Mot. vůz M 152 TT MTB

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Mot. vůz M 152 TT MTB

Příspěvekod Fox » ned 04 led, 2026 2:54 pm

Ahoj, ohledně toho Power-packu. Abych to upřesnil, nepoužívám zapojení s klasickými elektrolytickými kondenzátory, ale moduly STACO od ZIMO. Podrobnosti najdeš na jejich webu. Tento moduly je vlastně měnič, který uchovává energii v "superkondenzátorech". Energie při osazení dvou Goldcaps 0,47F v sérii postačí skoro na 1 sec jízdy, což postačuje k překlenutí srdcovek i při velmi pomalé jízdě.
Modul STACO je nutné připojit na + a - DCC dekodéru, což není vždy jednoduché. U M152 od MTB není + vyvedeno na plošňák a je nutné pájet na vývod patice. S ohledem na rozměry to může být problém. Pokud použiješ např. zvukový dekodér MX658, rozložení pinů je na obrázku, na dalším pak fyzické vývody na desce PCB
MX658N18_connector view.png
Konektor na desce.JPG
Konektor na desce.JPG (55.49 KiB) Zobrazeno 382 krát
. U nově koupených mašin proto používám novou řadu dekodérů (označení MS), z nichž některé mají měnič přímo umístěný v dekodéru a postačuje pouze připojení externích Goldcaps. já použil dekodér ZIMO MS581N18, připojení viz obr.
MS581N18 goldcaps.png
MS581N18 goldcaps.png (112.03 KiB) Zobrazeno 382 krát
(na obrázku je varianta G, jinak je připojení na malé plošky vlevo dole).
Myslel jsem, že budu mít vícero fotek z instalace, ale bohužel nemám - pouze tento boční pohled ještě před montáží.
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod Fox » ned 04 led, 2026 3:04 pm

aha...malá kapacita příloh, tak fotka tady.
DSC_1580.JPG
Z bočního pohledu je vidět, že místa je tam dost, je jen na Tobě, kolik chceš obětovat z průhledu vozem. Ale zmíněné Goldcaps 0,47F, když se umístí zespodu na desku, nejsou vyšší než dekodér a vejdou se v pohodě nad opěradla sedaček. Každopádně, STACO, resp. nové dekodéry ZIMO řady MS je vynikající "vynález" a nepřemýšlel bych o jiném řešení. Jízda je naprosto luxusní. Upravil jsem podobným způsobem třeba Rosničku, která nemá dobrý sběr proudu - a je po starostech. V tomto případu jsem použil dekodér MN170N + modul STACO 03. Pokud budeš potřebovat další informace, rád předám (pokud budu vědět).
Fox

Příspěvekod Sarge » ned 04 led, 2026 4:55 pm

Díky, to je velmi vyčerpávající odpověď. Je mi to celkem jasné. Používám mx 618 a díky včerejším zkušenostem ze stavby žehličky je mi jasné, že tohle pájení přímo na vývody patice dekodéru je v tuhle chvíli mimo mé pájecí schopnosti.
Sarge

Příspěvekod Zlámalík » ned 04 led, 2026 5:47 pm

POZOR, níže uvedené z velké části neplatí!
V takovém případě je tu power-pack STACO 2A, který je vlastně "mezikus" mezi desku modelu a dekodér.
Nacvakce se do patice namísto dekodéru, na něj se připojí kondnzátory a dekodér se cvakne do patice na mezikusu.
Takže pájet se budou jen kondenzátory na už připravené dráty a zbytek drátů můžeš ustřihnout. Jde jen o to, jestli máš ve stroji další cca 2 mm místa na výšku.

Viz web Zimo, zapojení a fotka
Naposledy upravil Zlámalík dne ned 04 led, 2026 7:09 pm, celkově upraveno 2
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Fox » ned 04 led, 2026 5:55 pm

On má pravdu předsedo :D . Tento typ jsem nezkoušel, nějak mi utekl. Ušetřil bych si dost práce. Dík za připomenutí.
Fox

Příspěvekod romino » ned 04 led, 2026 6:38 pm

To je nepresne. STACO2 sa nikam nenacvakava. Ma len jeden konektor N18 pre dekoder. Je urceny pre modely, kde nieje ziadna doska. Draty, ktore su uz na nom naletovane su na pripojenie na zberace, motor vystupy....
romino

Příspěvekod Zlámalík » ned 04 led, 2026 7:07 pm

Ha, zrada. Děkuju za upřesnění - já to z textu na webu pochopil jinak. Tak to se omlouvám a beru zpět.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Předchozí

Zpět na Velikost TT (komunita TT)