Zlámalík píše:Díky za info a doplnění.
Rádo se stalo.
Je to jenom částečná splátka dluhu, když tady čerpám informace zase od druhých lidí (i od Tebe) - lidí taky ochotných ostatním pomoci.
Zlámalík píše:Markusovi to pošleš, aby to dal do databáze?
Máme (měli jsme) stejnou myšlenku.
Krátce jsem ji při psaní příspěvku zvažoval, jenže já jsem člověk spíš nesmělý až stydlivý.
Něco jako Pierre Richard v jeho autorském filmu "Jsem nesmělý, ale léčím se"

Proto kdybys chtěl ty sám Markusovi o té páto-epochové ČSD-ČD anomálii napsat, vůbec bych se nezlobil.
Naopak bych to přivítal.
A pokud bys mu poskytl i odkaz na to naše zdejší povídání
(jistě by neměl problém prohnat to překladačem a překlopit si to do němčiny), prosím Tě, zda bys ho mohl ode mne pozdravovat a poděkovat za jeho dlouholetou záslužnou práci.
Že k němu čas od času nakouknu, co je u něj nového a tak. A když si potřebuji ověřit nějaký detail (nejčastěji vizuální) u některého svého modelu, tak je pro mne obvykle rychlejší a snazší to najít u něj na jeho serveru než u sebe hledat po všech skříních příslušnou krabičku s daným modelem.. Nehledě na situace, kdy je člověk zrovna mimo domov.
Michal Šuhajda píše:Jen na doplnění, Plecháč 242 253-3 dostal lak s "čárou ponoru" až na začátku 90. let. Na zmíněném serveru Plzeňští strojvůdci je fotka z července 1990, kde je plecháč v Mariánkách ještě červenokrémový s úzkým žlutým pruhem (a taky s původními tabulkami, nové číslo je pouze na dveřích kabiny). Bohužel fotky mezi 7/90 2/93 jsem nevypátral, takže přesnější datum neurčím.
Je to tak, díky.
Ještě jsem u Plzeňských strojvedoucích prošel všech těch jejich 95 loko řady 242 (ex. S499.02).
Celkově několik stovek dokumentárních fotografií, a hledal jsem "ty naše" červenožluté unifikované nátěry.
Našel jsem v tomto barevném provedení slušný počet různě dislokovaných Plecháčů, což by mohlo být motivující pro modeláře, kteří uvažují o event. přeznačení existujícího PIKO modelu. Buďto např. pro tandem (přípřež) dvou těchto lokomotiv, anebo hlavně kdyby někdo preferoval stroj či stroje ze svého okolí, ze "svého" depa apod.
Z toho prozkoumaného množství a z jeho nejužšího výběru sem vkládám trojobrázek, kde horní a dolní třetina představuje dosud nalezené hraniční výskyty, kterými jsou
červenec 1989 a červenec 2008. Čili během tohoto minimálně 19letého období jsme se mohli setkávat s daným barevným řešením přímo v provozu, na trati. Prostřední obrázek je pro doplnění černobílá fotografie 'unifikovaného' Plecháče z dubna 1990.
Popis trojobrázku - odshora dolů: 1)
Autor Jan Novotný,
červenec 1989, Cheb:
"V Chebu zapózoval elegantní stroj 242.266-5, který za sebou měl řazen tehdy ještě zcela běžný poštovní vůz"-
https://www.strojvedouciplzen.cz/index. ... e&id=214942)
Autor David Prause,
duben 1990, Mariánské Lázně:
"V roce 1990 nebyl na lokomotivách řady 242 unifikovaný nátěr ještě příliš rozšířený. Jedním z mála takto nalakovaných strojů byl plzeňský plecháč 242.231-9. Na snímku autora čeká ve stanici Mariánské Lázně na vykřižování s protijedoucím vlakem." -
https://www.strojvedouciplzen.cz/index. ... e&id=11827 3)
Autor Jiří Škalda,
26.7.2008, Nepomuk:
"Nátěrově unifikovaná lokomotiva 242.240-0 s vlakem R 665 "Jakub Krčín" v úseku Nepomuk - Mileč" -
https://www.strojvedouciplzen.cz/index. ... ie&id=2182