Točna

Skutečná železnice, odkazy na fotografie, zajimavá místa, setkání apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Točna

Příspěvekod igino » sob 18 led, 2025 7:57 am

Výroba 22 m točne v TT veľkosti samodomo.
Přílohy
Resizer_17371873892641.jpg
Resizer_17371873044341.jpg
Resizer_17371871439681.jpg
igino

Příspěvekod 752.001-8 » pon 07 dub, 2025 11:43 am

Vážení kolegové, s ohledem na dlouhodobou nedostupnost TT točny od Malé Železnice a informaci, že tento stav nadále zřejmě potrvá, řeším, zda bych vystačil s TT točnou od Roco. Potřebuji se vejít s lokomotivou 555.1 https://www.itvlaky.cz/tt-parni/04291/ Preferuji tovární výrobek.
Na jednu stranu podle délky přes nárazníky by se lokomotiva neměla vejít (191 mm lokomotiva, 183 mm most točny), ale na Youtube jsem našel několik videí, že podle všeho podobně dlouhé lokomotivy se vejdou. Bohužel nemám svůj model aktuálně k dispozici, abych si změřil vzdálenost krajních dvojkolí. Máte prosím zkušenost?
A jaká je zkušenost s točnou Roco (popř. dříve Fleischman) - zejména s novou verzi zavedenou od září 2024.
Děkuji.
752.001-8

Příspěvekod ohruska » pon 07 dub, 2025 12:55 pm

Zkusil jsem si to změřit na obrázku - 191mm přes nárazníky, 160mm na osu prvního a posledního kola.
Ota
ohruska

Příspěvekod hank » pon 07 dub, 2025 1:47 pm

Pro otočení lokomotivy stačí, když je rozvor kratší než most točny. Celkový rozvor lok. 555.1 vč. tendru 926.1 (s jinými u ČSD snad ani nejezdily) byl 18 890 mm, což v měřítku odpovídá 157,4 mm. Pokud výrobce rozměry dodržel, měla by se na most v pohodě vejít.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod 752.001-8 » pon 07 dub, 2025 2:26 pm

Pánové, velice děkuji za rychlou odpověď.
Přidá-li ještě někdo praktickou zkušenost, budu rád - i se samotnou točnou, resp. její verzí 2024 :wink:
Ale vypadá to, že točna od Roca bude pro 555.1 postačovat a budu moc tedy v duchu bonmotu kolegy Pinty, čest jeho památce, konečně být, protože ""Kdo nemá točnu, jako by ani nebyl." :)
Ať se modelaření daří!
752.001-8

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 25 dub, 2025 2:18 pm

Ahoj, stavím točnu od základu. Aktuálně jsem ve stavu provozních zkoušek napájení. Vzhledem k uspořádání kolejí v depu jsem mohl použít velmi jednoduchý systém napájení kolejí na mostu točny. Přikládám schéma.
S krátkým výpadkem napájení při otáčení (na izolovaném úseku) jsem smířený. Sice přemýšlím a o doplnění nějakého zásobníku energie, který by výpadek pokryl, ale obávám se, že se svými elektro znalostmi nic nevydumám. Samozřejmě u lokomotiv s vlastním zásobníkem to potřeba nebude, ale nemám ho všude.
Předpokládám, že běžný kondenzátor rozhodí DCC signál a do žádných větších složitostí se pouštět nebudu. Ale pokud byste někdo věděl o vhodném řešení, rád si nechám poradit.
Přílohy
Napájení točny.jpg
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod fulda » pát 25 dub, 2025 3:41 pm

Já mám stejný systém. Jen mezeru mám mnohem menší. Stačí mezera o něco větší, než je velikost sběrače.
Vzhledem k tomu, že lokomotiva na točně při otáčení stojí, tak má celkem dost proudu. V zásadě jde jen o zvukové lokotky, aby ti nepřeskakoval zvuk. Lokotky bez zvuku sice pobliknou, ale toho si nikdo nevšimne.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 25 dub, 2025 6:15 pm

Ahoj, děkuji za pozitivní informaci. Ten izolovaný úsek mám taky o dost menší. Ve schématu je schválně zvětšený. Takže to nechám být.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 25 dub, 2025 6:22 pm

Michal Šuhajda píše:Ahoj, stavím točnu od základu. Aktuálně jsem ve stavu provozních zkoušek napájení. Vzhledem k uspořádání kolejí v depu jsem mohl použít velmi jednoduchý systém napájení kolejí na mostu točny. Přikládám schéma.
S krátkým výpadkem napájení při otáčení (na izolovaném úseku) jsem smířený. Sice přemýšlím a o doplnění nějakého zásobníku energie, který by výpadek pokryl, ale obávám se, že se svými elektro znalostmi nic nevydumám. Samozřejmě u lokomotiv s vlastním zásobníkem to potřeba nebude, ale nemám ho všude.
Předpokládám, že běžný kondenzátor rozhodí DCC signál a do žádných větších složitostí se pouštět nebudu. Ale pokud byste někdo věděl o vhodném řešení, rád si nechám poradit.

Při takovémto napájení mostu - přepokládám z jedné kolejnice dělěné podle úseků natočení - mne napadá jedině rozdělit kolejnici na 6 úseků. Na točně mít na jedné straně třeba clonku nebo magnet a detekovat průjezd středem každého úseku přepbnot sousední na stejnou polaritu.
Clonka či magnet by detekovali i půjezd dělení kruhu aby došlo k přepolování polarity pomocí relé.
Zdenek Valter

Příspěvekod BohousP » pon 02 čer, 2025 2:39 pm

Na AliExpressu jsou v akci kluzné kontakty vhodné pro točny. Dva až 18 kontaktů (např. pro osvětlení, návěstidla a pod.)

https://a.aliexpress.com/_EyEsnCW
Přílohy
Screenshot_2025-06-02-16-52-49-281-edit_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod rchlumecky » pon 02 čer, 2025 5:53 pm

BohousP píše:Na AliExpressu jsou v akci kluzné kontakty vhodné pro točny. Dva až 18 kontaktů (např. pro osvětlení, návěstidla a pod.)

ano - také jsem zakoupil pro točnu - vypadá to použitelně i místo klasického ložiska
chci mít pohon pomocí krokového motoru v mostovce, tak potředuju DCC, Loconet a 12V do mostovky k dekodéru.
Přílohy
WhatsApp Image 2025-06-02 at 19.59.44.jpeg
"ale já tady nejsem sám - já tady tak chlastám .. "
rchlumecky

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 02 čer, 2025 6:53 pm

rchlumecky píše:
BohousP píše:Na AliExpressu jsou v akci kluzné kontakty vhodné pro točny. Dva až 18 kontaktů (např. pro osvětlení, návěstidla a pod.)

ano - také jsem zakoupil pro točnu - vypadá to použitelně i místo klasického ložiska
chci mít pohon pomocí krokového motoru v mostovce, tak potředuju DCC, Loconet a 12V do mostovky k dekodéru.

Podle mne máš průchozí variantu - ta je lepší protože právě rotační kontakt není vhodný použít jako nosné ložisko.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 02 čer, 2025 7:25 pm

Zdenek Valter píše:
Michal Šuhajda píše:Ahoj, stavím točnu od základu. Aktuálně jsem ve stavu provozních zkoušek napájení. Vzhledem k uspořádání kolejí v depu jsem mohl použít velmi jednoduchý systém napájení kolejí na mostu točny. Přikládám schéma.

Při takovémto napájení mostu - přepokládám z jedné kolejnice dělěné podle úseků natočení - mne napadá jedině rozdělit kolejnici na 6 úseků. Na točně mít na jedné straně třeba clonku nebo magnet a detekovat průjezd středem každého úseku přepbnot sousední na stejnou polaritu.
Clonka či magnet by detekovali i půjezd dělení kruhu aby došlo k přepolování polarity pomocí relé.

Tak možná takhle by to šlo:
Přílohy
Tocna jedna kolejnice na napájení x.png
Tocna jedna kolejnice na napájení x.png (12.83 KiB) Zobrazeno 476 krát
Zdenek Valter

Příspěvekod BohousP » úte 10 čer, 2025 6:56 pm

Probíralo se tu kde co, ale nikde jsem neviděl, jakou rychlostí se "běžná" točna otáčí. Tedy kolik otáček za min. Nebo naopak, doba jedné otáčky. Je mi jasné, že to může být různé a asi by se to dalo změřit z videa ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod fulda » stř 11 čer, 2025 6:21 am

Rychlostí pomalu jdoucího Hujera:
https://www.youtube.com/watch?v=LRbKc05xS88
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na Podklady ke stavbě