DKV = Železniční vlečky

Skutečná železnice, odkazy na fotografie, zajimavá místa, setkání apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

DKV = Železniční vlečky

Příspěvekod milan ferdián » pon 29 pro, 2025 5:20 am

Když mě kolega prcek upozornil na odkaz https://www.ceskedrahy.cz/provozni-rady-vlecek-cd , tak jsem se domníval, že jde o klasické železniční vlečky, jak je známe. Omyl :!: Po prohlédnutí odkazu se jedná o DKV=Depa kolejových vozidel. Proč byly přejmenovány na "Železniční vlečky", to nevím, ale kladu si otázku, proč zdejší znalci nás nějak, tak pozapoměli informovat o této novotě :D :D :wink: .
-m-
milan ferdián

Re: DKV = Železniční vlečky

Příspěvekod TTmili » pon 29 pro, 2025 5:42 am

Neřekl bych Milane, že je to úplně novota, pohled na depa jakožto na vlečky se změnil někdy v 90tých letech, kdy se začlo operovat i s termíny dráha celostátní a tegionální. A depa nebylo úplně kam uklidit, proto se zařadily pod vlečky. Ono to dává asi i největší smysl, jde většinou o "veřejně" nepřístupnou dráhu s vlastními specifickými potřebami vrámci provozu.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod hank » pon 29 pro, 2025 6:12 am

To má přece logiku. ČD a.s. i ČD Cargo jsou jiné firmy než státní organizace SŽ(DC) a obvody DKV/PJ/PP (nebo jak se tenkrát služebny lokomotivního a vozového hospodářství ČD jmenovaly) s kolejemi, pozemními stavbami a dalšími nemovitými objekty se staly vlečkami se všemi náležitostmi (PPŘ atd.) nejpozději po rozdělení unitární dráhy, tj. někdy mezi 1. 1. 2003 (= datum platnosti zákona o SŽDC) a 1. 7. 2008 (= datum, od kterého je SŽ(DC) provozovatelem celostátní železniční dráhy a regionálních drah vlastněných státem). Mám tady situační kolejové plánky některých z těchto služeben, už si nepamatuju odkud a přesně nevím, kdy vznikly, ale všechny soubory jsou datované 19. 6. 2008, takže bych čekal, že ke vzniku těchto vleček došlo k datu 1. 7. 2008 nebo těsně před ním. (Jestli se mýlím, prosím opravte mě.)
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod JiriKTT » pon 29 pro, 2025 8:53 pm

Já jsem slyšel, opakuji: slyšel, že důvodem k převodu dep na vlečky je fakt, že u celostátní nebo regionální dráhy musí její provozovatel umožnit rovný přístup dopravců k infrastruktuře. Představa, že by ČD musely umožnit použití Odstavného nádraží jih třeba žlutému byly údajně podstatným důvodem k převodu obvodů DKV na vlečky. Ty může majitel prohlásit za neveřejné a tak legálně zabránit jejich použití konkurencí. Jinak to zmiňované ONJ bylo snad na vlečku převedeno až letos.
TT, DR5000
JiriKTT

Příspěvekod hank » úte 30 pro, 2025 9:57 am

JiriKTT píše:Já jsem slyšel, opakuji: slyšel, že důvodem k převodu dep na vlečky je fakt, že u celostátní nebo regionální dráhy musí její provozovatel umožnit rovný přístup dopravců k infrastruktuře. Představa, že by ČD musely umožnit použití Odstavného nádraží jih třeba žlutému byly údajně podstatným důvodem k převodu obvodů DKV na vlečky. Ty může majitel prohlásit za neveřejné a tak legálně zabránit jejich použití konkurencí. Jinak to zmiňované ONJ bylo snad na vlečku převedeno až letos.

Děkuji.

Ano, podle prohlášení o dráze byla cca kilometrová spojka ONJ - Vršovice ještě v r. 2024 sice celostátní dráhou, ale provozovaly ji ČD. Letos už je v seznamu vleček.
hank

Příspěvekod hank » úte 30 pro, 2025 10:10 am

Podle sdělení jednoho insidera lze dovodit, že skutečně datem ustanovení kolejišť DKV ČD jako vleček bylo 1. 7. 2008. U ČD Cargo to asi proběhlo s jistým zpožděním.
hank

Zpět na Podklady ke stavbě