Po roce se vrátím k tématu. Za svým měřením, jak jsem je popisoval dříve si stojím, když jsem neměl v normě kolejivo. Ono je to v podstatě jedno, co se měří, jen norma udává to rozkolí. Jak jsem psal, měl jsem postaveno z letitého kolejiva PILZ, které se po téměř 40 letech smrsklo o pár destin mm. Zmenšil se rozchod. A tomu jsem musel přizpůsobit měření. Musel jsem některá dvojkolí slisovat. V toleranci normy, jsem ale byl, teda v minimálních rozměrech. Já jsem věděl, že někde mám koleje místo 16,5mm, jen 16,2mm, tak jsem morma/nemorma, si musel svoji "normu" upravit, a měřit ten rozměr mezi okolky do max. 16,2.
Ale o minulých Velikonocích, jsem udělal rázný krok. Na svém kolejišti jsem vyměnil všechny koleje. Vše jsem vytrhal a vyměnil za nové. Nejvíc se mně líbil Tillig-elite.
Teď už mám hotovo, a testuji první jízdy. A dostal jsem se do opačného problému. Zvlášť na angličanech některé lokomotivy poskočí, a někdy dojde i ke zkratu. Zjistil jsem, že dost vozidel nemá dodrženou normu rozkolí. Mělo by být podle obrázku výše 14,4 - 14,6mm. Ale já měřím většinou 14,3 a méně. Někdy jen 14,1. Dříve mně tyto rozměry vyhovovaly. Teď ne. A zatímco "zužovat", jsem dříve musel jen pár dvojkolí, řozšiřovat teď budu muset více. A nejsou to ty, které jsem dříve slisovával. To mně stačívalo na rozměr 14,3, což je ještě v normě.
Kde mám problémy na angličanech. Jednak uprostřed, když je rozkolí menší než 14,2, tak to poskočí, a někdy v blízkosti srdcovky, se kolečko vnitřkem dotkne protější koleje s opačnou polaritou. Na jazykách problém nemám, protože jsou na stejné polaritě.
Má někdo podobné problémy na angličanech Tillig elite? Obyčejným výhybkám to ani nevadí.