Tak setkání je úspěšně za námi. Reportáž uveřejníme co nejdříve na
http://www.1ku160.cz. Co mne na setkání nejvíce zaujalo? Bylo to první velké modulářské setkání, na němž jsem měl možnost si prakticky vyzkoušet ovládání vlaků wiFREDy - celkem jich bylo v trvalém provozu po dobu setkání osm. Byly u strojvedoucích oblíbené, ergonomie jejich ovládání i rozměry se totiž prakticky neliší od standartních FREDi a je prima nemuset se stále při jízdě s vlakem shánět po dalším LN boxu. Viz obrázek různých verzí dosud použvaných FREDů:
Bez zajímavosti není ani cena wiFREDu, která je jen o málo vyšší než u současného FREDi.
Dalším poznatkem ze setkání je rostoucí počet stanic s elektronickým ovládáním a s aktivním používáním návěstidel k řízení provozu. Pro některé zahraniční účastníky bylo zklamáním, že se setkání neuskutečnilo v Praze, jak bylo v kalendáŕi FREMO původně proponováno. Také rozdělení do dvou místností spojených poměrně dlouhou chodbou a s českou částí takto výrazně oddělenou mi nepřipadalo šťastné. Je to ale můj osobní názor, ktery nikomu nevnucuji.