depo Hodolany nebo podobné

Skutečná železnice, odkazy na fotografie, zajimavá místa, setkání apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: depo Hodolany nebo podobné

Příspěvekod hank » pon 05 kvě, 2025 1:32 pm

Střelec píše:Zbytky něčeho podobného jsem viděl ještě před covidem u výtopny ve Volarech. Dlouhá, částečně betonová figura na uhlí a z ní trčící vysoký sokl jako po jeřábu.

Ano, správně se tomu říká "otočný kozový jeřáb". Ve Volarech byl taky. Byl i ve strojové stanici Prostřední Suchá v Zaolší do jejího zrušení v r. 1962 po přeložení úseku Havířov - Albrechtice, ještě začátkem 70. let ho měli v Šumperku, ale za dob BMB/ČMD se ze Sudet dostal i do protektorátu a sloužil např. v Turnově a v Náchodě. Kromě stručné zmínky v 1. dílu článku Jana Vaňka Zauhlovací zařízení ve Světě železnice 3/2005 na str. 46 ad., kde je i pár fotek, jsem nikde v literatuře žádné podrobnější informace o tomto zauhlovacím zařízení na našem území nenašel a ani ho sám "naživo" nepamatuju. Němečtí výrobci modelů nabízejí modely kozových jeřábů v různých provedeních, s ručním i el. pohonem, s uzavřenou věžičkou, jen se stříškou i nezakryté, ale u nás pravděpodobně přichází v úvahu jenom varianta s 8bokou dřevěnou zastřešenou věžičkou a prosklenými okny poháněná elektricky. (Mohu se samozřejmě mýlit.) V bývalém Prusku včetně části Horního Slezska předané v r. 1945 Polsku jich byla všude spousta. U ČSD sloužily většinou jenom jako záložní zařízení, protože používaly vozíky jiné konstrukce než uhelné výtahy Teudloff, Abert a Vosáhlo, takže v provozu byly spíš komplikací.

Jestli to tu čte Milan Ferdián, možná by nás o historii bývalé topírny v Prostřední Suché, která patří do jeho rajónu, mohl poučit podrobněji?
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod marian_r » pon 05 kvě, 2025 2:43 pm

Tu je výkres na 3D tlačneku, ale asi veľká exotika:
https://www.thingiverse.com/thing:5435248

(aj figúrky)
marian_r

Příspěvekod JuraHT » pon 05 kvě, 2025 2:57 pm

hank píše:JuraHT: Ano, zeptal jsem se blbě. Období říjen 1938 - srpen 1939 bylo pořád ještě před válkou. Nicméně pořád se domnívám, že před říjnem 1938 se u ČSD žádný nevyskytoval.

Původně jsem ještě chtěl napsat, že tyto zauhlovací jeřáby německé konstrukce znám jenom z odstoupeného pohraničí, ale ani to není pravda - jeden byl i v Náchodě a nevím, jak ani kdy se tam dostal.

Stav před r. 1938 mi znám není. Já své pátrání směřoval na způsob zauhlování po válce. Nicméně, protože mě díky těmto diskuzím začala stanice Lipová - Lázně více zajímat, určitě, pokud to půjde, zjistím.
JuraHT

Příspěvekod hank » pon 05 kvě, 2025 3:29 pm

marian_r píše:Tu je výkres na 3D tlačneku, ale asi veľká exotika:
https://www.thingiverse.com/thing:5435248

(aj figúrky)

Leda tak pro anglofily. :lol:

Dělá tu někdo modely z britského prostředí?
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod vmucha » pon 05 kvě, 2025 7:08 pm

Zas tak velká exotika to určitě není. Zkuste si najít staré fotky z přístavu v Ústí nad Labem - tehdy Ausigu. Je jich tam vedle sebe hned několik - pekládka z lodi na železnici a opačně Netvrdím, že je to stejný typ, ale dost podoné to bude. Další fotky jsou v knize Stavební stroje firmy Lanna (nebo tak nějak se to jmenuje).
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod JuraHT » pon 05 kvě, 2025 9:16 pm

vmucha píše:Zas tak velká exotika to určitě není. Zkuste si najít staré fotky z přístavu v Ústí nad Labem - tehdy Ausigu. Je jich tam vedle sebe hned několik - pekládka z lodi na železnici a opačně Netvrdím, že je to stejný typ, ale dost podoné to bude. Další fotky jsou v knize Stavební stroje firmy Lanna (nebo tak nějak se to jmenuje).

No, nevím. Tohle?
Obrázek
Vidím pojízdné parní jeřáby nepoměrně větší velikosti. Soubor k tisku představuje jeřáb ruční. Možná máte jiné fotografie?
V každém případě řešíme zauhlování. Toto jsou jeřáby překládací.
JuraHT

Předchozí

Zpět na Podklady ke stavbě