DISKUZE - Novinky TT 2025 (komentáře a tak)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: DISKUZE - Novinky TT 2025 (komentáře a tak)

Příspěvekod _lt_ » pon 01 pro, 2025 10:22 am

Sarge: 750.285 od MTB je hlavně barevně úplně mimo. Ten pruh je také mimo, jeho šíře byla větší. Je to vidět pod žaluziema, kde žlutá má sahat až nad jejich orámování. Nebo ten pruh pod okny má sahat od tabulky až nahoru, na fotce MTB je červený proužek viditeně mezi tabulkou a žlutou a nahoře není dotažen až tam, kam většina pruhů. Stačí porovnat fotky ve skutečnosti s fotkou od MTB, spodní a vrchní vodorovný pruh má mít od sebe vzdálenost tak dvou třetin žlutého pruhu. Šíře žlutého pruhu MTB by se vešla mezi horní a dolní linku ještě dvakrát. Mimo je tedy šíře toho žlutého blesku, nikoliv samotná lokomotiva.
https://mamba754.wz.cz/753/285/750285_19971108_mb.jpg
_lt_

Příspěvekod Sarge » pon 01 pro, 2025 11:26 am

Moje chyba, nezvětšil jsem si fotku modelu dostatečně. Měl jsem za to že je přes tři prolisy a tím pádem na boku je vlastně podle tohoto měřítka široký správně. To jak hrubě nesedí na čelech je právě to čeho jsem si všiml.
Asi by to mohlo jít přestříkat ale nabízí se otázka, proč proboha...
Sarge

Příspěvekod Sarge » úte 02 pro, 2025 8:16 am

Teď mě napadla otázka. Máte někdo zkušenost, jestli se Desiro od Tilligu dá provozovat spražené s další jednotkou? Podle obrázků vypadá že je tam imitace automatického spřáhla a nedočetl jsem se jestli se dá vyměnit za klasické.
Sarge

Příspěvekod Zlámalík » úte 02 pro, 2025 8:32 am

Jestli je to ta samá forma, co dřív, tak ano, i když jinak. K modelu je přibalená pevná spojka (delší kus plastu se zobákem) která se zacvakne do šachty namísto imitace.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod 752.001-8 » stř 03 pro, 2025 8:03 pm

Omlouvám se, jestli jsem přehlédl, mohl by někdo vlastnící set od MTB se 163 a dvěma osobními vozy s zabudovaným DCC osvětlením sdílet svou zkušenost jak s lokomotivou, tak s vozy - jízdní vlastnosti, u vozů i funkčnost osvětlení? A případně i s USB-DCC nástrojem, co je k setu přiložen a co mu plánuje MTB další funkce? Děkuji.
Naposledy upravil 752.001-8 dne čtv 04 pro, 2025 6:12 am, celkově upraveno 1
752.001-8

Příspěvekod kapmor » stř 03 pro, 2025 9:05 pm

752.001-8 píše:Omlouvám se, jestli jsem přehlédl, mohl by někdo vlastnící set od MTB se 163 a dvěma osobními vozy s zabudovaným DCC osvětlením sdílet svou zkušenost jak s lokomotivou, tak s vozy - jízdní vlastnosti, u vozů i funkčnost osvětlení? A případně i s USB-DCC nástrojem, co je k setu přiložen a so mu plánuje MTB další funkce? Děkuji.

za mě: jízdní vlastnosti lokomotivy jsou vcelku slušné. uvidíme až tomu dáme při vánočním ježdění trochu na prdel v provozu na modulišti. Jen mi teda při manipulaci zůstali smetáky v ruce. Asi nebyli přilepené. aspoň jsem toho využil a stříkl ty šedý plastový smetáky je na žluto a trochu zkusil porovnat, protože při zatažené poloze šli šejdrem. Kastle má při zběžném porovnání podobné tvary a rozměry s kastlí od altomodels, ale nejsem žádnej počítač nýtů, takže tam chyby být můžou.
Co se týče vozů, tak funkce osvětlení v dcc mě teda překvapila, nemá to nic společného s jejich předchozími deskami osvětlení. konce na obou stranách dle směru a "zářivkové" rozsvěcování prostoru pro cestující je hezké, má to i kondenzátor, takže po sundání z kolejí mi to ještě notnou chvíly svítilo v krabičce, protože jsem zapoměl je vypnout na layoutu. Zatím krom adresy se mi ale u nich nepodařilo přeprogramovat funkci osvětlení, kdy jsem chtěl aby mi v tandemu nesvítili do sebe. buď na to je třeba ten jejich programátor nebo je to zamčeno, zatím jsem v tom víc nešťoural. U jednoho vozu byla vypadená pružinka z kinematiky, takže jsem dělal i rozborku abych ji zpátky natáhl. Sběr je pouze z jedné nápravy. Ta náprava chodí trochu hůř, ale vyloženě to vozy nebrzdí.
Programátor nijak nezkoušen. předpokládám, že bez ovládacího sw je to jen pcb k ničemu, jsem zvědavej jak to bude fungovat jak vydaj software.
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod kapmor » stř 03 pro, 2025 9:16 pm

752.001-8 píše:Omlouvám se, jestli jsem přehlédl, mohl by někdo vlastnící set od MTB se 163 a dvěma osobními vozy s zabudovaným DCC osvětlením sdílet svou zkušenost jak s lokomotivou, tak s vozy - jízdní vlastnosti, u vozů i funkčnost osvětlení? A případně i s USB-DCC nástrojem, co je k setu přiložen a so mu plánuje MTB další funkce? Děkuji.

ještě dodatek. je nutno vyměnit spřáhla, jsou na všem ty jejich a ty stojí za starou bačkoru, nemaj rády nerovnosti, vyměnil jsem za roco. a ještě k funkcím: osvětlení prostoru pro cestující je nastaven na F5 a konce na F1 v závoslosti na směru jízdy.
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod 752.001-8 » čtv 04 pro, 2025 6:11 am

Díky kolegovi kapmorovi za podrobnou informaci! :) To působí pozitivně. Tušil by ještě někdo, zda se chystají i další sety, třeba se 363?
752.001-8

Příspěvekod Sarge » pát 05 pro, 2025 12:28 pm

Myslím že samozřejmě ne. I když 363 je další logický krok. Další novinku bych ale čekal spíš až zase za rok.
Co se jízdních vlastností týče, opravte mne pokud se pletu, ale MTB používá naprosto stejný pojezd na všechny své lokomotivy - Bardotky, Brejlovce, 150, 350 atd. Takže tady se nic nemění jen to maximálně ovlivňuje tvarové proporce lokomotiv pokud je potřeba něco zkrátit / natáhnout. Schválně jsem se teď podíval na délky lokomotiv přes nárazníky. Rozdíl mezi nejkratsí a nejdelší je v měřítku 1:120 2.5mm Je to malinko ale občas se to na proporcích může promítnout.
Sarge

Příspěvekod vvitty » pát 05 pro, 2025 2:58 pm

Sarge píše:Co se jízdních vlastností týče, opravte mne pokud se pletu, ale MTB používá naprosto stejný pojezd na všechny své lokomotivy - Bardotky, Brejlovce, 150, 350 atd. Takže tady se nic nemění jen to maximálně ovlivňuje tvarové proporce lokomotiv pokud je potřeba něco zkrátit / natáhnout.

Opravuji. Neni tomu tak.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod hank » pát 05 pro, 2025 9:41 pm

Ten hytlák Daa-k je pěkný (a taky pěkně mastný), ale kdy už konečně někdo nabídne variantu se zrušenými okny?
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Davca » sob 06 pro, 2025 1:35 pm

hank píše:Ten hytlák Daa-k je pěkný ...

Zdravím,
já si dal před časem ohledně cen vozů "pevný" limit, takže nad 1 300,- Kč už opravdu nee. :) Možná zmíněné služební vozy v TT někdy vyrobí fa. ROCO. Předlohy se správnými nárazníky apod. v HO už mají. 8)

David
Davca

Předchozí

Zpět na Velikost TT (komunita TT)