Novinky N 2024

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti N (1:160).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Novinky N 2024

Příspěvekod Dusan » pon 23 zář, 2024 7:39 pm

Díky, tak snad bude něco pod stromek :-)
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod fulda » stř 02 říj, 2024 6:50 am

Žádná novinka to není, ale má to zábavnej článek:
M120.4 „Věžák“
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: Novinky 2024

Příspěvekod Jirkátor » pát 25 říj, 2024 6:06 pm

Dusan píše:Má někdo tušení,kdy by mohli být na pultech, Čmelaci?

Z ITvlaky se ptali, zda zájem stále trvá, že mají připraveno k odeslání.
Na stránkách mají v tuto chvíli sice stále ještě napsáno "bude vyrobeno", ale je otázkou, zda první várka z MTB nepokryla všechny předobjednávky, tak to tak nechali záměrně, nebo to jen zatím nemají opraveno. Každopádně, kdo zaváhá, nejezdí. :wink:
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Jirkátor » stř 30 říj, 2024 7:36 pm

Tak Čmelák dnes dorazil. Nechci tu psát nějakou velkou recenzi, ale jen pár poznámek.
Dobrá zpráva je, že skutečně existuje. Nedopadlo to s ním jako s dlouho slibovanou Hydrou.
Druhá dobrá zpráva je, že nevypadá špatně, ale je stále poznat, že se nejedná o současný model renomovaného výrobce.
Třetí dobrá zpráva je, že jezdí.
To je asi tak vše hezké, co bych našel.
Teď ty horší zprávy. Zdůrazňuji, že hodnotím jen ten můj model a někdo mohl mít více štěstí.
Při vyndání z krabičky měl upadlý nárazník a spřáhlo, ale oboje jen stačilo nacvaknout zpět.
Zábradlí ochozu je přibaleno samostatně, takže dodělej si doma.
Kastle tradičně prosvítá a koncová světla jsou řešena jako jiné modely MTB (F1 a F2, mně to tak ale vyhovuje).
Mezi kastlí a rámem je ve střední části mezera cca ⅓mm.
V krabičce vůbec nebyl návod. Tedy pokud chcete tomu, co MTB přibaluje do krabiček, vůbec říkat návod.
Model neprojede poloměr R1 (výrobce uvádí že minimum je 200mm).

Já mám bohužel většinou poloměry R1, takže jsem model rozebral a pustil se do podobné úpravy rámu, jaká se dělala u Brejlovce http://www.honzikovyvlacky.cz/2017/05/2 ... meritku-n/ . Sice to pomohlo (tak pro R2), ale pořád to pro mé kolejiště nestačilo. Zjistil jsem, že uložení spřáhla naráží do výřezu v pluhu a nedovolí podvozku vytočit se víc. Pluhy jsem tedy prozatím odšrouboval a už zvládne i ten R1.

Prostě takový standard MTB. Jak s tím vším naložíte, je na vás. Lze předpokládat, že se jedná o něco jako předprodukční sérii a třeba to u MTB ještě trochu poladí. Každopádně bych nespoléhal na na podobný model od jiného výrobce, takže kdo chce mít doma tuhle krásnou mašinu sto šedesát krát menší, asi jinou možnost dlouho mít nebude. Tedy pokud nezvládáte práci s plechem či odlitky a seženete si vhodný pojezd.
Naposledy upravil Jirkátor dne čtv 31 říj, 2024 8:31 pm, celkově upraveno 1
Jirkátor

Příspěvekod radula63 » čtv 31 říj, 2024 5:09 am

Jirkátor píše:Model neprojede poloměr R1 (výrobce uvádí že minimum je 200mm).

Právě proto výrobce uvádí minimální poloměr 200mm, že to R1 neprojede. R1 má 192mm. (údaj minimálního poloměru oblouků 200mm je napsán u všech lokomotiv od MTB)
Ano, u čmeláka je hlavní problém neprojetí oblouku R1 právě kolize šachet spřáhla s pluhem.
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
KŽM cH0TTěboř
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod Jirkátor » čtv 31 říj, 2024 8:33 pm

radula63 píše:
Jirkátor píše:Model neprojede poloměr R1 (výrobce uvádí že minimum je 200mm).

Právě proto výrobce uvádí minimální poloměr 200mm, že to R1 neprojede. R1 má 192mm. (údaj minimálního poloměru oblouků 200mm je napsán u všech lokomotiv od MTB)
Ano, u čmeláka je hlavní problém neprojetí oblouku R1 právě kolize šachet spřáhla s pluhem.

Ano, přesně to jsem se snažil popsat v mém předchozím příspěvku.
Jirkátor

Příspěvekod Pater » úte 03 pro, 2024 10:26 pm

Jirkátor píše:Zábradlí ochozu je přibaleno samostatně, takže dodělej si doma.
V krabičce vůbec nebyl návod. Tedy pokud chcete tomu, co MTB přibaluje do krabiček, vůbec říkat návod.
Prostě takový standard MTB. Jak s tím vším naložíte, je na vás. Lze předpokládat, že se jedná o něco jako předprodukční sérii a třeba to u MTB ještě trochu poladí.

Dnes ke mně také dorazil zmíněný model. Jelikož je bez jakéhokoli návodu, tak mám pár otázek. Nechci nic zkazit, takže mohl by jsi uvést postup, jakým způsobem oddělovat zábradlí od výlisku a ve kterých místech, jaké lepidlo použít? Nemáš nějaké detailní foto, jak to má "hotové" vypadat?
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Předchozí

Zpět na Velikost N (komunita N)