proč by jsi do toho nemohl vstoupit, je to vlákno které jsi založil ty
a navíc jeho problematika souvisí i s tím co tě v modelaření čeká ...
ano máš pravdu hanku, není les jako les, ale není ani les dnešní jako les před 30, 50, 100 lety ...
místa podobná šumavským hvozdům kde je skoro souvislý travnatý podrost se najdou i jinde, třeba i na Jizerkách, i když na foto je v podrostu dost kapradí
dnešní lesy v mém okolí ... vytahakj se klády (pokud možno jen ty čerstvě sťaté, a zbytek s tím jak se to rozvoře tam zůstane ležet, takže pro samé větve pomalu není ani vidět jehličí, a projít lesem či lesní cestou je dneska skoro o zdraví, a někteří se diví že když jdu do lesa tak jedině s mačetou za opaskem
jsou místa kde je v podrostu borůvčí, ale časteji to je skoro neprůchodná směsice trav a ostružiní a malého náletového stromoví ... co si pamatuji ze svého mládí byli o dost víc uklizené lesy, místy borůvčí, místy plochy trávy v níže se dalo ležet aniž by se někdo napíchl na větev, plochy jen s opadným jehličím bez podrostu, sem tam nějaká hromádka větví ... co bylo před 50, 100 lety nevím, ale naše prababičky chodili běžně do lesa na chrastí, takže byli asi daleko uklizenější a průchodnější než dnes ...
co se lesního podrostu týče, záleží na oblasti, podnebí, udržovanosti lesa, na tom jak je hustý či řídký ...
Barbucha: tvým postupem se vyřeší spíš reálná barevnost bez nutnosti dobarvování, než vlastní struktura povrchu, tu vytváříš pak použitím různě hrubých částí co jsi prosítoval s případným užitím dalších drobností jako třeba molitanová posyp statiská tráva, keře atd
taky není od věci lesní hrabanku či hlínu apod prohnat před použitím alespoň troubou (tepelně sterilizovat od různého podhoubí a plísní které jsou nejen v lesní hrabance běžně přítomné ale vidět je není, ale teplem se většina z toho zahubí, jinak se časem mohou vlivem vlhkosti projevit a vyroste nám to) u použitého čaje či logru z kafe je materiál většinou dostatečně sterilizovaný spařením ... pokud si někdo vedělá nějaký lepší zelený čaj kterému na louhování stačí voda i kolem 20 stupňů (třeba čaj Lu Xue Ya, ale je pomerně drahý a dostupný jen sypaný v podobě sušených listů, takže se dá předpokládat že moc lidí ho používat nebude) ale já jsem trochu na čaje ujetý