Statická tráva

Práce s modely, povrchová úprava, patinování modelů, použití barev apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Statická tráva

Příspěvekod rawen » pát 12 zář, 2014 5:55 am

Ahoj.
Na kukuřici jsem pravda zapomněl. Asi jsou letos mizerné výkupní ceny, tak u nás nefrčí. :)

Se strništi mám právě ten psychologicky-realistický problém. Když kouknu "z okna", tak se u nás podmítá prakticky hned po svezení slámy, což je často tentýž den, kdy sečou. Když to vrátím o třicet let zpátky (tehdy byla technika pomalejší), tak jeden den sekli, druhý balíkovali slámu a během dvou dalších ji odvezli a podmítnuli. To vše někde začátkem srpna.

Takže oproti správnému modulovému období to bylo jednak o měsíc dříve, a druhak mi přijde divné zachycovat opakovaně jeden konkrétní týden žní, když mnohem víc času jsou pole "nudně prázdná".

Radek
TT moduly Olomouc
TT moduly Olomouc - diskuze
zahradní 30mm železnice od REGNERa
rawen
 
Příspěvky: 1366
Registrován: stř 08 dub, 2009 10:42 am
Bydliště: Prostějov

Re: Statická tráva

Příspěvekod greenery » pát 26 zář, 2014 12:42 pm

greenery
 
Příspěvky: 919
Registrován: úte 04 pro, 2007 10:12 pm

Re: Statická tráva

Příspěvekod rawen » pát 26 zář, 2014 4:52 pm

greenery píše:http://www.eshop-rychle.cz/model-scene/0/0/2/28
http://www.eshop-rychle.cz/model-scene/ ... odel-Scene

Když pominu, že se stránky nezobrazují, tak odpověď patřila k čemu???
Já nakupuji tady a jsem velmi spokojený.

Radek
TT moduly Olomouc
TT moduly Olomouc - diskuze
zahradní 30mm železnice od REGNERa
rawen
 
Příspěvky: 1366
Registrován: stř 08 dub, 2009 10:42 am
Bydliště: Prostějov

Re: Statická tráva

Příspěvekod mizl » pát 26 zář, 2014 6:53 pm

rawen píše:
greenery píše:http://www.eshop-rychle.cz/model-scene/0/0/2/28
http://www.eshop-rychle.cz/model-scene/ ... odel-Scene

Když pominu, že se stránky nezobrazují, tak odpověď patřila k čemu??? ....


Pisatel chtěl poukázat, že Model Scenne daly do nabídky statickou trávu. Jinak odkazy fungují dobře

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
Uživatelský avatar
mizl
 
Příspěvky: 1674
Registrován: ned 19 čer, 2011 7:17 pm
Bydliště: Most

Re: Statická tráva

Příspěvekod greenery » pát 26 zář, 2014 7:46 pm

Tak... pro mě to je dlouho očekávaná novinka a nenapadlo mě to dát jinam.
greenery
 
Příspěvky: 919
Registrován: úte 04 pro, 2007 10:12 pm

Re: Statická tráva

Příspěvekod rawen » sob 27 zář, 2014 4:10 am

Aha,tak to se omlouvam.

Radek

P.S.: Jiz drive jsem apeloval, aby se k odkazum vzdy pripojoval kratky komentar
TT moduly Olomouc
TT moduly Olomouc - diskuze
zahradní 30mm železnice od REGNERa
rawen
 
Příspěvky: 1366
Registrován: stř 08 dub, 2009 10:42 am
Bydliště: Prostějov

Re: Statická tráva

Příspěvekod vobabaz » pon 27 říj, 2014 6:27 pm

rawen píše:Se strništi mám právě ten psychologicky-realistický problém. Když kouknu "z okna", tak se u nás podmítá prakticky hned po svezení slámy, což je často tentýž den, kdy sečou. Když to vrátím o třicet let zpátky (tehdy byla technika pomalejší), tak jeden den sekli, druhý balíkovali slámu a během dvou dalších ji odvezli a podmítnuli. To vše někde začátkem srpna.
Takže oproti správnému modulovému období to bylo jednak o měsíc dříve, a druhak mi přijde divné zachycovat opakovaně jeden konkrétní týden žní, když mnohem víc času jsou pole "nudně prázdná".
Radek

Asi "koukám z jiného okna", nebo jsou u nás línější JéZetDové, ale už delší dobu jezdím denně okolo strniště. A okolo mě je podzim, ne :?: . Tak jsem včera neodolal a pořídil pár fotek. Další jsou na http://vobabaz.rajce.idnes.cz/Ruzne/#DSC_1159.jpg
Obrázek
Uživatelský avatar
vobabaz
 
Příspěvky: 89
Registrován: pon 19 kvě, 2008 8:25 pm
Bydliště: Střední Čechy

Re: Statická tráva

Příspěvekod rawen » pon 27 říj, 2014 6:39 pm

U nás je uklizeno, pooráno, zasety ozimy... i tu cibuli, která ležela na jednom poli od června už zaorali.
Zůstali akorát hromady řepy a cukrovar Vrbátky jede naplno. :)

A modulové podmítnuté strniště bylo už na vrahovickém ježdění.

Každopádně fotky ukazují, že pokud nedám na modul třeba sněženky, tak do kategorie pozdní léto/podzim zapadne téměř vše. :D

Radek
TT moduly Olomouc
TT moduly Olomouc - diskuze
zahradní 30mm železnice od REGNERa
rawen
 
Příspěvky: 1366
Registrován: stř 08 dub, 2009 10:42 am
Bydliště: Prostějov

Re: Statická tráva

Příspěvekod PajaF » sob 30 led, 2016 9:36 pm

Ahoj modelari,

chci si vyrobit flokovacku. Na netu jsem nasel dost navodu, ale zarazilo me u schemat velikost kapacity kondenzatoru. U navodu z nemecke stranky (http://atw.huebsch.at/Elektronik/Elektrostat.htm), je uvedena kapacita 47nF, doporucene napeti 800-1000V, na Railnetu (http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2011070001), kapacita 10nF, napeti 630V.

Mohl by mne nekdo znaly, osvetlit vliv velikosti kapacity na funkci zarizeni?

Dik za kazdou odpoved.
PajaFt
Uživatelský avatar
PajaF
 
Příspěvky: 119
Registrován: sob 31 črc, 2010 4:36 pm
Bydliště: Waier in Sudetenland

Re: Statická tráva

Příspěvekod MiG » sob 30 led, 2016 10:28 pm

Násobič s větší kapacitou kondenzátorů bude schopen dát větší proud.
Na druhou stranu je proud také omezován ochrannými rezistory na výstupu. Jsou nutné kvůli bezpečnosti flokovače. A pokud nepoužijete speciální (drahý) rezistor na vysoké napětí, musíte složit serii "běžných".
Takovou sériovou kaskádu rezistorů není vhodné miniaturizovat, aby nedošlo k přeskoku mezi svorkami jednotlivých rezistorů.
Z pohledu špičkového napětí z 460Vst (650V) je vhodné, aby kondenzátory byly na napětí větší, než 630V.
MiG
 
Příspěvky: 645
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Statická tráva

Příspěvekod PajaF » sob 30 led, 2016 11:33 pm

Dik za odpoved,

o tom napeti tech kondenzatoru, jsem to tusil, spickove je vlastne x druha odmocnina ze dvou.

Ten nemec ma na vystupu odpory 10M, musi byt na napeti ktere dava flokovacka? Tedy asi 13kV? Pokud bych to skladal z vice rezistoru, mohou byt na nizsi napeti? A soucet jejich napeti by mel odpovidat napeti na vystupu flokovacky. Chapu to spravne?
PajaFt
Uživatelský avatar
PajaF
 
Příspěvky: 119
Registrován: sob 31 črc, 2010 4:36 pm
Bydliště: Waier in Sudetenland

Re: Statická tráva

Příspěvekod MiG » sob 30 led, 2016 11:44 pm

PajaF píše:Ten nemec ma na vystupu odpory 10M, musi byt na napeti ktere dava flokovacka? Tedy asi 13kV?

Ano
PajaF píše:Pokud bych to skladal z vice rezistoru, mohou byt na nizsi napeti? A soucet jejich napeti by mel odpovidat napeti na vystupu flokovacky.

Ano. Součet by měl být vyšší, než je výstupní napětí flokovačky (násobiče).
Prostorově musejí být seřazeny tak, aby nehrozil průraz vzduchem nebo izolantem nebo po povrchu izolantu (počítat s možností zašpinění).
Průrazné napětí vzduchu se bere cca 1kV/mm, ale pokud se má dodržovat bezpečně neprůrazná vzdálenost, bere se často 1-2kV/cm.
MiG
 
Příspěvky: 645
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Statická tráva

Příspěvekod PajaF » sob 30 led, 2016 11:56 pm

Dik, rozumim. Hledal jsem v katalogu GES i GME a zadny vhodny rezistor na takove napeti tam nemaji. Mohl byste mne nejaky poradit?

Nebo z kterych to mam slozit?
PajaFt
Uživatelský avatar
PajaF
 
Příspěvky: 119
Registrován: sob 31 črc, 2010 4:36 pm
Bydliště: Waier in Sudetenland

Re: Statická tráva

Příspěvekod MiG » ned 31 led, 2016 1:59 pm

U GES jsem nenašel žádné údaje.
U GME jsem našel, že pro rezistory do cca 1W je max pracovní napětí 350V a špička (3s) 700V, rezistory od cca 2W mají max pracovní napětí 500V.
U TME jsem našel skupinku na 1,6kV na 3,2 kV a na 10kV
např http://www.tme.eu/cz/katalog/vykonne-rezistory-to220_100513/#id_category=113226&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=2%2C34%2C38%2C10%2C36%2C117%2C39%2C42%2C45%2C44%2C43%2C32%2C46&used_params=45%3A24728%3B
dále je nutno si uvědomit, že složený ochranný rezistor by měl být na alespoň 10W. To je výkon 11kV na 12MOhm v případě, že dojde k nějakému zkratu.
takže lépe skládat z takovýchto http://www.tme.eu/cz/katalog/#id_category=100290&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=2%2C34%2C38%2C10%2C36%2C39%2C117%2C42%2C45%2C43%2C44%2C46%2C32%2C31&used_params=45%3A371268%3B
MiG
 
Příspěvky: 645
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Statická tráva

Příspěvekod PaMi » ned 31 led, 2016 2:17 pm

Já jsem koupil lapač hmyzu a vykuchal z něj přesně tu elektroniku, kterou zde diskutujete.
Přílohy
IMAGE_FULL_1.jpg
IMAGE_FULL_1.jpg (11.08 KiB) Zobrazeno 1961 krát
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
Uživatelský avatar
PaMi
 
Příspěvky: 430
Registrován: úte 04 bře, 2008 1:57 pm

PředchozíDalší

Zpět na Modelářské techniky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků