Krásný vánoční dárek, stavebnice 498.0 Albatros v TT.

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Krásný vánoční dárek, stavebnice 498.0 Albatros v TT.

Příspěvekod Petr Barchánek » ned 04 led, 2026 10:11 am

Ona je smozřejmě z výroby měla, ale lokomotivní čety je nepoužívaly a dílny to neudržovaly.
Světla amerického typu měla uvnitř překlapávací clonky.
Světla rakouského a německého typu měla clonku, která se vytáhla ze zadního držáku (rakouská) nebo ze skříňky v tendru (německá) a zasunula se před lampu.
Meziválečný typ lucerny ČSD pak měl červené clonky v kšiltíku nad lampu, odkud se daly spustit.

Důsledné udržování a používání originálch clonek je až důsledek výrazného zlepšení stavu údržby parních mašin v současné epoše.
Petr Barchánek

Re: Krásný vánoční dárek, stavebnice 498.0 Albatros v TT.

Příspěvekod Bela1 » ned 18 led, 2026 11:58 am

Ahoj, nedá mi to a vracím se k tématu. Ve stavebnici DK-MODEL je několik leptů, dokonce ojnice jsou ve stříbřité barvě. Vše je propracováno do malých detailů. Jsou tam další díly a motor. Takže očekávám velmi pěkný model.
Je mi jasné, že modelaření není montáž. Chápu i upozornění v návodu, že stavebnice není pro začátečníky, ale nemyslím si, že by se pro letování každého dalšího dílu musel dělat přípravek. Protože jsem dlouho pracoval jako konstruktér, tak vás budu průběžně seznamovat s rizikovými partiemi.
O zadním podvozku jsem už psal.
Další problémovou částí je střecha budky.
Alb2.jpeg

Plech 55 ohneme, zaletujeme žebra 57 (2x), které mají zámky. . Žebra 56 se musí umístit dost přesně. Nesmí být daleko od sebe, aby šly spojit s budkou, nesmí být blízko od sebe, aby nelezly do větracích "otvorů". Jenže se letují na tupo, takže se není čeho chytit a při větším ohřátí střechy se posunou, nebo odpadnou. Osobně bych výrobci doporučil zazámkovat žebra 56 na vhodném místě, např. vedle rohů větracích otvorů. Když se nám podaří žebra umístit, tak se do větracích otvorů letují žaluzie 58. Žaluzie se ale nechají přiletovat na žebra, takže celkem dobré. Já jsem musel žaluzie trochu upravit (poloha žeber nebyla ideální). Pak můžete spojit střechu s budkou a zaletovat žebro 59, v tom nevidím problém.
V návodu by chtělo doplnit, že různé uši jsou pro typy Albatrosů 015, 022, 033.
Bela1

Předchozí

Zpět na Velikost TT (komunita TT)