Nějak už mi to nedá, po přečtení několika příspěvků k modelu "vojenského" Čmeláka PIKO v příslušném vlákně si opět (v poslední době docela často) kladu otázku, co vede výrobce k uveřejňování obrázků modelů lokomotiv v určitém barevném provedení (obvykle s poznámkou Photomontage), které se nakonec u finálního výrobku značně liší ? Jen v poslední době např. Brejlovec Roco T478.3208 :
Čekal jsem lokomotivu s víceméně standardně umístěným žlutým pruhem (o něco níž, tak jak je na původním obrázku s označením Photomontage, která by šla relativně snadno přečíslovat a přeznačit na desítky jiných lokomotiv v tomto barevném provedení), z neznámých důvodů se později před uvedním na trh objevila nová verze v tom docela exotickém provedení (obrázek vpravo) - a světe div se, zase jako mnoho dalších lokomotiv kdesi ze severního okraje ČSSR ..... PROČ ?? Vím, že co se komu líbí nebo nelíbí je dost individuální, ale proč ta změna ? Kdyby byla lokomotiva v takovém provedení inzerována od začátku, nedělám si zbytečné naděje a každý ví, co má očekávat.
Stejně tak dopadla Bardotka opět od Roco - 751-375-7 :
Čekal jsem opět dost typicky zbarvenou tmavočervenou lokomotivu .... a nakonec z toho vylezla ta "hasičárna" na prostředním obrázku. Opět z původního očekávání a nadšení ...u mě vzešlo velké zklamání. Kromě toho mě (jen jako zajímavost) zaujalo, že ve verzi TT byla lokomotiva se stejným číslem prezentována opět v jiném barevném provedení ( snad jiné období ? Nebo jiný "Produkťák" ? ).
To takhle nějaký product manager v Roco při svačině brouzdá po internetu a ejhle. Narazí na fotku lokomotivy, která se mu móóóc zalíbí a hned běží do grafického oddělení a vítězoslavně volá : "Kukenzí Bitte, tohle uděláme, to bude bomba .....". A všichni na tom začnou makat, za pár dní mají parádní Photomontage a hned ji vystaví na webu a už se hrnou objednávky ...... A pak najednou přijde nějaký pan ZÁHADNÝ, zavrtí prstem a řekne: "NEIN maine Freunde, uděláme to trochu jinak
. To nevadí, že už máme objednávky na tu původní variantu, však zákazník to přece zkousne ....., Nebojte, objednávky nikdo rušit nebude, znáte ten Czechische Folk ...." Ale PROČ ? A kdo je ten pan ZÁHADNÝ ??? Nebo je to všechno nějak jinak ?
Teď mě tedy zase překvapilo podobným přístupem PIKO. Původně vcelku zajímavý armádní stroj celý v Khaki, teď najednou jakýsi hybridní nátěr s šedým rámem a snad i podivnou zelenou ?? Důvod takové změny oproti původně avizovanému provedení ? PROČ ??
Jistě, jsou to soukromé firmy, mohou si inzerovat, prodávat a měnit, co chtějí. Já jim to neberu, jen by mě zajímalo, PROČ TO DĚLAJÍ ? Logiku v tom žádnou nevidím, skvělý obchodní záměr taky ne, snad jedině , že by jim přišly jiné barvy ,než si objednali ??
. Tak si řekli, že udělají z nouze ctnost
. Koneckonců, možná bych jim měl vlastně poděkovat, protože v této nelehké době šetří moji tak těžce zkoušenou peněženku....
P.S. Omlouvám se za prznění Němčiny, kterou vůbec nevládnu, a použil jsem jen pár slov pro zpestření ....