0 a znovu zapnout CV49=1, platí pro original dekodér.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 753
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Bručení lokomotivy

Příspěvekod boobika » sob 24 kvě, 2014 6:46 am

vyzkoušel jsem změnit a žádná změna.

lokomotiva byla pořízena nová se zabudovaným dekoderem, ale je k k plošňáku s ledkama připájený drátkama a umístěný pod. myslel jsem, že origo je pouze jiný plošňák.
otázkou je, zda to není nějaká přestavba.

mimochodem, dá se někde sehnat volitelná nastavení pro toho bachmanna? v krabičce nic nebylo, na netu výrobce taky jsem nenašel.
hlavně by mne zajímalo, jestli umí us světelné efekty.
Uživatelský avatar
boobika
 
Příspěvky: 116
Registrován: úte 11 bře, 2014 5:59 pm

Re: Bručení lokomotivy

Příspěvekod Jirka_US » sob 24 kvě, 2014 4:14 pm

Predpokladal jsem, ze tam je originalni dekoder a vychazel z tohot zdroje:
http://www.bachmann.co.uk/pdfs/DCC_onboard_general.pdf
Podle tohoto zdroje ten originalni dekoder nema US svetelne efekty. Pokud je tam jiny dekoder nebo si nejses jisty je potreba vycist z dekoderu nektera CV, minimalne CV8, aby jsi vedel od jakeho vyrobce je dekoder.
No a bohuzel to jsme na zacatku toho co jsem jiz psal, tedy jak postupovat pri vyberu DCC systemu. Pokud se clovek necha presvedcit na levny startset (jen aby usetril par stovek oproti solidnimu systemu), ktery treba nesplnuje normy NMRA pro dane meritko (napr. N), nema moznost vycist CV atd. vse jsem jiz zminoval, tak tezko mohu poradit neco jineho nez najit nekoho, kdo ma DCC centralu s moznosti vycist CV a udelat par pokusu, protoze nastavit US svetelne efekty sice neni slozite, ale preci jen trochu trpelivosti clovek musi mit, zvlaste pokud s tim nema zadnou zkusenost.
Je treba si take zkontrolovat zda-li napeti DCC je nastaveno/odpovida norme NMRA pro dane meritko (pro N 14V a mene, pozor na nekterych strankach o DCC se muze docist nesmysly jako ze DCC napeti je 17.5V, mozne je sice vsechno, ale predpokladam, ze se bavime se o systemu dle norem NMRA), protoze nektere dekodery kvuli velikosti maji povoleno max. napeti pouze 18V, pokud je napeti vetsi nez co povoluje vyrobce tak samozrejme nelze zarucit spravnou funkcnost.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 753
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Bručení lokomotivy

Příspěvekod boobika » sob 24 kvě, 2014 4:43 pm

koukal jsem přímo u bachmanna a dekodér je originál. je takhle standartně probeveden a umístěn.

co jsem tak pročítal pár stejných problémů na us stránkách, tak někomu pomohlo pohrát si s hodnotama :
- starting voltage
-acceleration momentum
-deceleration momentum

je to možné?

ještě jsem tak nějak přemýšlel nad volbou v nastavení - režim buď dcc nebo dcc plus dc (nastavena je druhá verze)

napětí v kolejích lze nějak nastavit? myslel jsem, že je to dané centrálou a zesilovačem (roco mm).

co se týče nákupu levného startsetu - je to složité. informací zde je plno, ale jedna část říká multimaus super, další část nanoX super a dalších milion názorů na zařízení, které je nejlepší. vybral jsem jak jsem vybral, netvrdím, že v budoucnu něco vylepším, ale mám to jen na takové drobné ježdění (jak lze provést na 185x65cm) a ty 3 lokomotivy nějak ošéfuji
Uživatelský avatar
boobika
 
Příspěvky: 116
Registrován: úte 11 bře, 2014 5:59 pm

Re: Bručení lokomotivy

Příspěvekod Jirka_US » sob 24 kvě, 2014 6:55 pm

boobika píše:koukal jsem přímo u bachmanna a dekodér je originál. je takhle standartně probeveden a umístěn.

co jsem tak pročítal pár stejných problémů na us stránkách, tak někomu pomohlo pohrát si s hodnotama :
- starting voltage
-acceleration momentum
-deceleration momentum

je to možné?


Nevim jestli stale hovoris o "bruceni" nebo jiz o necem jinem. Parametry, o kterych hovoris nesouvisi s "brucenim". Pokud jsi neco nasel na internetu, tak sem prosim vloz link. Nicmene obecne modely rizene PWM maji jiny zvuk ( a ten muze zaviset na kmitoctu PWM) nez pri napajeni ze SS (DC) napajece. Ja jsem mel na mysli zname "cvrlikani" podobne zvuku "tyristorovych salin".

Zbytek diskuze prelozen do tohoto vlakna:
viewtopic.php?f=43&t=5462&p=151053#p151053
Naposledy upravil Jirka_US dne sob 24 kvě, 2014 7:18 pm, celkově upraveno 1
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 753
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Bručení lokomotivy

Příspěvekod boobika » sob 24 kvě, 2014 7:03 pm

odkaz zkusím pohledat - prolezl jsem všelijaké stránky.

jedná se mi o hluk, o kterém píši na začátku tématu a je tam i video se stejným hlukem.
zvuk je nejvíce slyšet při rozjezdu a s narůstající rychlostí utichá (možná pak už je slyšet více hluk od kol apod.)
Uživatelský avatar
boobika
 
Příspěvky: 116
Registrován: úte 11 bře, 2014 5:59 pm

Re: Bručení lokomotivy

Příspěvekod BohousP » sob 24 kvě, 2014 7:49 pm

boobika píše: ...
napětí v kolejích lze nějak nastavit? myslel jsem, že je to dané centrálou a zesilovačem (roco mm).

co se týče nákupu levného startsetu - je to složité. informací zde je plno, ale jedna část říká multimaus super, další část nanoX super a dalších milion názorů na zařízení, které je nejlepší. vybral jsem jak jsem vybral, netvrdím, že v budoucnu něco vylepším, ale mám to jen na takové drobné ježdění (jak lze provést na 185x65cm) a ty 3 lokomotivy nějak ošéfuji


Pokud máš Multimaus + zesilovač Roco, tak otázku napětí řešit nemusíš a ani nemůžeš. Napětí ze zesilovače je pevné a nelze ho regulovat. Pokud jde o čtení CV, platí to, co psal Jirka US. Ale samozřejmě, přečíst ti to z dekodéru může i někdo jiný a kvůli tomu nemusíš kupovat další zařízení, zejména pokud neplánuješ zatím nic většího.
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1634
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice


Zpět na Velikost N (komunita N)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník