...nejen reedice s jiným číslem...
Rozhodně by bylo pěkné, kdyby výrobce Tillig (případně kdyby někdo, kdo je s výrobcem zadobře, výrobci napověděl

) postupně rozšířil sortiment kotlových vozů i o další typy, které byly zejména v poválečném, ale i pozdějším období (do začátku 90.let) typickými představiteli kotlových vozů u nás. Dalo by se vyrobit neskutené množství různých (!) typů vozů.
Diskutovaný zelený kotel 240hl byl např. v epoše IV. sice i v číselném intervalu 703 0 (viz. model), osobně jej mám doložen v tomto intervalu pouze jako vůz přepravce, nikoli volného oběhu - jak je na modelu (takže jen doufám, že výrobce tvoří dle fotografie...)
Typická pro tento zelený vůz 240hl s topnými hady byla řada Zekks (Rh) 744 5,6 , vyšší čísla mají vyšší sedla (!)i brzdu Dako.
Jelikož jich bylo mnoho set kusů, jistě by stál za to, i s různými čísly...
Typické bylo též provedení s kotlem o stejném průměru a obsahu 240hl, ovšem bez topných hadů. Obě čela kotle byla shodná, tedy jako na straně u brzd.plošinky. Vůz byl též zelený, ložné zboží byly pohonné látky. Doložené je mám výhradně jako vozy přepravce ČSLA, tedy AZA (pro mladší ročníky Armádní zásobování Československé lidové armády). Ještě počátkem 90.let jich bylo v evidenci kolem 150 ks (!), ovšem většinou již jen některé kusy dosluhovaly, jiné pouze stály a postupně jim propadaly jejich revize. Domovské stanice měly v místech, kde měla armáda zásobovací stanice u vojenských útvarů (namátkou Kněževes, Chlumec nad Cidlinou, České Budějovice (letiště), Kostelec u Heřmanova Městce, Hněvice (?), Bošany atd...). Poslední přepravy mám doloženo do Kněževsi, ještě někdy v roce 1993. Ještě jich tam bývalo v té době několik kusů v provozu, odtud pochází i vůz v majetku Muzea Lužná u Rak., nyní opraven a uveden do vzhledu epochy III. V epoše IV. byly zařazeny do číselného intervalu 44 54 701 6. Neměly ani RIV, ani MC, byly pouze pro vnitro přepravy.
Daly by se vytvořit celé řady dalších typů kotlových vozů na jednotném spodku...
Osobně mne téma velmi zajímá, chtěl bych poprosit příznivce kotlových vozů o zapojení do diskuze, příp.založení vlákna na toto téma a pokus o nějaký ucelený přehled různých variant a provedení vozů s cílem jednak zcelení informací do jednoho místa, jednak i pokus o vliv na výrobce modelu s cílem nových provedení modelů.