Dobrý den, kolegové modeláři. Asi každý chce mít na kolejišti nějaký ten přejezd. Kdo ale modeluje provoz na ČSD od třetí epochy až po dnešní dobu, asi by měl rád i odpovídající zabezpečení přejezdu. Mě osobně se líbí výstražníky typu VÚD, proto se na ně zaměřím. Ve velikosti H0 je několik možností. Stavebnici z leptaného plechu nabízí pan Kučera z KMŽ Brno, z 3Dtisku potom pan Divíšek (H0-moduly.cz), kombinovanou stavebnici z leptu a 3Dtisku nabízejí stránky Kájin.cz pana Šťovíčka. Koupil jsem první dvě uvedené stavebnice a obě vypadají velmi dobře. 3D tisk bude mít výhodu rychlé stavby, u leptané zase bude snazší úprava na variantu bez pozitivy. Ony totiž přejezdové výstražníky VÚD také prošli určitým vývojem. Z počátku neměli pozitivu ani litinovou patku, sloupek byl prostě zabetonován do soklu. Měnilo se i provedení výstražného kříže, zpočátku byl velký později menší a nakonec malý s lemováním reflexní páskou. Výstražník byl určen pro jednokolejné tratě, a tomu odpovídalo i jednoduché provedení kříže, i když existují i výjimky, např. na vlečkách nebo v obvodu stanic. Stejně tak cedulka s nápisem Pozor Vlak přišla až později. Při zavádění do provozu byla na výstražnících cedulka jiného provedení s popisem jak se chovat na přejezdu. Poslední viditelná odlišnost je kryt elektromagnetu na vrchní straně kšiltu. Tento kryt už u pozdějších provedení není, leckde ale přetrval až do dneška. Odlišný byl i nátěr sloupku, se širšími nebo užšími červenobílými pruhy, později už jen šedý, nebo stříbrný. Ale zpátky ke stavebnicím, z fotky je vidět co která obsahuje, provedení je prakticky shodné, tedy s pozitivou, litinovou patkou a krytem elektromagnetu(pouze ledky na leptanou stavebnici jsem od pana Kučery dokupoval zvlášť) Elektroniku neobsahuje žádná ze stavebnic. Tady budu rád, když někdo znalý doplní vhodnou elektroniku. Nečiním si nárok na úplnost informací, takže budu rád za každé upřesnění, nebo doplnění.

Pokud to někoho zajímá, tak na první fotce je přejezd v Bransouzích a na druhé v Karlovicích, liší se nátěrem sloupku a odlišným provedením výstražného kříže .