Brejlovec Roco ČSD

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Brejlovec Roco ČSD

Příspěvekod V_Báňa » stř 05 led, 2011 9:55 pm

martin tichý píše:no, já bych s tou kritikou také malinko šetřil, na všem se asi "něco" najde, sice je škoda těch zdánlivě zbytečných chyb..jako jsou větší předsazená madla, či nenastříkané závěsky, ale v globálu mi to nepřijde až tak podstatné, celkově, alespoň z fotek, mně přijde model pěkný, připočteme-li-prý- kvalitní ozvučení a předpokládám i jízdní vlastnosti+osvětlení, pak si myslím, že model obstojí. Zkuste se vrátit o pár roků (a nemusí to být o moc) zpět..za takovouhle mašinu byste dali život:-) Moc nevěřím na "horké jehly", model by lépe nevypadal ani za rok, V HO ROCO nikam nespěchalo a chyby se zdají být identické.

No asi tak nějak - každý má svoje plus a minus,něco je dáno už přejatou konstrukcí z HO a spravit nepůjde. Taky by to chtělo se vrátit do reálného světa- podotýkám že fyzický model brejlovce TT má velikost asi podobnou jako je na fotce příspěvku trainmaniaka ze ( stř led 05, 2011 7:51 am ), to je skutečně velikost 1:1 pokud máte pouze 15"" monitor. Dotaz zní kolik jste na této fotce našli závad? Kritizované mikro záfuky barvy z 15cm už neuvidíte, narozdíl od patlanin které se nabízí na burze. Fotky uveřejněné např v recenzi Magazínu partie modelu zvětšují 2x i 4x tj 16násobně větší plocha a tím pádem se kritizuje něco co prostě "za živa" neuvidte. Stejně tak tamponprint- k čemu je super natištěný nápis vel 0.3mm, který bez lupy nepřečtete a za normálního pohledu/fotky je vidět pouhý bílý flek? Není lepší jej kompromisně zvětšit na 0.6mm a užít si jeho krásnou čitelnost?
Modelařina je sice činnost za hranicí zdravého rozumu, ale doporučuji si zachovat zbytkové množství před vydávaním závěrů, nebo přejít na viruální MSTS. Rozhodně tyto modely mají jiný účel než "makro krmit" megapix digifotáky z 10cm.
V_Báňa

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 06 led, 2011 5:35 am

Myslím, že Víťa to naspal výstižně. Jak už jsem zmiňoval já, ty nedokonalosti v barevných přechodech a pod. prostě při běžné vzdálenosti neuvidíte. Nejsou vidět na Hektorovi, nejsou vidět ani na Brejlovci. Makro fotky jsou v tomto ohledu nevděčné, jsou schopny degradovat jakýkoliv, i sebepovedenější model, protože detail několikrát zvětšují. Větší hvězda na čele mě také netrápí. Trochu horším prohřeškem jsou rozměry brejlí, ale čelní okna na Tilligově Sergeji taky zrovna nejsou žádným vzorovýcm příkladem převedení reálných rozměrů do modelu, že... :) Kdo chce jezdit (třeba já), tyhle věci pomine. Kdo chce fotit (taky já :) ), tak si to pak v editoru vyretušuje. :) Kdo chce počítat nýty, ať si trhne nohou. :) Co se týče zvuku a jízdních vlastností, je kolega s Brejlovcem naprosto a velice spokojen!
Recenze: Michalův příspěvek v magazínu se dá klidně za recenzi považovat, byť připravenou narychlo, protože jsme všichni lační po takových článcích. Michal nás nechtěl nechat čekat. Ke cti Michalovi je nutno přičíst fakt, že ač je to prodejce, bez obav poukázal nejen na přednosti, ale i na negativa modelu. A tak to má být. My o nich teď víme a sami se rozhodneme, jestli si Brejle koupíme nebo ne. Já bych celkem rád, ale rodince se asi nebude chtít být další dva měsíce o chlebu a vodě. Inu, však oni si zvyknou. :D

Ještě jsem doplnil na http://www.trainmania.info ke včerejšímu příspěvku obrázky dokumentace k dekodéru. Jsou to poslední tři fotky. Když vydržíte do zítřka, tak se pokusím tam dát ještě video s předváděčkou zvuků. Kolega mi něco poslal, tak to snad dnes setříhám.
Trainmaniak

Příspěvekod greenery » čtv 06 led, 2011 8:13 am

...naprosto souhlasím. I tovární tvorba modelu je kreativní proces, a kdo byl někdy zaměstnán v oboru, kde vytvářel nové hodnoty od nuly - od návrhu, včetně projektu (nemám tedy na mysli pohříchu český fenomén montovny), musí pochopit. Je to věčný boj s termíny, předpokládanou cenovou hladinou, s protivnými manažery, často najatými bůhví odkud...... A zatoulaná chyba v CADu, která se dostane dál, a už není cesty zpět, nadělá paseku.
Myslím, že opodstatněná kritika je věc dobrá. ale nic se nemá přehánět. Můžeme kritizovat, nebudeme nakupovat kvůli nezasunutým madlům a další model nebude. Třeba si to výrobce vyloží tak, že daný trh zkrátka nemá zájem. Nechci nikoho omlouvat, výsledek práce by měl být perfektní. Ale komu se nikdy nikam nevloudila chyba, ať hodí kamenem........
greenery

Příspěvekod Jeff Hopper » čtv 06 led, 2011 9:12 am

No vida, že to jde i bez totál kritiky :P . Ono s tím focením je to problém, protože na makro opravdu vyleze vše – osobní zkušenost 5 dní se stříkám a barvím s boudou(epoxid) na mračenku pak to pracně všechno spasuji složím a postavím na kolejiště a projedu tak jsem zcela spokojen :) – no do té doby než vezmu foťák a udělám pár makro záběrů :shock: – a je to tady :? : špatné přechody barev, hrboly, madlo křivě a hromada Vámi kritizovaných nedostatků. No, ale pak se mrknu :wink: z normální vzdálenosti na normální velikost(né, že z toho mám na monitoru „O“) a ani na těch fotkách to sté vzdálenosti nevypadá špatně 8) .

Jediný co mi vadí :evil: a to nejen u ROCA jsou dodací termíny :twisted: – když jednou řeknu, že to bude na vánoce 2010(4/2010) tak by to mělo být a nebo by se výrobce měl nějak revanžovat(třeba přidat k modelu nějakou čokoládičku aby uklidnil mé čekající nervy) a né, že to je furt odsouvanéééééééééééééééééééééééééééééééééééééééé

P.S. pro počítače nýtů – kluci koukali jste na ty nárazníky – mně na nich něco nehraje?!? :idea:
Jeff Hopper

Příspěvekod JBr » čtv 06 led, 2011 9:25 am

Peter.sid píše:Velmi ma "prekvapil" Kuehn s Y (2 trieda a 9 okien?????) nema tam byt tych okien 10?????

Nema. Na vlacich Stadteexpress jezdily opravdu vozy druhe tridy s 9 okny. Je to dohledatelne i na fotkach na netu.

Peter.sid píše:Neustale posuvanie terminov!!!!!!

I Roco posouva... Vsechny ostatni varianty brejli jsou posunute o 2-3 mesice a kdo vi, jak se to muze jeste zmenit.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Jarda H. » čtv 06 led, 2011 9:35 am

In natura model brejlovce ROCO jsem neviděl, zatím jen fotky, přesto bych konstatoval :
a) model šitý horkou jehlou, ale i přes chyby si své kupce najde - na druhou stranu, který zahraniční výrobce vyrobil českou loko bez chyb, na 100% ?
b) při provozu na kolejišti pohledem z běžné vzdálenosti to bude "normální" model
c) v každém případě budoucí nabídka brejlovců od pana Báni i zahraniční model od Kuehna ubere nějaký ten prodaný model firmě Roco !!

Jsem zvědav na jízdní vlastnosti - viz problémy u některých modelů sergeje i parní BR18 ?!
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Jeff Hopper » čtv 06 led, 2011 9:46 am

Model je v pohodě. :D

Spíš montáž probíhá hekticky :lol:(pořádně nespasované díly, padající madla a td.) ,ale né tak jak bych si já přál páč můj analog není a neníííííííííííííííí
Jeff Hopper

Příspěvekod Michal Dalecký » čtv 06 led, 2011 10:12 am

ROCO tento tyden neposila, pac tam maji inventury :mrgreen: :mrgreen: Pristi tyden urcite dorazi analogove verze. Jinak k te moji kritice modelu, jsou veci, ktere se daji opravit a jsou veci, ktere vypadaji spatne nebo super, ale z principu proc si modelar ten model musi po zakoupeni "dodelat"? Hrozi ze jej bud ja tady nebo zakaznik vezme za karoserii a vypadne pojezd. Co rict na to ze jsou vypadana madla? Proste je to nekvalitni prace vyrobce. Model je dobry, ale spatne sestaveny a basta. Jak psal Trainmaniak, kdyz prijde novinka snazim se vzdy narychlo neco sepsat a proto jen popis u fotek. Vzdy je to prvni reakce na model tak jak jej vybalim z krabice a hlavne prvni dojem. Jestli je objektivni to posoudi ve finale zakaznik. Proto je tady diskuze. Jasny priklad jsou Ypsilonky od ROCO, prvni dojem byl rozpacity a ted rikam ze jsou ty vagony super (nejsem zadny pocitac nytu). Proste dojem je s odstupem casu jiny (ovilvnuji me zakaznici a kamaradi i toto forum). Dulezite je aby si to vyrobce precetl a neco s tim udelal. A vyrobce si vse co napisu ja v magazinu i zde precte, to si piste.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod greenery » čtv 06 led, 2011 10:25 am

Michal Dalecký píše:.....a jsou veci, ktere vypadaji spatne nebo super, ale z principu proc si modelar ten model musi po zakoupeni "dodelat"? ...........

....samozrejme, slendrian pri kompletaci a vystupni kontrole je tezko omluvitelny
greenery

Příspěvekod Jeff Hopper » čtv 06 led, 2011 12:17 pm

„ Model je dobry, ale špatne sestaveny a basta.“ To je přesné pane Dalecký 8) – a to je právě na Vás prodejcích(v současné době je to těžké, neboť jsme nedočkavý zákazníci :shock: a drobné detajlíčky jsme schopni z nedočkavosti přehlédnout :wink: ) při prodeji model překontrolovat a v případě nedostatků – nevím proč bych měl dolaďovat kabely :twisted: , model zaslat zpět k výrobci k reklamaci. Ono když se jim toho půlka vrátí tak s tím snad něco udělají :!: :!: :!: .

Prostě montážníci u ROCA jsou lemplové :lol: :lol: a ten na výstupní kontrole slepej 8)
Jeff Hopper

Příspěvekod Vláďa » čtv 06 led, 2011 4:02 pm

Dnes jsem se byl podívat v obchodě na Brejlovce od Roco, abych sám na vlastní oči posoudil to, o čem se tady bavíme..schválně jsem se díval, jak z blízka, tak z odstupu..někdo tu zmiňoval neodpovídající čelní partie. Musím říct, že to na pohled není patrné a dá se to přežít. Ani velká hvězda nijak neruší dojem..co mi skutečně vadilo, byla madla jsou opravdu hodně vysunutá. Bočnice rámu se mi zdály opravdu nebarvené (nebo jiný odstín, ale spíš to byl plast), což bylo také patrné i ze vzdálenosti i 40 cm..schválně jsem se také díval na barevné přechody. Z blízka jsou opravdu jasně patrné a musím říct, že i o něco více, než u hektora od tilliga, ale ze vzdálenosti cca 40 cm. nejsou nijak patrné, snad jen ty kolem dveří (díky madlům tam barva opravdu výrazně podfoukla), které jsou patrné i ze vzdálenosti 40 cm..a ona velká díra je opravdu hodně hodně velká..jestli se to dá zmírnit či zcela odstranit správným usazením drátků, pak je to nejhorší pryč. V závěru jsem se musel přiklonit ke konstatování Michala Daleckého, že model má spoustu super udělaných partií (např. chladič, atd.), ale také několik nedostatků, které ho dělají průměrným a je to veliká škoda (už jsme zhýčkaní od T679.2002), ale na kolejišti při jízdě bude působit dobře..musím se přiznat, že nejsem žádným odborníkem (a to ani trochu, takže mě při kritice šetřete :D ), ale při porovnání kvality a ceny se mi cena zdá být vysoká..Nejjednodušší bude, když si každý model prohlédne sám a udělá si vlastní názor..já si už svůj udělal a těším se na konkurenční modely.
Vláďa

Příspěvekod Rizoto » čtv 06 led, 2011 5:44 pm

greenery píše:...naprosto souhlasím. I tovární tvorba modelu je kreativní proces, a kdo byl někdy zaměstnán v oboru, kde vytvářel nové hodnoty od nuly - od návrhu, včetně projektu (nemám tedy na mysli pohříchu český fenomén montovny), musí pochopit. Je to věčný boj s termíny, předpokládanou cenovou hladinou, s protivnými manažery, často najatými bůhví odkud...... A zatoulaná chyba v CADu, která se dostane dál, a už není cesty zpět, nadělá paseku.
Myslím, že opodstatněná kritika je věc dobrá. ale nic se nemá přehánět. Můžeme kritizovat, nebudeme nakupovat kvůli nezasunutým madlům a další model nebude. Třeba si to výrobce vyloží tak, že daný trh zkrátka nemá zájem. Nechci nikoho omlouvat, výsledek práce by měl být perfektní. Ale komu se nikdy nikam nevloudila chyba, ať hodí kamenem........

Moja reč. A však nakoniec keby bol ten model dokonalí na 100% tak by to bola predsa nuda. Čo by sme potom opravovali prestavovali, v čom by sme sa vrtali. O čom je modelárstvo o tom že kúpim hotový model postavím ho do police a hotovo alebo o jeho tvorbe prestavbe studovani podkladov? Samozrejme že za tie peniaze by to mohlo byť lepšie.
Rizoto

Příspěvekod andy » čtv 06 led, 2011 6:39 pm

Ano jsme nedočkavý zákazníci :) A jsme také zákazníci kteří mohou vytknout výrobci nedostatky, přesto že jsou malé a třebas i opravitelné. Kritika, která zde proběhla neodsoudila model jako celek, ten se zdá docela zdařilý, ale jen pár drobností :wink: Vždyť od toho jsou diskuze :wink:
andy

Příspěvekod TTmili » čtv 06 led, 2011 8:13 pm

Michal Dalecký píše:......prvni dojem byl rozpacity a ted rikam ze jsou ty vagony super (nejsem zadny pocitac nytu). Proste dojem je s odstupem casu jiny (ovilvnuji me zakaznici a kamaradi i toto forum)....

No nedá mi to nenapsat že jestli vy nejste počítač nýtů, tak potom já jsem asi jen hračička co tahá kačenku na provázku :lol: .

Jinak už jsem se konečně dopracoval i k výčtu věcí co mi na tom modelu nesedí. Rozhodl jsem se že teda i obhájím svůj postoj, za který jsem byl na K-reportu docela nevybíravě nařčen a tady mi někteří také defacto vzkázali že mám radši mlčet a kupovat co je. Abych to tedy trochu vrátil tak vyjmenuju i to co se mi nelíbí, i to co se mi, světe div se, líbí.
1) Určitě co bije do očí jsou madla, to mi nikdo nevymluví že na modelu za 3 500Kč by takováhle "drobnost" neměla kazit celkový dojem.
2) Nenastříkané závěsky a schůdky, které navíc ani při správně zacvaklé kastli podle slov vlastníků nedoléhají k rámu. To je podle mě hrubá a neodpustitelná chyba, s tím lícováním asi k nápravě nedojde ale aspoň ta barva.
3) Čelní okna. Není to sice moc viditelné ale je to tam. Taková věc by se taky neměla stávat, ne u výrobku takové zvučné značky jako je ROCO které si vždy zakládalo na přesnosti a preciznosti.
4) Výrazné rámy oken. Možná je to jen optický klam díky použití té stříbrné, ale i tak myslím že jsou ty rámy zbytečně silné a vyloženě to bije do očí. Kdyby tak silné nebyly možná by jsem si ani té silné příčky na čele nevšiml.
5) Madla u dveří. Mají hned dva problémy, aspoň pro mě. Nemám nic proti naznačeným madlům ale jen do určité míry. Tyhle jsou podle mě už přehnané, ono to totiž jinak vypadá u sergeje který je má zapuštěné a jinak tady. A hlavně jsem neviděl ani jednoho zelenošedého brejlovce s madly kopírujícími barvy skříně (pokud takový je/byl toto odvolávám).
6) Možná je to jen subjektivní dojem, ale přijde mi že ty "brýle" mají moc hranaté a ploché tvary, ale to bych mohl objektivně posoudit až bych měl model v ruce, fotky tvarově zkreslují.
7) Odchlípnuté boky u té (pokud se nepletu) ve skutečnosti odnímatelné nástavby nad motorem, není to tolik vidět ale všiml jsem si toho už u stříbrného když jsem si ho u p. Daleckého prohlížel ve vytrýně (takže tak ze 70cm).
8 ) Chybějící výdech Pegase. Připočítávám to ale snaze o co největší kompatibilitu kastlí, ale chyba to je.
9) Nevhodné masky, nevím proč ale když na těch předváděcích měli masky správné?!?
10) Ne příliš kvalitní montáž (viz. vypadávající madla, nedocvaklé kastle, ale i na foceném modelu na magazínu zohybané žaluzie výdechu.
11) Chyby laku a potisku, možná nejsou postřehnutelné ale na madlech si myslím že vidět budou, stejně tak boční tabulka co není ani roztáhnutá na úroveň předlisované, nebo třeba právě ta hvězda.
12) Poslední negativum jsou nárazníky, na tuhle věc ale já osobně nepřikládám žádnou váhu, ukažte mi jediný model který je má správné.

A teď ty pozitiva modelu:
1) Byl první, není to až takové pozitivum, zvláště když na něj většina neměla nic dáno stranou.
2) Cena... ač není nejmenší (naopak je nejvyšší ze všech tří) tak je na čistě český model docela příjemná.
3) Nádrž, z té jsem naprosto odvařený :D
4) Chladič taktéž :D
5) Pluh i bez díry pro kinematiku, v TT novinka a pro mě je velice příjemná.
6) Narozdíl od HO modelu správné, a dobře vypadající žaluzie.

Bohužel je to v poměru 1:2, a to alespoň u mě řadí model někam lehoulince pod průměrné zpracování, ale pro útěchu musím říct že kdybych se měl rozhodovat mezi tímhle brejlovcem a tilligovým hektorem tak sáhnu právě po brejlovci. Vůči tomu hektorovi (ač ty mašiny mám velice rád) mám mnohem větší averzi.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod j p » čtv 06 led, 2011 9:44 pm

TTmili píše:
4) Výrazné rámy oken. Možná je to jen optický klam díky použití té stříbrné, ale i tak myslím že jsou ty rámy zbytečně silné a vyloženě to bije do očí. Kdyby tak silné nebyly možná by jsem si ani té silné příčky na čele nevšiml.

Tohle (stejne jako prilis siroky sloupek mezi celnimi okny) mohlo byt zpusobeno technologii. Samozrejme ze lze vyrobit tensi sloupek a tensi ramy oken, jenomze potom i vsechno kolem musi byt tensi - jinak dojde k chybam na vylisku. Nebo se musi pridavat zebra pro zvyseni pevnosti. Dalsi moznosti by bylo rozdelit to na vice dilu. Tim se ovsem zvysi pracnost montaze a tim i cena.
Porad lepsi nez Tillig, ktery si vymyslel ramy oken i tam, kde ve skutecnosti nikdy zadne ramy nebyly (viz MY)
Velikost TT: 1. Pennsylvania Railroad 1940-1960 2. CSD 1946-1993
j p

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)