Traxx MS3 PIKO - úprava osvětlení

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Traxx MS3 PIKO - úprava osvětlení

Příspěvekod Zlámalík » ned 03 kvě, 2026 9:52 pm

Dostal se mi do ruky model Traxxe MS3 od PIKO v TT a celkem jsem se podivil, jak výrobce (ne)vyřešil osvětlení modelu. Řekl bych, že jde o naprosto zahozenou šanci a zmařené úsilí - tedy, pokud to v jiných verzích nevypadá lépe... Naštěstí s tím jde něco dělat.

2026-04-27 22.19.04.jpg

Základní info o konstrukci modelu vám dá Trainmaniakova recenze Vectronu PIKO, oba modely mají stejný technický základ. V modelu je použitá deska s paticí pro dekodér PluX22 a všechny jeho výstupy jsou vyvedené na pájecí plošky. Ze spodní strany desky není nic, jen patice dekodéru.

2026-04-27 22.32.20.jpg

Níže čelo 1. Zdaleka ne všechny výstupy jsou využité.Číslování plošek na desce odpovídá A1 - A7 odpovídá výstupům dekodéru FA1 - FA7.
Modrý vodič je plus, bílý slouží pro čelní pozičky na výstupu F0f (všechny tři dohromady), žlutý je pro červené konce na FA2 a zelený vodič, zapojený na FA5, nikam nevede. Tedy - vede na LED dálkových světel, která ale není osazená.
LED v "krabičce" na hraně desky slouží pro osvětlení stanoviště.
Velký bílý konektor je pro SUSI dekodér.
Další plošky a součástky popíšu dále.

2026-04-27 22.33.06.jpg
Naposledy upravil Zlámalík dne ned 03 kvě, 2026 10:14 pm, celkově upraveno 4
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Re: Traxx MS3 PIKO - úprava osvětlení

Příspěvekod Zlámalík » ned 03 kvě, 2026 10:10 pm

Nyní čelo 2. Barvy vodičů stejné, jen konce jsou zde na A1 a neexistující dáková světla na A6.

2026-04-27 22.33.15.jpg

Pohled do skříně odhalí zajímavou skutečnost: v modelu je osazen světlovod pro dálková světla, ale je přelepený pěnovou gumou. To bych ještě pochopil, je to proti prosvítání. Ale ručně pájet v každém modelu dva drátky do nikam a přitom nenechat strojně osadit dvě LED s jejich rezistory a kondenzátory za pár centů je tedy dobrá taškařice. Vlevo originál z výroby, vpravo po odlepení pěny.

2026-05-03 23.45.33_postcard.jpg

A nyní taková ukázka, co se s tím dá dělat:
- první fotka je čelní deska z výroby - prázdné plošky uprostřed jsou pro LED dálkových světel;
- dále pak konce a čelní pozičky, oboje dosažitelné ve stavu z výroby;
- ve spodní řadě pak pozičky plus doplněná LED dálkových světel,
- návěst "Posun", kterou získáme doplněním tranzistoru a rezistoru stejně, jako u Vectronu Tillig, a nakonec
- návěst "Obsazené hnací vozidlo", pro kterou stačí doplnit na připravenou pozici jednu diodu a jeden drátek na čelní desku.

Traxx MS3 PIKO kombinace svícení.jpg

Díky tomu, že dekodér má na patici dvanáct výstupů, můžeme pohodlně ovládat vše a ještě nám zbude na pantografy a digitální spřáhla.
Pokračování brzy, jen co překreslím schéma desek do nějaké učesané podoby.
Naposledy upravil Zlámalík dne úte 05 kvě, 2026 8:14 pm, celkově upraveno 2
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » pon 04 kvě, 2026 9:20 pm

Jak jsem psal výše, jsou před námi tři úkoly:
1. vyřešení návěsti "Posun" - tedy nechat svítit jen dvě spodní pozičky
2. doplnit LED pro dálková světla
3. zprovoznit návěst "Obsazené hnací vozidlo"

Takže to slíbené schéma:

Schéma zapojení světelných obvodů Traxx MS3 PIKO TT.png

Tentokrát jsem to vzal zgruntu a za dva večery překreslil komplet vše - mám ještě i o něco úplnější verzi se SUSI a s paticí dekodéru, které jsem tady pro přehlednost vynechal.
Čelní desky jsou plné součástek a to jich tam ještě spousta chybí (šedě jsou ve výkrese ty, co chybí a červeně ty, které budeme doplňovat). Pozor na LED - výrobce osadil dvojité LED bílá/červená (červená je kreslená vždy vlevo) a díky zapojení matice diod tak lze ovládat roztodivné kombinace. Zkratky svorek jen odhaduji - FL = Fernlicht (dálkové), 3L = 3 světla, SL/R = Signallicht, rot (konce), SL/W = Signallicht, weiss (jedna čelní bílá).

1. Pro návěst Posun musíme, stejně jako u Vectrona, zhasnout střední pozičku. LED je tady anodou na plus, takže potřebujeme k ní paralelně zapojený tranzistor PNP, který ji vyzkratuje. Díky výrobci tady nemusíme tahat drát z protějšího čela, protože na obou čelech jsou k dispozici plošky se všemi výstupy dekodéru (až do FA7).
Tedy pro stanoviště 1 zapojíme tranzistor emitorem na plus - ten můžeme propojit drátkem od svorky F+, nebo, když se podíváte o dva příspěvky výše, uvidíte, že za pájecími ploškami běží spojová cestička právě s plus pólem. Zhruba mezi popisy A1 a A4 jsem odškrábnul lak a tranzistor jsem emitorem chytil právě sem.
Z kolektoru vyvedeme drátek a připájme jej na čelní desku mezi LED a její omezovací rezistor.
Bázi tranzistoru připojíme přes rezistor 10 kOhm na svorku F0r.

Na fotce níže je tato část úprav označená červenou barvou.
Kdo se necítí na SMD, může použít i klasické součástky, nad deskou je hromada místa (když se podíváte na konektor SUSI či reproduktor, máte hned představu).

Traxx MS3 úpravy st1 (1600).jpg

Na stanovišti 2 je to obdobné - tranzistor drží emitorem na plošce F+, kolektor vede opět drátkem na čelní desku a rezistor v bázi je tady chycený na cestičku, která vede na svorku F0f. Opět i zde lze použít klasické součástky.
Na obrázku níže opět označeno červeně.

Traxx MS3 úpravy st2 (1600).jpg

Když nyní rozsvítíme oboje čelní světla (výstupy F0f a F0r) současně, tak nám tyto přidané tranzistory zhasnou střední poziční LED a nepotřebujeme na to žádný zvláštní výstup.
Naposledy upravil Zlámalík dne pon 04 kvě, 2026 11:02 pm, celkově upraveno 2
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » pon 04 kvě, 2026 9:35 pm

Pokračujeme.

2. Doplnění LED pro dálková světla
Jak jsem psal, v lokomotivě je vše, kromě LED a jejich rezistorů. Z čelní desky nejprve odřízneme plastovou clonku, která drží na třech kolících, rozlisovaných zezadu.
Pak vezmeme teple bílou LED velikosti 0604 (těsně by se vešla i 0805) a osadíme ji na označenou pozici LD4 na střed desky. Katoda bude vlevo - na desce je to symbolem, zužujícím se doleva, naznačeno. Plus, tedy anoda, je vpravo - pozor, je to opačně, než na ostatních LED na desce.
Druhý v pořadí bude rezistor cca 10 - 15 kOhm, který přijde do levého horního rohu na pozici R7. Jeho hodnotu asi budeme muset doladit podle použité LED a výsledného jasu po nasazení skříně.
Kondenzátor můžeme vynechat.

Na desku zpátky nasadíme clonku a přilepíme.
Přívodní drátek ze základní desky už od výrobce máme, takže jen v čele skříně vyřízneme střed pěnové gumy, která kryje světlovod (viz fotky výše).
Na druhém čele provedeme to samé.

Dáková světla jsou zapojena na výstupech FA5 (přední) a FA6 (zadní).

Traxx MS3 úpravy čelo.jpg
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » pon 04 kvě, 2026 10:42 pm

A do třetice.

3. Doplnění návěsti "Obsazené hnací vozidlo"
Toto nebude žádná hrůza, výrobce na nás myslel a řada věcí je tak připravená, naoopak si lehce zaprogramujeme.
Na schématu vidíte, že dioda D8 (šedá) vede od bílé LED LD3 proti svorce SL/W. Dioda ale na desce není, musíme ji tedy doplnit. Tentokrát budeme pájet zezadu - najdeme pozici D8 a sem připájíme SMD diodu, ideálně Schottky, ale já použil klasickou 1N4148 a funguje to krásně také. Katoda (s proužkem) směřuje do středu desky.
Dále vezmeme drátek a připájíme jej mezi plošku SL/W na čele a výstup A7 na základní desce - shodně na obou stranách.

Obrázky k tomuto kroku jsou o dva příspěvky výše - místa, kam budeme pájet, jsou označena zelenou barvou.
Nyní sepnutím výstupu FA7 přivedeme "mínus" na obě levé diody na každém čele, které svítí samostatně - a máme obsazené hnací vozidlo a (téměř) hotovo.

Poslední krok záleží na každém, podle toho, jak má rozvržené funkce v ovladači. Já používám dekodéry ZIMO a systém Jacek, tak bych ve shodě s ostatními projekty (např. V60 od Martina Černého) chtěl mít tuto návěst na klávese F4. Jenže tady je již obsazeno, typicky tady je vypnutí rozjezdových křivek. Udělal jsem tedy změnu a funkci si lehce zautomatizoval. Dávám řešení "do placu" a budu rád za názor:

Vycházím z toho, že fíra nejprve vleze na mašinu, tedy obsadí vozidlo, a pak teprve posunuje na vlak. Nastavil jsem proto klávesu F3 (posun) tak, že pokud zapnu F3 samostatně, rozsvítí se návěst "Obsazené hnací vozidlo". Fíra si vyřídí papíry a až když zahájím jízdu, tak zapnu osvětlení stroje klávesou F0. Tím se přepne čelní návěst na "Posun" (= rozsvítí se pozičky na obou čelech a výše provedenou úpravou z nich máme Posun). Jakmile fíra najede na vlak, vypnu klávesou F3 návěst Posun a zůstane svítit jen čelo se třemi pozičkami - a můžu odjet.

Řešeno je to švýcarským mapováním:

Swiss mapping Traxx MS3.png

Když NENÍ stisknutá klávesa F0 a současně když JE stisknutá klávesa F3, sepne se výstup FA7 (platí pro oba směry jízdy).

Převedeno na CV je to takto:
CV430 = 157
CV431 = 131
CV432 = 7
CV433 = 0
CV434 = 7
CV435 = 0

Ostatní funkce jsou mapovány klasicky:
F0 - poziční světla, výstupy F0f a F0r
F1 - koncová světla, výstupy FA1 a FA2
F2 - dálková světla, výstupy FA5 a FA6
F3 - posun, výstupy FOf a FOr současně
F5 - osvětlení stanovišť, výstupy FA3 a FA4

Snímek obrazovky 2026-05-05 001637.png

Hodnoty vpravo platí pro CV33 až CV39. Dále je potřeba nastavit ovládání výstupů "bez levého posunu" CV61 = 97.

Hotovo. Ať se zadaří i vám. Příště pro tento model doplníme pantografy.
Zlámalík

Zpět na Velikost TT (komunita TT)