Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka
Michal Šuhajda píše:Ahoj, stavím točnu od základu. Aktuálně jsem ve stavu provozních zkoušek napájení. Vzhledem k uspořádání kolejí v depu jsem mohl použít velmi jednoduchý systém napájení kolejí na mostu točny. Přikládám schéma.
S krátkým výpadkem napájení při otáčení (na izolovaném úseku) jsem smířený. Sice přemýšlím a o doplnění nějakého zásobníku energie, který by výpadek pokryl, ale obávám se, že se svými elektro znalostmi nic nevydumám. Samozřejmě u lokomotiv s vlastním zásobníkem to potřeba nebude, ale nemám ho všude.
Předpokládám, že běžný kondenzátor rozhodí DCC signál a do žádných větších složitostí se pouštět nebudu. Ale pokud byste někdo věděl o vhodném řešení, rád si nechám poradit.
BohousP píše:Na AliExpressu jsou v akci kluzné kontakty vhodné pro točny. Dva až 18 kontaktů (např. pro osvětlení, návěstidla a pod.)
https://a.aliexpress.com/_EyEsnCW
rchlumecky píše:BohousP píše:Na AliExpressu jsou v akci kluzné kontakty vhodné pro točny. Dva až 18 kontaktů (např. pro osvětlení, návěstidla a pod.)
https://a.aliexpress.com/_EyEsnCW
ano - také jsem zakoupil pro točnu - vypadá to použitelně i místo klasického ložiska
chci mít pohon pomocí krokového motoru v mostovce, tak potředuju DCC, Loconet a 12V do mostovky k dekodéru.
Zdenek Valter píše:Michal Šuhajda píše:Ahoj, stavím točnu od základu. Aktuálně jsem ve stavu provozních zkoušek napájení. Vzhledem k uspořádání kolejí v depu jsem mohl použít velmi jednoduchý systém napájení kolejí na mostu točny. Přikládám schéma.
S krátkým výpadkem napájení při otáčení (na izolovaném úseku) jsem smířený. Sice přemýšlím a o doplnění nějakého zásobníku energie, který by výpadek pokryl, ale obávám se, že se svými elektro znalostmi nic nevydumám. Samozřejmě u lokomotiv s vlastním zásobníkem to potřeba nebude, ale nemám ho všude.
Předpokládám, že běžný kondenzátor rozhodí DCC signál a do žádných větších složitostí se pouštět nebudu. Ale pokud byste někdo věděl o vhodném řešení, rád si nechám poradit.
Při takovémto napájení mostu - přepokládám z jedné kolejnice dělěné podle úseků natočení - mne napadá jedině rozdělit kolejnici na 6 úseků. Na točně mít na jedné straně třeba clonku nebo magnet a detekovat průjezd středem každého úseku přepbnot sousední na stejnou polaritu.
Clonka či magnet by detekovali i půjezd dělení kruhu aby došlo k přepolování polarity pomocí relé.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků