Brejlovci Kuehn - jak to s nimi je?

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Brejlovci Kuehn - jak to s nimi je?

Příspěvekod BaWiS » pon 14 kvě, 2012 5:28 pm

No moje podvozky na ČD ještě nejsou :D
Ty jsi teda panu D. Struppovi poslal podvozek a on Ti poslal ty správné? A byla výměna opravdu snadná i pro ty, co nikdy neletovali?

PS: Mě by zajímalo, jak to dělají třeba v Německu, pochybuju, že to posílají někomu na spravení, kde se to vymění, správně bych to měl dát tam, kde jsem to koupil a měl bych dostat bezproblémový model?!? Takhle musím poslat balík za cca 80kachlí a pan Strupp nazpátek to asi neposílá na své náklady, což je pak kolem 150 Kč navíc než jsem dal za modely, je to sice málo, ale i tak je to celkem nefér ... :/
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod vvitty » pon 14 kvě, 2012 5:32 pm

V pripade opravnene reklamace mate pravo na uhradu nakladu s tim spojenych. Takze v pripade eshopu urcite na uhrazeni postovneho pri odesilani do servisu a samozrejme po Vas nikdo nemuze chtit uhradit postovne za poslani modelu k Vam. Poslani Vas vyjde tak na 50.-, pokud to poslete jako cenne psani. Zda se Vam bude chtit s prodejcem nebo vyrobcem resit tuto castku je uz na Vasem rozhodnuti...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod TTmili » pon 14 kvě, 2012 6:07 pm

Přesně, já poslal Davidovi moje, špatný, podvozky, a obratem (se zpožděním pošty samozřejmě) jsem dostal nové podvozky. Kuehn dokonce do "pytlíčku" s podvozky přibalil díly o které se nejčastěji přichází (houkačky, hadice, nárazníky,...).
Jejich výměna je primitivní, je to lokomotiva klasické stavby, prostě se jen uvolní plošňák, a vycvakne podvozek (viz. video Davida Struppa), ale z pohledu člověka co však nikdy neměl pájku v ruce neumím říct. Člověkem co nikdy neměl pájku v ruce jsem byl tak před 10 lety, možná ještě dřív, takže nemůžu posoudit, pro mě to byla co se pájení týče naprostá brnkačka. Každopádně jestli si nevěříš, tak vezmi prvně nějaký kousek plošňáku, pájku, malý drátek a zkus ho párkrát připájet, pak těsně vedle něj zkus připájet druhý a tak, uvidíš že to bude jednoduché.

Jinak po pár mailech vyměněných s Davidem jsem přišel na chybu a i druhý brejlovec (T478.3161) mi jezdí bez cukání a dalších problémů.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod mizl » pon 14 kvě, 2012 6:12 pm

BaWiS píše:No moje podvozky na ČD ještě nejsou :D
Ty jsi teda panu D. Struppovi poslal podvozek a on Ti poslal ty správné? A byla výměna opravdu snadná i pro ty, co nikdy neletovali?

PS: Mě by zajímalo, jak to dělají třeba v Německu, pochybuju, že to posílají někomu na spravení, kde se to vymění, správně bych to měl dát tam, kde jsem to koupil a měl bych dostat bezproblémový model?!? Takhle musím poslat balík za cca 80kachlí a pan Strupp nazpátek to asi neposílá na své náklady, což je pak kolem 150 Kč navíc než jsem dal za modely, je to sice málo, ale i tak je to celkem nefér ... :/

Nevím zda jsi viděl toto instruktážní video. Já osobně mám také obavu z opravy, ale podle videa je samotná oprava lehká. Rozhoduji se zda poslat p. Strupovi můj model nebo opravu provést sám. Osobně bych to asi nejspíš viděl na p. Strupa.

http://www.youtube.com/watch?v=ko-BJLXRWFs

Michal

Ps: Podotýkám, že zaslání podvozku je pouze výměnou za vadné. Nejprv poslat vadné a potom dostanete nové. Takže to stejně vyjde na stejno.

Edit: koukám že mě TTmili předběhl
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod mizl » pon 14 kvě, 2012 6:17 pm

TTmili píše:Jinak po pár mailech vyměněných s Davidem jsem přišel na chybu a i druhý brejlovec (T478.3161) mi jezdí bez cukání a dalších problémů.

Můžeš prosím popsat v čem byl zakopaný pes ??

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod TTmili » pon 14 kvě, 2012 6:36 pm

Můžu, na hřídeli šneku je nalisován i unašeč kardanu. To je asi jasné, ale problém byl v tom (a já si toho prve nevšiml) že je ten unašeč jakoby málo nalisován, a kardan byl hrozně natěsno. Čili celá hřídel se šnekem měla tendenci někam odkráčet, ale podvozek ani kryt šneku to nedovolovali, tak se to projevovalo tím že to jakoby vytočilo celý podvozek a tím spomalilo. Zjistil jsem že největší problém byl přechod z oblouku do rovné a opačně.

Po zatlačení unašeče asi o půl milimetru k podvozku problémy odezněli, a jezdí stejně jako první brejlovec.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod vafram » pon 14 kvě, 2012 8:07 pm

Zdravím vespolek. Mám už podvozky taky u p. Struppa. Nebojte se toho, podle videa to jde opravdu snadno. Odpájení kontaktů je vlastně úplně to nejjednodušší. Jen krytky (třmínky) převodovek malinko vzdorují, drží dobře. Tady si dovolím poznámku. Krytka drží v převodovce šnek a kardan. Šnek přijde snadno zpět do převodovky a zacvakne se krytkou a takto odešle na výměnu. Kardan uschovat a pamatovat si, že jeden konec kardanu je kulový a druhý s ploskou. Ten s ploskou přijde do motoru. A trošku choulostivější jsou i diody a stínítka. Držím palce.
vafram

Příspěvekod BaWiS » pon 14 kvě, 2012 10:44 pm

Fajn, je dobré slyšet, jak se s tím poprali jiní :) Pájení snad zvládnu, ale bojím se že něco zlomím, třeba ten kryt.
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod vafram » úte 15 kvě, 2012 6:04 am

Tak neměj takové obavy. Ta krytka je z pružného plastu a není titěrná. Nexus "vynalezl", že nejlépe to šlo: čelem loko k sobě, aby bylo vidět na mezírky(jsou dvě) a vsunul špičku modelářského skalpelu do jedné mezery a pootočením nožíku jedna strana odskočí a následně to samé do druhé škvírky. Zbytek krytek pak byla již záležitost jen na pár vteřin a celá demontáž podvozků, dílo několika minut.
vafram

Příspěvekod Donatelli » úte 15 kvě, 2012 7:43 am

Výměna není nic složitého. Zvládnul jsem ji i s trafopájkou. Jenom je při pájení trafopájkou třeba dát pozor na tu stranu kde jsou natěsno káblíky, aby se nepřepájely. A taky že na kryt převodovky je třeba použít hrubou sílu. K výměně poslat i ten kryt ( což musím dodatečně napravit ). Další možné úskalí je neztratit kryt ( stínítko ) osvětlení na čelech. Sám jsem si myslel že je nějak uchycené, ale je tam volně, tak aby to někoho nepřekvapilo. A jak už psal někdo jiný, pro ty co si to zvládnou udělat doma je milý ten sáček s lehko ztratitelnýma doplňkama.
Donatelli

Příspěvekod TTmili » úte 15 kvě, 2012 11:05 am

Na tu krytku šneku mám takový fígl, ono páčit jí zepředu není kdoví jak pohodlné a podle mě i hrozí poškození. Ale když se podíváte na krytku zhora, tak tam jsou dvě rovnoběžné škvíry. Když se do nich opatrně zasune malinký tenký šroubovák nebo pinzeta, tak se celá krytka pěkně vycvakne bez rizika že se něco zničí. Osobně si myslím že ty díry tam jsou právě za tímto účelem.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod lisacik » úte 15 kvě, 2012 1:58 pm

Mozna jedna zvlastna otazka: Da sa nejak poznat pohladom, ze model ma tie spravne podvozky?
Narazam na priklad, ktory popisoval aj DS, ked pisal o "serioznych" predajcoch predavajucich "druhu", alebo dokonca "tretiu" seriu okulianikov. Osobne som tiez zazil takyto predaj na burze - chudak kupujuci, ktory takto naletel.
Lisko
lisacik

Příspěvekod Donatelli » úte 15 kvě, 2012 5:13 pm

Pohledově asi ne. Jediná možnost ( asi ) je nechat si model vyzkoušet. To trhání je dost patrné. A pokud by byla klika na netrhavý kus, tak ho " práskne" značná rychlost. Jinak neporadím...
Donatelli

Příspěvekod jrtrain » čtv 17 kvě, 2012 5:29 pm

lisacik píše:Mozna jedna zvlastna otazka: Da sa nejak poznat pohladom, ze model ma tie spravne podvozky?
Narazam na priklad, ktory popisoval aj DS, ked pisal o "serioznych" predajcoch predavajucich "druhu", alebo dokonca "tretiu" seriu okulianikov. Osobne som tiez zazil takyto predaj na burze - chudak kupujuci, ktory takto naletel.
Lisko

já myslím, že to laik nepozná, brejlovci na první pohled jezdí tak nějak normálně, cukání se zpravidla projevilo po delším ježdění, nebo se zátěží - vozy a při určitých rychlostech
jrtrain

Příspěvekod jrtrain » čtv 17 kvě, 2012 5:35 pm

BaWiS píše:PS: Mě by zajímalo, jak to dělají třeba v Německu, pochybuju, že to posílají někomu na spravení, kde se to vymění, správně bych to měl dát tam, kde jsem to koupil a měl bych dostat bezproblémový model?!? Takhle musím poslat balík za cca 80kachlí a pan Strupp nazpátek to asi neposílá na své náklady, což je pak kolem 150 Kč navíc než jsem dal za modely, je to sice málo, ale i tak je to celkem nefér ... :/

já jen doplním, že pokud se na opravu sám necítíš, můžeš model poslat prodejci normálně na reklamaci, což také např. David Strupp na svých stránkách píše. varianta, že si to uděláme sami proces jen více urychluje a samozřejmě to usnadňuje řešení problému i prodejci, který za problém nemůže :wink:

a jak už tu někdo psal, podvozky se dají poslat za méně než zmíněných 80,-Kč a zpět by ti to měl prodejce zaslat na své náklady, tzn. že již nic navíc neplatíš
co je ovšem asi docela důležité, zaslat zásilku pojištěnou oproti podacímu lístku, pro případ, že by se ztratila, či poškodila - a samozřejmě doporučuju řádně zabalit :idea:
jrtrain

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)