Piko T455.0

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Piko T455.0

Příspěvekod Dovi » úte 07 dub, 2026 12:27 pm

Kerberos píše:Ano, přesně jak píšeš

Jestli ji Piko udělá....
Aby to nedopadlo jako s Kaluga
.
.
.
A přitom je Kaluga špičkový model...

Ano, PIKO Kaluga (pozor, mluvíme o PIKO Kaluze ve velikosti H0) je EXPERTní model za poměrně hodně dobrou cenu, detailně zpracovaný a s velmi tichou a klidnou jízdou - na dvounápravu s malým rozvorem má tento PIKO pojezd výborné jízdní vlastnosti při pohonu všech 4 kol.

A máš pravdu, že je škoda toho postupně omezeného výběru.
Jsem (i) proto rád, že mám dvě naše plus oranžovou německou a tmavě zelenou ruskou (RŽD).

Kerberos píše:Takže tady by se mohl opakovat scénář, kdy se bude khaki mizerně prodávat
Tak si "neúspěch" Piko nepřizná
A s další verzí budou velmi opatrní....

Snad k tomu nedojde.
Doufám. Věřím v to.

Abych tedy PIKO podpořil :-) , ta /zelenkavá/ verze T455.0 ČSD z padesátek je už od ledna objednána.
Jsem na ni docela zvědavý. Nyní máme po 1. kvartále a správně by již mohla či měla být na cestě.

Těším se taky na tu navazující tmavě zelenou; zahrne následné provozní období a pro většinu lidí bude možná i barevně atraktivnější.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Re: Piko T455.0

Příspěvekod Dovi » úte 21 dub, 2026 1:23 pm

Abych tedy PIKO podpořil :-) , ta /zelenkavá/ verze T455.0 ČSD z padesátek je už od ledna objednána.
Jsem na ni docela zvědavý. Nyní máme po 1. kvartále a správně by již mohla či měla být na cestě.

Včera odpoledne jsem si ji přivezl. Po zdejších diskuzích mě opanovala trocha napětí ohledně barvy... Ale už ty barevné venkovní obrázky na čelech krabičky naznačovaly (u PIKO většinou obrázky na krabici odpovídají modelu uvnitř), že to asi nebude tak moc světlounce zelená, jak bylo prezentováno na webu výrobce. A skutečně, není to ani světle zelenkavá, ani naopak lesklá sytě tmavá zelená z pozdějších let, ale spíše matná středně zelená - trochu mi připomínala khaki zelenou na armádním PIKO Čmelákovi z nedávné doby.

Dnes dopoledne jsem kvůli tomu dokonce změnil program a vrátil se z chalupy domů (omluvil jsem si to blátem a podmáčenou půdou), abych se dostal k tomu vojskovému Čmelákovi. Lokomotivy jsem postavil vedle sebe, zkoumal je na denním světle, ve stínu i při umělém osvětlení... a řekl bych, že ty zelené nátěry jsou barevně když ne identické, tak velmi podobné.

Tady je když tak odkaz na zhruba měsíc starý příspěvek ohledně dvou nových PIKO Čmeláků, jeden z nich je ten khaki zelený:

- viewtopic.php?f=43&t=12775&start=150#p354237

Jsou tam barevné fotky modelu toho vojskového "khaki" Čmeláka... - tak prakticky přesně stejnou barvu má i ten zde diskutovaný nový (česko)slovenský H0 PIKO Ganz T455.002 ČSD.

Hmotnost H0 modelu T455.002 ČSD PIKO 52384 v analogovém (DC) provedení je 250 gramů; už jen i subjektivně při potěžkání v ruce je to pocitově velmi solidní hodnota na velikost daného modelu.
(následně byl kontrolně převážen i ten srovnávací army PIKO Čmelák - jeho dnes naměřená hmotnost 326 gramů souhlasí s jeho vážením před měsícem při psaní příspěvku o dvou nových PIKO Čmelácích)

Jinak co se týče celkového provedení včera získaného modelu, nejsem si jist, jestli dokáže být zcela objektivní a udržet si náležitý odstup ausgerechnet zrovna čerstvý majitel nové mašinky, a ještě když se na ni hodně těšil :--) No, když tak do doby, než ten model budete mít sami taky v rukou, berte to pro jistotu jen jako nadšený superlativ; v tuto chvíli ale nemohu jinak, než že je to nádhera, krása a tak všelijak podobně.

Snad jen dodám, že pěkně, téměř filigránsky jsou provedena kovová zábradlí a madla na obou čelech, také madla s jejich přírubami a kliky a kování u dveří kabiny, rovněž tak třeba typicky rozměrný, z kapoty vepředu nahoře vystupující ventilátor, jeho lopatky a krycí mřížka, dále i trojrozměrně a detailně zpracované masky podvozků a mnoho dílů pod rámem lokomotivy... plus další a další detaily, doplňky a drobné příslušenství na modelu. Velmi detailně a z výroby již minimálně trojbarevně je propracován také interiér kabiny, která je už i v analogu osvětlená; zde však víceméně jen za jízdy modelu, což je z technického hlediska asi pochopitelné.

Na každém čele/konci lokomotivy jsou funkční tři poziční světla (celkem jich je tedy 6), z nichž obě spodní dvojice jsou sdružená světla - alternativně bílá nebo červená dle směru jízdy.
V analogu proto současně svítí (samozřejmě při dostatečném napětí v kolejnicích, primárně tedy spíš "jen" za jízdy) vždy celkem 5 pozičních světel, která jsou automaticky přepínána dle směru jízdy - 3 bílá vepředu a 2 červená vzadu.

Jak už je u PIKO edice EXPERT tradicí, nelze snad nic vytknout ani balení modelu v bezpečném a přitom snadno přístupném uložení.

T455.002_ČSD_Ganz_PIKO_52384.jpg
T455.002_ČSD_Ganz_PIKO_52384.jpg (23.86 KiB) Zobrazeno 460 krát

Tentokrát je model posazen navíc ještě i na kolejovém loži (využitelném třeba i při vystavení modelu ve vitríně), kde spodek lokomotivy bezpečně spočívá na 4 přepravních trnech a zároveň všechna její kola na kolejnicích. Ty trny (součást železničního svršku) jsou důmyslně rozmístěny pod středem lokomotivy tak, že při usazování modelu na přepravní kolej se lokomotivní podvozky (vybavené na vnitřních koncích nenápadnými samostředícími otvory pro trny) automaticky srovnají do podélného směru - bez zásahu člověka se během vteřiny osově vycentrují a všechna kola lokomotivy se tak sama bezpečně, nenásilně a s jistotou usadí na kolejnice.

Navíc obě strany kapotáže jsou kryty dvěma bezpečnostními přepravně-manipulačními výlisky z velmi jemné hladké pěny (značka Neškrábe!), vytvarovanými dle ochozu. Pěkně si sednou na svá místa a chrání kapotu proti poškození při event. nešetrném uchopení modelu. Tady u ČSD verze to sice moc nehrozí, ale u verze MÁV, a možná i některých dalších železničních správ, kde je zábradlí i po bocích lokomotivy, to může být větším přínosem než v našem případě.

Výrobci je ke cti, že u PIKO přemýšlí mj. i o takových zdánlivých "drobnostech", jak zpříjemnit zákazníkům život a jak zmenšit na minimum riziko při přepravě cenného modelu a při manipulaci s ním - při jeho vyjímání z obalu a usazování na kolej anebo zase pak zpět do obalu.

Dále je v příbalu i sáček napěchovaný drobnými díly pro jejich event. dodatečnou uživatelskou instalaci na model.

A nakonec, u PIKO již obvykle, zcela dole pod modelem je na dně krabičky umístěna praktická schránka (3D obálka z tuhého hlazeného papíru) uchovávající několikadílnou podrobnou dokumentaci k modelu plus barevný reklamní letáček na některé další PIKO výrobky.

Jinak ještě - ta krabička je dlouhá téměř 33 cm; je stejně velká jako na dlouhého Čmeláka.

A jízdní vlastnosti, to je zatím už i jen v analogu paráda.
Klidná tichá plynulá neucukaná jízda, motorek /a celkově pojezd modelu/ si tichounce pobrukuje, jen si tak tiše vrní, žádné pazvuky nebo zaskřípání či cokoli takového. Ani v digi provedení nepředpokládám žádné problémy, to spíš naopak ještě zdůraznění dobrých vlastností pojezdu. Taky o protiobloucích a o výhybkách (i bez napájených srdcovek) ten model vlastně ani neví, že je projíždí. Spolehlivý sběr proudu z náprav obou podvozků byl seřízen již z výroby - nebylo třeba dodatečného laborování a dolaďování.

Rovněž proudové odběry jsou tradičně poměrně nízké a bez jakýchkoliv anomálií, vše v souladu s očekáváním dle moderních standardů PIKO u pojezdů tohoto typu.

Sice ještě zatím nedošlo k plnohodnotnému záběhu (ten se mi nejeví potřebný u modelu s takto precizním pojezdem a při budoucí nenáročné zátěži modelu dané malým kolejištěm), ale již po krátkém několikaminutovém projetí při změnách směru a rychlosti jízdy byla naměřena tato příznivá proudová charakteristika:

T455.002 ČSD Ganz PIKO 52384
--------------------------------------
     3,5 V          0,05 - 0,06 A
     4,0 V          0,05 - 0,07 A
     5,0 V          0,06 - 0,08 A
     6,0 V          0,07 - 0,09 A
     7,0 V          0,09 - 0,10 A
     8,0 V          0,09 - 0,10 A
     9,0 V          0,10 - 0,11 A
   10,0 V          0,10 - 0,11 A
   11,0 V          0,10 - 0,12 A
   12,0 V          0,11 - 0,12 A
--------------------------------------

Opět důvod ke spokojenosti a pochvale výrobce. Jako zatím u všech získaných PIKO modelů z posledních let se jeví všechno OK, bez jakýchkoli náznaků potenciálních problémů.

Poznámka:
Uvedený stejný rozsah odebíraného proudu při napětích 7,0 a 8,0 Voltu není překlep. Podobně ani v případě napájecích napětí 9,0 a 10,0 Voltu. Takto to vyšlo a takto to bylo změřeno, respektive ampérmetrem regulovaného stabilizovaného zdroje upraveno-zaokrouhleno pro zobrazení na panelu měřidla.

__

Vyfotil jsem ještě oba "khaki" PIKO modely se snahou o co největší barevnou věrnost. Celé pozadí fotografované scény i její podklad jsem improvizovaně vystlal bílými kancelářskými čtvrtkami pro získání co nejpřesnějšího vyvážení bílé; buďto přímo fotoaparátem nebo následně alespoň v grafickém editoru.

Jak se ukázalo, dodatečných úprav nebylo zapotřebí:
(nebylo nutno ex post v editoru vyvažovat bílou)

2xPIKO_Čmelák_770-601-3_exT669.0518_a_Ganz_T455.002_ČSD.jpg
2xPIKO_Čmelák_770-601-3_exT669.0518_a_Ganz_T455.002_ČSD.jpg (31.73 KiB) Zobrazeno 460 krát

Kontrolně jsem na pořízené fotografii odebíral vzorky z více míst bílé výstelky - nahoře za modely vygeneroval foťák mobilu prakticky dokonale bílé pozadí (OK, vlivem správného nepřeexponování je na snímku to svislé pozadí jen lehounce našedlé, ne přepálené maximálně bílé), a dole pod modely, vlivem menšího množství téměř vodorovně dopadajícího světla, vznikl z vodorovného bílého podkladu podklad téměř dokonale světle šedý (venkovní světlo přicházelo do místnosti okny jen lehce šikmo, skoro vodorovně, čili téměř kolmo ke svislému pozadí za fotografovanými modely).

A tady jsou hodnoty jasu v RGB kanálech (dekadicky v pořadí červená, zelená a modrá), jak jsem namátkou nabíral jednotlivá místa - jedná se o původní hodnoty získané ze snímku v plném rozlišení, ještě před ořezem a downresamplem.

Svislé bílé pozadí (po nasvícení stále bílé):
238, 238, 240
241, 241, 243
243, 243, 245
242, 240, 241
238, 238, 238
246, 244, 245
242, 240, 244

Vodorovný bílý podklad dole (po plošně přirozeně redukovaném nasvícení šedý):
152, 150, 151
159, 158, 156
148, 147, 145
176, 176, 176
187, 185, 186
210, 210, 212
215, 217, 216

Vypadá to slibně, skoro jak ta cimrmanovská okluzní fronta, teplota, tlak a rosný bod.
Lepší počasí jsme si nemohli přát :-)

Ale vážně, je to až nečekaně dobrý výsledek přímo z fotoaparátu běžného levnějšího mobilu (celkem tuctový a dnes už obstarožní smártufoun). Takže jsem se získanou fotografií nedělal nic jiného, než že jsem pouze ořízl nezajímavé, bílými kancelářskými čtvrtkami vystlané okolí fotografované scény, a výsledný ořez jsem už pak jen zresamploval na plošně menší snímek. Žádné jiné úpravy, žádné změny v barevném podání, žádné změny jasu, kontrastu anebo gammy, nic takového.

Poslední dojmy:

Ta dvojice PIKO "khaki" modelů na snímku, když se na ně dívám na svém obyčejném nekalibrovaném monitoru, jeví se na displeji světlejší než ty fotografované modely ve skutečnosti jsou. U někoho jiného by to ale mohlo být tmavší, u dalšího zase třeba světlejší nebo i barevně posunuté - záleží, jak má kdo nastaveno barevné podání svého zobrazovače a jeho jas, gamma křivku atd. atd.

Skutečnosti by se (na mém monitoru) blížilo nejspíš asi něco mezi tímto snímkem dvou PIKO khaki modelů a tou čtvercovou tmavší fotkou vybaleného modelu ČSD Ganze položeného v jeho plastovém obalu na krabičce (viz první obrázek v tomto příspěvku). Případně i v kombinaci se dvěma snímky PIKO "khaki" Čmeláka ze zhruba měsíc starého příspěvku dle toho odkazu výše.

Ale jak říkám, barevné podání a zvláště pak aktuálně nastavený jas kteréhokoliv nekalibrovaného "nějak zobrazujícího" monitoru, to je asi skoro to poslední, čím bychom se měli řídit.

__

Závěrem se některým z vás omlouvám za tyto podrobné technikálie. Každý na delší čtení opravdu nemá čas anebo chuť, ale jiný si v tom pro sebe najde něco užitečného. No, v každém případě, uvolnilo se mi pár hodin času a už jsem to spáchal; na chalupu se vracím až zítra, kdy už to bláto a rozmáčená tráva oschne.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)