Elektrická lokomotiva 16x/36x od MTB

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Elektrická lokomotiva 16x/36x od MTB

Příspěvekod Zx1974 » úte 23 úno, 2016 7:07 pm

362.001 píše:...... odchádza nádej, že to v blízkej budúcnosti urobí iný výrobca a lepšie....

Obávám se, by ta budoucnost moc blízká nebyla:
Piko na to mělo 20let dodělat celou serii x6x
ACME už 3 roky připravuje ČEZ 151
ROCO odpískalo projekt 380, navíc si myslím že teď budou věnovat jiným železničním správám než jsou naše.
TI bude rádo když dotvoří 230/240 a logický by bylo pokračovat 242
Naposledy upravil Zx1974 dne úte 23 úno, 2016 7:13 pm, celkově upraveno 1
Zx1974

Příspěvekod 362.001 » úte 23 úno, 2016 7:12 pm

Súhlasím s Vami, páni.
362.001

Příspěvekod sidlo » úte 23 úno, 2016 8:41 pm

mlha píše:Pokud bude více firem vyrábět levnější modely, tak na nich musí v něčem ušetřit, budou šetřit v nákladech nebo zisku Ty ekonome?

Této větě vůbec nerozumím. Můžete mi prosím vysvětlit, jak může firma šetřit na zisku? Mě to přijde jako protimluv. :?:
sidlo

Příspěvekod sidlo » úte 23 úno, 2016 9:03 pm

Petr Zatrepalek píše:Nebudu podrobněji zminovat další základní ekonomickou poučku týkající se cenové křivky produktu. Kdo chce nastuduje, kdo zná, tak ví o čem mluvím...

Přiznám se, že tady mám mezery ve vzdělání. Nevím co je to cenová křivka produktu.

Petr Zatrepalek píše:Naopak, trh se řídí nabídkou a poptávkou.

O tom se snažím už nějakou dobu psát. Nabídka a poptávka jsou dva nejzákladnější zákony ekonomie.
Nabídka nám říká - čím méně firem je schopno produkt prodávat, tím vyšší cenu stanoví.
Poptávka nám říká - čím vyšší cenu má produkt, tím méně zákazníků si ho koupí.
Krátkodobě to může někdo ignorovat, třeba nasadit vyšší cenu než je rovnovážná, ale dlouhodobě to nefunguje, po čase firma zjistí že předražený výrobek je neprodejný.

Petr Zatrepalek píše:Takže ještě jednou - nebudem-li kupovat nekvalitní předražený produkty, tak logicky dojde k tomu, že bud si výrobce přes své distributory uvědomí že s danou cenou za aušusový výrobek na trhu neuspěje , a sníží ji

Výrobce sice cenu sníží, ale jinak je tato úvaha je chybná. Ke snížení ceny výrobce nedonutili zákazníci, ale existence konkurence. Protože existuje konkurence, tak zákazníci utratí peníze jinde. Kdyby konkurence nebyla, tak by vysoká cena zůstala - princip monopolu.
sidlo

Příspěvekod George V. » úte 23 úno, 2016 10:18 pm

Jenže tady ještě funguje efekt, který můžeme nazvat třeba "křížovou konkurencí" (třeba někdo vymyslí lepší termín), který se uplatňuje právě v hobby průmyslu, zábavním průmyslu, a pod. Prostě mám nějaký balík peněz, který jsem ochoten (bezpodmínečně) utratit a když jej neutratím za nějaké zboží, které jsem měl původně vyhlídnuté, utratím je za něco jiného od jiného výrobce. Například - nekoupím si eso od MTB, koupím si místo toho třeba Vectrona RegioJet od PIKO...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod mlha » stř 24 úno, 2016 4:00 am

sidlo píše:
mlha píše:Pokud bude více firem vyrábět levnější modely, tak na nich musí v něčem ušetřit, budou šetřit v nákladech nebo zisku Ty ekonome?

Této větě vůbec nerozumím. Můžete mi prosím vysvětlit, jak může firma šetřit na zisku? Mě to přijde jako protimluv. :?:

Trochu jinak, co jako první snížím když budu chtít levnější výrobek? Zisk určitě ne, začnu od nákladů
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod sidlo » stř 24 úno, 2016 6:39 am

mlha píše:Trochu jinak, co jako první snížím když budu chtít levnější výrobek? Zisk určitě ne, začnu od nákladů

Této větě vůbec nerozumím. Neznám firmu, která by chtěla zlevňovat své výrobky. Je to stejný protimluv, jako kdyby chtěl někdo snižovat svůj zisk. Firma je ke zlevnění výrobku vždy donucena, a vždy je donucena pouze konkurencí.
sidlo

Příspěvekod Brejla » stř 24 úno, 2016 7:01 am

mlha píše:řekl bych, že kolega sidlo a vojtik jedno jsou, jenom mě klame ten pravopis....

Já bych jeden podstatný rozdíl viděl. Zatímco sidlo začíná všechny příspěvky větou "Této větě vůbec nerozumím", tak Vojtík má správně jen ty debilní smajlíky mezi hejnem překlepů.
Brejla

Příspěvekod viky » stř 24 úno, 2016 7:11 am

sidlo píše:
mlha píše:Trochu jinak, co jako první snížím když budu chtít levnější výrobek? Zisk určitě ne, začnu od nákladů

Této větě vůbec nerozumím. Neznám firmu, která by chtěla zlevňovat své výrobky. Je to stejný protimluv, jako kdyby chtěl někdo snižovat svůj zisk. Firma je ke zlevnění výrobku vždy donucena, a vždy je donucena pouze konkurencí.

A nejenom konkurencí.
Také neschopností vytvořit pořádný výrobek o který by byl zájem.
Pak jí nezbude než zlevnit a nebo se sebou začít něco dělat.
I kdyby byla jediná na trhu a prodávala něco co nefunguje a uváděla na výrobku zavádějící informace tak dříve nebo později stejně skončí.
viky

Příspěvekod Dokusan » stř 24 úno, 2016 7:24 am

Obecně je problém těchto odborných fór v tom, že jejich uživatelé žijí v určitém mikrosvětě. Ten skutečný je však mnohem větší. Je potřeba si uvědomit, že každá firma portfolio svých produktů uzpusobuje cílové skupině zákazníků. A v modelářské světě to platí také. Když zavítáme do Modeláře, je tam zpousta zákazníků, kteří si koupí "mašinku" aniž by znali předlohu. Ani pro mne osobně není spousta detailů zásadních. Prostě si MTB vede jak si vede.
Dokusan

Příspěvekod Pavel-HP » stř 24 úno, 2016 7:34 am

Debata už vlastně o ničem. Všechno podstatný tu bylo řečeno. Možností ke koupi několik. Kdo chce tak koupí tam, či jinde.

PS. Nevíte jak je to s nesmrtelností chrousta???
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod sidlo » stř 24 úno, 2016 7:36 am

to Dokusan
Svatá pravda. Ty diskuse o detailech modelů jdou mimo mě. Rozdíl ve čmelácích nebo bardotkách od různých firem je pod moji rozlišovací schopnost.
Až se MTB trefí do mé (mnou preferované) epochy a barevného schematu tak si ty jejich modely také koupím (pokud v té době budu mít na to dost peněz).
sidlo

Příspěvekod viky » stř 24 úno, 2016 7:42 am

Dokusan píše:Obecně je problém těchto odborných fór v tom, že jejich uživatelé žijí v určitém mikrosvětě. Ten skutečný je však mnohem větší. Je potřeba si uvědomit, že každá firma portfolio svých produktů uzpusobuje cílové skupině zákazníků. A v modelářské světě to platí také. Když zavítáme do Modeláře, je tam zpousta zákazníků, kteří si koupí "mašinku" aniž by znali předlohu. Ani pro mne osobně není spousta detailů zásadních. Prostě si MTB vede jak si vede.

To je pravda.
Cílová skupina modelářů Ho.
Mašiny do 4800 kč.
Problém je že za tu cenu kvalita je taková jaká je a je tam tolik fatálních chyb (na modelu) které jsou úplně zbytečné.
Sami si tak model posunují k jiné cílové skupině kde ceny 4800 kč tak nelákají ke koupi.
viky

Příspěvekod Dokusan » stř 24 úno, 2016 7:55 am

viky píše:To je pravda.
Cílová skupina modelářů Ho.
Mašiny do 4800 kč.
Problém je že za tu cenu kvalita je taková jaká je a je tam tolik fatálních chyb (na modelu) které jsou úplně zbytečné.
Sami si tak model posunují k jiné cílové skupině kde ceny 4800 kč tak nelákají ke koupi.

Jsem TTčkář a mám pocit, že u nás je to snad ještě horší.
Dokusan

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 24 úno, 2016 8:07 am

To sidlo: přiznávám, že cenová křivka produktu je obecně známa pod pojmem "životní cyklus výrobku" https://managementmania.com/cs/zivotni- ... bku-sluzby . Já si to bohužel vybavuju pod tím druhým pojmem, takže se tímto omlouvám za mystifikaci.

Teorii konkurence najdete třeba zde - http://www.miras.cz/seminarky/mikroekon ... novaha.php a zde http://www.miras.cz/seminarky/mikroekon ... urence.php

Podotýkám, že dokonalá konkurence je pojem abstraktní, stejně tak jako domněnka, že musíme kupovat pouze jeden typ výrobku (v našem případě mašinu 163/363). V reálu totiž funguje "křížová konkurence" (pojem který si s dovolením vypůjčím od kolegy Georga, neboť jiný lépe výstižný výraz mne v tuto chvíli nenapadá, přece jen jsou má studijní léta už přes dvacet let fuč). V tomto kontextu tedy naše spotřebitelské chování nejen může, ale i podstatně ovlivňuje chování výrobce - své finanční prostředky alokujeme tam, kde to je pro nás výhodné nebo nezbytné. Nicméně jakákoliv konkurence (tedy neexistence monopolu) ovlivnuje velmi významně cenotvorbu na straně nabídky /tedy straně výrobců/, o tom žádná...

Ale asi bude lepší moje mikroekonomické rozbory ukončit vzhledem k tomu, jak dlouhé tohle téma o MTB mašině už je. Přál bych si aby MTB konečně prozřelo, ale moc tomu nevěřím. Vše podstatné už bylo řečeno na těch desítkách předešlých stránek... Kdo chce, bude nepodařené výrobky slepě kupovat, kdo nechce podporovat šlendriánský přístup, tak si počká na lepší modely nebo si koupí něco jiného bez čeho nemůže být. Víc už do tématu přispívat nebudu, at zas nevyvolám nějaký vášně. Těm co mi napsali tu spoustu podpůrných mejlů děkuji, a těm několika nenávistným kolegům za jejich mejlíky taky 8) .
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)