od stiro » stř 15 dub, 2026 11:07 am
look23: No schválne, aký bol plat? Kam sa naša diskusia zasa uberá? Hm?
Nezastávam sa žiadneho -izmu, ani -cie... ale niečo napísať musím. Tak si to poďme rozpísať... plus mínus... Pokiaľ viem, tak v čase mého mládí, čo mám priamo od zdroja (rodičia), sme na tom boli platovo nasledovne. Otec platovo cez cca 3200 Kčs. mama platovo 1800 Kčs. Ceny ako teda čo, porovnateľné s dneškom... Kto neverí, tak môže aj googlovať (pred rokom 1989 bola priemerná mzda v ČSSR zhruba 3 142 Kčs). Takže suma sumárum, keby ja mám dnes plat jak môj otec... to znamená 3200 euro mesačne, tak nefrflem, že mašinka stojí 300 - 400 euro. Je nutné podotknúť, že gorila od PIKO vtedy stála 150 Kčs, túto cenu som mal na škatuľke.
Ale dobre, nebavme sa na túto tému, lebo, čo človek, to názor.
rchlumecky: doba to byla zvrácená - zvláště pro tvůrčí lidi jako jsou modeláři ! túto vetu myslíte akože vážne? Áno, možno toho na trhu nebolo toľko, ako teraz, ale podpora krúžkov a tvorivej činnosti mládeže bola ďaleko lepšia. A ako to viem? Jednoducho, pretože dedo viedol žel. modelárov, pod svazarmom, za spolupráce železničného vojska. Bez problémov si postavili dve koľajiská, a čo nemali, si vyrobili. Deti mali krúžok zadarmo, a materiál zabezpečovali organizácie.
Dnes, tak ako napísal "sidlo" je situácia vážna... sám vediem modelársky krúžok, robím to zadarmo, poplatky zhltne réžia za prenájom priestorov, a materiál s kolegom dotujeme častokrát z vlastného. Koľajisko si dovoliť nemôžeme, lebo ho nemáme kam dať. Nehovoriac o tom, že keby poplatok zvýšime, tak už nám tam nikto chodiť nebude. Takže áno, vymierame...