Obilné vozy od Arnolda - dvojkolí, kinematiky

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Obilné vozy od Arnolda - dvojkolí, kinematiky

Příspěvekod Zlámalík » pon 13 led, 2025 10:14 am

Zdravím, chci se podělit o jedno zjištění. Někdy na podzim jsem koupil obilné vozy Uapps (Transcéréales) od Arnolda. Nyní jsem je chtěl projet a zjistil jsem, že jedou poměrně špatně a nevrací se jim kinematiky.

Dva poznatky:
a) Dvojkolí vozu vypadají, jako kdyby je nabrali přímo z bedny ve šroubárně. Mastná, od jemných pilin či čeho, s nalepenými vláky nebo čím. Na fotce níže je (uchošťourem) jednou otřený okraj kola - a rozdíl je ihned viditelný...
b) Ćíňan asi neměl správné pružinky do kinematik, tak dal delší. Namísto, aby pružinka kinematiku vracela, ji mírně vytlačuje ven. A logicky, pak musí být pružinka chycená vteřiňákem... :shock:

První věc se opraví snadno omytím, druhá je horší, ale dá se. Já to řešil opatrným vyjmutím, rozštípnutím pružinky vejpůl a ohnutím posledního závitu o 90°. Síla je pak vyhovující, on je to dost měkký drát, chodí to hezky. Navíc tímto zdvojovacím postupem získáte pár pružinek do zásoby, protože při manipulaci nutně nějakou ztratíte.
Po opravě vozy jezdí krásně a až se jim dostane patiny, budou dělat parádu. No ale proč to musí být takhle?

2025-01-12 19.03.02.jpg
Značně surové dvojkolí

2025-01-12 19.41.31m.jpg
Kinematika ve stavu po vybalení
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Re: Obilné vozy od Arnolda - dvojkolí, kinematiky

Příspěvekod Kavka_ » pon 13 led, 2025 12:24 pm

A doprčic - já se k ježdění s nimi také ještě nedostal, takže díky za varování, hned na to juknu.
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod JendaTT » pon 13 led, 2025 12:48 pm

S tím přeháněním mazání - tohle jsem si všimnul poslední dobou snad u všech výrobců lokomotiv. Do převodovek se prdne tolik mazacího tuku, že časem teče po kolečkách na sklo ve vitríně. A to nemluvě o lokomotivách, co jezdí po kolejišti - těm když sundám kasli, tak je vnitřek loko zadělaný mazadlem od točících se šneků a kardanů. Nevím, co takhle blbnou, ale poslední dobou takhle odmašťuji spoustu modelů.

A k těm dvojkolím - jelikož už jsem viděl i nová ale zrezlá dvojkolí, hádal bych, že to namáčejí do oleje, aby jim to cestou někde na moři nerezlo od soli nebo to skladují v otevřených bednách, kde k tomu má přístup vzdušná vlhkost.... Nevím.

Možná tím nadměrným mazáním převodovek kryjí mizernou kvalitu ozubených koleček a sází na to, že když to bude hodně namazané, tak to aspoň trochu pojede.
JendaTT

Příspěvekod Radek Strnad » pon 13 led, 2025 2:22 pm

JendaTT píše:S tím přeháněním mazání.........

Možná tím nadměrným mazáním převodovek kryjí mizernou kvalitu ozubených koleček a sází na to, že když to bude hodně namazané, tak to aspoň trochu pojede.
BINGO!!!!! Souhlasím, a podepisuji v plném rozsahu!!! Nejvíc mi vadí, že mastnota u lokomotiv prosakuje až do sběrných kartáčků a pak to nejede, protože to nevede proud.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod kapmor » čtv 16 led, 2025 3:11 pm

hmmm, budu muset provézt kontrolu, ale měl jsem 6 vozů ze série 2023, ty jezdily na for model a výstavě v Pv, a špatně nejezdily, nebo nikdo nehlásil. a to samé u série z roku 2024, ty byli jen na výstavě v Pv. zkontroluju obojí jak bude trocha času
TT - V. epocha
kapmor

Zpět na Velikost TT (komunita TT)