PIKO E669.x ....

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: PIKO E669.x ....

Příspěvekod Aleson » stř 07 led, 2026 9:22 am

To kpt.Budha : No zkus mrknout na můj popis ( včetně obrázků ) digitalizace analogové verze na stránce č.3 tohoto vlákna hned nahoře. O žádné funkce nepřijdeš, je možné buď volit cestu, kterou navrhl kolega ( objednat originál reproduktor PIKO jako náhradní díl), nebo trochu zaimprovizovat a použít jiný reproduktor. Rozhodnutí, jestli chceš platit za nevyužitelný dekodér PIKO a jen ho vyměnit prakticky bez práce za jiný dekodér nebo ušetřit a ozvučení si dodělat svépomocí - to je jen na tobě....
Aleson

Příspěvekod kpt.Budha » stř 07 led, 2026 12:51 pm

Moc díky. Já jsem se trochu obával, zda je na analogu i všechno osvětlení a tak. Přijde mi, že třeba u 810 byl mezi analogem a digitálem velký rozdíl, který už nešel moc dohnat. Předpokládám, že eventuálně vyjmutý Piko dekodér je na nic, že ho nikdo na nic nekoupí. Nebo by se případně dal použít třeba do jiné nezvukové lokomotivy...
kpt.Budha

Příspěvekod M&T » stř 07 led, 2026 1:07 pm

kpt.Budha píše:Moc díky. Já jsem se trochu obával, zda je na analogu i všechno osvětlení a tak. Přijde mi, že třeba u 810 byl mezi analogem a digitálem velký rozdíl, který už nešel moc dohnat. Předpokládám, že eventuálně vyjmutý Piko dekodér je na nic, že ho nikdo na nic nekoupí. Nebo by se případně dal použít třeba do jiné nezvukové lokomotivy...

V prvom rade si treba vypočuť originál zvuk. Určite sa Jacek s tým zvukom viac pohrá a ponúka rôzne verzie, ale pre značnú časť užívateľov môže postačovať aj originál PIKO zvuk, ak samozrejme zodpovedá realite. Možno tam nebudú všetky finesy, ale ak kontrolér, trúba, ventilátory, ... sú OK, tak prečo nie. Preto uvažovať hneď o vyhodení dekodéru asi nebude na mieste.
Pri originál máte výhodu, že je to lacnejšie ako si to ozvučiť doma, a samozrejme pohodlnejšie. Len postavíte na koľaje a jazdíte.
Ja som ozvučoval zvukmi JACEK. Samotný dekodér si fakt človek osadí za pár minút (aj s ohľadom na výborné balenie modelu a uchytenie skrutkami je rozobratie absolútne ľahké a bezproblémové).
Jedinou tragédiou bolo osadenie kruhového repráka. Tam som musel mašinu rozobrať prakticky na súčiastky aby som sa ako tak dostal k tomu osadeniu. Tu by som fakt radšej model o 10 € drahší s osadeným reprákom z výroby ako toto absolvovať znovu.
M&T

Příspěvekod kpt.Budha » stř 07 led, 2026 1:12 pm

Já jsem se koukal na video od pana Balíčka a ten reproduktory osadil jinam než na původní místo a vypadalo to výrazně jednodušeji.
Když víte jak to je, já jsem někde viděl, jak pan Jacek umí přecházet mezi stanovišti při změně směru a to je pro děti taková super blbina :D
kpt.Budha

Příspěvekod M&T » stř 07 led, 2026 2:02 pm

kpt.Budha píše:Já jsem se koukal na video od pana Balíčka a ten reproduktory osadil jinam než na původní místo a vypadalo to výrazně jednodušeji.
Když víte jak to je, já jsem někde viděl, jak pan Jacek umí přecházet mezi stanovišti při změně směru a to je pro děti taková super blbina :D

Ako som písal - závisí od toho, čo od zvuku očakávate. Tie finesy, s ktorými sa Jacek vyhrá v továrenskom zvuku určite nenájdete. Ale nie každý to využije. Ja som si tiež nahrával hlásenia do lokomotív, reku deti na jazdení budú mať z toho radosť. A realita - vôbec ich to nezaujíma. Zaujme ich leda tak trúba ale hlavne to, že to jazdí a svieti ... Aj väčšina tých svetelných efektov je pre moje potešenie ako pre zábavu detí ....
Čo sa týka repro, tak samozrejme si môžem nakresliť a vytlačiť ozvučnicu na kocky. Ale mal som už doma kúpený reprák PIKO a ani vo sne by ma nenapadlo, že to PIKO vymyslí takto krkolomne (poťažmo keď je človek u nich akosi už zvyknutý na precízne prevedenie a všade konektory, ....
M&T

Příspěvekod Dovi » stř 07 led, 2026 2:13 pm

Pane kapitáne,
kapitán v záloze :-) Dovi, dovolte mi s Vámi promluvit.

Jestli je potřeba hlavně sjednotit ovládání (zvukové a světelné funkce navěšené na různá funkční tlačítka), lze to samozřejmě nacvakat-přemapovat i u PIKO modelů. A není k tomu zapotřebí nějaký HW programátor - v podstatě stačí změnit příslušné CV (konfigurační proměnné dekodéru), mj. jejich rozpis PIKO přikládá k modelům.

Pokud je ale požadavkem (ať objektivním nebo i subjektivním, přes který z jakéhokoliv důvodu nejede vlak) mít v lokomotivě Jackův zvukový projekt, potom je optimální koupit analogovou verzi PIKO modelu (+ dekodér ZIMO a spol.).

__

Před základním rozhodnutím, co pořídit (jakou verzi PIKO modelu), bych si ale nejprve položil následujících pár otázek a ve vlastním zájmu bych se na ně pokusil po pravdě odpovědět:

Jak moc dobře znám dodávaný firemní zvukový projekt?
Je fakt pravda (jsem o tom skálopevně přesvědčen), že mi zásadně nebude vyhovovat?
Vím s jistotou, že je špatný, nekvalitní?

A jak dlouho, kolik desítek minut či hodin to mám naposloucháno - originální předlohu i model?
Odpovídá ten zvuk realitě na 98 procent nebo "jenom na 95"?
A poznám to vůbec?
A jestli to poznám, anebo si jenom myslím, že to poznám, stojí mi to za ty peníze a práci navíc?
No a ještě taky, a to hlavně - budu už pak mít klid?

Ono to chce projet si důkladně ten model v různých režimech (třeba u kamaráda, a déle než jednu dvě minuty na zkušebním okruhu) a pořádně se zamyslet.

Možná nakonec zjistíš, že...
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Marcel Doliňák » stř 07 led, 2026 3:26 pm

A sme zase pri mojej predchádzajúcej otázke: Ako hodnotíte zvuk od výrobcu? Na túto otázku mi zatiaľ nikto na tomto fóre neodpovedal. Ak kúpim zvukovú verziu, asi neinvestujem do ďalšieho dekodéra + nahrávka. Podľa videí na Youtube je ťažké posúdiť ako sa výrobca popasoval so zvukom. (napr.350 od ACME je zvukovo niečo medzi vysávačom a mixérom - a to sa nepovažujem za odborníka, skôr hodnotím pocitovo). Je tu teda niekto, kto sa mal možnosť s modelom pohrať dlhšie a prípadne zhodnotiť zvuky výrobcu a iného "dodávateľa"?
Marcel Doliňák

Příspěvekod Jacek » stř 07 led, 2026 4:21 pm

Marcel Doliňák píše:A sme zase pri mojej predchádzajúcej otázke: Ako hodnotíte zvuk od výrobcu? Na túto otázku mi zatiaľ nikto na tomto fóre neodpovedal...

To jsme zase u mé odpovědi jinému o pár stran dříve a nejen v tomto vláknu
Pokud se z nějakého důvodu rozmýšlíte jaký zvuk, tovární je třeba brát jako standard bez nějakého zvláštního ladění nebo vůbec základních technických specifik, můj projekt je nadstavba

laik asi těžko popíše rozdíly v technickém provedení zvuků

originál třeba zde
https://www.youtube.com/watch?v=dC4u2xuWJdE
Hlavní zvuky byly údajně nahrány na 182.168, dle mě to zní jako ze strojovny, nereálně. Co je tam jak pěst na oko (ucho) je kromě toho hlášení "hele koukej" střílení odboček při rozjezdu s kadencí samopalu. To by tu mašinu shodila nadproudová ochrana.

můj zde
https://www.youtube.com/watch?v=ZqdNwG7tD6w
moje projekty jsou ve třech verzích od jednoduchého po profi provedení.

videí s továrním zvukem je více, co je pro Vás lepší si musíte odpovědět sám.

Ozvučení analogové verze dekodérem Zimo se dá objednat přímo u prodejců, nic složitého.
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod kpt.Budha » stř 07 led, 2026 4:35 pm

Díky všem. Samozřejmě neberu to jako rozhodování, zda tovární zvuk či od pana Jacka. Spíš jsem tu otázku mířil opravdu tím směrem, zda když budu mít analog a budu ho ozvučovat, zda se dostanu na stejný počet světelných funkcí. Ano, je to třeba pro někoho trochu hloupé rozhodování, ale jsem znovu začínající začátečník...a tak si nedovedu představit, že má analog třeba osvícení podvozku, ačkoli tedy píší, že ano.
Nicméně třeba se situace do konce roku změní a Piko uvolní možnosti přehrávání jejich dekodérů :D
kpt.Budha

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 07 led, 2026 10:05 pm

Dovi píše:......
Jestli je potřeba hlavně sjednotit ovládání (zvukové a světelné funkce navěšené na různá funkční tlačítka), lze to samozřejmě nacvakat-přemapovat i u PIKO modelů. A není k tomu zapotřebí nějaký HW programátor - v podstatě stačí změnit příslušné CV (konfigurační proměnné dekodéru), mj. jejich rozpis PIKO .......

Tys to dělal?
Zdenek Valter

Příspěvekod jipol57 » stř 07 led, 2026 11:01 pm

kpt.Budha píše:... Spíš jsem tu otázku mířil opravdu tím směrem, zda když budu mít analog a budu ho ozvučovat, zda se dostanu na stejný počet světelných funkcí...

Já jsem kupoval analog, a můžu potvrdit, že po dosazení dekodéru Zimo, všechno svítí jak má. Strojovna, obě stanoviště i podvozky. Samozřejmě pozičky. Odstranil jsem odpor, jak už bylo zmiňované dříve v tomto vlákně, aby reflektor nesvítil pořád. A taky mám posun podle IV. epochy.
Jak to svítilo na DC nevím, hned jsem osadil dekodér. Ale nezvukový. Nemusím mít všechno ozvučené.
jipol57

Příspěvekod M&T » čtv 08 led, 2026 7:02 am

K tým svetlám by som doplnil - Jacek dodáva projekty nielen so spracovaným zvukom, ale modely má reálne v ruke a tak sa "pohrá" aj s nastavením svetiel. To znamená, že všetko funguje ako má - všetky svetlá sú na funkcie, osobitné spínanie zadných pozičiek, reflektoru, kabína, podvozky, strojovňa, nastavené zhasínanie kabíny pri rozbehu, dimmable prepínaie smeru, .... Takže v tomto smere je to tiež super spracované. Ja jediné čo robím s takto nahraným dekodérom je zmena mapovania funkcií podľa mojich zvyklostí.
Navyše, na stránke každého projektu je k tomu dokumentácia nastavení, takže prípadné zmeny je možné veľmi ľahko realizovať ...
M&T

Příspěvekod RadekTandler » čtv 08 led, 2026 7:53 am

Dovi píše:Jestli je potřeba hlavně sjednotit ovládání (zvukové a světelné funkce navěšené na různá funkční tlačítka), lze to samozřejmě nacvakat-přemapovat i u PIKO modelů. A není k tomu zapotřebí nějaký HW programátor - v podstatě stačí změnit příslušné CV (konfigurační proměnné dekodéru), mj. jejich rozpis PIKO přikládá k modelům.

Rozpis CV k přemapování zvuků Piko k modelům přikládá v této podobě:

Function Mapping Sound
Die Funktionstastenzuordnung der einzelnen Sounds ist ausschließlich über das erweiterte Function Mapping möglich und kann nicht per Einzel-CVs eingestellt werden (siehe Hinweis
zum erweiterten Function Mapping).
HINWEIS: Aufgrund der enormen Komplexität und des dynamischen Aufbaus der CV-Programmierung zum erweiterten Function Mapping kann dieses
nicht mehr sinnvoll über eine händische CV-Programmierung eingestellt werden. Um Veränderungen im erweiterten Function Mapping vornehmen zu
können, empfehlen wir Ihnen das Test- und Programmiergerät PIKO SmartProgrammer (#56415) und den PIKO SmartTester (#56416) einzusetzen

Podle toho něco "nacvakat" je čistá radost. Tak hodně štěstí e s tym Smart pertinaxem !
RadekTandler

Příspěvekod Dovi » čtv 08 led, 2026 7:58 am

Zdenek Valter píše:
Dovi píše:......
Jestli je potřeba hlavně sjednotit ovládání (zvukové a světelné funkce navěšené na různá funkční tlačítka), lze to samozřejmě nacvakat-přemapovat i u PIKO modelů. A není k tomu zapotřebí nějaký HW programátor - v podstatě stačí změnit příslušné CV (konfigurační proměnné dekodéru), mj. jejich rozpis PIKO .......

Tys to dělal?

Ahoj, zatím nebylo potřeba, a nejspíš nebude ani v budoucnu (nemám to v plánu).
Jsem jen skromný člověk, prostý plájbój, domácí amatér a nemodulář.
Nenašel jsem ještě (sám pro sebe a za sebe) žádný zásadní důvod nevyužívat defaultní namapování od výrobce.

Naopak kolega hračička se v digi modelech s oblibou rýpe a občas mi povídá i cosi o nějaké Zuzance. Že prý když se ví, na co má SUSI sáhnout a čeho a jak se dotknout, tak že mu pak poskytuje mnohou rozkoš :-)

__

Jinak já sám mám Šestikoláka pouze 2 týdny (od Štědrého večera). Od té doby probíhá radost a spokojenost jak s precizním provedením (řekl bych, že u tohoto modelu je laťka fakt hodně vysoko) a s výbornými jízdními vlastnostmi, tak i s 'přiloženým zvukově-světelným' projektem.

Za tu nečekaně příznivou cenu je to hodně dobrý poměr "cena/výkon".
Teda, je to jen subjektivní hodnocení, ale jsem o tom přesvědčen.

Fotky jsem nedělal - je jich už spousta všeobecně dostupných.
Tak jen pár zresamplovaných výřezů z vánočního testovacího videa:

(pro zobrazení celého obrázku na něj kliknout)
H0_DCCs_Šestikolák_E669.112_ČSD_PIKO_21022.jpg
H0_DCCs_Šestikolák_E669.112_ČSD_PIKO_21022.jpg (31.73 KiB) Zobrazeno 220 krát
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Rudolf » čtv 08 led, 2026 9:33 am

Dovi píše:Nenašel jsem ještě (sám pro sebe a za sebe) žádný zásadní důvod nevyužívat defaultní namapování od výrobce.

"Zásadní důvod" je jednoduchý - mám větší množství vozidel a nechci si pamatovat, že to má každé jinak. Chci to mít u všech stejně (alespoň hlavní často používané funkce).

Ruda
Rudolf

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)