přejezdové výstražníky VÚD

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

přejezdové výstražníky VÚD

Příspěvekod Milan.D. » sob 21 zář, 2024 7:06 pm

Dobrý den, kolegové modeláři. Asi každý chce mít na kolejišti nějaký ten přejezd. Kdo ale modeluje provoz na ČSD od třetí epochy až po dnešní dobu, asi by měl rád i odpovídající zabezpečení přejezdu. Mě osobně se líbí výstražníky typu VÚD, proto se na ně zaměřím. Ve velikosti H0 je několik možností. Stavebnici z leptaného plechu nabízí pan Kučera z KMŽ Brno, z 3Dtisku potom pan Divíšek (H0-moduly.cz), kombinovanou stavebnici z leptu a 3Dtisku nabízejí stránky Kájin.cz pana Šťovíčka. Koupil jsem první dvě uvedené stavebnice a obě vypadají velmi dobře. 3D tisk bude mít výhodu rychlé stavby, u leptané zase bude snazší úprava na variantu bez pozitivy. Ony totiž přejezdové výstražníky VÚD také prošli určitým vývojem. Z počátku neměli pozitivu ani litinovou patku, sloupek byl prostě zabetonován do soklu. Měnilo se i provedení výstražného kříže, zpočátku byl velký později menší a nakonec malý s lemováním reflexní páskou. Výstražník byl určen pro jednokolejné tratě, a tomu odpovídalo i jednoduché provedení kříže, i když existují i výjimky, např. na vlečkách nebo v obvodu stanic. Stejně tak cedulka s nápisem Pozor Vlak přišla až později. Při zavádění do provozu byla na výstražnících cedulka jiného provedení s popisem jak se chovat na přejezdu. Poslední viditelná odlišnost je kryt elektromagnetu na vrchní straně kšiltu. Tento kryt už u pozdějších provedení není, leckde ale přetrval až do dneška. Odlišný byl i nátěr sloupku, se širšími nebo užšími červenobílými pruhy, později už jen šedý, nebo stříbrný. Ale zpátky ke stavebnicím, z fotky je vidět co která obsahuje, provedení je prakticky shodné, tedy s pozitivou, litinovou patkou a krytem elektromagnetu(pouze ledky na leptanou stavebnici jsem od pana Kučery dokupoval zvlášť) Elektroniku neobsahuje žádná ze stavebnic. Tady budu rád, když někdo znalý doplní vhodnou elektroniku. Nečiním si nárok na úplnost informací, takže budu rád za každé upřesnění, nebo doplnění. :D Pokud to někoho zajímá, tak na první fotce je přejezd v Bransouzích a na druhé v Karlovicích, liší se nátěrem sloupku a odlišným provedením výstražného kříže .
Přílohy
DSCN4335.JPG
DSCN0889.JPG
DSCN3883.JPG
Milan.D.

Re: přejezdové výstražníky VÚD

Příspěvekod nebel » sob 05 říj, 2024 9:34 am

Jsem za tohle téma rád, též se mi VUDky líbí a na kolejiště si je v budoucnu dám. Budu tu rád sledovat poznatky.
V budoucnu H0, variace na téma ČSD a IV. epochy v nezávislé trakci.
nebel

Příspěvekod JaroHo » sob 05 říj, 2024 11:05 am

Jsem taky rád. Lepta mám taky ale to 3d vypadá líp. Díky.
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod jirie123 » sob 05 říj, 2024 2:58 pm

Skvělé vlákno.
Zajímá mne také zprovoznění a funkčnost.
Zhruba před deseti lety jsem dával do kupy AŽD, ale to byl hotový výrobek včetně modulu, ke kterému se připojily optické čidla ovládající výstrahu.
jirie123

Příspěvekod BohousP » sob 05 říj, 2024 4:12 pm

Ty dvě fotky reálných výstražníků jsou zajímavé. Ani jeden není podle současných norem (malý kříž s reflexním orámováním, šedý nebo stříbrný sloup). Červeno-bílý sloup v Bransouzích je starší, malý kříž pak novější než odpovídající díly v Karlovicích. Prostě, jak se říká na Slovensku, "akú mala, takú dala" :D .
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Milan.D. » sob 05 říj, 2024 4:22 pm

Zprovoznění budu muset přenechat některému ze zkušenějších kolegů, přidám ale něco ke skutečným přejezdům. Na prvním obrázku je vzorně udržovaný přejezd u zastávky Jackov. U přejezdu je nalevo vidět nezbytná skříň ŠM-3 s elektrickou výstrojí přejezdového zabezpečovacího zařízení. Jako stavebnici ji nabízí více výrobců např. pojezdy-eu, nebo KMŽ Brno, který také nabízí i odlitky stykových transformátorů, které k přejezdům také patří. Reléové skříně byly při zavádění do provozu v šedesátých letech natírány bílou barvou, šedou až později. Na druhém obrázku je přejezd v Hrádku nad Nisou, kde mechanické závory doplňuje i výstražník VÚD bez pozitivní signalizace a litinové patky. Zajímavostí je, že z druhé strany je osazen výstražník AŽD 71. A protože zde silnice kříží dvě koleje, je na výstražníku umístěn i odpovídající dvojitý kříž, v tomto případě ještě navíc nestandartně umístěný na přední části kšiltu. Stejné provedení kříže měl i výstražník ve stanici Šumná, protože je v obvodu stanice a silnice zde také kříží dvě koleje. Další informace o PZZ VÚD můžou poskytnout stránky Chornického železničního klubu, http://www.chzk.cz/index.php případně tento instruktážní film. https://www.youtube.com/watch?v=VAxD8NiGIsE :D
Přílohy
DSCN2615.JPG
DSCN0330.JPG
DSCF1907.JPG
Naposledy upravil Milan.D. dne stř 09 říj, 2024 3:29 pm, celkově upraveno 1
Milan.D.

Příspěvekod Milan.D. » ned 06 říj, 2024 10:08 am

Tak ještě pro doplnění dvě fotografie. Na první je přejezd v Budišově u Třebíče. Výstražné kříže už mají reflexní lemování a původní smaltované tabulky "Pozor vlak" byly nahrazeny hliníkovými cedulkami se stejným nápisem. Za povšimnutí stojí kryt elektromagnetu na horní straně kšiltu, nebo i to, že výstražníky nemají litinovou patku, ale sloupky jsou zabetonovány do soklu. Druhou fotku jsem si vypůjčil z K-reportu od uživatele "Ikarosa" , Protože je to jeden z mála snímků který znám, kde je sloupek šrafován úzkými deseticentimetrovými pruhy. Výstražník už má ale litinovou patku i pozitivu :D
Přílohy
DSCN6056.JPG
6ba3cd9_104443_hromadna_2048x0_shrink.jpg
Milan.D.

Příspěvekod BohousP » ned 06 říj, 2024 1:39 pm

Sorry za off-topic: Neznate někdo odpověď na viewtopic.php?f=11&t=10175#p197741
Jedná se o výstražníky se světly nad sebou.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)