DISKUZE - Novinky TT 2026 (komentáře k novinkovému vláknu at

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: DISKUZE - Novinky TT 2026 (komentáře k novinkovému vlákn

Příspěvekod Keďul » stř 31 pro, 2025 12:44 pm

Jan+Bjoern píše:
Keďul píše:Co se týká novinek od Pika, tak za mně trochu zklamání, zřejmě se laminátky a plecháče moc dobře neprodávaji, ono dělat jen čistě střídavý lokomotivy asi nebyl nejlepší nápad, tak snad příští rok se objeví něco zajímavého ( třeba žehlička ).

Vzdyt maji v novinkach plechac v nateru CD. https://www.piko-shop.de/de/artikel/tt-e-lok-rh-242-cd-vi-48599.html
Jedna uplne nova lokomotiva za rok vam nestaci? (335.1 CSD) Dokonce ma mit jinou boudu nez jeji nemecka sestricka.

Jo,jo o dalším nátěru plecháče vím, pára dobrá, ale abych jásal, to by to musela být nějaká čistě česká pára, ale jeden kousek si pořídím.
Keďul

Příspěvekod Ivan » stř 31 pro, 2025 6:24 pm

Však co brání nějakému fiktivnímu muzejnímu provozu? Myslím, že i ve VI. epoše může být pára hezké oživení provozu.

Nicméně zrovna u této mašinky je souprava s rybáky z historického hlediska nepravděpodobná (viz Hankův článek).
Když to ale vypravila jako čistě muzejní vlak, můžeš dát cokoliv.

V TT bohužel nikdo typicky českou malou parovku nedělá. Já se parám taky dlouho vyhýbal, ale mám tendrovku od Kuehna, Schirmera a Saxonie a jsem rád, že jsem je pořídil. Hezky se nanzy prcky kouká.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Colonel32 » stř 31 pro, 2025 7:00 pm

Ivan píše:Však co brání nějakému fiktivnímu muzejnímu provozu?

Nemluvě o tom, že skutečně musí být ten provoz "fiktivní"? Bavíme se o 13ti dochovaných strojích rozházených po Německu a Polsku (a jednom v Rusku) a zrovna letos v Lipce demonstrovali, že občas někdo něco prodá, a občas "do dobrých rukou" dostane přednost před "aby to zůstalo doma". To co dneska považujeme za naprostou fikci se za několik let klidně může stát realitou.
Colonel32

Příspěvekod Davca » stř 31 pro, 2025 8:47 pm

Ivan píše:Však co brání nějakému fiktivnímu muzejnímu provozu? Myslím, že i ve VI. epoše může být pára hezké oživení provozu.
...

Zdravím,
no nic, počká se na třetí kvartál 2026. Ono, kdyby šlo o model stroje ĆSD 335.1518 (DR 91.1814), byla by koupě jistá. Dle seznamu provozních strojů ke dni 30.6.1945 šlo totiž údajně o bohumínský kousek. 8)

David
Davca

Příspěvekod Colonel32 » stř 14 led, 2026 5:06 pm

Má smysl Manku (M140.312) objednávat ve slabší verzi a nechat dozvučovat odborníkem (Jacek, etc.) nebo má KRES v základu zvuk tak dobrý, že není důvod se snažit to udělat lepší?
Colonel32

Příspěvekod hank » stř 14 led, 2026 6:35 pm

Ivan píše:KOLMAR po letech vydá model, kterým začínal. Čili bude opět manka v TT od Kres, za mne velmi povedený model s kvalitou Kres.

https://www.kolmar.cz/produkt/motorak-m ... 12-csd-tt/

Obrázek

V provedení podle stavu cca o 4 roky staršího - cca rok 1947 - než předchozí model, tzn. bez hvězdy (předepsána až 1951) a znaku 5letky. Všichni si přijdou na své: I nostalgici po budovatelských letech i ti, na koho symboly vlády dělnické třídy působí jak červený hadr na býka.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Ivan » pát 16 led, 2026 5:51 pm

Už se v tom ztrácím.... Novinky Roco už tu byly?

Připadá mi, že katalog jsem už viděl, ale ve vlákně není.

https://mobadata.de/static/catalogs/de/ ... atalog.pdf
Ivan

Příspěvekod Colonel32 » pát 16 led, 2026 7:44 pm

Ivan píše:Už se v tom ztrácím.... Novinky Roco už tu byly?

viewtopic.php?f=16&t=14976&start=105#p349145

Onen průběžný přechod mezi novinkymi na "letošní rok" a "příští rok" je vždycky trochu komplikovaný.
Naposledy upravil Colonel32 dne pát 16 led, 2026 7:45 pm, celkově upraveno 1
Colonel32

Příspěvekod prcek » pát 16 led, 2026 7:44 pm

Ivan píše:Už se v tom ztrácím.... Novinky Roco už tu byly?

Esivá on nebude ve vlákně 2025. Aspoň mi přijde, že to jsou předvánoční novinky.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Ivan » pát 16 led, 2026 7:56 pm

Aha, já se díval i do 2025, ale nenapadlo mne jít až do září.

Tak oni mají stále dost restů z minulých let..
Už aby tu byla M152.
Ivan

Příspěvekod Zippich » pon 26 led, 2026 9:23 am

Colonel32 píše:Jak je myšleno to "Zugschluss" u vozů C4Ü Sa 07? Na první pohled vidím, že mají na jedné straně stažené přechodové měchy. Znemaná to tedy, že měchy budou přidělané napevno? Nebo to, jak se to prodává, je základní nastavení?

Jedná se o model vozu na konci vlaku. Tedy se staženým měchem a koncovými návěstmi. Stávající modely mají všechny otevřené přechodové měchy. Model umožní uzavřít modelovou soupravu, ale zároveň zkomplikuje provoz na modulišti, protože ho bude v koncové stanici nutno otáčet na točně jako lokomotivu...
Zippich

Příspěvekod Petr Barchánek » pon 26 led, 2026 10:39 am

Proč by se to mělo otáčet na točně? Prostě se to objede mašinou, první a poslední měch v soupravě zůstane složený, konce se přendají pinzetou, fanjšmekři ještě objedou poštovní a služební vagon. Jako na skutečné dráze. Skoro 20 let staré modely Schürzenwagonů (-38) od Tilliga to tak mají z výroby, tak snad nebude Saxonia výjimkou.
Petr Barchánek

Příspěvekod Zippich » pon 26 led, 2026 1:13 pm

Petr Barchánek píše:Proč by se to mělo otáčet na točně? Prostě se to objede mašinou, první a poslední měch v soupravě zůstane složený, konce se přendají pinzetou, fanjšmekři ještě objedou poštovní a služební vagon. Jako na skutečné dráze. Skoro 20 let staré modely Schürzenwagonů (-38) od Tilliga to tak mají z výroby, tak snad nebude Saxonia výjimkou.

Podle obrázku v katalogu https://www.elriwa.de/Saxonia-120229-Pe ... en/A357093 je měch složený jen na jedné straně vozu a konce vypadají že jsou pevnou součástí. Jako model je to hezké, ale omezuje ho to v kyvadlovém provozu...
Zippich

Příspěvekod Petr Barchánek » pon 26 led, 2026 3:01 pm

Měch na jedné straně složený a na druhé rozložený je pochopitelně správně. Na složené straně byl buďto konec vlaku nebo naopak začátek, tj. tendr mašiny, nebo poštovní, či spěšninový vagon, případně služební vůz bez měchů, jen se zábradlíčkem.

U modelu za 60 Euro bych čekal, že budou ty koncovky sundavací a zas-tam-dací. Když to uměl Tillig. Ale možná se mýlím a výrobce Saxonia přeceňuju. Nevím, není to moje epocha, kupovat si to nebudu. Případně se to snad dá řešit nějakým vlastním řešením. Přecijen, když někdo věnuje obrovské úsilí provozu modulovky, tak snad dokáže nainstalovat sundavací koncovky jak na skuteční dráze.
Petr Barchánek

Příspěvekod prcek » pon 26 led, 2026 5:11 pm

Petr Barchánek píše: Přecijen, když někdo věnuje obrovské úsilí provozu modulovky, tak snad dokáže nainstalovat sundavací koncovky jak na skuteční dráze.

Nebo si udělá na konci skryťák se smyčkou.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)