Dve krásne fotky stroja 354.147 som našiel v knihách Železnice objektívom A. Lufta a A. H. Navého a Jiřího Kulhánka. Základom môjho modelu je mašinka 77.23 od Roca a konverzná sada pre 354.1 pána Murasa. Na búdke som upravil tvar okien, doplnil vetrolami, striešky, rýny s odtokovými rúrkami, strešné háčiky, kľučky dverí, madielka a stupienky. Na čele pribudla píšťala. Búdka zakrýva armatúrovú hlavu s kolieskami ventilov, brzdiče, vodoznaky, rýchlomer, manometre, držiak cestovného poriadku, rukoväť otvárania pecných dvierok, či poličku na olejničky. Kotol som oholil aj o pôvodný parný dóm, pod ktorým sa nachádzala skrutka, spájajúca vrch modelu s pojazdom. Po novom je táto schovaná pod krytom piesočníka (dekel s madielkom a pántom s obrúseným nitovaním je z 431.0 Roco). Odliatok parného dómu je tiež doplnený o madielko. Medzi komínom a parným dómom pribudla odlahčovacia záklopka, nahradil a doplnil som výmyvky, piesočník dostal nové tyčovie, vyrobil som nový regulátor s odkvapnicou a tiahlom, osadil som napájacie hlavy a vymenil madlá s držiakmi. Ľavú stranu som doplnil o kompresor a dynamo na patričných konzolách. Dymnicu zdobia nové otváratelné dymničné dvere. Dvere schovávajú sitá. Vane dostali zdvíhacie háčiky, nové madlá v držiakoch, tiahlo k odvodňovákom, tyčovie k plniacim otvorom vody. Z spodnej strany sú povešané elektrorozvody k osvetleniu pojazdu. Možno by šlo popremiestňovať továrenské osvetlenie, ale týmto sa už nejdem trápiť. Na pôvodných dieloch s napájačmi model zdobia mosadzné napájače, ľavý s odolejovačom. Vpravo je vymenená aj konzola náhonu rýchlomera. Zadné lampy nahradili nové konzoly, vpredu je aktuálne vymenená len jedna, druhá je rovnaký typ, ako mali 476.0, musím doobjednať.. medzi lampy som vyrobil nový stupienok pre čistenie dymnice, na pravú stranu položil mazací lis. Tu so sebou ešte bojujem, či dorobím aj jeho náhon... uvidíme. Na čelníkoch som fotkám odpovedajúco vymenil po jednom nárazníku, doplnil madielka pod nárazníky, na predný vykurovaciu spojku, skrutkovku, druhú sadu stupačiek. Pôvodným madlám čelníka chýbal úchyt, žiaľ došli aj mne, takže zatiaľ je nové len na pravej strane. V najbližších dňoch sa pustím do stavby dreveného uhliaka. K spokojnosti ešte chýbajú stupienky na vaniach, úprava predných vík valcov, či ručná brzda v kuchyn. Upustil som od imitácie tiahla k ručnej brzde a výstuh schodíkov do búdky.
Pár fotiek tu:
https://photos.app.goo.gl/vsv2vo67BfxLcgGR7Vaše postrehy, kritika, nápady sú tradičné prudko vítané.