ovládací panel

Práce s modely, povrchová úprava, patinování modelů, použití barev apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: ovládací panel

Příspěvekod fulda » ned 21 srp, 2011 12:29 pm

PetrL píše:Zamýšlím totální rekonstrukci ovládacího panelu, při které bych chtěl nahradit stávající klávesnice na kolejové schéma nádraží s optickou signalizací napájení kolejí, postavení vlakové cesty, obsazení koleje apod. Ceny Led diod, i dvoubarevných, mikrotlačítek a spínačů k tomu přímo vybízejí. Nejlepší by se mi jevilo provedení s prosvětlenými cestami. A tady bych potřeboval radu. Napadá mě jen řešení s prořezáváním cest na panelu a vsazováním pásků matného plexiskla. Pracnost je ale veliká a o dokonalém vzhledu mám jisté pochybnosti. Znáte něco lepšího?

Ahoj,

Před dávnou a dávnou dobou jsem dělal něco podobného a bylo to v době, kdy plotr na řezání samolepicích fólií nebyl na každém rohu.

Tehdy jsem pracoval tak, že jsem si vzal desku "mléčného" plexiskla, kterou jsem použil jako panel. Namaloval jsem si cesty fixkou zezhora (abych se nespletl), vyvrtal dírky pro tlačítka. Pak jsem vzal kus toho samého plexi, uříznul z něj proužek tak cca 3 cm a postupně ho porcoval a lepil zespoda jako světlovod. Já to lepil acetonem a všeljak jsem s tím kouzlil, dneska bych asi vzal nějakej silikon. Pochopitelně ta lepená hrana musela bejt dost hladká a lepidlo dost rovnoměrné. Nakonec to vytvořilo jakési žebrování. Pak jsem vzal vrtačku a ve vzdálenosti cca 3cm od sebe jsem dožeber udělal malé 3mm dírky, do těch jsem pak cpal LED diodky (moje LED měly 90° vyzařovací ůhel, proto 3cm vejška, 3cm vzdálenost)
Nakonec jsem to celé natřel a to tak, že rovnou plochu jednou barvou (světlejší šedou) a ta žebra černou.

Docela to fungovalo, ale s tehdejší technologií to bylo pracné jako blázen.

Dneska bych to modernizoval tak, že bych si sehnal nějakou reklamku, použil stejné plexi, ale zespoda si nechal "vyřezat" maskovací fólii a teprve potom do toho lepil ta světlovodná žebra a možná bych je jenom modeloval ze smíchaného průhledného a bílého silikonu a cpal do něj 120° LEDky, to bych si vyzkoušel.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: ovládací panel

Příspěvekod loscarlos » pon 22 srp, 2011 2:46 pm

Ahoj,
v práci používáme : http://www.brother.cz/g3.cfm/s_page/598 ... PT9500PCU1. Myslím že se dají koupit štítky různých barev. Tisknem na to ev. čísla ,ty pak lepíme na techniku. Drží to docela slušně, nápisy jsou nesmazatelné. Toť také jedna z možností. I když pro domácí podmínky asi k vůli ceně nepoužitelná .
HO, epocha IV/V + ČSD/ČD. Nejprve analog a teď asi digitál ..... .
Uživatelský avatar
loscarlos
 
Příspěvky: 332
Registrován: úte 23 úno, 2010 8:50 am
Bydliště: okr. Benešov

Re: ovládací panel

Příspěvekod cernos » stř 14 pro, 2011 9:01 am

Ahoj,
chtěl bych se zeptat v čem nejjednodušeji namalovat ovládací pult? Mám na mysli tu horní šablonu do které se pak umístí přepínače, tlačítka, LEDky... Malování se mi nezdá optimální, tak nějaký Corel nebo CAD? Nebo je na to nějaký spešl soft?
Díky moc za odpověď na lamí dotaz
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos
 
Příspěvky: 387
Registrován: stř 09 úno, 2011 6:09 am
Bydliště: Prachatice

Re: ovládací panel

Příspěvekod radekkrupka » stř 14 pro, 2011 11:16 am

cernos píše:Ahoj,
chtěl bych se zeptat v čem nejjednodušeji namalovat ovládací pult? Mám na mysli tu horní šablonu do které se pak umístí přepínače, tlačítka, LEDky... Malování se mi nezdá optimální, tak nějaký Corel nebo CAD? Nebo je na to nějaký spešl soft?
Díky moc za odpověď na lamí dotaz

No tak nejlépe něco, kde se dá pracovat s rozměrama. To budeš tedy tisknout? CAD nebo Corel asi budou dobrá volba... Vektorová grafika je určitě vhodnější, než rastry... Pokud jsi dobrodruh, dá se to udělat i v excelu :)
Uživatelský avatar
radekkrupka
 
Příspěvky: 1911
Registrován: ned 20 dub, 2008 3:13 pm
Bydliště: Teď už jenom Zlín :)

Re: ovládací panel

Příspěvekod loscarlos » stř 14 pro, 2011 2:44 pm

Ahoj,
corel se dá použít určitě. Napadl mne ještě, v případě nouze, Open Office Draw. Dají se tam také kreslit tvary, přímky, popisky atd. Umí i export do různých typů grafických souborů i do pdf. A nestojí to ani kačku :D .
Možno stáhnout zde : http://www.openoffice.cz/
HO, epocha IV/V + ČSD/ČD. Nejprve analog a teď asi digitál ..... .
Uživatelský avatar
loscarlos
 
Příspěvky: 332
Registrován: úte 23 úno, 2010 8:50 am
Bydliště: okr. Benešov

Re: ovládací panel

Příspěvekod cernos » stř 14 pro, 2011 3:10 pm

Díky za odpověď. Nakonec jsem to vyřešil vektorovým softem Inkscape. Nějak namalovat, export do pdf, v reklamce vytisknout a zatavit, koupit tam "odpadní" materiál z reklamních štítků, naměřit, vyvrtat a tohle je výsledek:
Obrázek
Jen mě dost mrzí, že jsem nekoupil ty tlačítka v červený barvě, takhle tam nejsou skoro vidět. Asi jim na hlavičku kápnu nějakou barvičku :D
Panel má sloužit pouze k ovládání výhybek a signalizaci jejich stavů ve SN, k ničemu jinému. Signální LEDky tam dodám časem...
Ty matičky samozřejmě přijdou ještě vycentrovat, ať jsou stejný
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos
 
Příspěvky: 387
Registrován: stř 09 úno, 2011 6:09 am
Bydliště: Prachatice

Příspěvekod Radek Strnad » stř 19 srp, 2015 12:27 pm

Oživím zapadlé téma.
Naposledy upravil Radek Strnad dne stř 19 srp, 2015 12:33 pm, celkově upraveno 3
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 882
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: ovládací panel

Příspěvekod Radek Strnad » stř 19 srp, 2015 12:28 pm

Také bych chtěl nějak vylepšit svůj ovládací pult, který je po asi X-tém předělání/doplnění rozvrtaný, zatmelený a také velký(ještě v pravěku(do r.2003)na něm byla dvě trafa(analog), ale hlavně už je tam nějak moc drátů. http://kyklop68.rajce.idnes/Op . Napadlo mě pokusit se vyrobit novou desku jako DPS. Odpadly by klávesy a nahradily by je páčkové přepínače. Celý pult by nemusel být tak velký, zato bych zvětšil kolejové schéma, aby se do něj vešly páčkové přepínače výhybek a mech. návěstidel. Musel bych navrhnout a pak vyleptat DPS(asi v nějakém lavoru na prádlo), ale řeším jak udělat přechod konce jednotlivých vodičů do DPS. Samozřejmě se nabízí konektory(Canon apod), ale to je řešení zase jen po samici. Z ní by ale zase vedla hrozná zpřehazovaná drátovna k jednotlivým páčkám, LED apod. Pak se nabízí malá svorkovnice, která bude vsazena do DPS(nevím jak se to dělá, aby to vedlo proudy), což je mi asi nejbližší provedení. Pak ještě připájet drátky přímo do DPS. Panel není a nebude nikdy odnímatelný, neb kolejiště je stabilní(no, jezdí tedy na kolečkách, abych se dostal k SN). Vodičů, do pultu vedoucích je asi 200. Za použití motorických přestavníků(Hoffmann, Tillig nebo MTB) by odpadly vodiče zpětných hlášení, které táhnu přes celé kolejiště od stávajících elmag. přestavníků Zeuke nebo Tillig. Tím by se počet o něco snížil. Řešil někdo z kolegů takovýto problém????? Co na to zasvěcení, měl by někdo nějaký nápad??????? Samozřejmě nechci a přísahám, že nikdy nebudu ovládat kolejiště přes PC(stačí, že do toho člověk čumí pracovně, při googlení čehokoliv a ještě při svém koníčku - no fuj!!!!! :mrgreen: ) a myšlenka ovládat výhybky myší je při nějakých 40-ti výhybkách + návěstidla také asi mimo realitu. Kolejiště je ep.III a podle toho by(podle mně) mělo vypadat i ovládání.
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 882
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: ovládací panel

Příspěvekod fulda » stř 19 srp, 2015 1:00 pm

OK, chápu to tedy tak, že hodláš zachovat alespoň částečně to, že tvoje kolejiště připomíná ze spodní strany práci pavouka užívajícího LSD a pracujícího v trafostanici krajského formátu.
Něco jako přechod na digitální TCO jsi neuvažoval? Předpokládám, že řekneš, že je to drahé - a pro tebe to asi opravdu bude drahé, protože všechno ostatní máš, takže nepočítáš cenu.

Normálně pokud se dělají takové velké plošňáky se spoustou ovladačů, tak se na jejich konec dávají konektory TOHOTO (nebo TOHOTO) typu. Proti tomu dáš šedej drát s nalisovaným TAKOV7MTO protikusem (určitě znáš ze svého PC, kde tak máš připojenou cd mechaniku). Ten odvedeš do kolejiště někam kde se ti schází několik přestavníků a uděláš tam malej rozbočovací plošňák, kterej má zase na jedné straně konektor na šedej plocháč a na druhé straně se rozpadá buď na konektory TOHOTO typu a na drátech od přestavníku TOHLE. Eventuelně pokud chceš větší svobodu, tak dáš svorkovnici TOHOTO typu a už jen šroubuješ.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: ovládací panel

Příspěvekod Radek Strnad » stř 19 srp, 2015 1:16 pm

Pro upřesnění a také pro kolegy z Moravy: Pavóci nebudou(ani LSD). Když už budu dělat nový pult, vyměním elmag. přestavníky za motorové a tedy když už budu v tom drátování, tak použiju vícežilové kabely(nějkých 10-20 žil). Nějaké už tam mám - vedou od toho, co jsem na kolejišti dělal v posledních 5 letech, ale většina je pavučin ze zlatých 90-tých. Podle toho, na co mě odkázal kolega, tak bych to viděl na svorkovnici. Konektory by byly efektní, kdybych pult odmontovával, ale to nebude, tak mi přijde zbytečné dělat víc spojů, než je nezbytně nutné. předpokládám, že svorkovnice se přimontuje tak, že vyvrtám díry do DPS a svorkovnici nasunu a zapájím....je tak?
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 882
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: ovládací panel

Příspěvekod fulda » stř 19 srp, 2015 1:46 pm

Radek Strnad píše:předpokládám, že svorkovnice se přimontuje tak, že vyvrtám díry do DPS a svorkovnici nasunu a zapájím....je tak?

Ano, je to tak.
Svorkovnice se osazuje do dírky po vrtáku 1,2mm
Existuje jich mnoho druhů.
Na co si dej zásadní pozor - svorkovnice je celkem dost vysoká (9,11 i více mm) a tím pádem ti znemožní ten plošňák s přepínačema dát dost blízko k vrchní desce panelu. Pokud neuděláš oboustranej plošňák, aby jsi osadil na jednu stranu přepínače a na druhou svorkovnice, tak se s tím celkem špatně pracuje.

A abych byl kompletní, tak doplním obrázky:
Normální pavouk:
Obrázek
Pavouk na LSD:
Obrázek
Pavouk na kofeinu:
Obrázek
... ostatní chemikálie ZDE.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: ovládací panel

Příspěvekod Radek Strnad » stř 19 srp, 2015 2:33 pm

No, kolego, myslím si, že tvé obrázky s arachnotématikou jsou pro stavbu mého pultu naprosto nepostradatelné :lol: . Ovšem co tam postrádám je obrázek pavouka, který visí toliko na jediné niti, samozřejmě s patřičnou diagnózou jeho zdravotního stavu. Jistě si též takového chudáka, nedisponujícího vlastní sítí, viděl na vlastní bulvy :shock: . Teď se však vrátím k tomu nepodstatnému. S tou výškou svorkovnice je to fakt. Napadlo mě dát páčky, LED atd přímo do DPS - tištěné spoje dole a svorkovnice nahoře cca 2cm od okraje a drátky protáhnout nahoru vyvrtanými otvory. Přestříknout načerno a pak třeba bílá(šedá) navrch s nakresleným(nalepeným) schématem kolejového plánu. Svorkovnici s viditelnými částmi vodičů bych pak zakryl nějakým odnímatelným krytem(nějaká slepená za tím účelem krabička). Problém asi bude měkkost cuprextitu. Musel bych to nějak vyztužit. Nebo na cuprextit ještě zvrchu přišroubovat vrstvu plexiskla a to velikosti menší o svorkovnici + něco na vodiče(ty zmiňované 2cm), abych neosazoval svorkovnici skrz plexi..V GM mají v nabídce velkou desku 57x53cm a ta by mi vyhovovala. Jen bych jeden rozměr zmenšil na nějakých 30cm a tím by mi ještě zbylo na druhý malý pultík pro druhé nádraží(Liptice), kdybychom na kolejišti jezdili ve dvou(třeba s manželkou........ha,ha).
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 882
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: ovládací panel

Příspěvekod fulda » stř 19 srp, 2015 5:53 pm

Radek Strnad píše:No, kolego, myslím si, že tvé obrázky s arachnotématikou jsou pro stavbu mého pultu naprosto nepostradatelné :lol: . Ovšem co tam postrádám je obrázek pavouka, který visí toliko na jediné niti, samozřejmě s patřičnou diagnózou jeho zdravotního stavu. Jistě si též takového chudáka, nedisponujícího vlastní sítí, viděl na vlastní bulvy :shock: .

Každopádně mám fotku toho pavouka na kterém dělali ty pokusy: ZDE.

Radek Strnad píše: Teď se však vrátím k tomu nepodstatnému. S tou výškou svorkovnice je to fakt. Napadlo mě dát páčky, LED atd přímo do DPS - tištěné spoje dole a svorkovnice nahoře cca 2cm od okraje a drátky protáhnout nahoru vyvrtanými otvory. Přestříknout načerno a pak třeba bílá(šedá) navrch s nakresleným(nalepeným) schématem kolejového plánu. Svorkovnici s viditelnými částmi vodičů bych pak zakryl nějakým odnímatelným krytem(nějaká slepená za tím účelem krabička). Problém asi bude měkkost cuprextitu. Musel bych to nějak vyztužit. Nebo na cuprextit ještě zvrchu přišroubovat vrstvu plexiskla a to velikosti menší o svorkovnici + něco na vodiče(ty zmiňované 2cm), abych neosazoval svorkovnici skrz plexi..V GM mají v nabídce velkou desku 57x53cm a ta by mi vyhovovala. Jen bych jeden rozměr zmenšil na nějakých 30cm a tím by mi ještě zbylo na druhý malý pultík pro druhé nádraží(Liptice), kdybychom na kolejišti jezdili ve dvou(třeba s manželkou........ha,ha).


Podívej se pořádně na vybrané komponenty, vejškové rozdíly mezi přepínačem a tlačítkem jsou dost podstatné a navíc bez nějaké vrchní desky nevypadají moc dobře.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: ovládací panel

Příspěvekod Radek Strnad » čtv 20 srp, 2015 4:49 pm

Máš pravdu, výškový rozdíl je značný. Má myšlenka se ubírala cestou vyvrtání otvoru pro krk přepínače skrz DPS, takže by koukaly jen páčky s přírubou. Samozřejmě bych pak musel ke kontaktům přepínačů vést kratičké vodiče od tišťáku. Zpětná hlášení výhybek budou jen ve formě vodičů od páčkáče k indikační LED. Budu spoléhat na hluk motoru a na spolehlivost, že se to opravdu přestaví. V tom byly staré elmag. přestavníky Zeuke lepší, že zpětná hlášení fakt ukazovala přestavení výměny(no...nebo alespoň jádra elektromagnetu). U motorových(mám MTB a Hoffmann) to takto nefunguje, takže tlačítka nelze použít(jedině spolu s nějakým relé). Nic lepšího mě zatím nenapadá. Má někdo lepší nápad?? Cena takto velké kuprextitové desky je skoro 1.000,- Kč. Na vyleptání mám jeden pokus. Nějaké opravy nelze. Svorkovnice 50ks(společně s menším panelem) také skoro 1.000,-Kč. Nějaké ty páčkáče, no a hlavně motorické přestavníky(mám asi 40 výhybek a 8 návěstidel/předvěstí) nějakých 15.000 ,-Kč..........vodiče a jiné drobnosti tak za 1.000,-Kč......no tedy chlapci, kolik by za to bylo mašin/vozů/piv... :roll: Cena se trochu sníží, když prodám hromadu elmag. přestavníků a 16ks klávesnic.
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 882
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: ovládací panel

Příspěvekod fulda » čtv 20 srp, 2015 7:21 pm

Pro elektromotory s odpínáním na konci se vyplatí se podívat po součástce jménem tyristor. Ale jen v případě, že používáš stejnosměrné řízení.
Při cenách, které tu počítáš se vyplatí uvažovat o digitálu.

Jinak možné řešení je udělat takovou tu obrácenou montáž. Plošňák je na horní straně, spínač se prostrčí skrz a zespoda se mu převrátí nožičky zase nazpátek k plošňáku. Používá to třeba Roco MultiMaus. Nevím jestli to umím popsat.

Ale pokud chceš použít tolik materiálu "jen" na 50 přestavníků, tak se mi to nezdá jako efektivní, to už můžeš rovnou udělat malé plošňáčky ke každému přepínači nebo tak něco.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

PředchozíDalší

Zpět na Modelářské techniky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník